sesebe Postat Noiembrie 2, 2022 Partajează Postat Noiembrie 2, 2022 (editat) Asta este schema folosita de mine: Am incercat sa explic scit s-a putut de clar dar se pare ca trebuie sa vorbesc in chinezeste ca s-ar fi inteles mai bine. Pe schema nu am mai pus si zenerul (gruparea de zenere) de protectie (de la iesire la cursor). Nici rezistenta in paralel cu LED-ul nu-i figurata. Noul expert ce stie tot a zis ca nu-i nevoie. Editat Noiembrie 2, 2022 de sesebe Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2022 Partajează Postat Noiembrie 3, 2022 (editat) Acum 11 ore, Taraxacus a spus: Am să mai caut. din păcate sunt limitat de diametrul corpului de lampă care este de 28 mm. COB-urile folosite de mine sint patrate cu latura de 13.5mm. Chiar si cu cele 2 suruburi de fixare ar trebui sa te incadrezi fara probleme daca baza pe care vrei sa-l fixezi este cu diametrul de 28mm. Daca vrei sa discutam da mesaj pe privat cu nr de telefon. M-am oferit de citeva zile sa te ajut dar se pare ca vrei sa te descurci singur, in cazul acesta spor! Ps: COB-urile folosite de mine sint luate de la TME dar mai am si de rezerva. Editat Noiembrie 3, 2022 de sesebe Link spre comentariu
arheopterix Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 On 10/25/2022 at 10:51 PM, sesebe said: ... Totuși, mai vede cineva în poza asta 2 (două) surse pentru 1 (un) LED? On 11/2/2022 at 10:51 PM, sesebe said: Asta este schema folosita de mine: Mda ... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 (editat) Vad ca-ti place doar sa bagi batul prin gard, un gard pe care nici macar nu-l cunosti. Daca ai fi citit topicul cu atentie ai fi inteles despre ce este vorba dar nu citesti decit pe sarite. Daca ai fi deschis si link-ul de pe prima pagina a acestui topic ai fi vazut si dece sint doua surse. Este vorba despre acest link: Parerea mea este ca nici macar nu cunosti electronica asa cum vrei sa dai de inteles si-ti place doar sa te certi cu lumea. Editat Noiembrie 11, 2022 de sesebe Link spre comentariu
arheopterix Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 3 minutes ago, sesebe said: ... Parerea mea este ca nici macar nu cunosti electronica asa cum vrei sa dai de inteles si-ti place doar sa te certi cu lumea. Nu dragă, nu mă cert cu nimeni, văd 1 (una) schemă desenată la 2 (două) surse pozate și înțeleg (ca tractorist) că 1=2. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 7 minute, arheopterix a spus: Nu dragă, nu mă cert cu nimeni, văd 1 (una) schemă desenată la 2 (două) surse pozate și înțeleg (ca tractorist) că 1=2. Multumesc ca ne-ai explicat adevarata ta natura. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 În seara asta m-am apucat să fac montajul. A ieșit foarte bine, se reglează luminozitatea foarte bine. Am încercat să măsor curentul care trece prin COB dar nu am reușit, cum leg ampermetrul în serie cu COB-ul, gata trece la maxim și nu se mai reglează, ampermetrul arată 30 mA. Am legat ampermetrul la intrarea in modulul 6009 și înregistrează o variație de curent de la 0 la 800 mA (la maxim). Am legat în paralel cu COB-ul un rezistor de 1,2K 0,5 W și se înfierbântă - am renunțat la el - deocamdată. Protecție cu zenner nu am pus. Două protecții nu strică ce-i drept. Cât m-am jucat am legat și aiurea (din greșeală bineînțeles) am alimentat fără sarcină, având doar voltmetrul ca sarcină, am alimentat și invers... curios, modulul a rezistat. Am mai avut un modul pe care tot așa l-am chinuit și s-a înfierbântat dioda Schotky așa tare că a căzut de pe cablaj. Am schimbat dioda pt că s-a străpuns și funcționează f bine (nu am găsit diodă SMD și am pus una de gabarit normal). Pe piciorușul 5 al integratului 6009 am o tensiune de 1,2 - 1,3 V. În concluzie, modificările propuse de Sesebe lucrează f. bine. Protecțiile lucrează și ele f bine. Soluția este ieftină, eficientă și simplă. Un modul 6001 costă 25 $ , un 6009 e 10 lei.... Am achiziționat și un CREE care lucrează și el f bine dar e mai mic dimensional decât cel de la Sesebe dar face lumină f puternică - e curios că e pe un suport care pare a fi ceramic. @arheopterix - sunt 2 COB-uri alimentate separat, fiecare dintr-o sursă, un COB este la partea inferioară pt iluminare prin transparență și un COB care luminează deasupra. Urmează să trec la pasul următor adică la un alt proiect și anume: am nevoie de COB-uri IR la 745 nm, 855 , 945 nm, , COB UV la 350 nm, UV la 250 nm și COB-uri roșu , galben, verde , albastru pentru a construi un videospectrometru Link spre comentariu
arheopterix Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 22 minutes ago, Taraxacus said: ... Cât m-am jucat am legat și aiurea (din greșeală bineînțeles) am alimentat fără sarcină, având doar voltmetrul ca sarcină, am alimentat și invers... curios, modulul a rezistat. ... Normal, doar are incorporat un circuit /bloc OVP (Over Voltage Protection). Link spre comentariu
asterix196803 Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 O imagine(foto) face cit o mie de cuvinte...sau cum se spune: teoria ..ca teoria ..dar practica ne omoara !! (Scuze pentru tastare gresita ...Telefonul bate cimpii ) Link spre comentariu
Taraxacus Postat Noiembrie 14, 2022 Partajează Postat Noiembrie 14, 2022 (editat) La 12.11.2022 la 0:10, asterix196803 a spus: O imagine(foto) face cit o mie de cuvinte...sau cum se spune: teoria ..ca teoria ..dar practica ne omoara !! Am să pun poze și un filmuleț dar mai durează,pt mine asta nu e o urgență și lucrez din când în când. Important este că schema dată de Sesebe funcționează foarte bine. Important este ca alimentatorul să furnizeze cel puțin 1 A. Circuitul 6001 este mult mai scump decât 6009. Deocamdată asta ar fi soluția cea mai rapidă si mai ieftină, cu 6009 și schema de la sesebe. Am mai găsit o schemă cu tranzistor , alta cu LM 317 dar trebuie ca tensiunea să fie mai mare sau egală cu cea a LED-ului și curentul evident mai mare sau egal. Dacă ai un COB care se alimentează la 12-16 V mai merge dar dacă le la 30-36 v trebuie neaparat un booster. Am mai gasit ceva dar iarasi este destul de scump https://www.amazon.com/DZS-Elec-Converter-Adjustable-Regulator/dp/B07L9V4S39/ref=sr_1_3?keywords=current+regulator+display+dc&linkCode=sl2&linkId=496350647b6e59e488ba5cc9e2479aeb&qid=1668457257&sr=8-3 Editat Noiembrie 14, 2022 de Taraxacus Link spre comentariu
Taraxacus Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 Am primit LED-urile comandate. Sunt de 3 W însă pt unele mi s-a specificat 2,2-2,6 V, altele 3,2-3,8 V, etc. Având în vedere că au 3 W înseamnă că pt a funcționa la frecvența prescrisă consumă 0,8 - 1,2 A ? nu-i prea mult ? Am luat și unmodul step down care are posibilitatea de a regla tensiunea și curentul. Dacă folosesc un curent constant pt toate, de 200 mA de ex, frecvența pt care au fost construite se modifică ? Fluxul radiant nu va fi o problemă pt că am câte 10 LED-uri pt fiecare frecvență. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 (editat) Eu nu prea am înțeles ce vrei sa spui. Dacă ai nedumeriri și crezi ca te pot lamuri poți sa ma suni. Editat Ianuarie 7, 2023 de sesebe Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 Acum 53 minute, Taraxacus a spus: frecvența pt care au fost construite se modifică Banuiesc ca te referi de fapt la lungimea de unda a led-urilor din postul asta: La 11.11.2022 la 21:35, Taraxacus a spus: Urmează să trec la pasul următor adică la un alt proiect și anume: am nevoie de COB-uri IR la 745 nm, 855 , 945 nm, , COB UV la 350 nm, UV la 250 nm și COB-uri roșu , galben, verde , albastru pentru a construi un Acum 55 minute, Taraxacus a spus: Având în vedere că au 3 W înseamnă că pt a funcționa la frecvența prescrisă consumă 0,8 - 1,2 A Nu ai datasheet-ul led-urilor? Acolo trebuie sa fie notat curentul maxim si/sau cel recomandat, eventual si un grafic sau tabel in caz sa se modifica lungimea. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 Am sa pun niste poze. Vreau să construiesc un video spectral comparator. Voi folosi un aparat foto digital cu care voi vizualiza și voi fotografia obiecte mici sau documente - 2 LED-uri sunt suficiente pt o poză. Iluminarea la diferite lungimi de undă poate pune în evidență substanțe sau materiale scripturale care fie nu se văd cu ochiul liber fie la lumina zilei par identice (de ex dacă un document este scris cu două tipuri de pastă pix ale căror culoare pare identică la lumina zilei adică s-au făcut adăugiri sau pur și simplu s-a completat la date diferite) prin iluminare directă sau tangențială acestea pot fi puse în evidență. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 (editat) @Stryx da este vorba despre lungimea de undă a LED-ului. COB -urile nu le-am comandat, îmi sunt suficiente LED-urile deși aș mai vrea și niște LED-uri la 250 nm Editat Ianuarie 7, 2023 de Taraxacus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum