sesebe Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 De unde ești domnu'? Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 @sesebe dacă pe mine mă întrebați, sunt din Iași Link spre comentariu
vijelie02 Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 Dai o bere reala lui sesebe si te ajuta el. E peste drum de tine. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 Acum 1 oră, vijelie02 a spus: Dai o bere reala lui sesebe si te ajuta el. E peste drum de tine. Nu suna rau asa ceva........... Link spre comentariu
RealAlex Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 Pune si tu o schema, maca facuta de mana, poate vrea si altul s-o reproduca, pana la urma asta este scopul forumului, schema face cat 100 de cuvinte ( alea de pe pagina din urma ). Alex. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 Acum 43 minute, RealAlex a spus: Pune si tu o schema, maca facuta de mana, poate vrea si altul s-o reproduca, pana la urma asta este scopul forumului, schema face cat 100 de cuvinte ( alea de pe pagina din urma ). Alex. Aici vreau să ajung. Deocamdată bâjbâi , adică experimentez și eu. Sesebe va primi o bere sau o pălincă, ce îi place, fac cinste nu-i problemă dar vreau să învăț ceva, să rămân cu ceva, investesc dar vreau să mă aleg cu ceva. Păi dacă era altfel dădeam berea de la început, primeam montajul gata făcut și noroc bun. Eu vreau să fim mai empatici unul cu altul, să fim mai uniți, cei care se pricep mai bine să îi învețe și pe cei dornici să învețe pt că nimeni nu s-a născut învățat ! Multe chestii am aflat și am învățat de când sunt pe forum. Din ceea ce am știut , am experimentat și am făcut am împărtășit colegilor de pe forum. @sesebe trimite-mi în privat un mesaj ca să știu unde să vin cu berea ! Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 26, 2022 Partajează Postat Octombrie 26, 2022 Acum 2 ore, RealAlex a spus: Pune si tu o schema, maca facuta de mana, poate vrea si altul s-o reproduca, pana la urma asta este scopul forumului, schema face cat 100 de cuvinte ( alea de pe pagina din urma ). Alex. Stii care este problema? Nu am desenat nici o schema nicaieri, pur si simplu am pus in practica ce mi-a traznit prin cap si vazind ca merge bine am inchis carcasa si asta a fost tot. Voi incerca sa desenez o schema, de asta am si deschis carcasa (si am facut si pozele) ca sa vad schema si valorile folosite. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 27, 2022 Partajează Postat Octombrie 27, 2022 @miticamy ce reprezinta simulările si cu ce ajuta ele? LED-ul este defapt un COB de 15V. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 27, 2022 Partajează Postat Octombrie 27, 2022 Acum 8 ore, sesebe a spus: @miticamy ce reprezinta simulările si cu ce ajuta ele? Pai am facut cu un montaj liniar (mai usor de inteles) pentru a ilustra ce a scris colegul: CITAT: Pentru XL6009 tensiunea de referinta este 1,25V, respectiv pragul va fi atins cu un rezistor RS de cca. 6Ohm la un curent prin LED de 0,22mA. Daca doriti un curent ajustabil mai mare, ori micsorati valoarea RS (rezistorul RS trebuie sa poata suporta puterea disipata >1,25V x Iled) ori montati un potentiometru (sa zicem 1KOhm) paralel pe RS si conectati cursorul la "FB". Astfel, integratul va fi "pacalit" si la jumatatea potentiometrului ca pozitie se va atinge tensiunea de referinta de 1,25V insa la un curent dublu prin RS si cadere de tensiune dubla pe RS din care doar jumatate ajunge la "FB". Etc. ... Astfel puteti regla curentul in LED, dupa gust si cu XL6009 insa in topologie de conectare ca regulator de curent si nu de tensiune. 0,22A (nu mA) Editat Marți la 00:23 de arheopterix ####################################### Acum 8 ore, sesebe a spus: LED-ul este defapt un COB de 15V. ##################################################### Care este diferenta intre COB si un zener de aceeasi valoare? Simulatorul are doar LED-uri de 20mA. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 27, 2022 Partajează Postat Octombrie 27, 2022 Eu in simulari am folosit tot zenere in loc de COB-uri deci cred ca este ok. La modulele folosite de mine la microscop eu am aplicat alt principiu de reglaj Spre deosebire de ideea exemplificata de tine, eu calculez valoarea rezistorului pt curentul maxim (nu pt cel minim iar la curent mare creste disipatia pe rezistor) iar cind vreau sa mai reduc curentul sumez peste tensiunea de la bornele rezistorului de curent o tensiune reglabila. Astfel se va atinge nivelul tensiunii necesare pe pinul de feedback la un curent mai mic prin LED/COB. Link spre comentariu
arheopterix Postat Noiembrie 2, 2022 Partajează Postat Noiembrie 2, 2022 Mulțumesc mult @dumitrumy pentru efortul de introducere a datelor și simulare în montaj liniar pentru ilustrarea principiului schemei în reglaj cu feed-back de curent postat de mine (aplicația de la XL6001 cu XL6009). (Nu am avut permisiunea de a posta, până azi). Mda, unii (zic că ei) ar folosi pentru a alimenta 1 (un) singur LED nu una ci 2 (două) surse în comutație. Una în buclă de curent și încă una în buclă de tensiune care o reglează pe prima. Însă se poate (de notorietate) și cu un simplu rezistor serie dacă există tensiunea minimă necesară asigurată: http://mustcalculate.com/electronics/ledresistor.php (Nu pretind că aș fi inventat ”coada la prună”). Link spre comentariu
Taraxacus Postat Noiembrie 2, 2022 Partajează Postat Noiembrie 2, 2022 Am definitivat proiectul. Până la urmă am rămas cu 6009 și am montat un potențiometru de 5 k care nu reglează mare lucru. Am schimbat sursa, am pus una mai puternică, 12 V 1 A și am stabilitate atât la curent cât și la tensiune. Reglarea luminozității era un moft, nu-mi folosea la nimic. Trebuie să caut un LED sau on COB ori CREE mai puternic (acesta are cam 3 W deși la magazin mi l-a vândut ca fiind de 5. Este mulțumitor dar aș încerca și cu un LED mai puternic. Am încercat cu potențiometru clasic așa cum sunt cele de audio și nu funcționează, am legat și serie cu LED și cu rezistor paralel și alt rezistor pe FB dar se încălzea potențiometrul. Am folosit un pot mic, albastru fără a modifica schema (l-am pus în locul semireglabilului) și reglează de la 200 la 220 mA... Am să mai caut sursă de lumină să văd ce reușesc. Pe ocularul microscopului am o cameră care e făcută pt așa ceva dar nu are o rezoluție foarte bună și mai are și niște striații pe filtrul IR.. Oricum e mult mai bine ca la incandescent mai ales că am posibilitatea să reglez o diafragmă astfel încât câmpul de claritate e mult ma mare. În poză e un fir de păr Link spre comentariu
stryx Postat Noiembrie 2, 2022 Partajează Postat Noiembrie 2, 2022 Felicitari pentru realizare. Daca vrei sa schimbi led-ul cauta ceva cu randament mare si/sau CRI ridicat in functie de preferinta. La alegerea unui led/COB pentru a ilumina un "ceva" trebuie tinut cont de fluxul luminos (lumeni= lm) nu de puterea consumata. Un led de 3W cu randament bun da mai multa lumina decat unul de 5W cu randament prost. In plus un led cu randament bun necesita un radiator mai mic fata de unul cu randament prost pentru aceeasi lumina data (flux luminos). Link spre comentariu
Taraxacus Postat Noiembrie 2, 2022 Partajează Postat Noiembrie 2, 2022 Am să mai caut. din păcate sunt limitat de diametrul corpului de lampă care este de 28 mm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum