Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor in a alimenta un LED cu o anumită tensiune

Alexandru88

Postări Recomandate

Acum 20 minute, arheopterix a spus:

Daca observati ca difera si tensiunile de referinta, respectiv 0,22V la XL6001 si 1,25V la XL6009, da, se poate construi o sursa de curent si din XL6009 cu topologie de aplicatia pentru XL6001, insa cu redimensionarea componentelor pentru 1,25/RS si nu pentru 0,22/RS.

Eu nu mă pricep așa de bine, sunt amator, mai concret, ce ar trebui să fac ? Ce piese trebuie să schimb ca să transform 6009 în 6001 ? Concret am un COB de 3 W (care la magazin mi-au spus că are 5 W  - 16 V 240 - 260 mA), un alimentator de 4,9 V 350 mA curent continuu.Nu am găsit să cumpăr Xl 6001 și am cumpărat Xl 6009. - funcționează bine, l-am reglat la tensiunea la 14 V și curentul absorbit este de cca 40 mA . Curentul absorbit fluctuează între 35 mA - 45 mA. Am legat un rezistor de 8 Ohmi în serie însă același rezultat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

28

• Taraxacus

25

• arheopterix

19

• Alexandru88

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am postat mai sus schema de utilizare (datasheet) pentru o sursa de curent cu XL6001, unde Iled=.22/RS.

Spre exemplu, daca RS are valoare de 1 Ohm, atunci un curent de 220mA va produce 0,22V la intrarea "FB" la circuitul XL6001.

Pentru XL6009 tensiunea de referinta este 1,25V, respectiv pragul va fi atins cu un rezistor RS de cca. 6Ohm la un curent prin LED de 0,22mA.

Daca doriti un curent ajustabil mai mare, ori micsorati valoarea RS (rezistorul RS trebuie sa poata suporta puterea disipata >1,25V x Iled) ori montati un potentiometru (sa zicem 1KOhm) paralel pe RS si conectati cursorul la "FB".

Astfel, integratul va fi "pacalit" si la jumatatea potentiometrului ca pozitie se va atinge tensiunea de referinta de 1,25V insa la un curent dublu prin RS si cadere de tensiune dubla pe RS din care doar jumatate ajunge la "FB". Etc. ...

Astfel puteti regla curentul in LED, dupa gust si cu XL6009 insa in topologie de conectare ca regulator de curent si nu de tensiune.

0,22A (nu mA)

Editat de arheopterix
Link spre comentariu

Am încercat dar nu am obținut rezultate. Am pus in paralel cu R 1 un potențiometru de 1 K . Am luat alt modul step-up care funcționează și care seamănă mai bine cu schema de mai sus. Rezistența variabilă R 1 este de 48 K iar rezistența R 2 de 900 ohm (așa mi-a ieșit la măsurare), diferă bobina. Pun poze cu modulul achiziționat. În cazul acesta RS este 48 K ? Să pun COB după dioda Schotky în locul lui R 2. Încă ceva. Dacă se va transforma in modul de curent constant va trebui să-l alimentez cu tensiunea din specificații ( 16V și curent 220-260 mA)

Montaj_1.png

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu
10 hours ago, Taraxacus said:

Am încercat dar nu am obținut rezultate. Am pus in paralel cu R 1 un potențiometru de 1 K . Am luat alt modul step-up care funcționează și care seamănă mai bine cu schema de mai sus. Rezistența variabilă R 1 este de 48 K iar rezistența R 2 de 900 ohm (așa mi-a ieșit la măsurare), diferă bobina. Pun poze cu modulul achiziționat. În cazul acesta RS este 48 K ? Să pun COB după dioda Schotky în locul lui R 2. Încă ceva. Dacă se va transforma in modul de curent constant va trebui să-l alimentez cu tensiunea din specificații ( 16V și curent 220-260 mA)

Montaj_1.png

Pai nu.

R2 din poza (intre FB pin 5 si masa) ar trebui sa fie de 5-6 ohm iar LED-ul (sau COB-ul) in serie cu R2 astfel incat la 220mA prin LED sa apara o cadere de tensiune de cam 1,25V pe acel R2, tensiune a carei crestere peste tensiunea de referinta (1,25V la XL6009 si 0,22V la XL6001) sa controleze invertorul.

Aici RS (rezistenta de sarcina) pare a fi R2, nu R1 (potentiometrul).

Iar pe cablaj, potentiometrul nu este conectat ca divizor de tensiune ci ca rezistor serie reglabil (cursorul este conectat la catodul diodei).

Pe acel R2 (in poza) vad 102 adica 1kOhm.

Link spre comentariu

@ sesebe

Am văzut ceva poze , una sau 2 cu microscopul dvs, ați folosit COB de20 W și 6009. Cred că tot pe postul acesta. Ce am mai realizat, am pus un rezistor în serie cu COB-ul și am pus și un potențiometru de 1 K în paralel. Rezultatul a fost aproape satisfăcător, oricum nu îmi trebuie mai mult de 100 mA, am sa caut un potențiometru mai mic, de 500 ohmi.

@arheopterix da așa ar trebui să fie de 1 K, eu l-am măsurat făsă să-l dezlipesc de pe placă. Ar trebui să scot R 2 și să pun un rezistor de 2-3 W 5-6 ohm în serie cu COB - ul și să alimentez la 12-14 V ? Apoi curentul îl reglez din R 1 ?

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Iar Iled 1,25/RS (R2).

Acum 12 ore, Taraxacus a spus:

Apoi curentul îl reglez din R 1 ?

Nu.

Paralel cu rezistorul de 5-6 Ohm serie cu COB-ul, montati capetele unui potentiometru al carui cursor flotant (doar el) se conecteaza la FB.

Curentul se va regla astfel "in sus", >220mA.

Daca doriti mai sus de 110mA - folositi 10-12 Ohm ca RS.

Cu acel potentiometru introduceti in bucla de reglaj de curent o fractiune din tensiunea de pe RS.

Daca aveti un reostat bobinat de 5 Ohm /5W ... atunci direct.

Singurul dezavantaj al acestei scheme este faptul ca eventuala intrerupere (defect de contact) la cursor ar conduce la cresterea curentului.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, arheopterix a spus:

Iar Iled 1,25/RS (R2).

Adică ar trebui să pun un potențiometru de 100 ohm în serie cu un rezistor de10 ohm și voi avea un curent maxim de 125 mA și minim de 11 mA . Potențiometrul și rezitorul legate la FS în serie cu COB la diodă. Așa ?

Link spre comentariu

ng0yWEI.jpg

xf8QZxu.jpg

u2D36Ou.jpg

Invelite in varnis negru este un grup de diode zener conectat intre iesire si pinul de reglaj, ca sa protejeze integratul in caz de LED intrerupt.

Tot pt a reduce acest risc este pus in paralel cu LED-ul un rezistor.

Rezistorul pus intre pinii la semireglabilul original este scos tot de pe placa si era in locul unde este lipit firul galben (cursor potentiometru reglaj de 5K cred).

Potentiometrul de reglaj este conectat cu un pin la iesire prin rezistenta SMD. cursor la pin reglaj iar celalalt capat la punctul comun intre rezistenta de sesizare curent si rezistenta din-paralel LED.

Cum functioneaza:

https://i.imgur.com/mmk6V0X.mp4

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 11 ore, Taraxacus a spus:

Adică ar trebui să pun un potențiometru de 100 ohm în serie cu un rezistor de10 ohm și voi avea un curent maxim de 125 mA și minim de 11 mA . Potențiometrul și rezitorul legate la FS în serie cu COB la diodă. Așa ?

FB = feed back (nu FS). Da, cam asa (daca potentiometrul poate suporta si disiparea termica spre 125 mA).

P.S.

Integratul contine un bloc OVP (over voltage protection), nu e nevoie de diode Zenner.

Exista si versiunea asta:

3rvGY.png

Insa este o varianta pentru incarcat acumulatori in curent constant.

Link spre comentariu

@sesebeÎmi place realizarea - așa vreau să obțin - îmi cer scuze că insist, vouă vi se par simple pt că sunteți specialiști în domeniu, eu ca amator sau chibiț trebuie să solicit informații care poate vă enervează sau vă plictisesc dar până la urmă este un forum și un post pt începători. Mulțumesc pt îndrumări și în semn de prețuire am făcut și a doua donație de „cărbuni”.

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări