Dxxx Postat Iunie 27, 2022 Partajează Postat Iunie 27, 2022 Este evident ca ce ti-am spus nu se poate aplica direct la set-up-ul tau. Ca sa ajungi la un echilibru ar trebui semnificativ mai multe plante... apoi ar trebui sa vezi daca volumul de apa ajunge pentru populatia animala. Echilibru inseamna oarecum automat ca schimburile de gaze sunt suficiente fara circulatie fortata sau injectare de gaz. Ai avea liniste perfecta ... si eu zic ca si aspect natural... Ai putea sa faci automatizari minimale (ca complicatie) pentru iluminat, sigur ca iluminatul ar trebui sa sustina vegetatie luxurianta. Daca vrei sa mentii o populatie mai mare decat cea suportata in conditii de echilibru, atunci (pana la un punct) ajunge un filtru, care oricum circula apa deci gazele se schimba mai accelerat. In plus are o pompa centrifugala submersibila (vorbesc de modelul cel mai simplu, intern) care nu face zgomot sau vibratii. Dar asta va strica oarecum aspectul natural. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 28, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2022 Plante nu pot sa tin, am incercat, nu vreau sa supar pe cineva, dar mie imi pare ca miroase toata casa a haine vechi murdare. Cel putin anubias mi-a terminat ficatul... Am ceva moss, si prin selectie (cu nasu zic) poate o sa mai adaug ceva daca nu au mirosul ala teribil. Stiu, pestii au oricum un miros, dar nu in halul ala... Cel putin asa simt eu. Setup-ul la acvariul asta e asa: Acvariu Strydeways 60x30x35 6mm ultra clear (54L net) 2 X Filtre EHEIM Experience 150 (unul pentru filtrare mecanica altul cu media) Pompa aer+piatra dreptunghiulara Sterilizator JBL 5W Compact Incalzitor Iluminare 36W LED dimabil Pietris de rau natural multicolor 1-6mm Plante artificiale Decor piatra DragonStone Pesti: 5 neoni, 4 guppy, 3 zebre (ceva roz), 1 cory, 20 creveti Hranitor automat Tetra MyFeeder (modificat) Revenind la topic @Dxxx, prin observatie inca merge fara probleme ce spunea validae si dioda mea serie. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 29, 2022 Partajează Postat Iunie 29, 2022 Da, asta este optiunea ta. INSA plantele pot sa miroasa in doua conditii: inflorire (exces de lumina, apa verde cu alge in suspensie) sau degradare/putrezire in caz de lumina insuficienta... mai se poate sa ai miros de la excretiile vietuitoarelor - mai ales insa daca nu ai plante si nu intretii ca lumea - dar asta nu este de la plante ci de la lipsa lor. Pot sa miroasa "a balta" dar de la alge nu de la plantele complexe. In conditiile unui sistem echilibrat nici nu prea are ce sa miroasa, plantele sunt sanatoase si se dezvolta. Prin dezvoltare metabolizeaza orice substanta organica care ar putea sa dea miros, in plus recicleaza azotul dar si celelalte minerale. Cu cat esti mai aproape de echilibru, cu atat mai putin are ce sa-ti miroasa. Dar echilibrul nu pea poti sa-l faci perfect, probabil ca oricum vei introduce mancare... deci trebuie sa faci curat ca sa scoti echivalentul a ce bagi. Si pentru a preveni orice miros trebuie scoase frunzele batrane sau excesive de la plante si curatat detritusul, asta din urma o faci cu atat mai rar cu cat ai populatia mai mica si plantele sunt mai multe. La un moment dat bazinul meu mergea sa fie lasat 1 an intre curatari... Momentan am un singur acvariu, ca de multi ani nu ma mai ocup decat asa, superficial. Am 3 neoni si 5 cardinali... plus ca acum pentru un interval tranzitoriu mai sunt 9 cardinali juvenili, i-am inmultit ca sa vad daca ma mai descurc, plus ca am cui sa-i donez. Acvariul are 35l si lumina led pusa prin temporizator. Altceva nici nu doresc, nici nu este necesar, chiar si cu tineretul ala in plus plantele compenseaza si in curand vor pleca. - incalzitor nu este necesar nici la pestii mei, nici la ai tai, daca temperatura apei/mediului nu coboara sub 19-20 grade (doar daca ai creveti sensibili) - hranitor automat... asta te descalifica din pozitia de acvarist. Odata pentru ca placerea este sa-i hranesti. In al doilea rand ca acvarist sau pescar stii cat de variabila este dispozitia (si apetitul) pestilor. Deci trebuie sa le dai progresiv cantitatea pe care o mananca in acea zi. Cu hranire automata le dai ceva fix, chiar si in zilele cand nu mananca deloc ... de aici poti sa ai mirosuri de degradare. - filtre / aerator / sterilizator ... Pentru ce? Mediul acvariului nu trebuie sa fie steril, daca nu doresti sa intrerupi ciclurile benefice. In rest daca aveai peste 20 zebre mai intelegeam , ca au metabolism mai intens, la cat se agita... Crevetii tai ca si melcii mei nu prea conteaza, ei mai mult recicleaza... Iti sugerez sa progresezi ca acvarist, sa incerci sa elimini unul cate unul aparatele inutile DAR numai paralel cu introducerea plantelor. Daca ai fi inchis intr-o bula de plastic tu ce ai prefera? oare ai vrea ceva reciclare de oxigen si plante de plastic... sau ai dori vegetatie reala? Si pestii tai cred ca ar prefera varianta adevarata, daca i-ai intreba... Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 29, 2022 Partajează Postat Iunie 29, 2022 Hranitorul automat iti permite sa faci vacantele fara a sta cu grija sa gasesti pe cineva dispus sa vina zilnic sa-i hraneasca. Insa, sunt de acord cu placerea ingrijitului, o cam pierzi si acvariul devine un bibelou. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 29, 2022 Partajează Postat Iunie 29, 2022 Stai putin, @Mircea eu nu ziceam ca hranitor automat este o prostie, defapt am si eu unul, dar sta in cutia lui si il pun doar in caz de nevoie, defapt cam evit sa-l pun, asta este adevarat. (deci nu l-as pune intr-o lista de dotare a bazinului, nu scrii acolo ca ai plasa sau razator de alge). Ideea este ca hranirea pestilor pe care o faci personal este prerogativa si placerea acvaristului - nu doresti sa automatizezi asta. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iulie 2, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2022 (editat) Pai hranitorul automat la mine e montat. Pentru ca sunt in concediu pana in 11 Iulie. Pana la urma cum ati interpretat voi imediat ceea ce-ati dorit ... Cred ca de la acvaristica se trage rautatea. Referitor la plante si miros. Acum acvariul intr-adevar are un miros, dar numai daca bagi nasul aproape, cand aveam plante de cand intram in casa...era un dezastru. Fix si exact de la plante era putoarea. Poate ca aveau ele ceva, toate...dar mi-a ajuns. Mirosul a fost din ziua in care le-am cumparat, dar am zis ca poate mna... Abia am scapat de duhoarea aia de gubela in casa.. Nici nu mai conteaza...poate doar eu simt asa amplificat mirosul ala lor. Moss-urile nu au miros. Sau nu le simt eu. O sa comand niste plante in vitro de pe nevertebrate doar ca sa verific mirosul. Daca e sa fie de bine..va anunt si o si pun in acvariu. Clarificare: nu sunt acvarist, si nu voi fi vreodata. Am doar un acvariu in casa si nimic mai mult. Editat Iulie 2, 2022 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 2, 2022 Partajează Postat Iulie 2, 2022 Pai daca ai acvariu ... esti oarecum raspunzator fata de ce ai inauntru ... merita sa incerci sa progresezi. Iti sugerez sa iei plante de la alt acvarist, crescute intr-un acvariu nu altminteri. Nu ar trebui sa ai nici un miros de la ele. indiferent ca esti foarte sensibil sau nu. Plantele din magazin au sanse mari sa fi fost crescute in atmosfera (saturata cu vapori) - astea puse sub apa au automat un interval de saptamani cat se degradeaza - adica toate frunzele putrezesc, si evident ca put. De abia dupa ce se regenereaza trec la normalitate. Oricum si in caz ca iei din cele crescute in acvariu, initial se vor degrada probabil intr-un procent mai mic pana se adapteaza la conditiile specifice acvariului tau. Un anumit nivel de degradare este preluat de melci, chiar si crevetii ajuta. Daca ajungi prin Bucuresti iti donez eu niscai plante fara miros. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iulie 2, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2022 am poluat topicul asta cu pesti. dar daca tot l-am dres, nu ți se pare cam mare pietrisul? Toti in general acuza ca e prea mare.. ca nu se poate aspira.. Ar trebui sa-l schimb..? Link spre comentariu
okean Postat Iulie 2, 2022 Partajează Postat Iulie 2, 2022 La 35 de litri trebuiau puse ghilimele la acvariu, cu cat e mai mic cu atat sta in echilibru mai greu, acvariu cu plante fara substrat adecvat si cat de cat injectie de co2 e o gluma...acvariu care pute nu e CICLAT vezi ciclul azotului ! Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 2, 2022 Partajează Postat Iulie 2, 2022 Nu vad nici o problema de granulatie a nisipului/pietrisului. Poate sa-l pui mai gros, incat sa favorizezi bacteriile si ciclarea. Problema este in general inversa - nisipul prea fin (ca la Mamaia) nu permite schimburi pentru ca se compacteaza, se poate sa ai zone cu anaerobioza avansata unde degradarea substantelor poate sa produca H2S deci cu toxicitate mare. Cu cat este mai fin, cu atat il tragi (contra intentiei) cand cureti, deci la aspirat doresti pietris cat mai mare. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iulie 9, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2022 (editat) La 02.07.2022 la 13:52, okean a spus: La 35 de litri trebuiau puse ghilimele la acvariu poți să-mi arăți unde ai găsit tu informația ca ar fi 35L de apa și ca acvariul pute? Acvariul are 60x30x35. Acesta este acvariu. Mai mare, in casa, este manie sau super hobby. Eu am doar acvariu. Plantele erau in găleată cu lumina si filtru sa vad ce e cu duhoarea. @Dxxx Legat de pietris, am gândit la fel ca tine @Dxxxdar pe forumurile de specialitate, m-au criticat. Pietrisul este 4-8 natural. Mai e și câte o piatra de 10. In opinia lor un pietris mai mare de 4mm, favorizează depunerea de mâncare si alte neajunsuri care nu iasă ușor la sifonat. Nusht.. Am luat pietris 2-4mm ma gândesc încă dacă sa-l schimb.. Editat Iulie 9, 2022 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
okean Postat Iulie 9, 2022 Partajează Postat Iulie 9, 2022 Am peste 20 de ani de acvaristica in spate, am citat " pe persoana fizica " ! Acvaristica " nano " plantata sau nu se adreseaza EXCLUSIV expertilor ! Un peste de maxim 2,5cm se simte confortabil in cca 2,5 galoane de apa asta e regula de aur, aprofundari cu riscul de a repeta ciclul azotului ... Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iulie 10, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2022 (editat) Acum 18 ore, okean a spus: Am peste 20 de ani de acvaristica in spate, am citat " pe persoana fizica " ! Acvaristica " nano " plantata sau nu se adreseaza EXCLUSIV expertilor ! Un peste de maxim 2,5cm se simte confortabil in cca 2,5 galoane de apa asta e regula de aur, aprofundari cu riscul de a repeta ciclul azotului ... ce legătură au cei 20 de ani de acvaristica daca nu explici ce e cu cei 35 de Litri. Sau te referi la acvariul lui Dxx? Daca Da, atunci mi se pare un gest urit. Ce treaba are ciclul azotului cu plantele din găleată care au mirosit groaznic din ziua cumpărării pana in ziua in care le-am aruncat? Deși arătau fiind verzi si sanatoase. in fine @okean. Spunea ceva @Dxxxde care am mai citit si eu, ca plantele suferă schimbari la mutat. Acum eu nu le-am luat in vitro, ci din acvariu de la petshop mai departe nu știu ce și cum, dar arătau destul de bine. frunze ferme, verzi.. ce sa zic. mie nu-mi părea ca putrezesc. Poate sunt eu si sotia mai sensibil la mirosul clorofilei, nu stiu.. Azi am ajuns din concediu dupa 10 zile. Apa e perfect clara in acvariu, pietrisul e totuși incarcat dar o sa vad maine cum e aspiratul la pietrisul asta mai mare. Miros, nu are doar daca bagi nasul in acvariu. Dar repet nu am plante vi in afara de ceva Cladophora Aegagropila. care in ciuda faptului ca e o alga, nu pute ca anubias. Am făcut si un test de apa cu JBL 7 in 1, stiu ca nu sunt foarte precise dar mna.. rezultatele nu sunt modificate foarte mult. O sa fac mai tarziu un schimb de apa. Editat Iulie 10, 2022 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 10, 2022 Partajează Postat Iulie 10, 2022 Daca el zice 20 ani... eu trebuie sa zic 50+ , dar asta nu are mare importanta, sunt unii care dupa zeci de ani nu au invatat nimic; iar altii fara sa aiba o astfel de "lungime" au acumulat multe cunostinte in timp scurt, probabil chiar este un avantaj ca nu au ceva prea vechi incat sa fie uitat. Oricum daca doresti sa "diagnostichezi" experienta unui acvarist intreaba-l cat de rar poate schimba apa in bazinul lui sau /si ce pesti a inmultit, incat a-i duca pana la adult (evident neincluzand viviparii). 35l este volumul cam maxim la care puteam sa fac bazinul, avand in vedere spatiul "alocat" . Dar asta este foarte departe de 2...5 l pentru un bazin nano (probabil ca nu este imposibil nici "pico"). Ce iti sugerez eu sa faci ar fi sa gasesti un acvarist (probabil cu experienta) si care are un acvariu echilibrat... din ala la care poate ca sa nu schimbe deloc apa cateva luni la rand. Daca la un astfel de acvariu simti miros, atunci probabil sensibilitatea ta este anormal de buna - si trebuie sa accepti situatia. Daca nu, este semn clar ca trebui sa insisti pana ajungi la un echilibru mai bun si ai plante adevarate, in armonie cu mediul. La bazinul tau fara plante schimbarea apei este o necesitate. Link spre comentariu
okean Postat Iulie 10, 2022 Partajează Postat Iulie 10, 2022 Stai linistit, nu e vorba de acvariul lui Dxxx dupa numarul declarat de pesti se respecta regula si probabil are experienta unui expert. ........................................................................................................................................................................................................... Pentru cei care mai citesc pe aici, cu cat acvariul e mai mare cu atat adus la echilibru, adica pe romaneste cultura de bacterii DENITRIFICATOARE care-si fac treaba, cu atat se intretine mai usor sa zicem ca are inertie mai mare... Acvariu mare inseamna ceva peste 100/150l in care ai ocazia sa vezi un card de neoni care se misca in voie sau niste scalari cum isi definesc teritoriile si care in anumite conditii depun... Sub aspectul acvariului plantat, nu conteaza de unde luam plantele sau daca put sau nu, plantele au nevoie de un SUBSTRAT adica ce punem sub PIETRIS. Iluminatul trebuie sa fie optim, prea putin cresc greu, prea mult se dezvolta algele, instalatia de injectie co2 nu trebuie sa lipseasca. O planta sanatoasa creste si " perleaza " oxigen si trebuie tunse cam o data la 30 de zile .Exista o legatura stransa intre dezvoltarea plantelor si CICLUL AZOTULUI ! In general " acvaristul " incepator folosete acvarii mici pana in 50l in care gasim o supa de pesti multi, rar avem 1l/peste, mai e si hranirea excesiva ca pestele mananca pana crapa efectiv, astfel o zi de post pe saptamana e medicament si pentru pesti si pentru echilibrul acvariului. ......................................................................................................................................................................................................... Am propietatea termenilor, nu am afirmat nicaeri ca un " acvariu " de fix 35l pute, orice acvariu poate sa fie si de 200l in anumite conditii de dezechilibru pute... Ape limpezi si pesti sanatosi ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum