Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boala la roşii

Mircea

Postări Recomandate

Salut, 

De cateva zile, a tot plouat de 3-4 zile, am observat ca marginile frunzelor se usuca. Vezi poza. 

E de rau? Trebuie sa fac ceva? Sunt pline de rosii, mi-ar parea rau sa le pierd. 

Nu sunt multe frunze asa, dar cine stie cat se intinde. 

Aveti vreo idee despre ce boala e vorba aici!? Multumesc pentru sugestii. 

IMG-20220623-184025.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

6

• daniels

3

• norad

1

• Alex Pal

1

Top autori în acest subiect

Nu-s cunoscator deloc in legume, dar pare sa nu fie mana ca-n pozele de le gasesc pe internet.

Adaug informatii: nimic pe tulpina, iar "rugina" este exclusiv periferica la frunze (4-5mm in latime). Frunzele nu sunt incovoiate (doar la una dintre plante, dar nu-mi dau seama daca asa erau inainte). Nimic pe fruct. Rosiile sunt soi inima de bou, cu rol exclusiv de salata de rosii cu branza - mancarea noastra de vara :limb:.

A plouat in draci cam toata saptamana, cand torentiala, cand ca de toamna. Relativ frig, in episoade, dar mereu sub 20*C, cu minime de 12-15*C. Nu prea a iesit soarele, deci nu avea cum sa le arda. Totusi, rosiile sunt in plin soare cand e soare, si am grija sa le ud la radacina doar. Inca o data, vorbesc din ce cred, nu din ce stiu (sic!).

Am purces azi in gradina, am taiat toate ramurelele cu frunze "ruginite", fara discriminare am taiat cam tot. Am umplut o sacosa.

In ramura, la locul taieturii, nimic suspect. Nu tu puncte maro-negre (semn ca se propaga catre tulpina), efectiv nimic, doar verde sanatos la vedere.

Ca un facut, sotia a plantat niste ramuri (un soi de tufis cu fructe necomestibile, cu gandul sa facem un gard viu, dar nu langa rosii, ci la vreo 5-6m distanta) in pamant si tot asa, frunzele s-au maronit (frunza in intregime) la o treime din ramurile plantate, insa nu s-au ofilit. La cat de umed e pamantul, nici nu ma asteptam sa se ofileasca. Sper sa apuce sa dea radacini.

Pamantul folosit este jumate pamant de-l aveam deja in gradina + jumate compost. Nu am avut alte boli in gradina in trecut, atat ca au fost ani cand nu a iesit mai nimic (le-am si plantat tarziu din pacate).

Astept sa vad cum evolueaza, daca mai apar sau sa se extinda "rugina". Sper sa nu... Nu-mi e de rosii (le cultiv din placere), dar rade iar nevasta de mine ca nu fac rosii.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

E vremea sa investesc intr-un pH metru. Ar explica de ce anumite plante nu dau rod. 

Ramane sa continui supravegherea rosiilor. 

Link spre comentariu
La 25.06.2022 la 18:16, Mircea a spus:

E vremea sa investesc intr-un pH metru. 

Nu-i nevoie sa investiti prea multi bani. Un pH-metru ieftin de pe aliexpress, calibrat doar intr-un singur punct, indica foarte bine, comparativ cu scule profesionale. Posibil sa iesiti mai ieftin (cativa dolari) cu hartie indicatoare de pH.

On topic: Pare a fi mana, imi spune cineva caruia i-am aratat pozele. Omul cultiva rosii.

Puteti apela si la o fitofarmacie: va prezentati cu o frunza si va spune cel de la tejghea. Ar trebui sa fie calificat.

Link spre comentariu

Un stropitor si solutie Ridomil Gold la ora asta e suficient.

Cind se incepe recoltatul treceti pe Cupru, ex Cuproxat.

Frunzele care sint la sub 10cm de sol se rup.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, norad a spus:

Puteti apela si la o fitofarmacie: va prezentati cu o frunza si va spune cel de la tejghea. Ar trebui sa fie calificat.

Poti incerca chiar la un magazin care comercializeaza seminte sau ingrasamant.
Am avut o surpriza foarte placuta cand am mers sa intreb de boala unei plante de apartament la care tineam mult.
M-am dus cu poze.
Dupa ce am fost trimis acasa sa aduc o frunza, doamna de acolo a reusit sa-mi dea tratamentul care a salvat planta.
Am avut norocul ca doamna era si patron si inginer horticol. M-a uimit cata daruire avea pentru meserie.
Poate ai noroc sa gasesti pe cineva priceput.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări