Mircea Postat Iunie 24, 2022 Partajează Postat Iunie 24, 2022 Salut, De cateva zile, a tot plouat de 3-4 zile, am observat ca marginile frunzelor se usuca. Vezi poza. E de rau? Trebuie sa fac ceva? Sunt pline de rosii, mi-ar parea rau sa le pierd. Nu sunt multe frunze asa, dar cine stie cat se intinde. Aveti vreo idee despre ce boala e vorba aici!? Multumesc pentru sugestii. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 (editat) Nu-s cunoscator deloc in legume, dar pare sa nu fie mana ca-n pozele de le gasesc pe internet. Adaug informatii: nimic pe tulpina, iar "rugina" este exclusiv periferica la frunze (4-5mm in latime). Frunzele nu sunt incovoiate (doar la una dintre plante, dar nu-mi dau seama daca asa erau inainte). Nimic pe fruct. Rosiile sunt soi inima de bou, cu rol exclusiv de salata de rosii cu branza - mancarea noastra de vara . A plouat in draci cam toata saptamana, cand torentiala, cand ca de toamna. Relativ frig, in episoade, dar mereu sub 20*C, cu minime de 12-15*C. Nu prea a iesit soarele, deci nu avea cum sa le arda. Totusi, rosiile sunt in plin soare cand e soare, si am grija sa le ud la radacina doar. Inca o data, vorbesc din ce cred, nu din ce stiu (sic!). Am purces azi in gradina, am taiat toate ramurelele cu frunze "ruginite", fara discriminare am taiat cam tot. Am umplut o sacosa. In ramura, la locul taieturii, nimic suspect. Nu tu puncte maro-negre (semn ca se propaga catre tulpina), efectiv nimic, doar verde sanatos la vedere. Ca un facut, sotia a plantat niste ramuri (un soi de tufis cu fructe necomestibile, cu gandul sa facem un gard viu, dar nu langa rosii, ci la vreo 5-6m distanta) in pamant si tot asa, frunzele s-au maronit (frunza in intregime) la o treime din ramurile plantate, insa nu s-au ofilit. La cat de umed e pamantul, nici nu ma asteptam sa se ofileasca. Sper sa apuce sa dea radacini. Pamantul folosit este jumate pamant de-l aveam deja in gradina + jumate compost. Nu am avut alte boli in gradina in trecut, atat ca au fost ani cand nu a iesit mai nimic (le-am si plantat tarziu din pacate). Astept sa vad cum evolueaza, daca mai apar sau sa se extinda "rugina". Sper sa nu... Nu-mi e de rosii (le cultiv din placere), dar rade iar nevasta de mine ca nu fac rosii. Editat Iunie 25, 2022 de Mircea Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 Frunzele nu prezinta nici o pata de decolorare. Daca ignori maroniul de pe margini, zici ca nu au nimic. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 25, 2022 Partajează Postat Iunie 25, 2022 Daca nu a fost o ploaie acida e mana. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 Cum stii daca o ploaie e acida? Ma rog, acida pentru rosii. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 25, 2022 Partajează Postat Iunie 25, 2022 Nu poti sti decat daca ii masori pH atunci cand ploua. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 E vremea sa investesc intr-un pH metru. Ar explica de ce anumite plante nu dau rod. Ramane sa continui supravegherea rosiilor. Link spre comentariu
norad Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 La 25.06.2022 la 18:16, Mircea a spus: E vremea sa investesc intr-un pH metru. Nu-i nevoie sa investiti prea multi bani. Un pH-metru ieftin de pe aliexpress, calibrat doar intr-un singur punct, indica foarte bine, comparativ cu scule profesionale. Posibil sa iesiti mai ieftin (cativa dolari) cu hartie indicatoare de pH. On topic: Pare a fi mana, imi spune cineva caruia i-am aratat pozele. Omul cultiva rosii. Puteti apela si la o fitofarmacie: va prezentati cu o frunza si va spune cel de la tejghea. Ar trebui sa fie calificat. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 Un stropitor si solutie Ridomil Gold la ora asta e suficient. Cind se incepe recoltatul treceti pe Cupru, ex Cuproxat. Frunzele care sint la sub 10cm de sol se rup. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2022 Partajează Postat Iunie 26, 2022 (editat) 1 oră în urmă, norad a spus: Puteti apela si la o fitofarmacie: va prezentati cu o frunza si va spune cel de la tejghea. Ar trebui sa fie calificat. Poti incerca chiar la un magazin care comercializeaza seminte sau ingrasamant. Am avut o surpriza foarte placuta cand am mers sa intreb de boala unei plante de apartament la care tineam mult. M-am dus cu poze. Dupa ce am fost trimis acasa sa aduc o frunza, doamna de acolo a reusit sa-mi dea tratamentul care a salvat planta. Am avut norocul ca doamna era si patron si inginer horticol. M-a uimit cata daruire avea pentru meserie. Poate ai noroc sa gasesti pe cineva priceput. Editat Iunie 26, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 26, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2022 Notat, va tin la curent. Multumesc! Link spre comentariu
ionut120v Postat Iulie 15, 2022 Partajează Postat Iulie 15, 2022 Personal folosesc homeopatia, dar nu ma omor, am in mai multe locuri, in unele n-am probleme, in altele apar diferite boli. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum