Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

frecventmetru cu pic16f84

florinnn22

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• znecula

4

• nico_2010

4

• yo9how

3

• florinnn22

2

Top autori în acest subiect

Pt care frecv vrei hex-ul, pt varianta publicata in ConexClub?Pt acest frecventmetru exista doua variante de soft.Eu am folosit hex-ul original care foloseste un divizor extern cu 2 pt domeniul 60Mhz.Aparuse si o alta varianta fara divizor extern(intrarea PIC-ului poate suporta max.50Mhz).In acest caz softul facea totul.Ca sa te lamuresti, citeste asm-ul.Acolo autorul a explicat functionarea.Este recomandat sa termostatezi cuartul.In arhiva ai cele doua hex-uri.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

salut. e vorba de frecventmetrul din conex club 04/2004 ? rezistentele R8-R15 ce valori au ? C13 ? aveti cumva si o varianta a cablajului cu amplasarea componentelor completa ? sunt foarte multe piese care nu sunt trecute... thx

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Am terminat si eu frecventmetrul.Afiseaza pe display freq:Pot sa parcurg tot meniul (deci PIC-ul e scris corect), dar nu-mi citeste frecventele.Am bagat in el 4MHz, dar nu vede nimic.La pinii 16, 17 ajunge sinusoida 3Vvv.Oare ce nu e in regula?Greseli la cablaj nu sunt.Stima.

Link spre comentariu

E ceva in neregula cu explicatia ta; asa cum te uiti la schema, pinul 1 este in dreapta (pe randul de sus) si continua in sens trigonometric pana la 18 (pinul 18 este tot in dreapta, sub pinul 1).

Deci " sinusoida" aia de 3V ar trebui sa fie pe pinul 3 - nu 16/17. Intre pinii 15-16 ai qurtz-ul, pe pinul 17 este butonul "Set".

Tranzistorul de la intrare are rolul de a amplifica de la 200-300mV pana la valoare de 3V. Daca spui ca pic-ul ar fi corect programat incearca sa efectuezi masuratoarea cu un oscilator care asigura la iesire un nivel mai mare... posibil sa fii nevoit sa schimbi tranzistorul sau sa mai adaugi un etaj de amplificare. Asta este schema lui IK3OIL si functioneaza in mod sigur. Poti lua legatura si cu yo5cst, cel care a postat pe www.radioamator.ro

Cineva modificase etajul de intrare cu un tranzistor BFR91-96... nu mai stiu exact unde am vazut aceasta modificare.

Link spre comentariu

Da. Scuze!M-am uitat in fuga pe partea placata a cablajului.Intr-adevar, Intrarea e pe pinii 2 si 3 ai picului.La acesti pini ajunge semnal de 3Vvv cum am spus.Pic-ul vrea mai mult de 3V?!Stima.

Link spre comentariu

Nu, nu trebuie mai mult pe pinii 2 si 3; uite ce zice IK3OIL "It was needed only an amplifier stage to raise the input signal level from 200-300 mV p.p. to about 3 volts p.p., so as to drive correctly the RA4 (pin 3)". Cu ce ai incercati sa testezi frecventmetrul, cu ce oscilator? Poate trebuie la intrare un nivel mai mare, decat ai avut in teste.

Link spre comentariu

Salut!

Va propun o alta schema de frecventmetru, care functioneaza perfect.

In locul lui PIC16F84A-10 se poate folosi 16F628A, iar fisierul .hex este pentru acesta din urma.

Si realizarea in faza de prototip:

http://www.2shared.com/photo/QhxTqt4Z/S4010046.html

Trebuie mentionat ca la oscilatorul cu quartz al uC am folosit un condensator de 18pF si unul de 47pF.

Testarea este facuta cu un oscilator monolit de 40 MHz.

Link spre comentariu

Cu ce ai incercati sa testezi frecventmetrul, cu ce oscilator? Poate trebuie la intrare un nivel mai mare, decat ai avut in teste.

Am un circuit de test pentru cristale de cuart.

Deci nu se pune problema unui defect sau a unui semnal prea mic.

Dupa cum am spus, la pinii 2 si 3 vad 3Vvv cu osciloscopul.

Salut!

In locul lui PIC16F84A-10 se poate folosi 16F628A, iar fisierul .hex este pentru acesta din urma.

Trebuie mentionat ca la oscilatorul cu quartz al uC am folosit un condensator de 18pF si unul de 47pF.

In schema vad ca e tot cu PIC16F84. :nas:

Link spre comentariu

pentru znecula: in text am spus clar ca la realizarea practica am folosit 16F628A si fisierul hex este pentru acest model de uC.

Cele doua uC sunt compatibile pin la pin.

posteaza fisierul .asm pe care l-ai folosit tu la programarea 16F84 din frecventmetru.

Frecventmetrul realizat nu a fost calibrat inca.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut!

Tocmai am terminat frecventmetrul cu pricina si iata rezultatele dupa "etalonare" cu oscilatoare tip TCXO in capsula DIP cu valori de 1MHz, 10MHz si 80MHz:

- In gama de la 10MHz la 2500MHz:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

-In gama de la 100Hz la 60MHz:

Posted Image

Posted Image

Pentru a masura ferecvente peste 60MHz am folosit un LMX2430 alimentat la 2.5V, comandat de acelasi uC (16F628A) care realizeaza operatiunea de masurare in a doua gama.

Sper sa va placa ideea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări