yo8rqp Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Calculator pentru inductante toroidale ( miezuri fabricate de amidon ) : http://www.partsandkits.com/tcalc.html . Sper ca se incadreaza linkul in sectiunea corecta.Cum pot calcula inductantele pe toruri si in functie de grosimea sarmei de bobinaj?Ma refer la acest program care pare interesant. Link spre comentariu
BodoRF Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Foloseste cu incredere http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm Acest soft iti va spune si grosimea maxima a sarmei pe respectivul tor. In plus stie sa calculeze AL pt miezuri necunoscute si sa faca diverse calcule FCL. Link spre comentariu
yo8rqp Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Foarte bine.Dar unde vad eu aici grosimea sarmei de bobinaj? Link spre comentariu
nea_bobina Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Foarte bine.Dar unde vad eu aici grosimea sarmei de bobinaj?Salut,Pentru a folosi unealta citata de BodoRF trebuie sa fii obisnuit cu unele chestiuni legate de terminologia consacrata domeniului si de asemenea, cu unitatile de masura care nu se incadreaza in sistemul metric, ci in sistemul de masura anglo-american. In mod obisnuit, dupa instalare, softul lui DL5WB afiseaza lungimea si diametrul conductorului de bobinaj in form-urile "Lenght (wire) si max.D (wire)" aflate in partea de mijloc-dreapta a ferestrei de calcul; valorile rezultante sunt exprimate in sistemul de masura anglo-american (lungime in feet, diametrul maxim al sarmei in #AWG). DL5SWB a luat in considerare si aceste aspecte, cand a creat softul de care discutam. Astfel, te poti duce la meniul "Units" si sa schimbi unitatile de masura in sistem metric.Spre exemplu, folosind tab-ul pentru toruri "Iron powder", daca vrei sa obtii o inductanta de 7.5uH, folosind un tor model T50-2, rezulta 39 spire din conductor cu diametrul maxim de 0.57mm . Lungimea necesara a conductorului, ptr. aceasta infasurare, este de 58cm. Rezultatul respectiv provine din inmultirea numarului de spire rezultat cu dimensiunile prelucrate ale torului. Exemplu: torul T50-2 are OD (Outside Diameter/ diametru extern) = 12.7mm, ID (Internal Diameter) = 7.7mm si inaltimea h = 4.83mm. O singura spira infasurata pe acesta, ar avea lungimea 2*h+(OD-ID) = 14.66 mm. Cum calculatorul indica 39 spire ptr. a realiza o inductanta de 7.5uH, lungimea totala aparenta ar fi de 38 spire * 14.66 mm = 571.74 mm = 57.17 cm .La fel si in cazul calculului inductantei specifice AL. Formula clasica pe care o aplica acest soft este L = AL * N^2, valoarea fiind exprimata in [nH/sp^2] .In acest punct, trebuie sa mentionez ca daca folosesti tor, circuitul magnetic este inchis; din acest motiv, conteaza mai putin cum vei bobina si de asemenea, inductanta rezultanta va fi aproximativ aceasi pentru o gama destul de larga a diametrului conductorului utilizat. La tor se recomanda sa bobinezi pe intreaga circumferinta (indicatie valabila si pentru bobine cu doar cateva spire; pur si simplu, le intinzi pe toata circumferinta torului).Si in final, ca sa vezi ca aritmetica are dreptate, sa aplicam formula de mai sus pentru torul exemplificat (T50-2), care are AL = 4.9 nH/sp^2 (valoarea lui AL o poti regasi si in foaia de catalog a torului respectiv, sursa de informatii si pentru baza de date a calculatorului discutat aici):L = AL * N^2 ; N = SQRT (L/AL) = SQRT (7.5uH / 4.9nH/sp^2 ) = (7500 nH * sp^2) / 4.9 nH = 1530.61 sp^2. Deci N = SQRT (1530.61 sp^2) = 39.1 spire.Nimic miraculos, ci doar automatizare ...Ajuns aici, as propune multor colegi aflati la inceput, sa aiba un stoc minim de informatii pus deoparte, cu care sa poata opera si manual atunci cand s-ar putea afla in situatii care sa nu le permita nici utilizarea calculatoarelor online de pe Internet, nici utilizarea vreunui soft de acest gen. Chestia asta e ca si rebusul. Te tine permanent in priza, iti pune putin neuronul la munca... si te poate face sa te simti mai bine cand, prin munca proprie, obtii niste rezultate. Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
yo8rqp Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Multumesc mult,Nea Bobina.M-am elucidat.Cu stima. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Pe vremea cand si un calculator de "buzunar" era un lux in YO, am aplicat cu succes urmatoarea metoda:atunci cand recuperam bobine din aparate a caror schema era cunoscuta, observam frecventa de acordsi capacitatea circuitului oscilant din care facea parte bobina respectiva. Urmatorul pas consta in determinareainductantei bobinei cu ajutorul formulei lui Thompson. Se numarau cu atentie spirele de pe bobina si rezultaimediat parametrul AL. Link spre comentariu
lorik199 Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Salutare, vreau sa construiesc un preamplificator pt un liniar cu GU50 si cautand prin documentatie m-am oprit la ceva simplu, cu un tub 12BY7A, care l-am gasit aproape echivalent cu uzuala 6P15P Problema ce am intampinat-o e la circuitele acordate din anod, care sunt calculate pentru benzile de odinioara, si nici nu se da formula de calcul Mai e problema ca n-am gasit carcase de 10 mm cu miez de ferita, ci doar de 6 mm... Rog pe cineva experimentat daca imi poate calcula numarul de spire si valoare condensatorului pt carcasa de 6 mm sau daca mi se poate da formula de calcul, explicata ca sa inteleg si eu Momentan am nevoie doar pentru benzile de 3,5 / 7 / 14 / 21 / 24 / 28 MHz Mai jos este o scanare cu articolul http://i51.tinypic.com/258t9u1.jpg Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Circuitele se pot calcula cu formula lui Thompson. Pentru caracteristicile miezului, poti bobina un numar de spire pe el, il masori, apoi din formula de calcul a inductantei, determini permeabilitatea miezului. Link spre comentariu
nea_bobina Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Rog pe cineva daca imi poate calcula numarul de spire si valoare condensatorului pt carcasa de 6 mm sau daca mi se poate da formula de calcul, explicata ca sa inteleg si eu Pentru caracteristicile miezului, poti bobina un numar de spire pe el, il masori, apoi din formula de calcul a inductantei, determini permeabilitatea miezului.Nu permeabilitatea miezului ne intereseaza aici, ci inductanta specifica AL. O sa incerc sa fiu clar, pentru Lorik, desi am mai scris pe tema asta atat in acest topic, cat si la A412. Lorik, noi suntem cunostiinte mai vechi, este? Si apropos de asta, felicitari pentru obtinerea indicativului si bun venit in banda! La mai multe QSO-uri si multe satisfactii pe calea undelor! Calculul bobinei care te intereseaza pleaca de la dimensionarea circuitului rezonant LC, care se face, asa cum a spus si YO9HRB, cu ajutorul faimoasei formule a lui Thompson, respectiv : unde f = frecventa, exprimata in Hertzi; L = inductanta, exprimata in Henry si C = capacitatea, exprimata in Farazi (daca e convenabil, se poate opera direct cu submultipli, dar in acest caz trebuiesc inclusi coeficientii de corectie a ordinului, ceea ce complica putin calculul si poate duce la erori, daca nu esti atent). Tinand cont de faptul ca in schema prezentata este deja data valoarea capacitatii pentru fiecare banda in parte, vom extrage inductanta L din formula lui Thompson, calculand-o in functie de capacitate si frecventa. Vom avea astfel : L = 4 * PI^2 * f^2 * C Pentru a te scuti de niste operatii manuale (care totusi, ti-ar fi utile pentru fixarea cunostiintelor si a modului de lucru), iti dau un link catre un calculator online : LC resonance calculator Astfel, luand primul caz din schema prezentata, observam ca pentru banda de 80m, circuitul L1C1 este acordat in mijlocul benzii, respectiv f = 3650 KHz. Condensatorul aferent este C1 = 190 pF. Din formula mai sus prezentata, reiese in acest caz ca L1 = 10 uH. Bun. Am determinat valoarea inductantei pentru L1. Acum, trebuie sa vedem cum o putem executa. In acest sens, daca vei folosi o carcasa cu miez, trebuie sa cunosti un parametru special al miezului, numit inductanta specifica si care se noteaza cu AL (A indice L). Formula care leaga AL de inductanta bobinei si de numarul de spire, este : L = AL * N^2 unde L = inductanta bobinei ; AL = inductanta specifica a miezului si N = numarul de spire. Ajuns aici, trebuie sa precizez ca in mod uzual, AL se exprima in [nH/sp^2] (nanoHenry per spira la patrat). Trebuie sa retii ca 1uH = 1000 nH, daca vei calcula manual. Cum afli inductanta specifica AL a unui miez? Ai doua moduri. Daca e un miez cunoscut, de exemplu toruri provenite de la Amidon sau Feroxcube, atunci te uiti in cataloage. Daca e un miez necunoscut, metoda clasica care se aplica este masurarea inductantei unui numar cunoscut de spire (de obicei, zece) bobinate pe carcasa in care este introdus miezul necunoscut. Din formula mai sus mentionata, se extrage apoi valoarea lui AL = L / N^2 . Din pacate, determinarea inductantei unei bobine nu o poti face cu acuratete suficienta decat folosind un aparat dedicat, de exemplu un inductantmetru, un impedantmetru sau macar o punte RLC. Eu dispun de un impedantmetru TESLA BM358, care imi usureaza mult munca, dar am si construit un inductantmetru cu PIC16F628, despre care am postat si cateva observatii in topicul "Lx-Cx meter". O alta metoda prin care poti masura inductanta unei bobine (de tipul celor pe care vrei sa le construiesti in montajul precizat) ar fi sa folosesti chiar principiul rezonantei. E o metoda mai laborioasa si mai putin precisa, dar care iti poate oferi o idee despre valoarea inductantei bobinei. Precizia lasa de dorit (e mai proasta de 10%, de multe ori ajungand spre 20%), dar tinand cont de faptul ca ai un miez din care se poate ajusta inductanta bobinei, metoda ar putea sa te ajute pentru inceput. Mai concret, construiesti circuitul oscilant LC, atacat de un generator RF (de exemplu, un Versatester sau chiar un oscilator construit, dar la care sa poti citi iesirea pe un frecventmetru) folosind un cuplaj slab (de ex. un cond. ceramic de valoare mica, sa zicem de 4.7pF) serie cu generatorul. Baleind din generator in jurul presupusei frecvente de rezonanta, trebuie sa gasesti un punct in care amplitudinea semnalului sa fie maxima. Acolo e punctul de rezonanta al circuitului. Citirea semnalului de iesire o poti face cu o sonda de osciloscop, cuplata inductiv, prin intermediul unei spire apropiata de circuitul oscilant testat. Odata ce ai determinat frecventa de rezonanta, aplici formula lui Thompson si scoti valoarea lui L. Obtinand valoarea inductantei si cunoscand numarul de spire bobinat, poti calcula si AL-ul miezului, pentru a-l folosi in alte calcule ulterioare. Cel mai bine ar fi daca ai avea de unde sa imprumuti un inductantmetru, care ti-ar usura mult munca si ar fi si suficient de precis (cam 10%) pentru scopurile care ti le propui tu. In incheiere, iti mai ofer un link catre un calculator de bobine pe aer : Pronine Electronics Design Calculator - introduci inductanta L pe care o doresti a fi obtinuta (ex. 10uH); - introduci diametrul carcasei, in mm (ex. 6mm); - introduci diametrul sarmei de bobinaj (ex. 0.22mm); - apesi butonul "Calculate" si in casutele de dedesupt obtii numarul de spire si lungimea bobinei (pentru datele introduse, rezulta ... 72.5 spire pe o lungime de 16mm). Atentie, valorile de mai sus sunt pentru o bobina realizata pe aer, asadar fara miez. Ti-am oferit link-ul de mai sus ca sa ai o orientare in plus, dar daca vei folosi miezuri, singurele solutii sunt cele care ti le-am precizat deja. Iti precizez in mod special sa nu te chinuiesti sa calculezi bobinele la milimetru, deoarece sunt elemente ajustabile. Pe de alta parte, in oricare circuit de masura intervin erori generate de tot soiul de factori. In cazul de fata, oricare bobina are si o capacitate parazita proprie, si oricare circuit de masura adauga capacitati parazite proprii. Acestea se insumeaza si in final, valoarea reala a frecventei de rezonanta poate fi puternic alterata. Acest lucru depinde de metoda de masura, lungimea cablurilor implicate, tipul de sonda a osciloscopului, etc. In cazul montajului prezentat de tine, socul de 2.2mH il poti inlocui cu succes cu un minidrosel (inductanta miniatura) de valoare apropiata. Eu am gasit la C o n eX Electronic, aici in Bucuresti, dar poti gasi si in alte parti. Ex: Costa foarte putin si te scuteste de bobinarea a aproximativ 1000 spire in 4 galeti de cate 250spire, CuEm 0.1mm. Hi ! P.S. > te mai pot ajuta masurand eu AL-ul unui miez de pe o carcasa de 6mm din TV Sport - calea comuna. Dar asta o voi face probabil maine. Am scris atat de mult, intelegand ca esti elev si ca ar fi bine sa inveti sa pescuiesti. Odata ce ai prins spilul, iti poti vedea singur de treaba, fara sa depinzi de altii ! Succes ! Link spre comentariu
Flor Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 lorik199 Stiu ca iti place sa construiesti. De aia te intreb daca printre integratele pe care le ai nu sunt si cele cu care iti poti construi un frecventmetru? Acuma adevarul adevarat e ca nimeni nu te impiedica sa ceri niste decodoare+ afisoare+ce mai trebuie. Si poate s-or mai gasii cate ceva la pretul ala celebru [email protected]_gratis... Sau daca nu vrei cu TTL*CMOS-uri, vezi ca vinde cineva microcontrolere. Anuntul e postat in forumul dedicat radioamatorilor din romania, hi, hi. Asa ca nu ii spun numele, hi, hi.. Am auzit ca PIC-ul16F628 este doar un pic deosebit de PIC 16F84. Si ca nu e mare branza sa treci softul de la unu la altu. Mai de mult vanzatorul imi zicea ca la o adica il poate vinde gata programat corespunzator. Un oscilator universal iarasi e banal de construit. Pute netul de scheme. Daca nu, iti trimit eu una pe care am facut-o si a "cantat" din prima.. Asa ca in conluzie, pana nu iti construiesti/cumperi niscai aparate... Link spre comentariu
yo2mhj Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Multumesc pentru calculatorul online pentru miezuri...Este super,desii unele scheme sunt gen carte de bucate si exista si un LC-metru digital eu cred ca ajuta mult asa ceva.Pentru Lorik199-eu am construit oscilatorul universal aparut in unul din numerele raposatei Conex Electronic si desii nu am avut tranzistorii PNP din schema (am pus ceva echivalent gasiti tot la Conex...) a functinat di prima.Mi se pare un montaj de mare ajutor,poti dimensiona aproximativ un circuti oscilant in afara montajului ramanad apoi sa il mai "retusezi" putin in montaj(deh,capacitatile si inductantele parazite isi mai baga codita cateodata).Succes in constructii,sa stii ca ramane valabila oferta mea,nu am mai corespondat deorece pe timp de vara sunt plecat mai mult la"mosie". Tot respectul pentru domnul Profesor(nu fac misto) Nea Bobina,am multe de invatat de la dumneavoastra si nu numai... Link spre comentariu
nea_bobina Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Multumesc pentru calculatorul online pentru miezuri... Este super,desii unele scheme sunt gen carte de bucate si exista si un LC-metru digital eu cred ca ajuta mult asa ceva. Salut,Ma bucur daca a fost util. De curand a postat un user din Constanta cu o intrebare relativ asemanatoare (determinarea parametrilor unui miez magnetic) si in raspunsul pe care l-am inserat, am adaugat o lista mai mare de calculatoare online care cred ca ar putea fi si mai utile decat cel amintit mai sus. Spor in toate! Link spre comentariu
Vizitator alex_pnp Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 sal as vrea sa fac si eu o bobina fara miez cum este aceasta din filmuletu asta.Nu stiu cum sa calculez nr de spire si ce tip de sarma de cupru ma refer la grosime si rezistenta sarmei:http://www.youtube.com/watch?v=noF5q4-77XI&feature=related Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Sa o calculezi in functie de ce?Daca vrei sa reproduci experimentul ala, spune sa bobinezi 500 spire pe o carcasa de film foto (parca are vreo 30mm in diametru). O sarma de 0,4 e suficienta. Vei obtine suficienta tensiune si suficient curent ca sa aprinzi niste leduri. Bineinteles, in functie de magnetii utilizati si de turatia cu care ii invarti. Link spre comentariu
Vizitator alex_pnp Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 multumesc!.as vrea sa mai intreb ceva am gasit un pdf cu o turbina eoliana dar este foarte mare pt proiectu meu. As vrea sa fac una la fel da mai mica da nu stiu ce diametru trbsa aibe sarma de cupruce rezistenta sa aibe sarma si nu stiu cate spire trebuie sa aibe bobina.Curentul de la turbina va alimenta un stroboscop.asta e linku pdf:http://www.scribd.com/doc/55894923/GMP-Manual-de-Constructie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum