Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BOBINE , BOBINUTE si BOBINELE

Mosu Tuti

Postări Recomandate

Eu am scaner dar nu prea stiu cum e cu drepturile de autor pentru reproducerea unui material din respectiva revista. Desi daca ma gindesc bine parca am intilnit aceasta schema printr-o revista ungureasca mai veche. Subliniez si eu inca odata utilitatea acestui montaj. Cele bune, Emil

Link spre comentariu

Este excelent dispozitivul, il am construit impreuna cu un frecventmetru digital si s-a dovedit deosebit de util in cazul bobinelor recuperate din diverse chestii. mai ales la identificarea bobinelor de FI cu condensator incorporat in carcasa bobinei : se poate vedea imediat pentru ce frecventa a fost construita.Recomand!Emil

Ai construit oscilatorul respectiv? Fara modificari in schema? Eu l-am construit , da' a mers dupa cateva modificari esentiale . Scanez azi schema sa vedem daca este acelasi lucru despre care vb. salutare YO3GJE Gelu
Link spre comentariu

Nu am acum revista la indemina , dar daca este vorba de schema din raposata revista conex, nu am amintiri ca a necesitat modificari esentiale. Sint totusi aproape 10 ani de cind am facut acest montaj, asa ca exact nu mai tin minte. Voi cauta miine prin cutia cu giugele si daca il mai am va spun mai exact. Emil

Link spre comentariu

La mine a mers din prima fara probleme , nu are modificari , doar ca am folosit BF 509 nu am avut cea ce era pe schema si merge ok , osingura data s-a stricat , nu stiu de ce dar s-au dus vreo trei tranzistori printre care si BF 509 dar i-am inlocuit si nu am mai avut probleme desi am folosit-o mereu , cu un condensator variabil gradat in pf. poti vedea ce gama acopera bobina ce te intereseaza sau chiar acorda filtre de banda si medii frecventa succes...73!

Link spre comentariu

Foarte interesant. eu a trebuit sa modific polrizarea tranzistorului regulator , pentru ca asa cum este in schema tz. este blocat, si oscilatorul nealimentat. Este posibil sa fi facut eu vreo eroare, cine stie ...

Link spre comentariu

Si eu am facut respectiva schema din raposata CC. E vorba de articolul din octombrie '99 paginile 24 si 24, asta pt cine va vrea sa o caute... Mie mi-a plecat din prima, fara sa ii mai fac altceva. Adevarul e ca mi-am cumparat exact valorile si piesele indicate. Tot eram in magazin cand am vazut revista si studiat articolul, asa ca mi-am zis ca nu are niciun rost sa ma duc in laborator unde sa vad ca imi lipseste ceva de 2 bani si sa mai fac un drum...Fata de schema originala am mai pus un grup de 2 diode redresoare cu dublare de tensiune ce "ataca" un trz cu un led. Asa vad imediat daca imi oscileaza...Stiu ca pare mai ciudat, dar ca sa fie mai usor de desprafuit si de montat intr-o cutie, am plantatat piesele pe fata cu trasee (BOT), iar pe cealalta (TOP) am doar bornele de conectre pt L C-uri..Evident ca am fost atent la cracii, hi, hi tranzistoarelor.In concluzie recomand calduros acesta "jucarie" care in ciuda simplitatii ei e deosebit de utila...

Link spre comentariu

Eu nu inteleg de ce are nevoie de semnal asa de mare la iesire. Pentru frecventmetrucred ca este suficient preluarea semnalului din emitorul lui 2N2369 realizand un etaj cusarcina distribuita.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare tuturor.

Tot asa, pentru cine mai construieste, am gasit softul si schema urmatoare: http://www.rcl-meter.strobbe.eu

Realizat practic si merge chiar binisor(Am masurat o bobina de 680uh si imi arata 678uH). Singurul dezavantaj e ca bobine mai mici de 5 uH nu poate dar nu cred ca e o mare problema aceasta.

Modul de folosire se gaseste in helpul programului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări