gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) Au fost variante , mai la inceputuri , cu divizor integrat . Varianta cu tranzistori BFY 90 a aparut ca initiativa locala , in urma planului de masuri pentru reducerea importurilor . Culmea . primele versiuni tranzistorizate aveau BFY 90 de import ... scumpe ca dracu ' ... si erau destule . Adevarul e totusi undeva la mijloc ... unele divizoare ( integrate ) erau fabricate de firma Plessey , care a intrat sub atentia comitetului privind embargoul tehnologiilor duale ... care puteau fi folosite si in domenii sensibile . Se pare ca se importasera seturi de componente pentru sinteze de frecventa , folosite la transceivere militare , de la aceasta firma . Ca atare , firma n - a mai livrat nimic in Romania , pe cale de consecinta nici divizoarele . Asa au aparut , tarziu , MMC - uri pentru sinteza , si DP 11 , DP 111 . Au fost statii cu aceste componente , aparute in 1990 , in locul RTM - urilor binecunoscute . N - au avut viata lunga , a aparut in Romania Motorola si Alinco . In fine , istorie ... Nu costa, era 11.000 lei la IEMI! Eu am avut pe inventar ... cu documentul de achizitie . Oricum se putea consulta in contabilitate ... Se facea " valoarea fondurilor fixe imobilizate " anual , pe fiecare atelier de cercetare . Ceva peste 80.000 lei ( de - atunci ) ... o perioada au fost poreclite " Dacia " ... atat era 1300 " la negru " , in acea perioada . Editat Ianuarie 20, 2016 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 O fi fost versiunea militara!!! Eu am facut ani buni si aprovizionare si inca mai am preturi in cap de echimaente si componente! Vorbesc de preturi ante 1989, dupa se schimbau in fiecare zi deci la un moment dat o fi fost si 80. . Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Probabil ca aici ar putea fi adevarul ... oricum , loturile care veneau erau ridicate de la un birou pentru " speciale " . Unde lucrau numai niste nene , cam suspiciosi ... am fost de cateva ori , aveam fosti colegi in fabrica . De asemenea , la contractari ... Sau erau ( preturile ) marite din stilou , pravalia unde am lucrat avea linie deschisa de investitii aproape nelimitata ... si probabil sa creasca suma raportata . Oricum , n - au fost bani bagati degeaba ... fructele " tropicale " la lazi de lemn , kaki , se vindeau bine ! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 In fine...totusi in IEMI sectiile care fabricau amc aveau regim normal si accesul la fel. Bine si in rest nu te impiedica nimeni sa vizitezi odata trecut de poarta, unde iar la fel se intra usor. Singurul acces mai dificil la inteprinderile de profil era la IPRS, dar si acolo se putea intra la gramada cu muncitorii! Cu putin efort imi mai amistesc si nume din epoca, pe care ma abtin sa le pomenesc pentru ca trebuie invariabil sa le atasez cuvinte ca: spaga, tigari straine, spray-uri, sapunuri Fa, ciorapi de dama, etc. La IPRS chiar, spre revolutie, la poarta exita chiar un loc unde delegatii trebuiau sa lase obiectele care puteau constitui spaga pentru functionarii respectivi. Era un afis care spunea asta, ce-i drepr putin mai delicat. La Electromagnetica de ex. releele RI13 la 12 volti cc se fabricau numai la comanda pentru ca altfel nu se puteau fi evitate furturile -aceste fiind folosite la tot felul de ciubucuri auto. Se lansau in fabricatie (de fapt bobinele acestora de 12V) si in citeva ore plecai cu ele facute! Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) M - am referit la un birou ( comercial ) , nu la sectiile de productie . Pe acolo treceam mai intai , se faceau actele ... apoi la Expeditie si in final la depozit . De obicei ramaneam in acel birou , sau prin sectii sau la proiectare , unde aveam fosti colegi . De amanuntele fizice cu marfa se ocupau altii ... In biroul de care zic , nu am vazut decat delegati M.Ap.N . , M.I. , si de la o alta structura ... indicativ U . M . tot cu 4 cifre . In fine ... nu stiu cat ( mai e ) de important ... Editat Ianuarie 20, 2016 de gauss Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 Da' frecventmetrele romanesti Exxx ce au? Merg superb pana pe la 300 MHz si un anunt "Cumpar..." bine plasat ti-l aduce pe masa cu un cost de vreo 100-150 lei. Eu unul nu as renunta la el in detrimentul vreunei jucarii cu PIC. fx.jpg Atunci de ce l-ati vandut cu 190 de lei pe okazii? Aveti doua exemplare? http://www.okazii.ro/aparate-de-masura/alte-aparate-de-masura/aparat-de-masura-frecventmetru-10hz-120mhz-iemi-e-0208-a119485467 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Am unul singur, insa nu se regaseste in foto de pe okazii. Sau olx, nu mai tin minte de unde am luat poza. Imaginea postata avea caracter exemplificativ, sper sa nu fiu acuzat de incalcarea legii copyright-ului Link spre comentariu
Vizitator mihai lupu Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 Daca tot este vorba despre bobine, va arat si eu formula de calcul pe care am folosit-o ani si ani de zile si inca o mai folosesc. Nu mai stiu din ce revista am rupt fila, dar este destul de veche. Revista am gasit-o in podul bunicilor mei pe cind eram copil. Formula este cea din dreapta jos si este perfect valabila si-n ziua de azi :yawinkle:, mie mi-a creat reale satisfactii. Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 Aici gasiti un program de calcul pentru bobine...destul de complex si complet ! http://hamwaves.com/antennas/inductance.html Link spre comentariu
PINTI Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 Aici gasiti un program de calcul pentru bobine...destul de complex si complet ! http://hamwaves.com/antennas/inductance.html Un program destul de bun. Multumim. Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 E un program f precis...ca in bancul ala cu "masori cu micrometrul,trasezi cu creta si tai dintr-o lovitura cu toporul " ! Link spre comentariu
suat Postat Ianuarie 20, 2017 Partajează Postat Ianuarie 20, 2017 Se da o bobina pe miex de ferita marcata cu 474 iar in schema e o simpla bobina inseriata cu rezistor de 56K iar bobina marcata 3206474, bobina reglabila careia i-am spart "miezul" sau era spart iar cand am rasucit mi-a stricat infasurarea. 6 ore am tot bobinat, am demolat un VHS vechi din care am "furat" sarma de cupru sa tot incerc sa o refac si tot nu reusesc. Am numarat undeva la aprx 200 spire +- 15. mi-a scos peri albi, si mai e si o dracie mica max 5 mm are toata cu carcasa cu tot , va imaginati cam cat e de mica. Cum pot calcula ce trebuie facut si cum naiba o bobinez..... la desfacere am constatat ca era bobinata spira langa spira...aproximativ, cam cum e mosorul de ata iar sarma e subtire prcum firul de par :( Mi-au iesit peri albi Ma puteti ajuta cu o formula de calcul? Link spre comentariu
suat Postat Ianuarie 21, 2017 Partajează Postat Ianuarie 21, 2017 ce reprezinta 474 microH, nanoH .... Este vorba de bobina discriminatoriului FM, cea care demoduleaza. a unei statii CB Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 21, 2017 Partajează Postat Ianuarie 21, 2017 Cred ca 470 nanoH Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 21, 2017 Partajează Postat Ianuarie 21, 2017 N-ai sa vezi bobina cu miez de ferita, spire nenumarate si NUMAI 470 nanoH. Trebuie sa fie de 470microH Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum