Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BOBINE , BOBINUTE si BOBINELE

Mosu Tuti

Postări Recomandate

Nu fac altceva decat sa postez un articol despre constructia bobinelor. Nu am asentimentul domnului ing. SORIN NIMARA - YO7CKQ, dar pentru ca articolul a fost publicat in rev. RADIOAMATORUL nr. 4/1993 si TEHNIUM 8-9/1995, am indraznit sa folosesc datele de constructie a bobinelor si ptr. ca, dupa datele din articol, nu am avut nici un rateu, am indraznit sa il postez pentru colegii radioamatori mari si mici care nu sunt in posesia respectivelor publicatii. De asemenea multumesc d-lui SORIN NIMARA in numele meu si al inca multi radioconstructori pentru munca depusa. Nu am nici un merit personal, numai acela de a nu inpacheta branza sau salamul in revistele de specialitate. Documentatia pentru constructia bobinelor este foarte vasta iar daca aceasta postare suscita interesul utilizatorilor, voi mai posta. Daca NU, nu. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Daca tot este vorba despre bobine, va arat si eu formula de calcul pe care am folosit-o ani si ani de zile si inca o mai folosesc. Nu mai stiu din ce revista am rupt fila, dar este destul de veche. Revista am gasit-o in podul bunicilor mei pe cind eram copil. Formula este cea din dreapta jos si este perfect valabila si-n ziua de azi :yawinkle:, mie mi-a creat reale satisfactii.

Link spre comentariu

Inchipuiti-va ca aceste tabele au fost intocmite prin masuratori succesive, ca au fist facute sute de bob. si zeci de masuratori. Daca observati tabelele sunt scrise de mana pe vremea cand nimeni nu se imbogatea din chestia asta. In editarea acestor tabele trebuie vazut numai caracterul de solidaritate al radioamatorilor si caracterul altruist al lui YO7CKQ.Am materialele pregatite, nu le mai pot posta deoarece am depasit limita de 10Mb. Sory. Mosu Tuti

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator mdobre

Program de calculat bobine si inductante

Nu te mai chinui cu tabele si tabelutze, descarca programelul asta de aici

http://www.radioamator.eu/index.php?topic=271.0

cel putin astia il lauda si l-am incercat si eu de cateva ori mai demult. Atata doar ca trebuie sa faci conversii din AWG in metric. Mi-a placut ca bobinele in aer ies exact de inductanta pe care o da programul, cel putin incercate de mine in 88-108.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

LA MULTI ANI la toata lumea!

Sper sa nu se supere mai tinerii mei colegi ca nu am incredere in programele de calcul ale bobinelor, dar este greu sa te obisnuiesti cu tehnica "NOUA". Eu am invatat ca bobinutele trebuie sa aiba Q si mai ales sa fie cat mai "PATRATE". Ha. asta intrebare = Ce sunt bobinele "PATRATE"?.

Hai sa vedem comentarii!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări