Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Sunt anumite componente care nu se mai fabrica se apropie de sfrsitul vietii, cererea a scazut, evident cine are o masina de gravat cu laser, poate scrie pe orice.

La proiectele vechi suntem legati de anunite piese, dar in principiu e bine a se folosi ce se gaseste acum pe piata.

Am vazut in China multe electronice obsolete, asta nu inseamna neaparat ca exista si in realitate.

Oricum pe AE dureaza mult, si pot sa nu ajunga nu doar din  vina vanzatorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 06.01.2023 la 13:07, zvonacfirst a spus:

Va sugerez sa aveti mare atentie la comenzile pe Aliexpress pentru componente active. Este o adevarata loterie.

Pentru ca nu gaseam senzori de temperatura LM35DT la magazinele din Bucuresti (este vorba de cel in capsula TO-220) iar preturile au cam luat-o razna la cele online acolo unde exista pe stoc, am zis sa risc comandand pe AE desi nu aveam asteptari prea mari. Anterior comandasem niste stabilizatoare LM337 care au fost toate, vreo 10 buc, niste bucati de ebonita cu trei picioruse.

Si cu senzorii de temperatura am patit la fel. Nu este vorba de cei $7 irositi, nu ma destabilizeaza financiar, dar sunt frustrat, dupa ce am asteptat trei saptamani primesc prostiile alea. Iar Aliexpress, desi am oferit dovezi, a transat disputa in favoarea vanzatorului deoarece ma pun pe mine sa restitui pe banii mei produsele.

La acest senzor stocurile sunt zero de multa vreme pe TME, Digi-Key sau farnell nu sunt de gasit. Doar la Mouser sunt pe stoc.

https://www.lcsc.com/search?q=LM35d

Link spre comentariu

Probabil cererea si oferta. Capsula TO220 este cam "mare" pentru un sensor de temperatura si probabil e folosit mai mult pentru prins pe radiator. Se poate lua capsula TO92, un papuc electric indeajuns de mare incat sa intre capsula TO92, pus putin pasta termo in papuc, inserat senzorul si crimpat usor cu un patent / ciocanel si prins pe radiator care oricum are masa termica si are timp si capsula TO92 sa preia temperatura, oricum nu iti trebuie precizie de 0.2C pentru un radioator.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Bandi Szasz a spus:

Capsula TO220 este cam "mare" pentru un sensor de temperatura si probabil e folosit mai mult pentru prins pe radiator

Corect, este cel mai comod de prins pe radiator. Iar la un test cu doi senzori, unul LM35DT TO-220 si altul LM35DZ TO-92, pusi pe acelasi radiator, cel in capsula TO-220 are reactie mai rapida. Probabil ca si placuta metalica a capsulei are rolul ei. Nu este un capat de tara, diferenta fiind dupa virgula, dar la cresteri rapide ale temperaturii diferenta era si de 1 grad, cel in capsula TO-92 venind din urma. Nici 1 grad nu este o problema, dar va zic ca idee. 

Link spre comentariu

Inerția termică a senzorului trebuie evaluată doar împreună cu mediul (obiectul) a cărui temperatură o simte.  Dacă senzorul are o suprafață de contact cu mediul mare și/sau o bună conductivitate de la acea suprafață la elementul sensibil va reacționa mai rapid cu condiția ca mediul să fie capabil să transmită căldura necesară, chiar dacă are o masă mai mare. 

Deci, un senzor mic va reacționa de obicei mai repede în aer staționar sau ușor în mișcare . La extrema cealaltă un senzor mai mare va reacționa mai rapid în ulei agitat sau fixat pe o sursă de călură (radiator) . 

Link spre comentariu

La senzori este invers fata calculul puterii maxime disipate, tot rezistentele termice trebuie luate in considerare, doar ca radiatorul este mediul care genereaza caldura, iar jonctiunea este receptorul.

image.thumb.png.cdc6f22eeef1314f1ac7e77a5e9af75a.png

La capsula TO220 rezistenta termica capsula-jonctiune este mai mica fata de cea aferenta incapsularii TO92.

Cred totusi ca diferenta de cost intre incapsulari este mai mica fata de diferenta intre preturile de vanzare pentru cele doua variante (poate ca este justificata de cerere).

Link spre comentariu

Discutam zilele trecute cu un amic caruia ii povesteam despre senzorii mei si mi-a spus ca si el a comandat pe AE senzori LM35DZ capsula TO-92. Si a comandat chiar vreo 20 de buc, ca sa fia acolo. Toti sunt fake. Mi-a mai spus ca are un coleg care a luat teapa cu acelasi senzor cu vreo luna in urma.

Un alt amic are un colet pe drum, se asteapta sa ajunga in maxim doua saptamani, in care are si LM35DT capsula TO-220. Nu are mari asteptari dar daca sunt ok voi comanda si eu la aceeasi sursa.

Link spre comentariu

Eu am luat ds18b20 de pe AE, nu sunt chiar originale sau clone 100% pentru ca nu au acel EEPROM de 64bit, (poti sa scrii ce vrei in spatiul respectiv ca la citit inapoi iti da 0xFF), probabil si ADC-ul este unu-l mai slabut insa de functionat functioneaza pe partea de temperatura si au un offset de +/- 0.5C intre cele vro 10 bucati pe care i-am testat. Insa fata de cele originale care sunt vro 25 lei / buc nu ai ce sa le reprosezi ( au fost vro 15lei 10 bucati).

La LM35 se pare ca nici nu s-au obosit sa faca o clona mai ieftina ci doar niste capsule goale inscriptionate.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Bandi Szasz a spus:

Eu am luat ds18b20 de pe AE

Eu nu sunt foarte confortabil cu acest senzor. Ma deranjeaza acel delay de la interogare pana livreaza raspunsul. Nu am studiat problema in detaliu, dar la un ceas cu LCD LED 7 segmente se stingea afisajul. Cu senzorii analogici totul se petrece in timp real. 

Probabil ca vom trece la utilizarea diodelor sau tranzistorilor bipolari in locul senzorilor de temperatura. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări