sesebe Postat Ianuarie 11, 2023 Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 Ce frumos arata niște poze de pe osciloscop. Păcat ca nu știm ce înseamnă. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 11, 2023 Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 Probabil e vorba de invertorul care aprindea panoul electroluminescent de backlight... Acele panouri electroluminescente consumă foarte puţin, au nevoie de o tensiune relativ ridicată pentru aprindere, câteva zeci de Volţi. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 11, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 La 11.01.2023 la 17:25, sesebe a spus: Ce frumos arata niște poze de pe osciloscop. Păcat ca nu știm ce înseamnă. (AUTO)CITAT: Cu "sarcina" conectata pe secundarul trafului am 1V la varf cu alimentare 2,2V (l-am luat usor). In schimb in gol am semisinusoida (6,3kHz) de 200Vv!!! ################## Bantui pe forum doar cu observatii, critici, nimic util. Te-as ruga sa eviti postarile mele. In cazul de fata nu am cerut ajutor ca sa zici ca am deranjat pe cineva. Este continuare la intrebarea despre afisaj de acum 2 saptamani. Si da, nu am mai citit in urma, eram convins ca am pus si povestea lui. Dar acolo este si poza aparatului incriminat. Daca era un subiect interesant as fi raspuns cu siguranta celui nelamurit care ar fi cerut detalii. Asa, nu l-am considerat mai mult decat "fa-te Mircea ca lucrezi" ca sa mai pacalim si noi lumea ca avem activitate. Asa si la subiectul d-lui Akos, are deja o sursa realizata de care este multumit, si te-ai trezit tu sa ii spui ca ii radiaza cablajul nou! NU MAI interveni aici! Nu ma intereseaza nicio indicatie/ corectie de la tine la acest topic. Nu erai nascut cand eu depanam televizoare. ############ CITAT Vali: Probabil e vorba de invertorul care aprindea panoul electroluminescent de backlight... ############ Credeam ca am spus povestea, colegul mi-a trimis mai multe poze. Prima postata de mine pe 30dec este de la el. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 14, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2023 Inainte sa-l predau am zis sa mai fac un test: am pus 2 zenere de 56V antiparalel in loc de EL. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 16, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2023 A cumparat ceva din targ doar pt probe. Am alimentat la 5V acum. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Nu pun la CUMPARARI pt ca nu am inca dimensiunile. Daca are cineva asa ceva il pun in legatura cu colegul: Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Din poză pare că panoul EL e iluminat lateral cu ceva led sau bec discret, așa-i ? Cred că se poate lumina mai bine acel panou EL cu un șir (lateral) de leduri albe recuperat de la un display spart de telefon mobil.Astfel s-ar asigura o iluminare mai uniformă a afișajului, in caz că nu se poate găsi acel panou... Eventual cu cel puțin trei leduri albe sau galbene plasate echidistant, pentru uniformizarea luminii.. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 (editat) Fiind termeni noi, cred ca dialogul este mai dificil. EL este un DISPOZITIV, panoul este o constructie. Exact asta facea EL, lumina uniforma deoarece se poate executa exact la dimensiunea unui panou/ ecran. La aparatul din poza a pus LED in loc de EL (dispozitiv versus dispozitiv electric) iar efectul fiind nemultumitor, doreste sa se intoarca la vechiul sistem. La telefon i-am spus ca nu stiu cu ce se ilumineaza acele ecrane dar il pot ajuta cu priceperea mea: sa-i spun daca defectul este la invertor (banuiam ca este mai probabil) sau la dispozitiv iluminare. Si cum am postat mai sus, eu mi-am facut treaba, am depistat bolnavul. Acum doreste sa faca rost de acea piesa. Editat Ianuarie 18, 2023 de dumitrumy greseli de scriere Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Oare nu ar fi ok cu banda de led? Am cumpărat din China banda de led(folosesc la monitoare în loc de ccfl). Este banda continua nu led lângă led cu distanta între ele. Eu zic ca o bucata sus, eventual sus și jos ar lumina super ok. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Multumesc ca doriti sa ma ajutati dar eu lucrez doar electronica. Colegul (peste 50 ani) mai face si el diverse chestii, probabil ca s-a gandit la diverse solutii si nu o fi avand spatiu de a pus un led. Din toamna sanatatea schiopateaza din ce in ce mai mult, azi cred ca am avut un maxim de dureri. Il mai ajut cat pot cu electronicele pt ca am apelat doar la el in ultimii 5 ani cu calculatoarele. Treaba mea s-a terminat cu diagnoza. Pare cam infricosat de Elforum, nu doreste sa isi faca cont aici. Am primit cadou un tv cu leduri arse, am cumparat si baretele dar de mai mult de un an nu am reusit sa le montez. In afara de mici masuratori si simulari banale nu prea mai pot lucra. Intro buna zi te trezesti ca esti parca alta persoana, probabil contractul meu de activitate s-a incheiat. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Păcat că nu suntem mai apropiaţi geografic, acel tip de display se poate rezolva foarte frumos şi simplu fără iluminatul EL. Cum am spus mai sus, se poate scoate dispersorul şi bareta de leduri ,,edge,, dintr-un ecran (TFT) spart de telefon mobil şi se utilizează ca iluminat backlight.Plasticul dispersor are o grosime foarte mică (comparabil cu EL), iar bareta de leduri ,,edge,, e aşa subţire că o persoană neavizată nici n-o observă la prima vedere. Partea proastă e că trebuie o mână de chirurg şi experienţă multă cu mecanica fină. Dacă în electronică sunt doar un amator, la mecanică fină mă joc cu chestii din astea... ca exemplu, am decupat un singur led (cristalul cât un grăunte de zahăr) de pe un afişaj auto defect şi am ,,transplantat,, altul de pe alt afişaj, de uz general.Nu mi-a ieşit din prima, dar n-am stricat decât vreo trei leduri ca să schimb unul cu succes.Eram mult mai tânăr, dar aş putea repeta şi acum operaţia dacă s-ar mai justifica...dar la vremea aia afişoarele LED erau un lux pentru mulţi. Şi soluţia dată de @dan cod e foarte bună şi cea mai simplă, unele benzi luminoase LED sunt ca nişte sfori de subţiri, se găsesc şi la noi, sunt foarte flexibile şi pot fi modelate exact în jurul afişajului. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Ce sa spun, interesant ce spuneti, dar eu sunt zero barat la mecanica. Chiar si de casetofoane fugeam, video?...erau nave cosmice. Oricum, copiez ce ai ati scris si trimit colegului sa hotarasca daca se poate angaja la lucrare. Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Acum 3 ore, dumitrumy a spus: Multumesc ca doriti sa ma ajutati dar eu lucrez doar electronica. Colegul (peste 50 ani) mai face si el diverse chestii, probabil ca s-a gandit la diverse solutii si nu o fi avand spatiu de a pus un led. Din toamna sanatatea schiopateaza din ce in ce mai mult, azi cred ca am avut un maxim de dureri. Il mai ajut cat pot cu electronicele pt ca am apelat doar la el in ultimii 5 ani cu calculatoarele. Treaba mea s-a terminat cu diagnoza. Pare cam infricosat de Elforum, nu doreste sa isi faca cont aici. Am primit cadou un tv cu leduri arse, am cumparat si baretele dar de mai mult de un an nu am reusit sa le montez. In afara de mici masuratori si simulari banale nu prea mai pot lucra. Intro buna zi te trezesti ca esti parca alta persoana, probabil contractul meu de activitate s-a incheiat. Va doresc din tot sufletul multă sănătate. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 19, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Multumesc pentru urare, azi sunt mai bine! Ce efect rapid a avut! Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Acum 6 ore, dumitrumy a spus: Multumesc pentru urare, azi sunt mai bine! Ce efect rapid a avut! Wow ma bucur sa aud asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum