Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare radioreceptor Hornyphon Six 680


yo3fhm

Postări Recomandate

Buna dimineata,

Scuze ca mai postez odata si aici, dar o fac in speranta ca ceea ce caut va pica mai usor sub ochii colegilor pasionati de radiouri vintage ;-)

 

Un amic, vechi coleg din liceu, m-a rugat sa ma ocup de o antichitate, un radioreceptor Hornyphon Six 680 ( ca schema, acelasi cu SIX Schrankgerät 1821, Six-Schrank 1822 & 1822e ).

"Agregatul" e pe masa la tatal meu, ptr ca n-am loc in apartament. Cineva a incercat sa-i schimbe transformatorul de retea, cel montat furnizeaza tensiuni prea mari (aprox. 400V la anodica) si de asemenea, amicul a incercat sa inlocuiasca o rezistenta de balast si cateva condensatoare care nu-si mai faceau treaba. In bobine nu s-a umblat din fericire, dar nu va fi chiar simplu de repus in functiune. 

Tuburile sunt intregi dpdv fizic, dar n-am incercat sa le masor pe catometru (inca). Ar trebui sa fabric niste cartele si trebuie sa-mi fac timp. 

 

Oricum, schema nu e disponibila pe RadioMuseum si n-am gasit-o in alta parte, desi am sapat ceva; nu mi-au scapat prea multe.

Am descarcat inclusiv scheme ale unor modele apropiate, dar pana la urma, schema lui Six680 mi-ar fi cea mai utila. 

 

Asadar, caut pe cineva care eventual ar avea unul functional, ptr o eventuala consultare. Sau pe vreun coleg care totusi, ar putea avea schema, chiar daca ar fi ridicat-o singur.

Evident, ma voi recompensa ! 

Multumesc anticipat ptr. orice sprijin care m-ar putea ajuta sa restaurez aparatul ! 

Mentionez ca amicul il are mostenire de familie si ca scopul restaurarii nu este profitul, ci bucuria de a readuce la viata un obiect fabricat acum 92 ani ! 

 

Salutari si duminica placuta,

Cezar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo3fhm

    7

  • tubeman

    3

  • feri.visky

    1

  • gica70

    1

Top autori în acest subiect

Interesant și felicitări pentru preocupare. Pentru schemă vă sugerez să o ridicați dvs. Vă va fi mai ușor și la determinarea volarilor componentelor...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, feri.visky a spus:

Interesant și felicitări pentru preocupare. Pentru schemă vă sugerez să o ridicați dvs. Vă va fi mai ușor și la determinarea volarilor componentelor...

Multumesc. Starea actuala a aparatului nu ma indeamna in mod deosebit la "reverse engineering", dar daca nu voi avea de ales, asta va fi calea.

 

Ramane totusi valabila rugamintea pe care am adresat-o catre ceilalti pasionati, in cazul in care apare ceva la orizont, prin care sa ma poata ajuta sa fac rost (in vreun fel sau altul) de schema "agregatului" ;-)

 

Pana una alta, iata si cateva poze inainte de a-l fi ridicat de la amicul meu (click ptr marire):

 

hornysix680-p0-t.jpg

 

hornysix680-p1-t.jpg

 

hornysix680-p2-t.jpg

 

hornysix680-p3-t.jpg

 

hornysix680-p4-t.jpg

 

Toate cele bune,

Cezar

Link spre comentariu
Acum 2 ore, florinmar a spus:

Eu te pot ajuta in depanarea lui 0790489629

 
Salut Florin,
Multumesc ptr bunele intentii, te voi suna maine sa vorbim. 
In cazul meu, nu procesul de depanare imi pune probleme, ci lipsa unei scheme din care sa rezulte clar conceptia radioului. 
Am alimentat deocamdata (cu o sursa separata) pentoda finala si am repus in functiune etajul AF, tubul e inca in parametri. 
E443N se alimenteaza anodic din 400V (g2 la 200V) si este predecesorul lui E443H (folosit in celelalte modele de mai jos, si care are nevoie doar de jumatate din tensiunile de la predecesorul sau). 
 
In primul rand, trebuie sa rezolv partea de alimentare originala - asta m-ar ajuta sa pot verifica si starea tuburilor, fara a ma mai chinui sa le construiesc cartele pentru catometru. In Six680 se folosea redresoarea 1561 (4V/2A la filament, incalzire directa). In radioul amicului meu am gasit un 5Ц4С rusesc, care e cu incalzire indirecta, iar la filament vrea 5V/2A.  Transformatorul existent nu e tocmai potrivit scopurilor, deci trebuie sa ma gandesc la solutii alternative.
 
Nu intentionez musai un "restitutio ad integrum" ; scopul e repunerea in functiune a receptorului si aducerea lui in parametrii normali de functionare, indiferent daca voi folosi alte tuburi si/sau modificarea partii de alimentare. Amicul meu doreste sa-l foloseasca, nu sa-l vanda vreunui colectionar. 
Pe de alta parte, din respect ptr. istorie, voi incerca sa alterez cat mai putin forma originala gandita de fabricant - deci iata suficient de multe motive ptr. care caut schema initiala.
 
Folosind radiomuseum.org am listat toate modelele (existente in baza lor de date) produse de Hornyphon , in ordine crescatoare a datei  https://www.radiomuseum.org/m/hornyphon_a_en_2~year.html
Din lista de mai sus, am observat ca tuburile cu prefix E (E442, etc.) s-au fabricat/utilizat incepand cu 1929 pana cel mult in 1935, dupa care s-a trecut la alte serii (AK, CK, AF, KF, etc.). Six680 nu are schema, dar tinand cont de intervalul in care s-a fabricat (1930-1931), am identificat cateva modele care folosesc macar tubul E442:
 
Electric S4 (1929-1931) receptor TRF cu reactie [tuburi E442, E438, E424, C443, 506]
W302S (1933-1934) superhet [tuburi E446, E452T, E453, 1801]
Belcanto W (1934-1935) receptor TRF cu reactie [tuburi E446 sau E448, E443H, 1801]
Mascot W II-2 (1934-1935) superhet [tuburi AK1, E446, AB1, E443H, 506]
Trix W (Pentode)  (1934-1935) superhet [tuburi E446, E444, E443H, 506]
 
Six680 (1930-1931) e superhet si are ca tuburi [3xE442, E428, E415, E443N, 1561]
Din pacate, singurul care mai e asemanator cu Hornyphon Six 680, este modelul SIX Schrankgerät 1821 , care are tot 7 tuburi, dar la care nu se gaseste schema...
Tuburile sunt aproape exact ca la Six680: 3xE442, E428, E415 si respectiv C443, PV4100 . Acest radioreceptor mai are si o varianta cu pickup primitiv :
Probabil ca la Six680, primul tub (E442 - tetroda RF/IF) ar trebui sa joace rol de mixer si oscilator, dar una e sa ai schema gandita de fabricant (ca sa poti intelege cum a gandit tot ansamblul) si alta e sa iei blocuri pe bucatele si sa incerci sa extrapolezi. De exemplu, circuitele oscilante nu le-am desfacut inca, n-am idee cum sunt clar concepute. 
 
Cam asta ar fi starea actuala. Evident, mai sunt componente care ar trebui inlocuite si, probabil, unele trasee de cablaj electric. 
 
Ne auzim pe maine !
 
Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Frumos proiect si impresionanta munca de documentare a lui, pentru ca este dificil sa gasesti informatii despre era timpurie a radioului. 

Mult succes va doresc!

Daca-mi permiteti o sugestie, eu nu m-as atinge de circuitele oscilante decat daca ar avea fire intrerupte. Desiguri stiti asta, radioamator fiind. Daca aveti nevoie de lita RF izolata cu bumbac, va ajut eu (diametrul 0.1mm).

Spor in toate!

Link spre comentariu
La 03.06.2022 la 9:07, darius_bv a spus:

Frumos proiect si impresionanta munca de documentare a lui, pentru ca este dificil sa gasesti informatii despre era timpurie a radioului. 

Mult succes va doresc!

Multumesc !

Chiar vreau sa-i fac o bucurie amicului meu, altfel nu mi-as bate capul. M-am tinut intr-o vreme de vechituri cu tuburi (2008-2012) dar am renuntat, datorita volumului prea mare de fieratanii cu care umpleam apartamentul. O parte le-am dat amicilor, iar cu restul, i-am umplut pivnita si garajul tatalui meu (86 ani, si el radioamator si electronist pasionat).

Deh, daca aveam spatiu, faceam muzeu :reytre  Dar si sotia a avut dreptate: nu puteam trai in stilul asta :))

 

La 03.06.2022 la 9:07, darius_bv a spus:

Daca-mi permiteti o sugestie, eu nu m-as atinge de circuitele oscilante decat daca ar avea fire intrerupte. Desiguri stiti asta, radioamator fiind.

Daca aveti nevoie de lita RF izolata cu bumbac, va ajut eu (diametrul 0.1mm).

Spor in toate!

Multumesc ptr urari si gandurile bune, de asemenea ptr oferta !

In cazul in care voi avea nevoie, ma bucur ca am la cine sa apelez .

Nu intentionez deocamdata sa schimb acordurile bobinelor si nici sa intervin in vreun fel in ele, dar ca sa pot pune in functiune si regla corect totul, trebuie mai intai sa determin schema si apoi, sa identific fiecare firisor de la circuitele oscilante, ca sa inteleg de la care infasurari provin. Desigur, voi documenta foto toata povestea, ptr referinte ulterioare, dar tot schema va ramane de baza!

Dupa ce voi avea totul documentat, voi verifica alinierile si abia atunci, daca va fi necesar, as intentiona sa retusez eventualele acorduri.

 

Oricum, multumesc ptr. bunele intentii, e confortabil sa stii ca mai exista oameni care incearca sa-ti fie alaturi cand te-apuci de treaba !

Hi.

 

Numai bine, 

Cezar

 

 

 

 

Link spre comentariu

Revin pentru a mentiona ca am facut ceva cautari si nu am reusit sa gasesc vreo schema a aparatului. 

Am contactat cativa colectionari pe care i-am gasit listati pe Radiomuseum, fara vreo finalitate. 

Unul dintre ei are colectia revistei ÖRA (Österreichischer Radio Amateur ) si a fost amabil , demonstrandu-mi ca informatia publicata pe radiomuseum.org cu referire la schema fratelui mai evoluat al lui Hornyphon Six 680 (SIX Schrankgerät 1821 ) nu este publicata in numarul 2/1931 al revistei respective.

Omul mi-a trimis un scan dupa pagina respectiva (click ptr marire):

 

ORA-no-2-1931-t.jpg

 

Asadar, e vorba doar de o descriere, nicidecum de schema!

Speranta mea provenea din faptul ca pe pagina radiomuseum.org (mai sus amintita) scria :

"Literature/Schematics (1)    Radio-Amateur Wien (RA, 46), (Österreichischer Radio Amateur, ÖRA) (Februar 1931, Seite 147)" 

 

Asadar, se pare ca nu-mi ramane decat sa ma apuc de extras manual schema "utilajului" :)

Rugamintea ramane deschisa, deocamdata: daca exista cineva care ma poate ajuta cu schema acestui aparat, ii raman indatorat !

(nu e o asa mare placere sa extrag schema)

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Am tras un ochi peste cele 11volume nemțești cu scheme pre și post WW2 și nu este nici acolo în dreptul firmei Horny.

Pe spate scrie că este fabricat sub licență Telefunken. Poate ai noroc să găsești un Telefunken din aceeași perioadă cu același set/kit de tuburi.

Link spre comentariu
La 11.06.2022 la 0:25, Kosmin a spus:

Am tras un ochi peste cele 11volume nemțești cu scheme pre și post WW2 și nu este nici acolo în dreptul firmei Horny.

Pe spate scrie că este fabricat sub licență Telefunken. Poate ai noroc să găsești un Telefunken din aceeași perioadă cu același set/kit de tuburi.

 

Salut Cosmine, merci frumos ptr sugestie!

Am cautat, dar nu am gasit:   https://www.radiomuseum.org/m/telefunken_d_en_1~year.html

 

Echivalente (Philips - Telefunken):

E442 (tetroda) - nu are echivalent direct la Telefunken

E428 = REN904 (trioda)  1928/30
E415 = REN804 (trioda) 1928/30
C443 = RES364 (pentoda AF) 1931
E443N = RES664d (pentoda AF) 1930/33
1561 = RGN2004 (redresoare Full-Wave ) 1928/29
PV4100 (Tunsgram) = RGN1064 (redresoare Full-Wave)  1932/35
 

Telefunken a fabricat foarte multe sandramale cu reactie in perioada de pana in 1935, iar majoritatea aparatelor facute de ei sunt realizate cu tuburi de fabricatie proprie.

Exemplu: Arcofar 1000 ( 2xREN904 , RE604, RGN2004) , Volksempfänger VE301W (REN904, RES164, RGN354).

Interesant ca trioda REN904 se regaseste si intr-un convertor UKW-Vorsatz (cam tot de prin 1931 !! ).

 

Dar schema ptr Hornyphon sau vreun echivalent = nexam. 

 

 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Va salut!

Am gasit la radiomuseum.org un radio Hornyphon W6 (635) (https://www.radiomuseum.org/r/hornyphon_w6_635.html), care are o schema care s-ar putea sa semene cu cea a radioului dv. Six (680).
Amindoua sint fabricate in 1930-1931, sint singurele superheterodine facute de Hornyphon in acesti ani si sint cu 6+1 tuburi, cu deosebirea ca W6 are etajul final cu trioda.
La W6 nu sint enumerate tuburile si este trecut gresit ca fiind TRF, dupa schema si dupa descrierea pozei (Horny W6, Schirmgitter-Vollnetz-Überlagerungsempfänger) este superheterodina.
M-am uitat pe poza de sub sasiu a modelului dv. Six si pare sa semene cu schema de la W6, cel putin cele doua etaje de FI cu tetrode si trioda detectoare+preamplificatoare AF.
W6 are doar doua benzi fata de Six care are cinci, asa ca schema e mai aerisita.
In radioul dv. am vazut ca e o tetroda detectoare+preamplificatoare AF, pe cind la radiomuseum e trecuta o trioda (E415) si e posibil sa fie o imbunatatire ulterioara.

Ca istorie, Telefunken fabricat prima superheterodina mai tirziu decit Hornyphon, in sezonul 1932-33 (https://www.radiomuseum.org/r/telefunken_650wl.html) iar Philips si mai tirziu in sezonul 1934-35 (https://www.radiomuseum.org/r/philips_522a.html).

Ar fi interesant sa ne spuneti cu ce tuburi e echipat radioul dv. si ce scrie pe eticheta lipita linga trafo de retea.
Sper sa va ajute.
radiomuseum-horny-wien-w6-635.jpg

Editat de tubeman
Link spre comentariu
Acum 16 ore, tubeman a spus:

Am gasit la radiomuseum.org un radio Hornyphon W6 (635) (https://www.radiomuseum.org/r/hornyphon_w6_635.html), care are o schema care s-ar putea sa semene cu cea a radioului dv. Six (680).
Amindoua sint fabricate in 1930-1931, sint singurele superheterodine facute de Hornyphon in acesti ani si sint cu 6+1 tuburi, cu deosebirea ca W6 are etajul final cu trioda.
M-am uitat pe poza de sub sasiu a modelului dv. Six si pare sa semene cu schema de la W6, cel putin cele doua etaje de FI cu tetrode si trioda detectoare+preamplificatoare AF.

[...]

Sper sa va ajute.

 

Buna seara si multumesc frumos ptr. stradanie, informatii si bunele intentii !

Azi am trecut pe la tatal meu (unde am lasat hardughia) si am ridicat o parte din schema. O voi prelucra in seara asta si voi vedea cat de apropiata e de cea semnalata de dvs. Dupa cum am ochiometrit pana acum, pe partea de FI seamana binisor. 

Foarte interesant in schema lui W6 (635) etajul demodulator MA cu detectia pe anod, mai rar utilizat !

Nu-l identificasem pe W6 pana acum tocmai datorita faptului ca m-am bazat prea mult pe datele publicate in tabelul celor de la radiomuseum. Nu m-am asteptat ca superheterodina sa fie trecuta drept ... TRF ;-)

Cu siguranta schema postata de dvs. imi va fi de ajutor ! 

 

Acum 16 ore, tubeman a spus:

In radioul dv. am vazut ca e o tetroda detectoare+preamplificatoare AF, pe cind la radiomuseum e trecuta o trioda (E415) si e posibil sa fie o imbunatatire ulterioara.

[...]

Ar fi interesant sa ne spuneti cu ce tuburi e echipat radioul dv. si ce scrie pe eticheta lipita linga trafo de retea.

 

Sunt surprins. Cum ati reusit sa observati prezenta acelei tetrode detectoare-preamplificatoare AF in radioul meu ?

Pozele postate nu arata denumirea tuburilor, iar din cele existente, am reusit sa identific doar patru, ptr. ca celelalte au inscriptiile sterse (n-am de unde sti daca sunt cele originale). 

Iata o poza cu situatia din aceasta dupa amiaza:

 

Horny-Six680.jpg

 

Tuburile pe care le-am marcat cu semn de intrebare au inscriptionarea stearsa. 

Redresorul, dupa cum am scris si in prima postare, este un 5Ц4С rusesc, iar transformatorul nu este cel original. Ambele au fost inlocuite. 

Exista si o notita scrisa de cineva care a intervenit in aparat, dar n-am avut inca rabdare sa o interpretez.

Dupa cum se prezinta componentele pe care le-am pozat si partial masurat, o sa am de furca. 

 

stare-componente.jpg

 

In coltul de stanga-sus este PP4101, finala AF. In dreptul sau, este un E442, iar sub bateria de condensatoare aflata dedesubtul lui PP4101, se gaseste un tub necunoscut (inscriptionare stearsa). Sub acesta, in coltul de stanga-jos, este o bobina ecranata in cilindru metalic, iar in dreptul acesteia, tubul H4128D .

Redresoarea este in soclul aflat in centru-dreapta (se vede langa el si un electrolitic albastru) iar in coltul de dreapta-jos e tubul care ar trebui sa fie schimbator de frecventa si oscilator.

Din pacate, si acesta are inscriptionarea stearsa. Iata cum arata (click pe poza ptr. marire):

 

tub-schimbator-t.jpg    tub-schimbator2.jpg

 

Daca dvs. sau altcineva il recunoasteti, v-as multumi ptr. efort, intrucat E442 si echivalentele sale vad ca sunt acoperite cu strat auriu. 

Cablajul pare catastrofic, dar izolatia vad ca e inca in stare buna. Sincer, i-as reface cablajul, dar e cam mult de munca si as prefera sa incerc mai intai sa-i termin de ridicat schema, s-o compar cu cea postata de dvs., apoi sa refac partea de alimentare (care nu e prea OK in momentul de fata datorita transformatorului ).

 

De asemenea, tubul PP4101 este echivalent cu E443H, succesoarea lui E443N. Si E443H functioneaza cu tensiuni mai scazute. Deci, trebuie sa-i regandesc partea de alimentare.

 

Voi reveni sa postez ce-am mai descoperit dupa extragerea partiala de azi a circuitului regasit practic.

 

O seara frumoasa!

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Buna seara!

La prima vedere e o trioda cu incalzire indirecta, care a avut si vopsea conductoare pe balon. Se mai vede o urma circulara pe culot si exista infasurat intre culot si balon firul de cupru care facea legatura intre vopsea si catod (pinul central). E cunoscut ca Telefunken folosea o vopsea gri-argintie care dupa ceva ani se transforma in praf.
Cautind printre triodele indirecte Telefunken am gasit doua REN914 care sint aparent identice cu cea din topic:
https://patric-sokoll.de/R%C3%B6hrenmuseum/Datenbank/R%C3%B6hren/00/00099/00099.html
https://patric-sokoll.de/R%C3%B6hrenmuseum/Datenbank/R%C3%B6hren/03/03760/03760.html
Si alta, tot REN914, un pic diferita cu izolator ceramic:
https://patric-sokoll.de/R%C3%B6hrenmuseum/Datenbank/R%C3%B6hren/03/03783/03783.html

Problema e ca dupa forumul radiomuseum REN914 nu recomandata ca oscilator: "Als Oszillatorröhre ist die REN914 nicht geeignet." "The REN914 is not suitable as an oscillator tube."
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ren914.html
Ca oscilator ar fi potrivit REN904 Telefunken, care e si echivalent cu E428 Philips cu apare in descrierea RR Hornyphon Six.
Tubul necunoscut ar putea fi si REN904, care s-a produs o perioada indelungata intre 1929 si 1953 in multe variante contructive cu anod plin sau sita si cu distantieri-izolatori ceramici sau mica.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ren904.html
Sint variante de REN904 care seamana cu ultimul REN914:
https://patric-sokoll.de/R%C3%B6hrenmuseum/Datenbank/R%C3%B6hrenTypen/REN904.html

Daca tubul necunoscut are 2 sau 3 litere scrise pe culot linga pini e sigur Telefunken si atunci se poate afla si data fabricatiei.
O poza ar ajuta.

Se poate masura curentul de filament, la REN914 ar trebui sa fie 1,2A iar la REN904 <=1,0A.
Masurarea emisiei sau pantei nu crea ca e relevanta, tubul pare uzat dupa pata metalica din virf.
 

Link spre comentariu
La 03.07.2022 la 19:05, yo3fhm a spus:

Sunt surprins. Cum ati reusit sa observati prezenta acelei tetrode detectoare-preamplificatoare AF in radioul meu ?

Am vazut ca are contact (anodic) sus, tipic pentru tetrodele istorice si absent la majoritatea triodelor, care aveau anodul conectat la soclu.

Parerea mea e ca asta ar fi organizarea radioului:
Horny-Six680-Copy.jpg

Din cele doua variante de Six de la radiomuseum, una seamana bine cu al dv. cu deosebirea ca cea de la radiomuseum are trafo de cuplaj intre etajele de AF, pe cind la dv. e un bloc de condensatori in locul lui. Din poze nu-mi dau seama daca asa e facut in fabrica sau e o modificare ulterioara.

Daca e original, ar fi o a treia varianta, cu tetroda detectoare+preamp AF.

Cititi si eticheta de linga trafo reteta, eu vad ceva despre tuburi: E415 si Valvo 4 X H40??. Probabil a fost pusa de un depanator cind a schimbat tuburile si va mai poate lamuri.

Luminati oblic de aproape cu ledul de la telefon tubul presupus mixer, s-ar putea sa vedeti ceva inscrisuri pe sticla.

Asteptam vesti.

Editat de tubeman
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări