franzm Postat Iunie 2, 2022 Partajează Postat Iunie 2, 2022 Puteti sa faceti poze clare cu capetele? Ce tip sunt? Dupa ce ma intorc din deplasare, va trimit un link la o sursa de capete Nortronics. Convenabile, zic eu (ca. 30 euroi/buc.) Link spre comentariu
darius_bv Postat Iunie 4, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2022 @franzm Multumesc pentru informatii! Voi face poze la capete. Cautand info despre Nortronics, am dat peste o procedura completa de slefuire a capetelor. Pentru polishare am gasit materiale la Farnell. Cred ca este utila "dinozaurilor" pasionati! Nortronics Handylap Manual (igoramp.it) Link spre comentariu
darius_bv Postat Septembrie 26, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2022 Am revenit la reconditionarea acestui magnetofon. Am primit intre timp capete noi de la Northronics si fiindu-mi asigurat spatele, am reconditionat capetele originale. Cel de redare a iesit perfect. Din pacate, cel de inregistrare, datorita unor erori de reglaj al sistemului de ghidare a benzii, a avut uzura mare pe pista de jos si dupa slefuire i s-a deschis intrefierul, asa ca brusc a devenit inutilizabil. Oricum suna rau de tot pe acea pista. Am adaptat mecanic capul nou, dar sunt diferente semnificative intre parametrii electrici ai celor doua capete. Impedana si rezistenta capului nou sunt cel putin de doua ori mai mari, fapt ce determina un castig mai scazut cu aprox, 15dB la frecvente inalte. De cateva zile tot calculez si modific schema otiginala, pentru a o adapta noului cap de inregistrare, pentru ca nu merge compensat raspunsul la frecvente inalte doar din reglajul de bias. Oricum reglajul bias-ului e un compromis din start, deci orice este posibill. Ideea este ca performantele capetelor dicteaza in final comportamentul in frecventa al magnetofonului, restul e poveste. Asa arata capul de redare original, slefuit. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 27, 2022 Partajează Postat Septembrie 27, 2022 Capetele noi de la ce magnetofon sint? Nu ai schema acelui magnetofon? Link spre comentariu
darius_bv Postat Septembrie 27, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2022 Din cate am citit, Northronics a facut capete magnetice mai performante destinate in special pentru inlocuirea celor uzuale, pentru o sumedenie de magnetofoane. Mai jos este o fisa tehnica in care sunt dati curentii de bias si inregistrare, banuiesc ca pentru un regim optim de functionare. Link spre comentariu
darius_bv Postat Septembrie 30, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2022 Cred ca am ajuns, in sfarsit, la rezultate frumoase cu acest magnetofon. Atasez o caracteristica castig/frecventa pentru inregistrare-redare pe o banda obisnuita ORWO. Am o limitare de amplitudine peste care nu pot trece, nu ma lasa caracteristicile electrice ale capului de inregistrare, care pur si simplu nu poate impresiona magnetic banda la 0dB fara a limita drastic peste 10KHz de aceea sunt nevoit sa imprim la nivelul maxim de -3dB, dar este absolut in regula dpdv raport semnal/zgomot si distorsiuni. Spre deosebire de TEAC, REVOX A77 poate scoate peri albi din orice tip de banda, dar cum spuneam, capetele de REVOX sunt adevarate opere de arta, dupa cum se vede in poza atasata. A fost nevoie sa modific circuitele de bias si egalizare pentru a le adapta la parametrii electrici ai noului cap de ingegistrare. Lucrez la calibrare. Pentru ca are un amplificator operational ordinar pe iesire (dar legendar pe vremea aceea, unii il vaneaza inca pentru niste reverburi de chitara), ma cam mananca pe undeva sa-i fac un buffer cu tuburi, poate un SRPP si repetor catodic cu CCS, voi vedea. In continuare... work in progress. Toate bune tuturor! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 30, 2022 Partajează Postat Septembrie 30, 2022 Faina caracteristica! Link spre comentariu
darius_bv Postat Octombrie 5, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2022 (editat) Multumesc, @sesebe Dupa calibrare arata parca si mai bine. Cu o banda noua limita superioara s-a extins pe la 26KHz/0dB. Am intalnit o problema la o banda mai veche, fenomenul de electrizare. Pe redare apar niste pacanituri foarte scurte. Toate ghidajele si rolele au legatura la sasiu. Singurele elemente care nu au contact galvanic cu sasiul sunt cei doi tamburi care presupun ca se pot electriza din cauza frecarii cu sabotii de franare din pasla. Dintr-un arculet subtire si aurit am facut doua contacte mobile prin care am conectat masa si la cei doi tamburi. Dupa cateva auditii ale aceleiasi benzi, am senzatia ca pacaniturile s-au rarit, probabil dureaza pana se descarca electrostatic banda. Surubul este original, n-am gaurit placa frontala . Editat Octombrie 5, 2022 de darius_bv Link spre comentariu
darius_bv Postat Noiembrie 14, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2022 (editat) Intre timp, am gasit sursa descarcarilor electrostatice pomenite anterior. Acestea apareau intre noul cap de inregistrare si suportul de fixare pe sasiu (circa 0.05mm). Pentru ca n-am vrut sa intervin asupra capului prin operatii mecanice/termice pentru a-i face un suport de fixare, l-am lipit cu un adeziv puternic, izolandu-l galvanic de sasiu. Normal ca se incarca electrostatic din cauza frecarii cu banda... Poate e bine de stiut. Astazi i-am facut ultima calibrare, l-am trecut pe 254nWb/m la 0dBu/VU, un nivel de flux potrivit benzilor actuale. Atasez caracteristica inregistrare/redare. Toate cele bune! Editat Noiembrie 14, 2022 de darius_bv Link spre comentariu
darius_bv Postat Iulie 11, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2023 Pentru ca nu-mi plac operationalele in audio, am decis sa modific iesirea de linie echipata cu TA75558P cu un... tub, desigur. Voi folosi 6N1P in configuratie catod-comun cu CCS (varianta gyrator) in anod. Deocamdata am terminat sursa de alimentare. Ca sa nu mai cumpar un alt transformator, tensiunile de filament si anod le obtin din magnetofon. Pentru filament folosesc o tensiune redresata de +37V apoi o mica sursa in comutatie cu LM2576, iar anodica de +200V o obtin printr-un mic traf 220V~/2x12V~ montat in configuratie de traf ridicator de tensiune alimentat de la 28V~ si o sursa stabilizata. Sursa este cu LR8N3 (desigur) si FET, tensiunea anodica e temporizata si apare dupa 40 secunde. Nivelul de zgomot in sarcina la +200V este de aproximativ 0.6mVef, abia poate fi masurat. Atasez schema sursei si o poza cu alimentatorul in teste. TEAC 6N1P amp power supply.pdf Link spre comentariu
cdinu332 Postat Iulie 11, 2023 Partajează Postat Iulie 11, 2023 Salut, Pentru cele doua rezistente de 390K în paralel, pot folosi de 250mW? Nu am mai folosit LR8N. Link spre comentariu
darius_bv Postat Iulie 11, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2023 Da, fara probleme, curentul prin ele este de 10uA. Link spre comentariu
darius_bv Postat Iulie 18, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2023 Acesta este amplificatorul de linie. Factorul de amplificare este de aproximativ 10 in toata banda audio. Combinatia de CCS-gyrator (recomand studierea testelor facute de Ale Moglia) ofera o impedanta mult mai mare sursei de curent constant decat in varianta clasica cu doua DN2540 cascadate (dar si aceasta depaseste cu mult performantele unei simple rezistente anodice). Daca prin simpla cascadare a 2 tranzistoare DN2540 impedanta CCS este de aproximativ 450Kohm, in varianta testata si masurata de mine ajunge la aproximativ 20Mohm (un pic variabila cu frecventa). Si ce daca?! Ei bine, principalul avantaj inafara de factorul de amplificare mai mare, liniaritate superioara si implicit distorsiuni reduse, este rejectia sursei de alimentare, ajungandu-se la peste 70dB atenuare. Abia astept sa-l montez in Teac, sa-l recalibrez si sa-l ascult. Aceasta este schema. TEAC 6N1P amp.pdf Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Very nice! Dar totusi dece alimentezi portile cu o sursa de curent? Eu cred ca exista si variante mai performante de alimentare a portilor, variante care saaiba ca referinta GND-ul nu plusul alimentarii si in acel caz rejectia va fi semnificativ mai mare. Si apoi impedanta mare din anod necesita un repetor pt a fi valorificata cum trebuie. Link spre comentariu
darius_bv Postat Iulie 19, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2023 Salutare @sesebe ! (na ca nu ti-am mai pocit alias-ul) Sursa de curent constant cu LED-uri (LED-urile sunt de curent mic, cu If=2mA) este... extrem de constanta! La un curent nominal de 0.75mA variatia este de 0.02mA pentru o tensiune de alimentare intre 100V si 300V. Acest curent genereaza tensiunea de polarizare a CCS-urilor din anozi, care este deasemenea constanta si dicteaza valoarea tensiunii anodice la PSF-ul ales. Curentul anodic e dat de CCS-urile din anozi. Referitor la impedanta de iesire, in schema TEAC sarcina amplificatorului de linie este de aproximativ 22Kohm. Lipsa rezistentei anodice si rezistenta interna mica a triodei (aprox. 7Kohm) ar trebui sa ma scuteasca de repetorul catodic, care ar fi insemnat o sarcina suplimentara (prea mare) pentru traful magnetofonului. Toate cele bune! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum