Electron Postat Iunie 14, 2005 Partajează Postat Iunie 14, 2005 Mai e o chestie pe care n-am inteles-o. Bobinele se construiesc pe carcase diferite si se aseaza una peste alta (ca la trafurile de retea mici) sau se bobineaza o infasurare peste alta? Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 14, 2005 Partajează Postat Iunie 14, 2005 Mai e o chestie pe care n-am inteles-o. Bobinele se construiesc pe carcase diferite si se aseaza una peste alta (ca la trafurile de retea mici) sau se bobineaza o infasurare peste alta?Nu conteaza. Dar pt usurinta lucrului pune o infasurare peste cealalta. Ai grija sa le izolezi bine intre ele. Pt acest lucru se foloseste novolit. Dar daca n-ai pune ce ai: scoci de hartie, banda izolatoare, orice numai sa fie izolatia buna. totusi izolatia tre sa fie rezistenta la caldura ca daca ti se incalzeste traful sa nu se topeasca izolatia. Link spre comentariu
Electron Postat Iunie 15, 2005 Partajează Postat Iunie 15, 2005 Nu conteaza. Dar pt usurinta lucrului pune o infasurare peste cealalta. Ai grija sa le izolezi bine intre ele. Pt acest lucru se foloseste novolit. Dar daca n-ai pune ce ai: scoci de hartie, banda izolatoare, orice numai sa fie izolatia buna. totusi izolatia tre sa fie rezistenta la caldura ca daca ti se incalzeste traful sa nu se topeasca izolatia.Stii, eu sunt mai greu de cap :lol: deci, bobine pe carcase diferite sau bobine una peste alta? Stii de ce te-ntreb? Pentru ca nu mi se pare mai usor sa bobinezi o infasurare peste alta. Mai simplu e sa faci mai multe carcase si sa le umpli acolo cu sarma.Unde gasesc novolit sau alte materiale de izolat trafo?? Link spre comentariu
Electron Postat Iunie 15, 2005 Partajează Postat Iunie 15, 2005 Vezi link-ul si zi A) sau B) http://img237.echo.cx/my.php?image=tr6rh.jpg Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 16, 2005 Partajează Postat Iunie 16, 2005 Sa o luam pe rand:figuraA: sa inteleg ca p1 si p2 sunt (ce?) doua primare si S secundarul. adica ai in total 3 carcase puse una peste alta. de ce iti trebuie 3 carcase?vrei sa faci primarul cu posibilitate de legare la 220V si 110V? Daca da, de ce nu faci un singur primar la 220V cu mediana la jumate? Crezi tu ca o sa-ti intre 3 carcase in miezul ala? daca nu este asa atunci m-ai pirdut.figura B: aici m-ai pierdut din prima. pai miezul nu intra in carcase? nu inteleg ce ai facut acolo dar nu e bine.Daca e sa vorbim teoretic, metoda cu doua carcase este mai buna pt ca infasurarile sunt egal departate de miez si dispersia campului magnetic este egala in ambele infasurari cea ce conduce la un randament mai bun, dar diferenta este atat de mica incat nu merita efortul. daca tu ai doua carcase gata facuta pr traful ala e OK. daca nu nu vad de ce ai muncii sa faci doua riscand sa nu-ti incapa.asa ca sa aleg, aleg varianta A, dar nu cu trei carcase. Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 16, 2005 Partajează Postat Iunie 16, 2005 Am mai vazut odata linkul si cred ca inteleg si fig b. este o infasurare peste alta. NU? dar tot nu inteleg ce inseamna P1, P2 si S.Daca P=primar si S=secundar atunci de ce doua infasurari primare? Link spre comentariu
Electron Postat Iunie 17, 2005 Partajează Postat Iunie 17, 2005 Exact, P=Primar, S=Secundar.P1-prima sectiune a primaruluiP2-a doua sectiune a primaruluiCeea ce vezi tu nu este un trafo de retea, ca daca era unul de retea nu ma complicam cu asa ceva. Comandam unul pe toroid imediat. In schimb acesta este un trafo de iesire pt. amplificator pe lampi.Fig. A ai ghicit-o.Fig. B reprezinta un traf cu infasurarile una peste alta, ai dreptate.Sunt 3 infasurari pentru ca asa se procedeaza la aceste trafuri, adica primarul se imparte in mai multe sectiuni si secundarul in cateva. La mine cazul a fost 2 infasurari la primar si 1 la secundar. Sectionarea bobinelor vizeaza o reactanta de scapari minima.Deci, care metoda de aranjare a bobinelor e mai eficienta? A sau B? Eu am vazut ca majoritatea transformatoarelor (de retea si de iesire) vechi recuperate de prin TV-uri si radio-uri cu lampi sunt facute conform fig. B.Mai intreb inca o data, de unde iau novolit? Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 20, 2005 Partajează Postat Iunie 20, 2005 Ok! Scuze! Am crezut ca vrei traf de retea.Oricare din cele doua variante este buna, numai ca nu stiu daca o sa poti puna trei carcase. Mai bine folosesti doua carcase: una pt infasurarile primare alta pt secundare.Nu stiu de unde poti lua novolit. Eu, la fostul loc de munca, aveam in atelierul de electronica si atelierul de bobinaj. Asa ca aveam la indemana tole, sarma, novolit, masini de bobinat, tot tacamul. Acum nu mai am asa ceva, de aceea nu mai fac trafuri ci le cumpar.Incearca pe la atelierele de bobinaj sau la magazinele de electrica. Link spre comentariu
Vizitator balog Postat Iunie 26, 2005 Partajează Postat Iunie 26, 2005 La intrebarea - Transformator pe tole sau toroidale.Transformatoarele toroidale sunt cele mai bune.-- miez feromagnetic cu permeabilitate ridicata-- cimpul magnetic este dirjat circular perfect si pe un singur cerc.Concluzie:-- randament transformatoarelor este cel mai ridicat-- dimensiuni de gabarit mici (foarte plate si usor de introdus in carcase echipamente audio)-- fabricatia lui ceva mai complicata ca celelalte(bobinaj) Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Iunie 26, 2005 Partajează Postat Iunie 26, 2005 Mai intreb inca o data, de unde iau novolit?cam offtopic intrebarea mea si cam stupida! :oops: :roll: ce`i ala novolit?! cumva lacul ala cu care se "imbiba" bobonajul la trafuri?! Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 Lacul in care se "inbiba" trafurile este....lac.Novolitul este un carton care are pe o parte (unele pe ambele parti) o folie de plastic. Se foloseste pt izolarea bobinelor la trafuri sau motoare.Este un foarte bun izolator electric. Link spre comentariu
Vizitator NINI Postat Iunie 30, 2005 Partajează Postat Iunie 30, 2005 Din cite stiu, nu prea vad rostul unui traf. toroidal ca traf de iesire pt. un ampl. cu lampi dintr-un singur motiv si anume: in primarul unui traf de iesire exista si o componenta continua (curent continuu) si din aceasta cauza la trafurile E+I tolele nu se ansambleaza intretesut ci pachet de E-uri si I-uri dupa care se suprapun si chiar se introduce izolatie intre E-uri si I-uri.Moda asta cu tr. toroidale este relativ recenta si a aparut si datorita faptului ca miezul magnetic la cele E + I este ceva mai greu de realizat acum , cind majoritatea masinilor de stantat au fost demult vindute la fier vechi.Exista si miezuri magnetice pt. trafuri mai bune decit fier-siliciu, asa zisul permaloy care este un aliaj de NiCr (si foarte scump) dar care are o permeabilitate magnetica mult mai buna putindu-se calcula cu 40/S (fara riscuri) si tot odata puterea obtinuta pe sectiune este mai mare.Eu nu prea cred ca un ampl. realizat cu lampi este atit de superior unuia pe tranzistori sau integrate incit sa justifice pretul, consumul de curent si nu in ultimul rind gabaritul.Si apoi prezenta unui trans. de iesire introduce automat si o limitare a benzi de raspuns la partea superioara.Nu mai pun la socoteala ca sursele de semnal folosite ( calculatorul) fac ca fidelitatea celor pe lampi sa nu mai conteze.Parerea mea(nu am pretentia ca este si cea mai buna), nu vreau sa deranjez pe nimeni pasionat de lampi Link spre comentariu
radu25 Postat Iulie 1, 2005 Partajează Postat Iulie 1, 2005 Audiofilii pasionati de lampi nu iau semnal din calculator. Ar fii culmea sa ai ultimul ragnet in materie de amplif si boxe si sa le conectezi la PC. Link spre comentariu
felixx Postat Iulie 3, 2005 Partajează Postat Iulie 3, 2005 Intradevar,NINI are dreptate insa numai pe jumatate deoarece sunetul reprodus de lampi nu se compara nici macar cu cel de la mosfet-uri si oricum ca sa ai sunet super tre sa ai si boxe de inalta senzitivitate cca.95db. cu o redare ,de preferat de pe SACD sau DVD-AUDIO,sau macar de pe un CD cu dac-ul modificat.Apropo am vazut un CD cu dac-ul modificat cu decodoare Burr-Brown si etajul analogic era cu lampi -o CAPODOPERA.Problema celor impatimiti dupa sunetul lampilor este alta si anume amenintarea amplificatoarelor cu tranzistoare dar in clasa A(aceeasi chestie-consum mare,dar calitate deosebita;ce sa-i faci vrei un Ford Mustang sau un Daewoo ?). Link spre comentariu
Electron Postat Iulie 6, 2005 Partajează Postat Iulie 6, 2005 Bai baieti, ati inceput sa vorbiti din reviste si sa deviati de la ideea de home-made. Asta-i grav, sa stiti. Lasa-ti racnetele in materii de amplificatoare si boxe ca nu e de capul celor mai multor dintre noi. La fel, domnu' felixx, lasa-ti SACD si DVD-Audio, or fi ele cele mai "cool" chestii la ora actuala, dar nu sunt si cele mai bune. Vedeti ce urat va influenteaza asa zisele reviste "de scule"? Nu vedeti ca se incearca revenirea la analogic pentru ca digitalul nu e atat de perfect pe cat se credea?Si calculatorul e o sursa buna de semnal daca ai placa de sunet foarte buna, iar melodiile sunt inregistrate mp3 la cel putin 256 Kbps, sau in alte formate la calitati mari. Se poate compara cu un CD-Player. Cati de aici de pe forum cu eticheta de audiofili credeti ca asculata muzica cu ce ati enumerat voi mai sus? Va spun eu: cativa! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum