Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceaun de fonta

Toni Marginean

Postări Recomandate

Toni Marginean

Am cumparat un ceaun si cand am desfacut ambalajul am constatat ca este spart. Intrebarea este daca se poate suda si daca va tine. Multumesc!

ceaun.thumb.jpg.cf29f23d74433e208ad5fa33a7798edf.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Toni Marginean

6

• Ion_Bumbu

6

• daniels

2

• amudsen

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din cate am vazut mai ai o fisura pe langa spartura (nu stiu daca se merita reparat, doar daca faci tu operatiunea), am avut odata un ceaun de fonta sudat, a tinut pana l-am aruncat ca aparuse un nou "trend" in bucatarie si acolo cam greu cu "moda" :rade:.  Daca va tine, depinde de mana. Dar, mai bine ia unul nou.

Link spre comentariu

A existat un topic despre sudura fontei, din pacate nu-l mai gasesc, ceva cu metode moderne de sudare sau asaceva.

Fonta de ceaune poate fi tare pacatoasa la sudura, nu seamana cu fonta tehnica.

Se poate incerca sudata sau brazata, sudata cu electrozi de Ni sau Ni-Fe, primii sint cei mai iertatori.

Sanfren in U nu V pe ambele parti si sudati incet si cu grija respectind canoanele pentru fonta.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Acum ceva ani de zile am dus si eu la reparat un ceaun de fontă ceva mai mare care s-a spart din cauza unei căzături.
Avea doar o bucata pe marginea superioară sarită.
Cel care l-a sudat mi-a explicat ca nu garantează.
De obicei astfel de ceauane sunt puse pe foc de lemne iar temperatura este foarte diferită pe suprafata lui.
Si a avut dreptate. A crapat iar chiar si pe langa sudura. Posibil sa fi fost si alte fisuri la spargere.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O singura data am dat la reparat unor tigani nomazi un ceaun din tuci. Nu a fost sudat, in fisura avea turnat un material ceva mai albicios. Nu s-a stricat niciodata.

Link spre comentariu

Brazat sau ...cositorit, poate chiar plumbuit, la romulani se poarta ultima, este cea mai ieftina.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Bineinteles, Pb rezista la temperatura de fierbere a grasimilor, e pe la 330C temperatura de topire a lui deci dupa ce se albastreste fonta...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Toni Marginean

Acum am discutat cu tata (care a fost maistru mecanic si a implinit venerabila varsta de 91 de ani) si l-am intrebat cum faceau ei suduri la fonta. A spus ca aveau aparat de sudura oxiacetilenica. Puneau Borax pe fisura si-l topeau cu flacara apoi intindeau alama peste fisura. Devenea ceva foarte rezistent care nu se mai rupea niciodata (eventual pe langa lipitura). Nu stiu daca in Cluj mai face cineva asa ceva!

Link spre comentariu
Toni Marginean
Chiar acum, sesebe a spus:

Dar asta nu pre se numeste sudura ci lipire. Sudura este cind se topeste si materialul piesei pe care o repari.

Mare adevăr!

La mine contează doar să îl văd întreg!

Link spre comentariu

In principiu, se poate suda cu superbaz învelit cu sârmă de cupru, dar trebuie preîncălzit ceaunul, șanfren in U pe ambele părți, apoi răcit lent în cenușă sau nisip fierbinte. 

Link spre comentariu
Toni Marginean

Tata mai lipeste cu ciocanul de cupru incalzit la foc, pe aragaz, tot felul de table/oale si m-a rugat sa-i fac rost de tipirig. Oare se mai gaseste undeva?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări