Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fotomultiplicatoare

Neagu Raul

Postări Recomandate

Bună ziua!

Am ajuns în posesia unui fotomultiplicator cu amplificator tranzistorat dar nu cunosc modelul sau aparatul de unde provine.

Are circuitul atașat de el și aș vrea să îl testez.

OhRoczj.jpg

jcFniL1.jpg

Am un al doilea pe care am reușit să îl zgâriu... Am auzit că nu îi mai pot face mare lucru dar vreau să încerc să îl rezolv

1i3dJlW.jpg

Zgârietura nu e adâncă dar e acolo, e și pe cristalul de scintilație.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

24

• icar

11

• sesebe

3

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vad ca ai cablajul, incearca sa ridici schema, asa o sa-ti dai seama de bornele de alimentare si semnalul. Inalta tensiune fiind de 1300V, trebuie sa fie o borna mai aparte, mai bine izolata.

Link spre comentariu

Tensiunea de lucru e scrisa, de obicei, pe o eticheta lipita pe soclu. In cazul tau, HV 1300. PM-urile lucreaza la tensiuni intre 900 si 1500V. Atentie!, nu cupla IT daca PM-ul si cristalul nu sunt la intuneric complet!!!!!

Link spre comentariu

Aha, am înțeles. Dar mai am 4 cabluri: Roșu, Negru, Alb și Galben

Roșu și Negru presupun că sunt pentru alimentare iar Alb și Galben pentru semnal??

Și dacă am fire pentru alimentare, cu cât le alimentez?

Link spre comentariu

Da, rosu si negru ar putea fi pentru alimentare. Daca sonda provine de la un aparat portabil, tensiunea de alimentare poate fi 6 sau 9 volti, nu e exclus nici 12. Daca aparatul a fost fix, 12, probabil 24.  Alb si galben ar putea fi pentru semnal si masa de semnal,  ori semnal si vreun reglaj de prag.

Incearca sa ridici schema.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, icar a spus:

Da, rosu si negru ar putea fi pentru alimentare. Daca sonda provine de la un aparat portabil, tensiunea de alimentare poate fi 6 sau 9 volti, nu e exclus nici 12. Daca aparatul a fost fix, 12, probabil 24.  Alb si galben ar putea fi pentru semnal si masa de semnal,  ori semnal si vreun reglaj de prag.

Incearca sa ridici schema.

Din câte mi s-a spus provine dintr-un sistem fagure, o cameră de ... nu mai știu cum îi spune. Era un aparat Siemens.

Ceva de genul:

EPIC-AZ NaI(Tl) scintillation crystal and PMT array.  

De unde aș putea să fac rost de schemă?

Nu știu numele tubului. 

Link spre comentariu

Schema o poti ridica singur.

Poate proveni de la o baterie de detectori pentru monitorizare corp uman sau contaminare suprafete.

Editat de icar
Link spre comentariu

Scoaterea schemei după un circuit deja construit se cheamă ,,reverse engineering,,.I se mai zice şi ,,releveu,,....

Prima dată se identifică barele de plus şi masă, după polaritatea condensatorilor electrolitici şi tranzistorilor.Apoi se completează cu componentele active şi cele pasive, precum şi legăturile dintre ele.E o muncă migăloasă şi după prima prelevare a schemei, trebuie ,,rearanjată,, astfel încât să fie mai uşor de înţeles modul de funcţionare.

Link spre comentariu

Aaaa, reverse engineering! Acum am înțeles. 

Mi-am propus oricum să încerc practica asta într-o zi deci încep de azi.

Am să fac tot ce pot după care postez aici.

Link spre comentariu

Reverse engineering. Pe vremea când se vorbea romaneste, se numea sa "ridici schema dupa montaj". Sau da, releveu.

E ceva de lucru si metoda e mâncatoare de timp, dar uneori e singura solutie.

Poti incepe de la fire, sa vezi unde duc, poate scapi mai usor.

Editat de icar
Link spre comentariu

Tranzistori pnp de jos are în emitor doar 2 condesatorii. Nu cred că-i corect asa. Și pune și valorile la componente ca altfel faci treaba de doua ori cind vei cauta valorile. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări