LeoK Postat Mai 14, 2022 Partajează Postat Mai 14, 2022 Salutare! Este prima mea postare aici si sper ca am nimerit sectiunea! Am o problema in urma unei mici modificari. Subiectul cu pricina este un panoul de control geamuri / oglinzi de la sofer. Am avut nevoie sa iau un + de pe un led al panoului pentru a putea alimenta o banda de led si sa se poata regla intensitatea acesteia (iar ledul de pe panou facea fix asta). Am facut o data o lipitura acolo si totul a fost ok, apoi la o a doua lipitura, panoul s-a defectat. Defectul consta in aprinderea slaba in intensitate a tuturor ledurilor de pe panou (cele mari, cu corp alb, celelalte leduri mici se aprind normal) iar panoul sta stins ori se aprinde foarte slab si palpaie lumina pe el la orice mica variatie de curent pe el. Celelalte functii ale panoului nu au avut de suferit (ridicat sau coborat geamuri, reglat sau rabatat oglinzi) Din poza credeti ca as fi putut atinge cu varful letconului pe traseul circuitului astfel incat acum am ramas cu problema asta? Va rog nu judecati stilul in care am lipit, a fost prima mea lipitura facuta vreodata si a ramas.. semn De mentionat ca sunt amator in ale electronicii, devine pasiune incetul cu incetul si intre timp m-am mai "perfectionat" cat de cat. Va multumesc pentru citirea mesajului si sper sa aflu o metoda de rezolvare. https://imgur.com/1fJKer2 Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2022 Partajează Postat Mai 15, 2022 Sfatul meu pentru un necunoscător în ale electronicii e să nu mai intervii în instalaţii a căror funcţionare nu o înţelegi.Mai ales la instalaţiile auto poţi provoca incendii sau defecte grave şi scump de remediat. Dacă ai destui bani şi îţi permiţi, sfatul meu e să duci maşina la o firmă de ,,tuning,, ce ştie cum se face. Dacă nu-ţi permiţi să arunci cu banii pe diverse accesorii care transformă maşinile în sorcove multicolore, nu lua exemplu de la absolut orice postare de pe YouTube sau aiurea.Cele mai multe postări de acolo nu au decât scop de atragere a vizualizărilor pentru bani, ce vin odată cu reclamele plătite. Acele leduri ce iluminează butoanele sunt comandate de circuite proiectate să suporte un anumit consum, iar tu ai suprasolicitat grav circuitul pe care te-ai legat cu acea bandă cu leduri.Benzile cu leduri au consumuri destul de mari şi direct proporţionale cu lungimea lor.Pentru circuitul de iluminare a ledurilor de bord/uşi, consumul unei astfel de benzi e imens şi poate cauza defectarea tranzistorilor sau integratelor ce comandă ledurile, arderea rezistenţelor de limitare a curentului prin leduri.Aşa ceva s-a întâmplat acolo şi nimeni nu-ţi poate spune dintr-o poză ce s-a defectat.Vezi că dacă insişti poţi afecta mai mult decât iluminatul butoanelor uşii...poţi defecta chiar calculatorul ce comandă iluminatul bordului şi uşilor. Du modulul la un depanator cu experienţă să vadă ce ai ars acolo.Dacă ştii să măsori cu multimetrul, măsoară pentru început rezistenţele de valori mici (zeci-sute de Ohmi) de pe placă şi verifică tranzistorii să nu fie vreunul scurtcircuitat sau întrerupt.Asta se face uşor prin măsurători comparative între mai multe componente de acelaşi tip, cu multimetrul setat pe joncţiuni (diode). Link spre comentariu
LeoK Postat Mai 15, 2022 Autor Partajează Postat Mai 15, 2022 (editat) Multumesc de raspuns!! Benzile de leduri montate au 16w pe metru iar eu folosesc aproximativ 39cm dintr-o banda, deci cam 6W si cam 0.5A. Eu pe panou am o siguranță in masina de 25A, ma gandeam ca nu are cum sa suprasolicite un consumator in plus de 0.5A si exista in continuare o rezerva destul de mare. Asta e tot ce am facut in mod normal (la el nu exista led acolo), de la minutul 2:45 Iar aici, de la 2:40, face masuratori pe banda: (care sunt similare cu ce am eu). Voi face azi masuratoarea recomandata! Editat Mai 15, 2022 de LeoK Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2022 Partajează Postat Mai 15, 2022 Astfel de improvizaţii sunt reţeta spre incendiu sau defecte costisitoare.Siguranţele maşinii protejează cablajul instalaţiei, nu şi aparatura cablată.Cu alte cuvinte o siguranţă de 25A se va arde în cazul unui scurtcircuit puternic, cauzat de un consumator defect sau cabluri cu izolaţia compromisă ce se ating de caroserie sau între ele.Dar dacă pe circuitul protejat de acea siguranţă se ating nişte fire subţiri (ca în cazul de faţă)sau se încing leduri cu răcire insuficientă, ele pot deveni incandescente fără a se ajunge la curenţi peste 25A şi poţi avea o sursă de incendiu. Soluţia corectă ar fi fost preluarea alimentării benzii dintr-un circuit capabil să suporte curentul cerut, iar comanda benzii să se facă printr-un tranzistor care să fie comandat în bază de către semnalul luat de pe acel led.Astfel circuitul ledului nu ar fi fost suprasolicitat de curentul suplimentar al benzii. Link spre comentariu
tenzen Postat Mai 16, 2022 Partajează Postat Mai 16, 2022 Ce cred eu...Ai incalzit led-ul ala pina l-a luat dracu'.Daca vrei,iti pot pune poze cu entuziasti exact ca tine,care au dorit acest lucru,motiv pentru care am decopertat o masina intreaga,respectiv un audi a3 sa refac cablajele lipite unul de altul...Scoate smd-ul si pune altul,dupa care,mai incerci o data... Link spre comentariu
validae Postat Mai 16, 2022 Partajează Postat Mai 16, 2022 Sau schimbă ledul dacă e defect şi lasă maşina cum era, până nu arzi ceva mai valoros... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum