Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

at89C2051 decopilare

criss

Postări Recomandate

Buna Am facut un mini calculator pt masina (masoara turatia,viteza) si o afiseaza pe un display opel,este bazat pe microcontrolerul AT89C2051.Problema consta in limba afisari mesajelor adica poloneza.as vrea sa o modific dar nu am fisieru sursa.Am descarcat un copilator pt at89c2051 dar nu poate sal decopileze 100%.are cineva vreo idee cum sa reusesc sa rezolv problema.....Atasez hexul, fisierul sursa ce lam extra eu(dar nu mia reusit 100%) si programul ce lam folosit(daca mai exista alte programe de decopilare va rog sami spuneti).Ps. leam pus toate impreuna ca nu am putut incarca hexul singurMultumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• criss

6

• wbg_1000

6

• mitescu

1

• edy_wheazel

1

Top autori în acest subiect

Da-i cautare pe google "8051 disassembler", vei gasi mai multe programe, am folosit mai demult ceva in fereastra DOS, problema este ca nu ai comentariile codului (normal) si o sa trebuiasca sa-ti cam bati capul.

Link spre comentariu

pai ai numai doua cuvinte in poloneza :WLACZ care se afla la adresele721 - W722 - L723 - A724 - C725 - ZsiSWIATLA care se afla la adresle743 - S744 - W745 - I746 - A747 - T748 - L749 - Arestul sunt normale Daca doresti sa schimbi numai textul , inlocuiesti cuvintele cu ce dorestiavand grija sa te incadrezi cu noile texte exact pe numarul de caractere.

Link spre comentariu

Am reusit sa editez fisierul bin,dar din pacate fisierul hex nu am reusit.In fisierul hex nu am putut face cautarea, doar in bin,de ce?ce nu am facut bine...in bin se vedea clar si mesajele.Ce program ai folosit pt vizualizarea fisierului?sau cum ai procedat.Cu mesajele am rezolvat dar tot voi fi nevoit sal decopilez.Vreau sa fac cateva modificari, ca ex. de 3ori imi afiseaza mesajele de intampinare si ma calca pe nervi si as dori sa ii adaug functia de voltmetru.Multumesc

Link spre comentariu

Pai in fisierul hex trebuie sa cauti (probabil) codurile ASCII ale caracterelor tiparite (daca nu cumva se foloseste vreo codare mai ciudata , ceea ce e putin probabil). De asemenea dupa ce ai modificat codurile ASCII trebuie probabil sa recalculezi suma de control a liniilor pe care le'ai modficat (asta in cazul in care programul pe care il folosesti pentru inscriere verifica acest lucru).

Link spre comentariu

Am facut cateva screen shooturi cu fisierele editate.in fisierul bin pot face cautare (am un program cu ajutorul caruia pot transforma stringul in hex) dar in fisierul hex nu am aceeasi informatie la respectiva adresa, @mitescu a si dat adresele,carui ii multumesc mult.Dar problema mea cea mare ca nu reusesc sal decopilez.Am sa postez fisierul ce lam decopilat dar mai are lipsuri.

Link spre comentariu

Nu stiu de ce zici ca nu are hex'ul aceeashi informatzie.In fisierul HEX (il desfaci cu notepad) ai linia:1007200020574C41435A007B007C0078321201284Ccare inseamna0x10 - numarul de octeti0x0720 - adresa0x00 - inregistare de date0x20 0x57 0x4C 0x41 0x43 0x5A 0x00 0x7B 0x00 0x7C 0x00 0x78 0x32 0x12 0x01 0x28 - octetii0x4C - suma de controlDupa cum vezi 0x57 0x4C 0x41 0x43 0x5A <= WLACZIar de dezasamblat ("decompilat" - nu tocmai corect) vaz la l'ai dezasamblat , trebuie doar sa mai sapi nitzel de aranjezi codul generat.

Link spre comentariu

salutAm incercat decopilarea cu mai multe programe dar nu prea mia reusit(prin recopilare le tot incercam), dar pana la urma am observat ca si copilatorul face figuri(am incercat un fisier ce era bun si trebuia sal recopileze fara probleme dar la copital cu erori).Am postat cele fisierele sursa extrase din hex de 3dezansamblatoare.poate cineva ma ajuta ca nu stiu de unde sa incep + la sfarsitul fiserelor imi apare:"these are addresses referenced in the code but; which are in the middle of a multibyte instruction; or are addresses outside the initialized space .................................................."sau"Unresolved Address Reference list...................................."La asamblare am folosit ASEM51 sau daca aveti alt copilator.@wbg_1000 iti multumesc mult, am sa ma mai uit in fisierul hex sa vad ce ii,cum am mai zis, a fost mai usor de editat binul si lam editat(am transcris mesajele: OPEL a ramas doar am sters caracterele dinaintea si dupa el, ASTRA F lam schimbat in KADETT E, iar urmatoarele mesaje poloneze leam schimbat in WELCOME respectiv CRISS,si ce a mai ramas OBR in RPM am sa incerc sa modific si in hex sa vad daca ii dau de cap).Va multumesc mult

Link spre comentariu

Pai mi'a luat vreo 2 ore :rolleyes: dar am resuit sa tzi'l aranjez frumos. Nu am incercat inca sa'l asamblez o sa incerc deseara cand ajung acasa (mai trebuie modificat nitzel). Operatziunii ii zice dezasamblare. (!! nu decompilare)Ideea e ca salturile nerezolvate tzi le da din cauza ca dezasmblorul incearca sa traduca si stringurile (mesajele) in instructiuni (atata timp cat ele sunt stocate in memoria program el nu are de unde sa shtie ca sunt mesaje). Din cauza asta trebuie luat totul la mana (ceea ce am facut).Deseara itzi atasez unu' care se shi asambleaza. Sa shtii ca shtept un suc :weedman: PS. Ce neam de display e asta? Pare ceva serial care primeste direct codurile ASCII. Destul de fain

Link spre comentariu

Iata shi varianta care se asambleaza corect (opel.asm e fisierul de interes).Partea de afisaj si prelucrare mesaje e destul de clara. Ar mai trebui sa urmareshti matematica pe care o face asupra valorii timerelor ca sa obtzina valorile de afishat (dar nu ma plictiseam chiar asha de rau la servici :) )Noroc in continuare :drinkers:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări