teo1983 Postat Mai 6, 2022 Partajează Postat Mai 6, 2022 (editat) Buna ziua, Dupa ceva cautari pe forumuri am gasit acest kit ZD5 pe http://www.zaphaudio.com/ZD5.html As vrea sa il construiesc. Filtrul l-am gasit aici https://www.madisoundspeakerstore.com/2-way-speaker-kits/crossover-for-zaph-audio-zd5-kit-each/ Autorul design-ului spune ca tweeterul Vifa XT25TG30-04, cel care a fost folosit pentru acest set de boxe, in fabricatia actuala are 1.3 db in plus fata de cum era inainte, adica la momentul cand a fost facut design-ul boxelor. Pentru diminuarea cu 1.3db a tweeterului autorul spune: If your tweeters are brand new, purchased from a vendor who has had new stock come in within the last year or so, you may wish to add a shunt resistor across the tweeter's terminals.(10 ohm) Prin asta eu inteleg ca intre + si - ale tweeterului eu trebuie sa pun un rezistor de 10 ohm. O singura problema am: am simulat asta intr-un simulator de filtre (vituixcad) si nu pare a fi ok. Mai degraba rezistorul trebuie inseriat cu tweeterul. Poate cineva sa isi dea cu parerea? Nu am cumparat inca nimic din acest kit. Dar as vrea sa fiu pus la punct inainte de a cumpara difuzoarele sau filtrul. Va multumesc pt intelegere. Editat Mai 6, 2022 de teo1983 Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 6, 2022 Partajează Postat Mai 6, 2022 Tot Zaph zice in articolul respectiv: "This project and article is not recommended for beginning DIY'ers." Ganditi-va bine daca va simtiti in masura sa rezolvati si sa intelegeti tot ce scrie si explica el. NU se pune nici o R de 10 ohmi in paralel cu difuzorul, si nici in serie. Pt. a realiza o atenuare de 1.3dB se poate umbla la R0, dar nu merita, 1,3db este f putin, la limita perceptibilului. Mult mai bine ar fi de pus o protectie cu bec. Link spre comentariu
ex.escu Postat Mai 6, 2022 Partajează Postat Mai 6, 2022 Sau cu un ptc de 0,65A daca nu deranjeaza... Link spre comentariu
teo1983 Postat Mai 7, 2022 Autor Partajează Postat Mai 7, 2022 (editat) Multumesc pentru raspunsuri! Citat 1,3db este f putin, la limita perceptibilului atunci le las asa. nu mai pun nimic. Citat Pt. a realiza o atenuare de 1.3dB se poate umbla la R0 nu stiu ce este RO Citat Sau cu un ptc de 0,65A daca nu deranjeaza... Nu stiu ce este PTC. Si nici cum trebuie adaugat in circuit. Citat Tot Zaph zice in articolul respectiv: "This project and article is not recommended for beginning DIY'ers." Am observat ca zice asta. Dar ma gandesc ca se referea la filtru. Si acum gasesc filtru pe madisound.com Nu e nevoie sa-l fac eu. Editat Mai 7, 2022 de teo1983 Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 7, 2022 Partajează Postat Mai 7, 2022 R0 este rezistenta numarul 0 de pe schema filtrului. PTC este o rezistenta variabila cu temperatura folosita la protectia difuzoarelor (in special a celor de inalte). Cred ca Zaph se referea la intregul articol, pt ca nu are sens sa publici un proiect din care o parte esentiala (filtrul) sa nu fie la indemana celor ce vor sa il realizeze. Articolul este scris cu multi ani inainte ca filtrul sa fie disponibil la Madisound. Dar acest ultim aspect are mai putina importanta. Link spre comentariu
teo1983 Postat Mai 8, 2022 Autor Partajează Postat Mai 8, 2022 Multumesc pt explicatii. Am renuntat la proiect din cauza eficientei boxelor (numai 80db). E prea putin pt mine. Toate cele bune. Link spre comentariu
ex.escu Postat Mai 8, 2022 Partajează Postat Mai 8, 2022 Cu scuzele de rigoare, la un post anterior, am uitat un "p" ,trebuia scris pptc - polyswitch resettable fuse ; multumesc pentru intelegere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum