Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio VEF 221 sunet sacadat

marianlsea

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am intrat in posesia unui radioreceptor VEF 221 care nu a mai fost utilizat de 3 ani .Stiu ca pana atunci functiona fara probleme.

La conectare initial se aprindea LED-ul de prezenta tensiune insa in rest complet mut.

L-am demontat ,am gresat cu spray pentru contacte electrice potentiometrul de volum,am schimbat condensatorul de filtraj vechi,rusesc de 2200 uF /16 V cu unul nou de 25V intrucat la masuratoare ,pe el erau aproape 17V.

La realimentare i-a revenit sunetul insa se aude sacadat cu  un interval de cca 2 secunde -creste pana la volumul setat ,scade la zero.Altfel amplificarea este buna,selectivitatea de asemenea..

Firul de acord aluneca pe ax asa incat l-am frecat cu putin sacaz si acum se deplaseaza corect,fara patinare.

Va rog o sugestie de unde sa apuc verificarile.

Multumesc anticipat

1.jpg

2.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marianlsea

2

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru inceput, vedeti ce este cu cei 17V, tot atat aveti si cu noul electrolitic de filtraj?!

Trebuiesc inlocuiti toti electroliticii, sansele ca vreunul sa mai fie valid sunt minime, apoi vedeti ca rezistorul din reactia negativa pe AAF sa nu fie intrerupt sau devalorizat serios...

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Spitfire a spus:

Pentru inceput, vedeti ce este cu cei 17V, tot atat aveti si cu noul electrolitic de filtraj?!

Trebuiesc inlocuiti toti electroliticii, sansele ca vreunul sa mai fie valid sunt minime, apoi vedeti ca rezistorul din reactia negativa pe AAF sa nu fie intrerupt sau devalorizat serios...

Buba seara,

Doresc sa va multumesc pentru sugestii care sunt cat se poate de pertinente.Analizand cablajul am descoperit ca "vinovatul" pentru comportamentul anormal este o portiune de cablaj corodat dar zona afectata era bine ascunsa sub stratul de vopsea de protectie.Exista o continuitate intre punctele de contact dar evident ca nu suficienta pentru a asigura functionarea corecta.Am remediat conform foto zonele in cauza si  am aplicat si un strat de lac  pe zona respectiva si pe zonele adiacente ei pentru a preveni coroziunea in continuare.Radioul a capatat glas asa cum il stiam si o noua viata.

La recomandarea dvs. am inlocuit si electroliticii in special din etajul final audio care la masurare s-au dovedit catastrofali-ma intreb cum reusea sa mai amplifice corect.

Gratie dvs. am acum un radio de care ma pot bucura ascultandu-l.Rezistenta in cauza era din fericire in regula.Tensiunea pe condensatorul de filtraj este de 14.9 V cu difuzorul decuplat.

Va multumesc si va doresc succes in a ajuta si alti iubitori de electronica aflati in dificultate.

3.jpg

5.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări