marianlsea Postat Mai 5, 2022 Partajează Postat Mai 5, 2022 Buna ziua, Am intrat in posesia unui radioreceptor VEF 221 care nu a mai fost utilizat de 3 ani .Stiu ca pana atunci functiona fara probleme. La conectare initial se aprindea LED-ul de prezenta tensiune insa in rest complet mut. L-am demontat ,am gresat cu spray pentru contacte electrice potentiometrul de volum,am schimbat condensatorul de filtraj vechi,rusesc de 2200 uF /16 V cu unul nou de 25V intrucat la masuratoare ,pe el erau aproape 17V. La realimentare i-a revenit sunetul insa se aude sacadat cu un interval de cca 2 secunde -creste pana la volumul setat ,scade la zero.Altfel amplificarea este buna,selectivitatea de asemenea.. Firul de acord aluneca pe ax asa incat l-am frecat cu putin sacaz si acum se deplaseaza corect,fara patinare. Va rog o sugestie de unde sa apuc verificarile. Multumesc anticipat Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 5, 2022 Partajează Postat Mai 5, 2022 Pentru inceput, vedeti ce este cu cei 17V, tot atat aveti si cu noul electrolitic de filtraj?! Trebuiesc inlocuiti toti electroliticii, sansele ca vreunul sa mai fie valid sunt minime, apoi vedeti ca rezistorul din reactia negativa pe AAF sa nu fie intrerupt sau devalorizat serios... Link spre comentariu
marianlsea Postat Mai 5, 2022 Autor Partajează Postat Mai 5, 2022 Acum 6 ore, Spitfire a spus: Pentru inceput, vedeti ce este cu cei 17V, tot atat aveti si cu noul electrolitic de filtraj?! Trebuiesc inlocuiti toti electroliticii, sansele ca vreunul sa mai fie valid sunt minime, apoi vedeti ca rezistorul din reactia negativa pe AAF sa nu fie intrerupt sau devalorizat serios... Buba seara, Doresc sa va multumesc pentru sugestii care sunt cat se poate de pertinente.Analizand cablajul am descoperit ca "vinovatul" pentru comportamentul anormal este o portiune de cablaj corodat dar zona afectata era bine ascunsa sub stratul de vopsea de protectie.Exista o continuitate intre punctele de contact dar evident ca nu suficienta pentru a asigura functionarea corecta.Am remediat conform foto zonele in cauza si am aplicat si un strat de lac pe zona respectiva si pe zonele adiacente ei pentru a preveni coroziunea in continuare.Radioul a capatat glas asa cum il stiam si o noua viata. La recomandarea dvs. am inlocuit si electroliticii in special din etajul final audio care la masurare s-au dovedit catastrofali-ma intreb cum reusea sa mai amplifice corect. Gratie dvs. am acum un radio de care ma pot bucura ascultandu-l.Rezistenta in cauza era din fericire in regula.Tensiunea pe condensatorul de filtraj este de 14.9 V cu difuzorul decuplat. Va multumesc si va doresc succes in a ajuta si alti iubitori de electronica aflati in dificultate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum