Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renteaza o instalatie fotovoltaica?


d2134

Postări Recomandate

Am un prieten care s-a mutat de la bloc la casa si ma tot bate la cap sa ii recomand o instalatie fotovoltaica.

Eu i-am spus sa stea linistit, cel putin deocamdata, ca nu renteaza.

A iesit cineva pe plus din afacerea asta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ionut120v

    9

  • stryx

    5

  • d2134

    4

  • sesebe

    3

Top autori în acest subiect

Niciodata n-o sa iesi pe plus...tot timpul ai de investit...ba acumulatori, ba reparatia unui invertor sau schimbat cu altul dupa caz, ba un panou solar obosit.....s.a.m.d. O iluzie ca ai scapat de plata curentului.

 

 

Link spre comentariu

Sa iesi pe plus putine sanse si dureaza ani de zile recuperarea investitiei, daca mergi pe firme mai cunoscute si respectate ai mai multe sanse pentru ca perioada de garantie e cam 7 ani si nu te mai doare capu cu reparat invertorul si altele insa si pretul acestora e pe masura fata de alte marci. Si eu mi-am instalat recent 3.75kW, luna trecuta de exemplu am platit jumate la factura de electricitate (decat plateam fara instalatia solara) insa am consumat in total cu 65% mai multa energie electrica pentru ca am trecut cu apa calda de la instantul pe gaz la boiler electric, plita electrica pentru gatit, etc.. deci in total am consumat 430kW din care am platit doar 150kW care ar venii o economie de 210lei cu pretul actual de 0.75lei/kW.

Link spre comentariu
2 hours ago, Bandi Szasz said:

deci in total am consumat 430kW din care am platit doar 150kW care ar venii o economie de 210lei cu pretul actual de 0.75lei/kW.

Interesant de stiut si cit a fost investitia.

Prietenul de care ziceam e macelar si pasiunea lui nu e nici electronica si nici ecologia sau chestii inrudite ci, pur si simplu, vrea sa iasa in cistig. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, d2134 a spus:

Am un prieten care s-a mutat de la bloc la casa si ma tot bate la cap sa ii recomand o instalatie fotovoltaica.

Eu i-am spus sa stea linistit, cel putin deocamdata, ca nu renteaza.

A iesit cineva pe plus din afacerea asta?

Desigur, o gramada de lume: cei care le produc, le transporta, le monteaza, le aproba, faca dosare si proiecte, dau aprobari si pun stampile, sigur ca se cistiga bine de pe urma lor! sau te refereai la clientul final? 

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
2 hours ago, norad said:

Cat a costat toata instalatia de 3.75kW?

 

 

1 hour ago, d2134 said:

Interesant de stiut si cit a fost investitia.

Prietenul de care ziceam e macelar si pasiunea lui nu e nici electronica si nici ecologia sau chestii inrudite ci, pur si simplu, vrea sa iasa in cistig. 

 

Investitia in materiale cam 4.5k euro din care 800euro este un controller de surplus optional care se leaga la boilerul electric si alimenteaza rezistenta strict cu surplusul existent adica daca in anumite momente cum ar fi dis de dimineata, in zile innorate, daca ai pornit alti consumatori mari cum ar fi masina de spalat, plita electrica  si ai doar 400W surplus din energie solara atunci alimenteaza rezistenta doar cu 400W astfel incat sa nu consume din retea pentru a incalzii apa. Montajul l-am facut singur, profilele pentru prinderea panourilor l-am facut din teava patrata pentru ca profilele de aluminiu sunt destul de scumpe si ele. Din cate am auzit de la niste prieteni manopera la o firma de montaj e undeva la 5-6k lei, deci poti economisii destul de mult daca le poti monta singur pe acoperis, de tras niste cabluri, etc..

Daca ar fi sa economisesc in fiecare luna 200 de lei care in perioada de iarna nu cred ca este posibil mi-ar lua 9 ani sa recuperez investitia, eu mai mult am facut investitia pentru ca m-am cam suparat pe distribuitori si felul in care de pe o zi pe alta vor sa dubleze tarifile si am preferat sa fac o investite in energie verde chiar daca stiu ca nu o sa-l recuperez decat sa dau mai multi bani la baietii destepti.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Astept si pareri de la alti colegi care au sau stiu povestea unor astfel de instalatii.

1 hour ago, Marele Savant said:

sau te refereai la clientul final? 

Pai, Petre al meu vinde cirnati nu se apuca acum de vindut instalatii solare. 

Link spre comentariu

Din pacate odata cu curentul s-au scumpit si fotovoltaicele.

daca renteaza sau nu, trebuie privit in ansamblu, inflatia ar putea face sa renteze, deoerece este o investitie care produce ceva, pentru cei care nu se pricep deloc exploatarea unor astfel de instalatii poate fi  scumpa, dar oricine poate invata, sau se gaseste vreu-n prieten sa-l ajute, trebuie sa stea in aprpiere sa-l poata ajuta efectiv, pentru necunoscatori vorbele nu ajuta prea mult.

Beneficiul mai depinde si de cat te costa banii la momentul cand cumperi sistemul respectiv, astea le cumperi de obicei cand banii te costa putin, primesti o mostenire, sau ceva similar.

 

ongrid e ieftina, sunt invertoare bune SH la 800-1000ron,trebuie sa te pricepi sau sa mergi cu cineva care se pricepe sunt care aduc prin targurile de vechituri si nu stiu ce aduc le dau la pretul materialelor.

Problema la ongrid este diverterul, personal am facut unul cu un multiplicator analogic  ad633, merge rezonabil mult mai bine decat cel cu triac, dar circuitul de forta convertor buck nu poate compensa puteri reactive, din acest motiv am integrat iesire multiplicatorului sa compenseze doar puterea activa.

 

invertorul ongrid compenseaza partial puterea reactiva ( compensare in bucla deschisa) deoerece preia o parte din curentul absorbit de consumatori, el generaza as default curent in faza cu tensiunea, se poate seta o putere reactiva, dar e fixa, nu este adaptiva in functie de consumatori.

 

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Personal am dat 4.3Kusd pe 25kwh LFP mai durabil ca LG chem, 4 Kusd pe 10 KWH LTO, LTO ar putea trece de 10-15 ani,

panouori 1000 usd pe 3 kwp, invertoare SH foarte ieftin, upgrade cu carbura ieftin 15 ron tranzistorul, caa 200 ron total.

 

Link spre comentariu
33 minutes ago, ionut120v said:

Personal am dat 4.3Kusd pe 25kwh LFP mai durabil ca LG chem, 4 Kusd pe 10 KWH LTO, LTO ar putea trece de 10-15 ani,

panouori 1000 usd pe 3 kwp, invertoare SH foarte ieftin, upgrade cu carbura ieftin 15 ron tranzistorul, caa 200 ron total.

 

Deci tu ai dat vreo $9500 dar amicul meu ar da vreo $12000 pentru ca trebuie sa plateasca si manopera.

La o productie de $50 pe luna s-ar amortiza instalatia in 20 de ani. Daca se scumpeste energia electrica se amortizeaza in timp ceva mai scurt.

 

Editat de d2134
Link spre comentariu

La sistem fotovoltaic încă nu putem vorbi de o amortizare în timp rezonabil, poate chiar niciodată.

Avantajul mare, mai ales la cel ce include și baterii de o capacitate rezonabila (sa se poată asigura necesarul de consum pt minim 18-24 ore) îl constituie independenta energetica fata de sistemul on-grid. Cunosc pe cineva ce are sistem off-grid de peste 10 ani. La un moment dat a inclus și o eoliana. În momentul instalării sistemului nu avea rețea lingă casa și trebuia sa mai plătească încă 1-2 stilpi la eon la un preț exorbitant. S-a mai discutat pe forum despre preturile astea nesimțite. Ideea este ca în banii care l-ar fi costat sa se conecteze la rețea și-a instalat sistemul fotovoltaic, inițial cu doar 4 baterii de 120Ah, sistemul fiind pe 48V. 

În condițiile prietenului meu sistemul fotovoltaic s-a meritat și s-a amortizat aproape imediat. 

Adăugarea unui sistem fotovoltaic la o resedinta deja conectata la rețeaua de alimentare electrica nu o faci în ideea ca s-ar amortiza vreodată ci din alte considerente, ex ca vrei sa ai un anumit grad de independenta energetica (trebuie și baterii), ca vrei sa fii Green ca să încerci să mai protejezi puțin planeta, ca vrei sa te dai smecher ca ai baterii solare, ca ai niște bani disponibili și vrei să-i investești în ceva mai productiv decit niște dobinzi la o banca. 

Ar mai fi o situație și am doi prieteni care sint sau vor fi în situația aceasta.

Unul are deja o mașină electrica dar și sistem de stocare destul de generos. Își încarcă peste noapte (și citeodata și ziua) mașina electrica din energia deja stocata în baterii. Nu locuiește în România. 

Celalalt  este mai la început și planifica să-și cumpere o mașină plug-in hibrid. Are și el baterii in care stocheaza energia solara recoltata. 

Ambii sint conectați si la rețeaua electrica. 

Mai am un prieten care are panouri puține dar și baterii pe 48V și mai mult se joaca cu ele, teste și diferite configurări. 

 

Ps: din experienta prietenilor mei pot spune ca indiferent de tipul bateriilor trebuie sa existe un și un sistem de egalizare/balansare a încărcării bateriilor. Deși la bateriile Pb se spune ca nu trebuie sistem de balansare și se face doar o balansare automata printr-un fel de supra-încărcare la curent mic, și prietenul offgrid de peste 10 ani dar și cel care mai mult se joaca, au pierdut cite un set (nu toate bateriile din set) de baterii Pb pina să-și pună și sistemul de egalizare/balansare, și nu erau baterii auto ci baterii deep-circle. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu am mostenit o astfel de instalatie,adica era in functiune cind m-am mutat in locatia respectiva.Avea vreo 12 ani vechime.

In conditiile in care avem peste 300 de zile de cer senin,pe an,si consum aproximativ 500kw pe luna,instalatia asta nu imi reduce cheltuielile foarte mult.

In primul an,a trebuit sa cumpar doi acumulatori si ma costat vreo 750 eur.

Folosind curent de la reteaua normala,cu acelasi consum,platesc in jur de 150 eur lunar,cu impozite cu tot.

Toti cei din jurul meu au astfel de instalatii,si nimeni nu le mai foloseste pentru ca se defecteaza destul de des,si sint scumpe la reparat.

Nu stiu ce calitate au,fiecare a cumparat ce a gasit in perioada in care le-a cumparat,dar astea pe zi ce trece se modernizeaza,sint din ce in ce mai bune,dar nici asa nu cred ca merita o astfel de instalatie.

Singura instalatie solara pe care o folosesc frecvent,si care a meritat investitia,este cea folosita de mine cind merg la pescuit pentru 2...3 zile,una de vreo 500w,cu un inverter,si o montez la bateria masinii ca sa o incarce in timp ce folosesc televizorul sau calculatorul,asa cel putin nu mai pornesc motorul ca sa incarc bateria.

In concluzie,cred ca nu merita investitia,decit in doua cazuri:

-daca montati o ferma de panouri solare,si vindeti si altora din productia obtinuta

-daca sinteti comerciant,instalator de astfel de instalatii,sau fabricant.

Intrebati-va de ce nu au trecut deja pe astfel de energie Grecia,Italia,Spania,Portugalia,si altii ca ei.Au cite ceva in domeniul,dar pe zi ce trece renunta din ce in ce mai multi la asa ceva pentru costurile ocazionate.

Mai in gluma,mai in serios,eu mi-as cumpara o casa,un teren ceva,linga un riu care nu seaca vara,apoi as construi o moara,in fine,o elice care sa fie actionata de apa,si as baga bani intrun motor generator de curent,aia da afacere,sa ai curent gratis non stop,iar in loc de acumulatori,as pune citeva becuri de mare putere care le-as lasa aprinse zi si noapte,ca sa consume surplusul de energie,genul statie eoliana,dar fara acumulare de energie,doar productie si consum.

De moment am baut doar cafea,nu am consumat alchool,nu ma luati in serios cu ultima afirmatie,este doar o amintire a omului preistoric.

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări