Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa audio arsa

Gabriel92

Postări Recomandate

Salutare, ma puteti ajuta cu identificarea componentelor arse, respectiv , condensator si rezistenta? 

Placa este dintr-o statie audio.

Mulțumesc! 

20220502-194511.jpg20220502-194509.jpg20220502-194505.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• DjLeco2021

3

• sesebe

2

• Gabriel92

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu ar ajuta prea mult.Acolo ai defecte mai grave decât pare la prima vedere.Aş zice (după urmele de fum) că şi integratul sursei e dus.Şi nu numai el...

Du aparatul unui depanator cu experienţă în surse în comutaţie, altfel provoci mai multe defecte în lanţ.Asta dacă nu s-au produs deja....

Poate ar fi ajutat să menţionezi modelul aparatului în cauză, eventual o poză cu eticheta.

Link spre comentariu

Aia este sursa de alimentare nu placa audio. Este un varistor explodat si o siguranta "in picioare".

Scoate de pe placa piesele explodate, varistorul si siguranta, spala bine placa cu alcool izopropilic in zona afectata, usuc-o, monteaza in locul sigurantei un bec de 230Vac/100W si alimenteaza placa chiar si fara varistor. Daca becul lumineaza la maxim, e mai complicat sa repari (integrat chopper dus, posibil punte in scurt, etc). Daca becul se stinge treptat si sursa functioneaza chiar si intermitent, ai avut noroc ca varistorul si-a facut treaba in cazul unei supratensiuni si "s-a jertfit", ca sa protejeze montajul de dupa el. Inlocuieste siguranta cu ceva asemenator ca specificatii (curent si viteza de raspuns) si varistorul cu ceva gen 265Vac la amperaj suficient.  Acolo sint 2 surse de alimentare, una mai slaba pentru partea de comanda (ce se alimenteaza probabil prin rezistenta flameproof de 2,2 ohmi, cea de linga ruleta, nu disting bine culoarea de dupa cele 2 dungi rosii) si una mai puternica pentru etajele finale. Totusi fiind varistorul explodat si siguranta arsa, inclin sa cred ca montajul a scapat nevatamat, merita incercat cu bec in locul sigurantei, nu ai ce sa strici.

20220502-194505.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Aparat de masura (multimetru) ai?

Osciloscop ai sau poti imprumuta si stii sa-l folosesti?

Componentele defecte nu se identifica doar din poze. Peste 95% dintre componentele defecte dintr-un aparat arata perfect fara nici o urma ca ar fi defecte.

Mai ai si doua trafuri acolo. De obicei scapa intregi la un defect de asta dar daca le mai stresezi cu teste aiurea risti sa se defecteze, si pe alea chiar nu poti sa le cumperi de nicaieri pt ca sint facute la comanda producatorului aparatului. Stiu pe cineva care a distrus iremediabil un aparat scump doar schimbind siguranta ce era arsa fara sa verifice dece s-a ars. Cu noua siguranta s-a ars iremediabil si traful.

Asculta-l pe Validae si du placa la un depanator cu experienta daca vrei sa o mai vezi functionind.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsurile oferite, am verificat vizual si cu multimetrul, nu consider ca mai ar fi ceva ars, ma intereseaza daca cumva ar avea cineva acces la vre-un site cu baza de date cu scheme electrice udne sa gasesc pe aceasta. Sau aveti vre-un sfat cum sa pot determina valoarea varistorului si a sigurantei? 

Link spre comentariu

Varistorul este de 270Vac.

Siguranta nu se schimba pina nu ai verificat functional tot restul. Pina atunci se pun rezistente de putere cu valori din ce in ce mai mici.

Link spre comentariu

Pune un bec de 230V/70W în locul siguranței (cu fire binențeles) și nu pune momentan varistorul.Alimentează placa și dacă becul nu se aprinde puternic e bine, poți măsura dacă sursa scoate tensiunile normale în gol.Dacă becul se aprinde puternic și rămâne așa.....e nasol.Ai de lucru...

Link spre comentariu

Exact asta am spus mai sus, detaliat. Rezistente de putere n-au ce cauta acolo, in locul sigurantei! In caz de scurt (punte, trz chopper, traf, etc) desi putin probabil sa fie altceva trosnit, altfel varistorul raminea intact, (in cel mai rau caz trosnea NTC-ul serie cu alimentarea, de dupa siguranta), rezistentele de wattaj ajung la incandescenta sau mai rau, iau foc! Becul de 230V/100W este sfint in locul sigurantei (pe perioada testelor) si asigura si suficient curent pentru incarcarea electroliticului C bulk si a celor de filtraj de la iesire.

Succes!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Cate o data nu se mai merita sa mai repari acel modul sursa, eu am avut o plaa foarte asemanatoare defecta si am gasit sursa functionala daca nu ma insel chiar aici pe forum  cu 30-40 lei iar daca este cu a spus si colegul Leco si ai noroc sa fie puntea, traf si ic-ul de forta lejer chelutiesti aproape 100 lei numai pe piese

Link spre comentariu

As cam merge la pariu pe o bere, ca daca pune un bec cum am mai spus in locul sigurantei, sursa va pleca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări