Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzire tuburi - SMPS sau surse "traditionale"?

SorinC

Postări Recomandate

Acum 7 minute, Усилитель a spus:

Gasit schema sursa pe Diyaudio , proprietarul zice ca nu are nici un zgomot

power-supply-jpg.790070

Exact ce spuneam mai sus:rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

6

• SorinC

6

• Ungureanu Daniel

5

• sonic11

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Referitor la tubul OT100 in single s-a specificat existenta brumului in CA la filament. Ex colegul Popa Marius in urma cu multi ani a fost primul care a experimentat clasa A2 in speta OT100, cand a afisat toate masuratorile si schema detailata.Alimentat filament OT100 inCA. Am ascultat personal ampliful, sunet cu dinamica, brum inexistent.

Link spre comentariu

Ma intorc spre primele postari ca sa spun ceva din experientele mele cu blocuri ieftine echipate cu LM2596, XL4015 , XL4005 care se pare ca sunt folosite de unii constructori care alimenteaza filamentele . Fac o paranteza sa amintesc faptul ca LM2576 este pentru 3A , dar celelealte sunt creditate cu 5A . Practic lucrurile nu stau deloc asa pentru ca aceste placi care se gasesc la tot pasul nu scot mai mult de 2,2-2,5A, iar peste acest curent se incalzesc foarte tare si produc zgomot pe iesire, mai mult, radiaza ca un mic emitator . De aceea trebuie remanufacturate un pic . Descriu mai departe metoda mea pe care am folosit-o la zeci de convertoare de acest fel (XL4015)si in particular la o constructie cu tuburi . Mai intai aplic un radiator cu banda adeziva (din acelea care se vand la set de 4-5 buc)  exact pe vias-urile de racire ale circuitului si daca este spatiu inca unul pe capsula .  Cele doua condensatoare electrolitice SMD le inlocuiesc cu altele THT la care tai terminalele cat mai scurte, dar in asa fel incat sa pot adauga cat mai aproape de cablaj cate un condensator, in paralel, de 4,7-10 microF de tip ceramic la 35V de tip X5R , X7R sau chiar COG ar fi mai bun daca tot suntem pe audio, dar nu am la 35V.  Ca marime montez dupa cum am, de la 1206 -1210 in sus . Daca are cineva condensatoare SMD electrolitice cu marcaj albastru sau violet imi scot palaria .  Constructia e un pic sensibila, dar cu un pic de clei termo o “aranjez”. Evident ca cele doua electrolitice trebuie sa fie "best of the best", altfel e munca in zadar . Este clar ca dioda o inlocuiesc cu o alta SBD care are curent mai mare, de la 5A in sus, pentru ca originala care de obicei este SS34 sau SS54 ia foc la 3A.  Am vazut ca diodele soft nu se incalzesc si in plus sunt mult mai putin expuse scurtcircuitului fata de SBD care din cauza asta sunt evitate pe fata de multi proiectanti.  Pentru cine nu crede sau nu stie acest lucru am "material probatoriu" din belsug.  Am testat HFA08TB60 cu doua perle de ferita pe terminale si chiar daca pare din alt film , abia se incalzeste . Mai bine pierd jumatate de volt, dar nu se arde dioda nici la 4A.  Acum despre bobina sa spun ca blocurile cu LM2596 care au bobina SRI , ecranata sau "oala"  cum se spune, radiaza cel mai putin spre deosebire de acelea pe toroid.  Elimin sarma originala si bobinez acelasi numar de spire cu lita de radiofrecventa recuperata ori din transformatoare ori de la bobine vechi de acord radio.  Aceasta lita necesita  atentie incat sa nu ratez niciun fir la lipire . Diametrul nu trebuie sa fie prea mare deoarece nu mai incape pe toroid.  Conductoarele de sosire si plecare(6,3V) le montez cat de groase pot si obligatoriu torsadate cu un pas de vreo 7-8mm . Daca aceste conductoare sunt in apropiere de circuite sensibile, cum am eu intr-un tuner MF, le introduc intr-o camasa de cablu ecranat de 75Ohm .  Cel mai "bun" este cablul fabricat de Romcab din care iese imediat conductorul central si izolatia care-l imbraca ca sa ramana braid-ul si izolatia exterioara .  Acest braid il sudeaz doar la minusul acestui convertor DC/DC iar celalalt capat ramane neconectat .  Am facut masuratori cu un aparat bun si am randament 85% pentru 22V/6,3V ceea ce este foarte bine la 3A ( 2A pentru filamente si o rezistenta in paralel pentru teste ). Pentru 12V/6,3V/3A trece de 87%.  Constructia arata urat tare, dar nu se incalzeste peste masura si foarte important nu radiaza incat sa deranjeze tunerul . Convertoarele astea daca nu sunt “aranjate” bine pe intrare dau circulatie de curenti din audio pana la multe sute de MHz inapoi de unde primesc alimentarea, asa ca de asta multi puristi evita orice contaminare cu comutatia. Ca mai uita unii dintre ei sa linisteasca o eventuala punte cu diode semiconductoare pe anodica e alta treaba. Si eu sunt adeptul faptului ca nu trebuie sa imperechez tuburi cu semiconductori, dar cum am eu un tuner si un amplificator, se pare ca folosesc 12 tuburi doar pentru "efectul de lampa" . Daca as fi captat semnalul, cu mana mea, direct  de la un traductor fie microfon, fie doza , cap magnetic ...  era alta treaba. Nici nu m-am indurat sa dau 400 lei pe un trafo cu 2x120V si inca doua infasurari de filament. Totusi am cumparat un trafo toroid cu 2x115V/0,43A, nou si am facut doar o proba de 10 minute pe redresorul cu dubla dioda din tunerul meu. Cu aceasta ocazie am folosit doua convertoare pentru 6,3V unul pentru aparat si altul pentru redesoare. Pana intru in posesia cablajului PCB pentru sursa in comutatie care acum este cat masa de intinsa am sa incerc, daca mai gasesc o zi libera, sa fac un convertor din 12 sau mai bine din 24V in 220V . Scuze pentru cat v-am plictisit.    

Editat de Ungureanu Daniel
TEXT
Link spre comentariu

Decat strutocamila cu modificarile, daca tot aveti afacere de zeci de module de modificat, de ce nu faceti un cablaj pentru piesele pe care vreti sa le folositi? Un DC/DC ca cel pentru filamente este la indemana oricui astazi. 

Link spre comentariu
6 hours ago, Ungureanu Daniel said:

dar in asa fel incat sa pot adauga cat mai aproape de cablaj cate un condensator, in paralel, de 4,7-10 microF de tip ceramic

Complet inutil de mult ( daunator chiar! ).

Mai mult de 1u decuplare n-are nici un sens ( si face mai mult rau ).
Apoi, decuplarea se face la consumator, nu la sursa.

Propun deci sa mai studiem fenomenul.

Cele doua condensatoare electrolitice SMD le inlocuiesc cu altele THT

La lampi daca nu ai cei mai mari electrolitici nu esti in randul lumii.

XL4015 functioneaza la 180khz, chiar si la umplere foarte mica, distanta dintre pulsuri e doar putin peste 5uS.

Pentru 220uF cat am vazut la multe module de genul asta pe iesire, si 3A ( sa zicem ), riplul maxim de tensiune ( a nu fi confundat cu zgomotul de comutatie ) este undeva spre 70mV varf la varf. 

In realitate e mult mai mic datorita umplerii care nu-i zero.

Evident ca cele doua electrolitice trebuie sa fie "best of the best", altfel e munca in zadar

De ce?

Cumva filamentele alea nu se incalzesc in mod audiofil daca n-au electrolitici audiofili?

PS: Scuze, stiu ca nu-s lampar, dar sunt sursist, si cand vad mituri legate de surse nu ma pot abtine :rade:

Link spre comentariu

Incalzire tuburi - SMPS sau surse "traditionale"?

Incalzirea corecta se face cu sursa de curent constant. In anii de glorie ai tuburilor cu incalzire directa filamentul era alimentat dintr-un acumulator printr-un reostat.

Prin prisma zgomotului in audio  nu conteaza ca sursa e liniara sau in comutatie. Cele doua difera doar prin randament si prin caldura disipata.

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marian a spus:

Complet inutil de mult ( daunator chiar! ).

Mai mult de 1u decuplare n-are nici un sens ( si face mai mult rau ).   Corect! Pe masura ce creste capacitatea creste si capsula si scade eficienta decuplarii zgomotului de comutatie. 
Apoi, decuplarea se face la consumator, nu la sursa.                            Valabil doar la liniare ca sa spun asa. Daca nu faci decuplare corecta de inalta frecventa direct la iesirea din sursa SMPS atunci firele ce alimenteaza sarcina functioneaza ca antene de emisie pt zgomotul generat de sursa - zgomot de comutatie cu riplul de iesire.

............................

As mai adauga si inserarea unor ferite pe firele de iesire si intrare exact linga moduluil de SMPS. Ati ramine surprinsi ce eficienta pot avea.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eficienta decuplarii la sursa este discutabila, frecventa zgomotului de comutatie este de regula mare sau foarte mare ( sute de khz ori chiar ceva Mhz ).

Nu rezolvi mai nimic punand cativa uF direct pe iesirea sursei, n-or sa suprime absolut nimic, la frecventa aia impedanta lor e mult prea mare.

Ce zici tu se face mult mai minutios, masurand componenta de frecventa inalta a zgomotului si alegand o decuplare cu impedanta cat mai mica la acea frecventa, eventual se pun 2 sau 3 valori de ordine diferite in paralel ( 100n, 10n, 1n sau chiar mai putin ) pentru a largi banda de impedanta mica, si se face asta verificand datele din pdf-ul condului folosit, sa fii sigur cum stai. 

Zgomotul de comutatie se trateaza de la sursa prin snuberizari mai atent dimensionate, si eventual printr-un LC suplimentar pe iesire, e mult mai eficient decat orice decuplare pe sursa.

Link spre comentariu

Da, stiu ca iti place sa combati dar chestiile astea sint verificate in detaliu si nu vorbesc in dodii, dar fie asa cu zici ca n-am chef acum de contre.

Link spre comentariu

Nu combat, argumentez, si esti liber sa contra-argumentezi, ca de aia e forum.

Adica dovedeste-mi ca n-am dreptate in ce am scris mai sus, arata-mi un grafic cu impedanta versus frecventa a unui ceramic apoi vorbim pe marginea lui.

Link spre comentariu
On 5/4/2022 at 2:40 PM, sesebe said:

As mai adauga si inserarea unor ferite pe firele de iesire si intrare exact linga moduluil de SMPS. Ati ramine surprinsi ce eficienta pot avea.

Multi nu folosesc ferite pentru ca nu au, sau daca le pica pe mana cateva bucati din recuperari nu stiu daca se preteaza pentru ce ai scris tu. Pune tu cand mai ai ocazia niste poze sau un link de unde se poate cumpara  (daca mai pui si date este si mai bine venit cum zice preotul) si sunt convis ca multi vor face copy-paste :rade:. Sunt foarte multi useri care doar citesc si nu interactioneaza (prefera sa aiba liniste :rade:).

Link spre comentariu

Traducerile lui Peste pe TME: "cuzinet de ferita"??

Scuze de off-topic, dar mi se pare cam mult! Sa nu s-apuce si ai nostri sa foloseasca termenul asta!

Parca "perla de ferita", "inel de ferita" sunt mai potrivite...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări