Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atentionare parcare garaj ..se poate sau nu?

dre

Postări Recomandate

Am un garaj accesibil cam greu si ma gandeam la un sistem care sa ma atentioneze daca ma aproprii prea mult de un stalpii usilor . La ce m-am gandit : 2 baghete de metal ( aluminiu sau altceva) montate pe stalpii usilor care sa aiba un camp magnetic indus iar cand acesta este modificat de masina sa se actioneze 2 buzere cu sunete diferite pentru stanga si dreapta. Alimentare de la 9 volti(2 baterii) si cate un comutator de oprire pentru fiecare sistem( stanga dreapta) pentru economisire baterie.Mentionez ca este doar o idee si as dori sa stiu daca se poate pune in practica si mai ales cum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bala

4

• dre

3

• yo9hrb

2

• Abram Burel

1

Top autori în acest subiect

dre si pe mine ma intereseaza asa ceva.

Si eu am aceiasi problema cu garajul.

Eu m-am gandit la ceva senzori optici plasati sus, plus 2 surse de "laser" (cum sunt cele din piata - rosii) cate unul pe fiecare parte si o oglinda jos.

Lumina vine de la laser, da in oglinda de jos si se reflecta in tavan unde un fototranzistor detecteaza lipsa/prezenta luminii. Fiind in tavan el sta in intuneric si nu ar avea motive de a da erori din cauza mediului ambiant.

Nu as accepta sub nici o forma sa atinga ceva masina nici macar ceva de plastic sau de cauciuc.

Senzorii cu ultrasunete nu cred ca pot sa distinga distante de ordinul a cativa cm.

Din pacate, o solutie definitiva nu am fiindca va trebui mai intai sa maresc usa garajului si sa sparg cam 20 de cm pe fiecare parte din perete ca sa intre masina. :smt005

Link spre comentariu

Greu si cu senzori optici... oglinda care reflecta trebuie sa fie tot timpul curata ceea ce e foarte greu daca o montezi jos iar in alta parte n-ai unde.In plus se poate sparge usor si mai adaugi 7 ani de ghinion :weedman: .

Link spre comentariu

Da ai dreptate. O oglinda de sticla se poate sparge. Nu numai cu ghinionul dar poate mai tai si vre-un cauciuc...si am vazut ca e cam 14 mil unu :rolleyes: Am zis ca as pune lasere ca raza sa fie cat mai directionala si puternica . De sus sa dea intr-un metal ceva care luceste si sa se reflecte. Eventual modulata raza cu un semnal si poi la receptie sa se faca o filtrare suplimentara pentru a distinge intre lumina de afara si raza.Cum raza care vine de sus este directionala nu se vor incurca razele de pe stanga cu cea de pe dreapta. Iar ce vine de jos in sus chiar daca mai sare si in alte parti, venind de jos de langa masina, masina se va comporta ca un paravan si nu se vor amesteca stanga cu dreapta. Deci jos trebuie pus ceva lucios nu neaparat oglinzi.Am vazut ceva prin piata o tabla de inox la un mos. Cred ca ar fi suficienta... Alte metode nu vad. Eventual cea cu ultrasunete dar mie teama ca precizia lasa de dorit... adica pot apare erori de cativa cm...

Link spre comentariu

Acu' cativa ani (vreo 10) am construit un senzor de parcare care mi-a dat rezultate mai mult decat satisfacatoare. Era prin cartea aia cu 300 de montaje, editura Teora. Daca orientezi emitatorul si receptorul la un unghi convenabil, cred ca va merge. Eu il reglasem pe al meu la 50cm, dar mergea si mai aproape.

Link spre comentariu

Problema este ca nu am 50 de cm sub nici o forma. De la masina la perete vor fi cam 5-7 cm. Ar trebui sa ma anunte cand mai sunt vreo 2-3 cm. Intrarea in garaj se face dupa 2 manevre dat in fata dat in spate si abia apoi sunt perpendicular pe intrarea de la garaj. De aici si posibila abatere de cativa cm de la traseu si apoi o posibila avariere a masinii mai ales la scoaterea afara din garaj :goodman: Senzorii HALL din cate stiu eu merg impreuna cu niste magneti. Nu? Oricum nu cred ca masina are fier pe ea sau poate doar in unele zone dar magnetica sigur nu e :weedman:

Link spre comentariu

Foloseste principiul detectorului de metale, un oscilator cu frecventa fixa si un care isi modifica frecventa sau mai simplu doua cuti de chibrituri legate cu sfoara de tavan. :yawinkle:

Link spre comentariu

Daca e vorba numai de 2-3 cm foloseste ce-i mai simplu: doua contacte cap de cursa la care le prelungesti parghia de actionare si sa aiba si o rola de cauciuc (ca sa nu-ti zgarie masina cand le atingi). Restul e simplu... ce-i drept solutia asta tine mai mult de mecanica decat de electronica :smt003

Link spre comentariu

NU! :smt005 Sub nici o forma nu vreau sa se atinga ceva de masina. Sigur trebuie sa existe o metoda de ai afla pozitia si fara sa o atinga ceva.Ma gandesc ca varianta cu senzori optici va merge. Dar va trebui sa incerc asta inainte...

Link spre comentariu

Exista o schema a unui instrument muzical care functiona prin apropierea mainii de o antena. In functie de distanta se obtinea un sunet. Functiona pe principiul dezacordarii unui oscilator. Nu-mi mai amintesc cum se numeste, dar caut. Parca Termenovox, sau ceva in genul. Cred ca ar merge pentru tine, cu oaresce adaptari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări