Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

10 difuzoare la o statie


ShadowElf

Postări Recomandate

Buna,Am ramas acelasi incepator in electronica, insa am retinut ca pe elforum primesc intotdeauna raspunsuri la micile mele probleme. Daca aveti intrebari despre php... web in general raspund cu placere, dar la electronica stau inca foarte prost. Uau ce introducere...Problema mea: vreau sa leg 10 dif-uri auto (25 w, 4 ohm) la o statie de 2 x 80 W 4 ohm. Din cate am mai vazut pe ici pe colo... la dif-uri ar trebui sa mai leg cate ceva (condensatori) ca sa nu se arda..., sau sa nu se arda statia... nu stiu. Deci: Cum leg difuzoarele astea la statia mea. Multumesc anticipat celor mai priceputi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ShadowElf

    4

  • d2134

    2

  • zal

    1

  • mircea888

    1

Top autori în acest subiect

e cam greu sa pui 10 difuzoare, deoarece ar veni 5 pe un canal si 5 pe un canal si nu prea ai cum sa le grupezi deoarece trebuie sa faci combinatii serie paralel astfel incat impedanta grupului de difuzoare de pe fiecare canal sa nu fie mai mica decat impedanta de functionare a statiei.

 

daca ai pune 8 difuzoare ai putea pune cate 4 pe fiecare canal.

am pus un desen in care vei vedea cum se leaga.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Thx mircea. Sincer sa fiu stiam ceea ce mi-ai exlicat in schema aia. am mai legat difuzoare in forma asta. Insa: pe vremea cand eram elev si stateam intr-un camin, aveam boxe in camere. Toate difuzoarele aveau in incinta si niste piese, nu stiu exact la ce foloseau... iar la o statie de 100 W erau legate aprox 80 de astfel de boxe, si nu cred ca erau legate in forma asta. Daca stie cineva sa-mi raspunda la ce folosesc piesele alea... sau poate debitez eu prostii... dar traiesc cu impresia ca toate difuzoarele alea erau legate in paralel, lucru posibil datorita pieselor care le aveau langa difuzor.thx anticipat din nou

Link spre comentariu

Probabil erau difuzoare de radioficare si aveau un transformator de adaptarea impedantei, un potentiometru de volum si, eventual, ceva pentru protectia la supratensiuni si/sau scurtcircuit. Acelea intr-adevar se leaga in paralel. Daca vrei sa legi difuzoare auto trebuie sa le legi combinat, asa cum ti-a spus mircea calin.

Daca vrei sa le legi in paralel, in mai multe camere, foloseste deifuzoare/boxe "public address", cum le spune acum celor de readioficare, si un amplificator adecvat, tot "public address", sau un transformator de adaptare pe fiecare canal de la statia pe care o ai.

Link spre comentariu

okacum vine intrebarea... de unde iau statie si difuzoare "public adresss" ? Cum fac diferenta dintre o statie normala si una "public adress". Aceiasi intrebare si pentru difuzoare.thxsauCum pot sa transform statia si sifuzoarele mele in "public adress"?

Link spre comentariu
ShadowElf, o sugestie: in schema data de mircea calin uneste si la mijloc difuzoarele ca sa rezulte o legare paralel-serie nu serie-paralel cum e acolo, in felul asta nu se intrerupe sunetul pe 2 difuri daca doar unul se arde. :yawinkle:
Link spre comentariu

acum vine intrebarea... de unde iau statie si difuzoare "public adresss" ? Cum fac diferenta dintre o statie normala si una "public adress". Aceiasi intrebare si pentru difuzoare.

Da un search pe gogu cu "public address" (asa cu ghilimele si cu dublu d). In site-uri romanesti iti intoarce 12300 de pagini. http://www.google.com/search?num=100&hl=en&as_qdr=all&q=+%22public+address%22&btnG=Search&lr=lang_roCa sa transformi ce ai in sistem "public address" ai nevoie de transformatoare audio adaptoare de impedanta de puteri adecvate. Le gasesti in aceleasi magazine.
Link spre comentariu

...Cum fac diferenta dintre o statie normala si una "public adress"...

O statie "public adress" este in 99% din cazuri mono si are inauntru un traf mai mare(de alimentare) si unul mai mic(de iesire).O statie normala poate avea inauntru 2 trafo,dar identice.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări