Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lungime maxima banda led cu o singura alimentare

dan_b11

Postări Recomandate

Va salut,

Scriu aici următoarea nelămurire. Dacă credeți ca e mai bine la “instalații electrice” rog un moderator sa mute acolo acest topic.

Am de făcut intr-un living o Instalatie de iluminat cu banda led. Forma o sa fie un pătrat de 4x4 m. Banda led de 18W/m la 12V. Ma gândesc la doua variante de alimentare:

- sa alimentez câte doua laturi

- sau sa alimentez fiecare latura separat

Tot pătratul se va aprinde odată, oricum.

Nu am găsit pe nicăieri vreo informație despre lungimea maxima la care rezista banda led dacă se alimentează intr-un singur punct. Majoritatea benzile văd ca au 5 ml, deci ma gândesc ca asta ar fi lungimea maxima sau se pot înseria mai multe?

In prima varianta la mine ar însemna sa alimentez 8 ml.

Daca ati avut de a face cu probleme de acest gen va rog sa-mi dați un sfat.

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan_b11

6

• Dxxx

5

• sesebe

2

• validae

1

Top autori în acest subiect

Ar fi bine să legi cele patru benzi de 4 m în paralel, câte două pe o sursă capabilă să dea 12V/15A.Deci două surse de 12V/15A vor alimenta câte două benzi de 4m în paralel şi plasate pe laturi opuse.Dacă găseşti o sursă de 12V/30A le poţi pune toate în paralel pe ea.Dar eu aş opta pentru o ,,redundanţă,, fiindcă în caz că se arde o sursă, tot mai rămâi cu două laturi luminoase la plafon, mai bine decât deloc...

Link spre comentariu

Banda led este o solutie JALNICA de iluminare.

Pentru decor luminos se poate folosi, pentru lumina arhitecturala... sau de fundal de asemenea.

Insa pentru iluminat este o solutie proasta, numai limitarea curentului facuta rezistiv disipa uzual 1/3 din putere in mod inutil, incalzind planeta.

Nici nu mai vorbesc de faptul ca 95% din benzile led au un randament al ledurilor foarte slab si de obicei si lumina de foarte proasta calitate.

Deci daca tu faceai o instalatie de 2-3W numai pentru decor, era OK... insa vad ca te gandesti la 300W.

Cu o instalatie corecta, pentru o camera de 4x4 iti trebuie uzual pe la 3000lm, pe care ii poti obtine din 20W de led/COB de buna calitate cuplate cu o sursa cu randament bun.

Din cauza diferentei imense de putere solutia corecta probabil ca va costa si mai putin / potential poti alge calitatea luminii mult mai buna / in timp vei face si o economie considerabila la nota de plata electricitate...

(asta pentru ca ai hotarat sa pui topicul aici... )

Link spre comentariu

Nu stiu cat stii.

300W sunt pentru cateva sute de metri patrati daca vorbim de iluminat led eficient.

Eu as face astfel daca as fi in situatia ta:

- as evita curentii mari -> fie cu banda de 24V ca prim pas. Mai mult si banda de 12V si cea de 24V permit conectarea serie (pentru segmente egale), deci se poate discuta lejer de 48V.... de ce nu de 96V sau peste

- as cumpara o singura sursa led (curent constant) cu domeniul de tensiune acoperitor.

De ce de curent constant?

Pentru ca ai putea sa scurt-circuitezi sau elimini toate rezistentele de limitare, ca sa cresti eficienta. Mai mult instalatia ar merge si cu ele si fara ele, daca domeniul de tensiune este acoperitor.

- as folosi curent corespunzator unei puteri REALISTE adica sub 1A pe 48v // sub 0,5A pe 96V... va fi suficieta lumina sigur, daca banda led este decenta (nu vorbesc sa fie buna).

SUB inseamna strict mai mic, de principiu o sursa de 40W ar trebui sa fie OK, posibil sa ajunga si una de 25W, dupa parerea mea.

Link spre comentariu

Lasind la o parte ceea ce spune Dxxx care este destul de realist, vreau sa te intreb cum te gindesti sa faci servisarea / reparatia benzilor LED? 

Este o intrebare foarte realista nu bataie de joc.

Ma gindesc ca nu ti-ar placea nici tie si nici celei ce decide (ca am inteles ca nu tu ai ales benzile LED) ca dupa 1-2 ani de utilizare (realist vorbind poate nici chiar 6 luni avind in vedere cite LED-uri sint acolo) sa ai portiuni stinse - cu LED-uri arse.

Eu am montat acum 4-5 ani in bucatarie o fisie de banda LED de ~1.5m lungime pe marginea de jos a dulapurilor suspendate pt a suplimenta putin lumina pe zona de lucru. Acum deja mai bine de o treime dintre LED-uri nu mai lumineaza iar primele probleme au aparut in mai putin de 1an.

Daca totusi se doreste o iluminare distribuitacu multe LED-uri mici atunci exista alte solutii mult mai corecte si mai fiabile. Oricum ar fi trebuie sa asiguri si radiator termic pt LED-uri ceea ce nu-i chiar usor pt suprafete mari. Fara radiator de racire la LED-uri orice LED ai pune nu va avea viata lunga, in nici un caz cum spera lumea 10000-50000 ore de functionare. O instalare facuta corect poate rezista peste 10 ani fara nici o intretinere decit curatare cu aspiratorul. Benzile LED chiar si cele "profesionale au garantie de doar 3-5 ani pe cind o solutie corecta va functiona minim 10 fara intretinere si poate atinge si peste 30 de functionare fara defectare. Doar sursele vor trebui verificate o data la 5-10 ani.

Citeva exemple de solutii corecte:

https://www.tme.eu/Document/959e9d6115e6d5dda37ebd4167b830fa/standard-LED-modules_EN.pdf

https://www.tme.eu/Document/15f58b9a6d87a9738574b20bab43599a/9009363.pdf

https://www.tme.eu/ro/katalog/surse-de-lumina-bare-cu-led-uri_113577/?s_field=1000011&s_order=desc&id_category=113577&search=led&mapped_params=754%3A1465516%3B2456%3A1638794%3B

Recomandarea mea este sa nu cumperi LED-uri cu un CRI mai mic de 90 iar ca temperatura de culoare minim 4000K pt lumina normala sau 5000K pt lumina rece.

IN NICI UN CAZ 3000K sau 2700K.Orice peste minim 4000K. Chestie verificata.

Daca CRI-ul este de peste 90 atunci temperatura de culoare de minim 4000K este suficient de calda. Temperaturi de culoare mai mici de 4000K cer doar sursele de lumina ce au CRI prost.

Link spre comentariu

E totusi o sufragerie (living), lumina la peste 4000K va fii nenaturala pentru un mediu domestic. Nu compara cu lumina exterioara, caci in camera vor fi mereu umbre, iar lumina de intra e filtrata de perdele, plase de tantari etc.

La peste 4000K te vei simti ca-n acvariu sau terariu. Nu isi doreste nimeni asta in casa. 

In spatii tehnice, fara indoiala, lumina cat mai rece. 

Link spre comentariu

Ai testat sau e doar teorie? La 4000K nu poti face diferenta intre lumina naturala si lumina de la COB (CRI>95), testat cu reglaj pe intensitate COB.

La mine in casa sursele de lumina sint la 4000K si am utilizat pt teste si un cob cu CRI>95 la 3000K si unul cu CRI>95 la 5500K, pt a vedea care lumina o prefer. Fiecare COB l-am folosit cel putin o saptamina ca sursa principala de lumina inainte de a lua o decizie.  Cel la 3000K era jalnic pt mine iar cel la 5500K era rezonabil ca temperatura de culoare dar am preferat lumina cu 4000K ca un compromis rezonabil. Daca va place lumina de la lumanari atunci folositi domnilor 2700K si gata.

Link spre comentariu

Deocamdata am luat o rolă de banda led de 18W pe metru doar pentru teste.  E foarte posibil sa fie prea mult ca putere. Banda va fi montata in profil de aluminiu încastrat in rigips. Deocamdată nu e cumpărată banda și nici sursa. Vroiam o părere referitoare la alimentarea celor patru laturi. O sa ma uit puțin peste link urile date.

referitor la înlocuire ma gândesc ca o sa înlocuiesc o latura întreaga o data.

temperatura de culoare se dorește a fi rece, cel mult neutra.

Multumesc de sfaturi.

Link spre comentariu

@Mircea si @sesebe nu va mai certati... ca vin eu cu solutia impaciuitoare: cel mai bine este sa ai variator de intensitate + compensare fiziologica de temperatura de culoare. Variatia temperaturii de culoare se poate face automat (spre exemplu ca la becurile Ikea) daca asta te satisface / sau integral manual / sau semi-automat cu input manual (cam asta prefer eu).

Daca te pricepi + investesti ceva bani + vrei ce este mai bun eu zic ca obligatoriu sa poti controla temperatura de culoare si intensitatea luminii...

ON-TOPIC: 18W/m este OK dar eu am zis sa le alimentezi de la o sursa curent constant (driver led) cu o putere intre 25 si 40W in total pentru toate 4 sirurile.

In astfel de caz puterea este dictata de sursa si nu are nici o legatura cu cei 18W/m, adica vei avea ceva mai omenesc ca putere totala -  intre 1 si 2W per metru.

In acest mod rezolvi problema lui @sesebe deoarece ledurile de 18W/m sunt subalimentate sub 2W/m, si cu racirea pe care o propui ar trebui sa ajungi lejer la cele 50.000 ore de functionare tipice pentru led pentru ca respecti Tjct.

In plus scapi de drivere rezistive (cea mai proasta solutie) si ai curent constant adevarat.

In plus ai o putere normala pentru spatiul respectiv.

In plus poti sa ai si dimming.

In plus - daca faci efortul sa strapezi rezistentele - ai si eficienta mult mai buna.

Daca pui cam ce doresti tu vei avea lumina cat pentru o gradina intreaga / aproape imposibil sa racesti 18w/m cam pe orice extrudat... deci defectele vor aparea rapid.

Link spre comentariu

Am inteles

Am gasit o sursa de genul HLN-40H-12A MEAN WELL - Alimentator: pulsatoriu | LED; 40W; 12VDC; 2÷3,3A; 90÷305VAC; IP64 | TME - Componente electronice

Asa ca de inceput. In idea ca banda e la 12V. 

Ceva de acest gen sa caut?

De suntat toate rezistentele... :) . Vorba aia, rabdare si tutun. Desi dupa ce calcule si teste am facut cam 30% din putere se pierde pe ele. Asta in cazul benzii pe care am luat-o de test. E ceva no name LUMINASTAR, evident ca nu scrie nici macar fluxul luminos nici nu mai zic de CRI. Led-urile sunt cate trei in serie cu o rezistenta de 150 ohmi, 240 led-uri/metru. Oricum e de test luata.

Link spre comentariu

Absolut nu - aia este sursa cu iesire in tensiune constanta, daca pui asa-ceva benzile vor dori 20+A si va intra in protectie, nu va functiona.

Iti trebuie sursa in curent constant.

Citeste ce ti-am scris, benzile puse in serie incat tensiunea sa fie sa zicem pe la 40V cu curent sub 1A.

Daca vrei gama aia de surse iti trebuie spre exemplu asta:

https://www.tme.eu/ro/details/hlg-40h-42a/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

https://www.tme.eu/ro/details/hlg-40h-48a/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

In functie de cat va cadea pe leduri si daca suntezi sau nu rezistentele.

30% este imens, de multe ori dai destui bani in plus, pe o sursa mai scumpa, pentru ca are randament cu 5% mai mare...

Deci vezi cum apreciezi tensiunea:

- daca sunt benzi de 18W/m 4m va cadea pe ele 12V la curentul de aproximativ 6A...

- daca insa le alimentezi cu numai 1A atunci pe o banda va cadea ~9,5V

- daca pui 4 catene de cate 4m in serie va trebui sa alimentezi la ~38V si 1A

- deci s-ar potrivi sursa HLG-40H-42

- oricum, sub curentul asta mic, pierderile pe rezistente vor fi semnificativ reduse.

Link spre comentariu

Da, si daca faci asa si la curent sub 1A rezistentele le lasi in pace, ca sa egalizeze curentul prin celulele in paralel.

Preferabil ar fi ca cele 4 laturi sa fie de lugime egala, adica sa aiba numar egal de celule, pentru ca luminozitatea sa fie egala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări