Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCB Design pentru incepatori

Mahdi

Postări Recomandate

Asa cum zici, depinde de aplicatie. Insa e fals ca traseele de forta se fac cu fire. Se fac in aplicatii care permit sau impun asta. Altfel, cand ai vazut ultima oara o placa de baza intr-un PC? Intrebarea e retorica. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mahdi

9

• Mircea

7

• zvonacfirst

4

• Усилитель

4

On 5/14/2022 at 7:14 AM, zvonacfirst said:

- stabilirea lățimii traseelor. Se calculează? Se face prin aproximare? 

Banuiesc ca intrebarea ta este retorica, si ca nu cauti sa intelegi cum se face, caci tu faci cablaje de multa vreme.

Insa, se determina ca la orice conductor electric. Relatia curent-sectiune conductor este baza. Cu nota ca o dimensionare exclusiv dupa curentul nominal este insuficienta. 

Daca vorbim de trasee de cativa cm lungime (2-3-5cm) nu ne intereseaza in mod special rezistenta traseului pentru protectia lui. Conteaza cine protejeaza acel traseu. Un fuzibil, defectarea componentei (daca se face sarma... nu protejeaza).

Deci, am un alimentator pentru o sarcina de 1A. Un 7805 sa zicem, alimentat din 9Vcc. Pun un fuzibil de 0,63A cu temporizare pe traseul de 9V. Daca sarcina decide sa consume 1,5A in loc de 1A, fuzibilul sta 60 minute sa se "gandeasca" pana se topeste. Daca sarcina vrea 2A, apoi fuzibilul se topeste in 30 de minute. 

Intrebarea este: ce se intampla cu traseul in 30-60 de minute? Nu e mare complicatie sa faci direct traseu de 1,5-2mm si esti acoperit. Sa zicem ca pe traseu avem un consumator de 5A, tine traseul tau 10A timp de 30 de minute pana se topeste fuzibilul? Samd... trebuie facut calculul bun de la bun inceput.

On 5/14/2022 at 7:14 AM, zvonacfirst said:

- alegerea poziției ideale a componentelor în cazul cablajelor single layer. Cum faci asta pentru o rutare optima? 

Raspunsul simplu e ca nu exista o regula universal valabila. Poate un radiator decide unde pui componentele de putere, nivelul unui semnal cat de aproape pui anumite componente intre ele, tipul de semnale prezente despre cat de departe sau orientate sunt anumite componente. Etc.

Link spre comentariu
6 hours ago, Mircea said:

Banuiesc ca intrebarea ta este retorica

Încercam doar să îi ofer colegului niște subiecte pentru a putea dezvolta materiale de interes pentru începători, așa cum am crezut că își dorește. Cu cele două chestiuni mi-am bătut eu capul când am început să-mi desenez cablajele - și recunosc că încă îmi mai bat capul. Din câte am înțeles, acest gen de subiecte erau dorite, greutăți, dificultăți, probleme și alte sinonime. 

Mulțumesc pentru detalii @Mircea, dar, recunosc din nou, la ambele probleme merg pe intuiție.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări