Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCB Design pentru incepatori

Mahdi

Postări Recomandate

Salutare,

Incerc sa imi fac niste teme pentru un proiect si vin cu o intrebare pentru incepatori. Care au fost problemele cu care v-ati confruntat cand ati vrut sa priectati primul cablaj (pe hartie sau pe PC)?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mahdi

9

• Mircea

7

• zvonacfirst

4

• Усилитель

4

Prea multe variabile ar intra în discuție. Vorbim de începători în electronica sau doar de începători în proiectarea cablajelor? Sau și una și alta?

Apoi este vorba despre softul utilizat. Unuia obișnuit cu un soft, schimbarea softului poate să îl aducă la nivel de începător, softul nou îi este necunoscut.

De ce nu ne spui ce vrei sa faci ca să avem o exprimare mai concreta a subiectului topicului pe care l-ai deschis? 

Link spre comentariu
2 minutes ago, zvonacfirst said:

Prea multe variabile ar intra în discuție. Vorbim de începători în electronica sau doar de începători în proiectarea cablajelor? Sau și una și alta?

Apoi este vorba despre softul utilizat. Unuia obișnuit cu un soft, schimbarea softului poate să îl aducă la nivel de începător, softul nou îi este necunoscut.

De ce nu ne spui ce vrei sa faci ca să avem o exprimare mai concreta a subiectului topicului pe care l-ai deschis? 

Este vorba de incepatori in facut cablaje. Sau amintiri legate de problemele intampinate de mai putin incepatori la primul lor cablaj. Nu vorbesc despre incepatori in electronica ci in proiectare/desenare cablaje.

Link spre comentariu

Stiu ca in ziua de azi exista programe pentru asa ceva,si stiu ca sint foarte bune,ar fi de preferat sa fie folosite.

Dar...daca totusi,esti bun electronist,si nu te deranjeaza sa le faci ca pe vremea lui ceasca...scobitoarea,clorura feerica si vopseaua ramin de baza.

Probleme? cind desenezi la mina cablajul,trebuie sa nu uiti ca tu vei vedea ca in oglinda,emitorul in stinga vazut de sus,este in dreapta vazut dinspre cablaj,si asa mai departe,pinul 1 de la integrat este ultimul vazut dinspre partea cu cupru,etc.

Primul lucru care trebuie facut,cumparat componentele electronice ca sa ai dimensiunile reale,pentru ca poti gasi un CI in capsula de 16 pini...sau de 8 pini,asta asa doar ca exemplu,cu alte cuvinte un component fizic vorbind poate avea dimensiuni diferite,si ori nu incap pe partea cu piesele,ori nu corespund orificiile cu terminalele.

Restul este doar munca si pasiune,astea merg corelate,cu cit mai multa pasiune,cu atit mai multa munca.

Daca il faci la mina,trebuie sa verifici foarte bine sa nu se uneasca intre ele cablajele,un pic de grasime dupa maini,un pic de vopsea,si iti strica toata munca.

Sau cel putin sa verifici bine cu o lupa,sa fii sigur ca nu ramine nimic in scurt circuit.

Acuma depinde si de cit de mare este proiectul,si depinde si daca vrei sa il faci repede ca ai nevoie,sau vrei sa il ,,rumegi" in timp cel faci ca sa vezi daca puteai sa mai adaugi ceva,sau sa elimini.

Ca orice altceva in viata,ori te faci politician,si iti merge bine,ori te pui pe treaba,si sa vezi ce placere vei avea cind totul va iesi bine.

Mult noroc!

Link spre comentariu
Acum 53 minute, iker a spus:

cind desenezi la mina cablajul,trebuie sa nu uiti ca tu vei vedea ca in oglinda,emitorul in stinga vazut de sus,

Nu neaparat, eu cum desenez vad piesa pusa de dincolo, nu mai fac intoarcerea in oglinda. Asa e mult mai simplu sa urmaresti mai tarziu dupa schema, mai ales cand faci masuratori. 

Scobitoarea nu e buna, e prea primitiva, mai performant sunt ace de injectie diferite grosimi, taiate la 8mm de suport, putin rotunjit cu smirghel fin, prins de ceva gen creion, materialul folosit pt desenat traseu : smoala dizolvata cu benzina. Cu o mana precisa, abia se vede diferenta fata de "industrial*

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Nu neaparat, eu cum desenez vad piesa pusa de dincolo, nu mai fac intoarcerea in oglinda. Asa e mult mai simplu sa urmaresti mai tarziu dupa schema, mai ales cand faci masuratori. 

Scobitoarea nu e buna, e prea primitiva, mai performant sunt ace de injectie diferite grosimi, taiate la 8mm de suport, putin rotunjit cu smirghel fin, prins de ceva gen creion, materialul folosit pt desenat traseu : smoala dizolvata cu benzina. Cu o mana precisa, abia se vede diferenta fata de "industrial*

Scuze de offtopic,oricum,sa se inteleaga ca fiecare face dupa imaginatie si materiale disponibile...catre cel care ma citat,(in gluma bineinteles) auzi bre,pai matale crezi ca in anii 1980 acili di siringi erau ca acum pe la toate colturile pe unde se injecteaza unii?

Da,am folosit smoala la inceput,dar daca nu esti atent si ti se lipeste de mina,apoi atingi partea cu cupru,lasa urme care nu ies la clorura feerica.

Oja,e buna si ea,dar e prea stravezie si nu se contureaza bine pentru retusuri,cel putin din asta avea soramea,pe vremea aia.

Vopsea neagra,este cea mai buna,pe vremuri erau niste sticlute mici cu copsea pentru vopsit pantofii,maro si neagra,acum se gasesc mii de vopseluri.

Vopseaua cind se usuca,poate fi retusata cu un cutter sau un cutit cu virful fin,sau ce so mai gasi prin magazine in ziua de azi pe la chinezi.

Totusi,chiar nu e nimeni pe aici care sa poata face asa ceva,care are software si restul,ca doar nu sintem in anii 80 !?

Link spre comentariu

Ca sa lamurim ceva: ferica si feerica nu inseamna acelasi lucru. Daca clorura ferica pemite corodarea cablajelor, ramane la indemanarea utilizatorului cat de feerica iese lucratura.

Cei care isi mai aduc aminte de lucrul cu smoala, apoi stiu si genul asta de recipient:

clorura-ferica-in-lichid-saturat-500ml.j

Pentru cei care vor sa invete, Marius ne-a facut niste filmulete aici:

Am mai postat si eu cate ceva pe aici:

https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=43

https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=70

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Eu foloseam smoala  pt ca era singura care rezista la acid azotic, eu nu gaseam clorura ferica.... Acidul lucreaza mult mai rapid... 

Link spre comentariu

Da,mai gresesc si eu,in gramatica,clorura folosita de mine era bulgare,solida,dar din cauza ca de unde o cumpar apare asa....

REM-5 CLORURO FERRICO LIQUIDO 1 Litro

Cloruro ferrico para elaboracion de circuitos impresos (PCB), permite disolver el cobre de la placa dejando solo las pistas marcadas.

pun doi e in loc de doi rr.

Link spre comentariu

Omul a vorbit de proiectare nu realizare practica. 

Ai zis ca nu ești începător în electronica, deci elimin din start greșelile de desen schema și cred ca pot elimina și greșelile de alegere proasta a capsulei. 

Primul pas foarte important este "placement-ul" cum pui piesele pe cablaj.

Începi cu cele ce au poziție fixa. 

Pe celelalte le poziționezi astfel incit sa ai traseie cit mai scurte și mai directe. 

Principala greșeală pe care o fac începătorii în layout o reprezinta conexiunea de masa. 

Link spre comentariu
10 hours ago, manolo said:

Eu lucrez cu Dprint Layout 6.0  costa cu licenta 49,9 euro dar de aici https://www.electronic-software-shop.com/lng/en/electronic-software/ poti descarca varianta trial si vezi daca iti place ,are mai multe facilitati inclusiv gerber file si poti comanda cablajele la chinezi la un cost mai mult decit rezonabil,

Multumesc pentru hint, Manolo, nu despre asta este vorba. :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Materialele valoroase sunt linkuri catre documentatii pe care poate le stim si aplicam? 

Faci ceva sondaj si ai nevoie de clientela? Daca e asa, spune clar ca sa stim ce facem. 

Link spre comentariu

@Mircea materialele vor fi create integral de mine, nu incercand sa reinventez roata ci incercand sa pun cap la cap informatie din surse.

Sper sa si reusesc. Informatia din raspunsurile voastre la chestionar ma va ajuta ca sa stiu de unde sa incep.

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări