Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MPPT schema gresita sau nu ?

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

MPPT e un acronim legat URMARIREA punctului de putere maxima... si asta se poate face prin diverse metode / algoritmi.

NU e charger... nici convertor, nici invertor solar sau planetar.

Extragerea puterii maxime dintr-o sursa neliniara cum e un panou solar nu e prea simpla... dar probabil MPPT s-a banalizat dupa atata reclama fake la diverse produse de peste mari si tari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gilbert Sparios

17

• sesebe

6

• cirip

5

• valygina

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 17 ore, Gilbert Sparios a spus:

MIe pana la urma mi-a reusit schema cu IR2104, problema era ca era IR2104 altceva in capsula ..o eroare de producator, altfel merge foarte stabil.

Important sa-i dai 18V la intrare sa poata comanda corect fet-urile.

Ce fet uri ai folosit? Ai mai modificat ceva in soft?  Cat A ai tras din el?

Link spre comentariu

drivere si tranzistoare se pot folosi mai multe, fie se foseste cate un driver pentru fiecare tranzistor, fie un driver cu doua iesiri inversate pentru a realiza un convertor buck sau boost cu redresare sincrona.

ir 2111 este un astfel de driver cu o intrare si doua iesiri inversate, necestita un singur semnal de comanda.

Link spre comentariu

Eu am folosit IRF540N dar iti dai seama ca depinde de aplicatie..

Eu folosesc softul meu, asa ca nu stiu cum e cu celalat...

Link spre comentariu

Salut @Gilbert Sparios,

La 23.06.2022 la 15:48, Gilbert Sparios a spus:

Eu folosesc softul meu

De curiozitate, cum faci cautarea si mentinerea punctului de putere maxima?

Desi nu sunt convins de eficienta economica a panourilor datorita costurilor initiale foarte mari, am inceput totusi sa fac niste experimente, asa doar de pamplezir si flexare a muschiului neuronal.

Deocamdata fac doar cate o baleiere a factorului de umplere si salvez un log in care sunt inregistrate factorul de umplere, tensiunea, curentul si puterea de intrare, tensiunea, curentul si puterea de iesire, randamentul convertorului. Inregistrarile se fac la fiecare 10 minute. Datele le preiau la sfarsitul zilei si le post procesez. Am grafice dragute, dar la putere foarte - si sublinez, FOARTE - mica. Folosesc un panou din ala care se pune pe bordul masinii ca sa mentina acumulatorul, cica. Aiurea! La soare maxim si in punctul optim am reusit sa scot 520mW la un randament de 93% al convertorului.

Bafta!

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 3 ore, cirip a spus:

Salut @Gilbert Sparios,

De curiozitate, cum faci cautarea si mentinerea punctului de putere maxima?

Iti dai seama ca nu am folosit vreun algoritm super deștept, dar pe mine ma mulțumește. 

La început, am mers pe ideea cu perturba și observa. Apoi am făcut ceva de genul:

notez ultimul LDR Max si cu o marja de eroare, stabilesc in timp daca e necesar sa fac o noua scanare. fara sa ma duc spre zero, doar spre maxim (la pwm factor ma refer). Cand ajunge la incrementarea ce depășește scala o ia de la zero. Evident monitorizez curentul si tensiunea maxima. 

Partea cu norii,am "rezolvat-o" cu ignorare sub un anumit prag de iluminare face pur si simplu pwm la 99% factor. 

Brutal, dar mulțumitor.. 

Am doua panouri de 5Ape care legam făcut cu balamale tip servieta. De iarba verde cică.. Atâta ca nu prea e verde in zona mea. 

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

@Gilbert Sparios Multumesc pentru explicatii.

Ce este "LDR Max" ? Nu sunt familiar cu acronimul.

Later Edit: Light Dependent Resistor? Adica fotorezistenta?

Si inca o intrebare. Ai idee cam pe unde ti-a iesit randamentul convertorului? Adica pe unde e Pout/Pin in conditii optime?

Eu folosesc un IR2110 (pentru ca il aveam prin sertar), numai partea de High-Side drive si nu am probleme cu generarea tensiunii de poarta pentru MOS-ul comutator, daca panouasul e iluminat cum trebuie. Daca e nor si panoului i se cam moaie genunchii, IR2110 incepe sa intre in Undervoltage Lockout. Trebuie sa adaug si eu o conditie ca daca tensiunea de la panou e prea mica, sa opreasca comutatia convertorului, adica sa duca factorul de umplere la 0%.

Initial, ca sa incep experimentele, am folosit un 2N2907 (de rasul curcilor, nu-i asa?), dar nu scoteam randament mai mare de 85% din cauza curentului de baza care trebuia sustinut plus tensiunea de saturatie. Acuma, cu N-MOS si high-side driver, s-a schimbat vanzarea.

Cam cu cata energie te alegi pe zi? Ceva in Wh sau Jouli ... Sa nu spui W/h, ca mi se strepezeste hemoglobina ... :)

1 oră în urmă, Gilbert Sparios a spus:

Evident monitorizez curentul si tensiunea maxima. 

Bun, dar unde? La intrare, la iesire sau ambele?

Editat de cirip
Link spre comentariu

monitorizez tensiunea pe ieșire sa nu depășească 14.4 caz care oricum schimba modul de încărcare in float. 

Uneva cam 23W daca e aliniat panoul. Nu mai retin exact de randament, undeva 96% fara consumul step-up si uC. LDR Max, adics da, ce ai spus. Eu folosesc 4 pentru ca am tracking la el. Dar e ok si dacă citești tensiunea de intrare si o stochezi într-o variabila. Evident, decuplezi panoul cand faci asta. Eu tot vad mai corect insa cu LDR, trecut printr-o sursa de referință.

Nu am folosit IR2110, dar eu la 2104 ai dau 18V cu step-up din baterie. La tine cu panoul ala asa mic, cat consumi cu step-up  si microcontroler, ramai cu vreo 5mA. 

Ar trebui fie sa lucrezi cu sleep cumva (eu asa fac), fie ramai la pwm, eventual undeva la 95% prin observație. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Va salut,

Mai inviorez un pic topicul lui @Gilbert Sparios si va arat cateva rezultate amuzante la capitolul experimentelor mele cu panouas solar. Am facut rost de un panou putin mai mare, mai exact de 3W si am continuat experimentele. Varianta cea mai stabila, deocamdata, face la fiecare 10 secunde cate un scan al factorului de umplere cu +/-5% fata de valoarea curenta. Inregistreaza intr-un tabel factorul de umplere si puterea de iesire, cauta puterea maxima si se duce la factorul de umplere corespunzator.

La fiecare minut trimite la seriala ora curenta, factorul de umplere, tensiunea de intrare, curentul de intrare, tensiunea de iesire, curentul de iesire, puterea de intrare, puterea de iesire, randamentul convertorului si energia acumulata pana la ora afisata.

Iata evolutia jucariei pe parcursul unei zi lumina. Caderile de putere ocazionale (trasa albastra) sunt datorate norilor. Trasa roz arata energia acumulata.

PE.thumb.png.a3f74b5a2eb9d7761083cdde40766ce0.png

Cam asa arata si evolutia factorului de umplere al convertorului pe parcursul aceleaiasi zile, in functie de conditiile de iluminare.

DC.thumb.png.2673232bfeda3fc2d2f66ccd032d5e48.png

In final, un filmulet cu jucaria in actiune pe o perioada de 3 minute. Inainte de film, aveti mai jos legenda cu ce reprezinta fiecare element din desenul animat.

film_mppt_a.thumb.jpg.5bcb8abad0dff25c42f48fa805e99d87.jpg

Valorile masurate sunt deocamdata orientative. Nu am apucat sa fac o calibrare precisa a masuratorilor.

Link la film - varianta 1

Link la film - varianta 2

Incercati sa dati clic pe ambele variante. Sper ca una dintre ele sa mearga. Filmul este in dropbox. Ar trebui sa mearga fara sa va faceti cont.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Va salut @dumitrumy,

Panoul este deja asezat afara la lumina soarelui. Durata zilei este suficienta pentru experimente.

Referitor la

Acum 5 ore, dumitrumy a spus:

MPPT lucreaza optim

cred ca lucreaza in punctul optim. Procesorul baleiaza in mod periodic (la 10 secunde) factorul de umplere, cauta si gaseste punctul de functionare unde este livrat maximum de putere si ajusteaza factorul de umplere in mod corespunzator. Metoda este ilustrata in poza de mai jos in care se vede variatia puterii de iesire in functie de factorul de umplere, pe un domeniu larg. 

mppt_optim.thumb.png.e4192850c9021d40981454e4402a72d9.png

Aveti in vedere o alta modalitate de optimizare a puterii de iesire?

Link spre comentariu

Metoda asta poate fi buna in cazul panourilor de mici dimensiuni sau de generatie veche dar la panourile de generatie noua "half-cut busbar" o sa dea rateuri pentru ca aceste panouri in conditii de umbrire partiala au 2 MPP-uri, si in functie de diferite cazuri unu-l dintre cele 2 MPP-uri o sa livreze mai mult decat celalalt iar daca faci scan doar la +/-5% poti ramane la MPP-ul gresit, pentru a evita aceasta situatie MPPT-urile serioase fac un full range scan la anumite intervale pentru a vedea care dintre cele 2 MPP-uri livreaza mai mult.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Bandi Szasz a spus:

Metoda asta poate fi buna in cazul panourilor de mici dimensiuni sau de generatie veche

Exact in situatia asta ma aflu. Este un simplu experiment, o simpla joaca la nivel de hobi. Asta obtin fara nicio investitie; sa vedem ce se poate face cu ceea ce este disponibil.

Sunt la curent cu maxime multiple, locale, dar panoul este unul singur, destul de mic si sansele de umbrire partiala sunt reduse. Cel putin in multiplele scanuri pe care le-am facut, nu am observat pana acum maxime locale. Nu e mare efort sa fac periodic un scan complet, dar nu cred ca se justifica inca. Mai am de sapat la calibrarea masuratorilor si cresterea randamentului convertorului. 80-85%, daca e corect, e cam mic.

L.E. Chiar mi-ati dat o idee. O sa umbresc o parte dintre celule si o sa fac cateva baleieri pe domeniu extins, ca sa vaza si ochiul meu maximele multiple.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări