Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare breadboard

biP

Postări Recomandate

Buna seara,

Lucrez la un proiect cu microcontroller (atmega16). In mare am de conectat un senzor de radiatii nucleare la uC si sa trimit datele pe lcd si eventual prin Wi-fi, deci am nevoie de 5V si de 3.3V

In prima faza, doresc sa fac circuitul de alimentare pe o placuta de test. Am facut o simulare in proteus care arata cam asa: https://ibb.co/GxqFg48

In primul rand, inainte de a da comanda de piese as dori sa imi confirme cineva daca sunt bine alese valorile de la condensatori sau ce pot face ca acest circuit sa fie cat mai ok.

In al doilea rand, ce baterie imi recomandati sa folosesc ca sa alimentez breadboard-ul? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

9

• merck

5

• Mircea

3

• biP

3

Top autori în acest subiect

C3 si C4 nu sunt necesare, dar nici rau nu fac.

Daca tot comanzi piese, lucrul cu componente alimentate la tensiuni diferite poate impune utilizarea translatoarelor de nivel logic. 

Link spre comentariu

Daca nu conectezi ceva rezistente pe post de sarcina in functie de consumul aproximat pentru fiecare modul alimentat la 5 sau 3.3V, poti sa elimini toti condesatorii din schema. Nu-si au rostul.
Dar nu ai gasit altceva decat Proteus ca sa simulezi comportametul unor surse de alimentare ?
Este tema data de un 'profesor' ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Daca nu conectezi ceva rezistente pe post de sarcina in functie de consumul aproximat pentru fiecare modul alimentat la 5 sau 3.3V, poti sa elimini toti condesatorii din schema. Nu-si au rostul.
Dar nu ai gasit altceva decat Proteus ca sa simulezi comportametul unor surse de alimentare ?
Este tema data de un 'profesor' ?

Apai am tot lucrat in proteus in facultate si din cauza asta..

Proiectul pe care il fac e licenta, nu e vreo tema:))

Legat de condensatori, un profesor ne a tot bagat in cap sa folosim condesatori de decuplare la alimentare si din cauza asta vreau sa pun..

Link spre comentariu

Condesatorii nu sunt necesari in schema prezentata de tine.
Trebuiesc pusi in functie de necesitati. Nu este gresit ce a spus profu' .
Dar daca ai ajuns la licentiere cu asa lipsuri ... profesorul trebuie sa cam plece la treaba lui.
Tu poti continua lupta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In primul rind eu nu am incredere in aceste simulatoare, mai ales pe astfel de aplicatii. Orcad/Pspice din punctul meu de vedere este cel mai sigur simulator.

Apoi tot timpul este bine sa ai decuplari cit mai bune, indiferent de ce se mai spune aici pe forum.

O capacitate de decuplare in plus nu face nimic rau (cu foarte mici exceptii) dar o decuplare necesara si care nu este bine facuta poate crea o multime de probleme.

Completare: La iesirile stabilizatoarelor integrate pui cite un electrolitic de 10-47µF, iar direct la bornele de alimentare ale consumatorilor pui cite un condesator film sau ceramic de 100-330nF conectat cu fire cit mai scurte (1-2cm max) daca nu a intrat direct acolo..

@Liviu.Mihaiu n-ai ideie ce slab sint pregatiti majoritatea absolventilor de azi. Ma lovesc zilnic de astfel de provocari, de a nu exploda de indignare cum un student ce a terminat cu o medie de peste 9 nu-i in stare sa calculeze nici macar un banal divizor rezistiv. Cum a reusit sa termine cu o medie asa de mare? Cine-s profesorii ce au dat zece pe examene copiate cap-coada.

Cei care chiar incearca sa faca ceva singuri trebuie ajutati, poate invata cum trebuie si ceea ce nu stiu inca.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ai grijă cu breadboardul, uneori nu face casă bună cu microcontrollerele.Fiu-meu a avut mari probleme la un proiect asemănător, până nu a schimbat breadboardul cu o placă de test Perfoboard.Condensatorii trebuie puşi la stabilizatoarele liniare dacă liniile de alimentare depăşesc 10 cm, dar e bine să fie acolo oricum, din motive de stabilitate.Împiedică integratul să oscileze.

Link spre comentariu
44 minutes ago, biP said:

Legat de condensatori, un profesor ne a tot bagat in cap sa folosim condesatori de decuplare la alimentare

Ar trebui sa fie o lege treaba asta, profu stie ce spune si sunt 100% de acord. 

Cu observatia ca decuplarea aia se pune fizic cat mai aproape de pinul de alimentare al consumatorului.
Adica, pe alimentarea regulatoarelor au sens conzi de 100n pusi cat mai aproape de pinii lor Vin.

Pe iesirea lor insa sunt mai mult optionali, se vor pune acele decuplari la pinii de alimentare ai integratelor pe care acele regulatoare le vor alimenta.

38 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Condesatorii nu sunt necesari in schema prezentata de tine.

Suntem pe sectiunea incepatorilor si un sfat gresit aici poate fi luat de bun de catre cei care nu-s pregatiti suficienti sa realizeze ca te-ai grabit...

LM1117 e regulator low dropout, ori prin definitie regulatoarele astea AU nevoie neaparata de ceva capacitate de filtrare pe iesire pentru stabilitate.

Adica C4 din simulare nu doar ca e util, ci este in mod absolut si obligatoriu indispensabil ( desi eu n-as folosi nici batut tantalum asa cum pdf-ul recomanda ci electrolitici buni, gen Panasonic, Nichicon, etc ).

Apoi, si regulatoarelor 78xx este recomandata chiar in unele pdf-uri folosirea a minim cateva zeci de uF pe iesire, din acelasi motiv, stabilitatea.

Mai mult decat atat, indiferent de natura sursei de alimentare, pentru combaterea efectelor tranzitorii si a componentelor parazite din legaturile de la sursa pana la intrarea in regulatoare, se recomanda deasemeni minim cateva sute de nF ( preferabil in opinia mea ceva zeci/sute de uF in paralel cu 100n ) pusi fizic cat mai aproape de pinii de alimentare ai regulatoarelor.

Toti condensatorii din simulare sunt necesari si bine pusi.

Link spre comentariu
24 minutes ago, Marian said:

LM1117 e regulator low dropout, ori prin definitie regulatoarele astea AU nevoie neaparata de ceva capacitate de filtrare pe iesire pentru stabilitate.

Adica C4 din simulare nu doar ca e util, ci este in mod absolut si obligatoriu indispensabil...

Omul cat traieste, invata... 

Link spre comentariu
16 hours ago, Marian said:

Suntem pe sectiunea incepatorilor si un sfat gresit aici poate fi luat de bun de catre cei care nu-s pregatiti suficienti sa realizeze ca te-ai grabit...

Tocmai pentru ca suntem pe sectiunea incepatori si se doreste sa se simuleze functionarea unor regulatoare de tensiune avand ca sarcina doar volmetrul,
eu zic ca nu am gresit cand am spus ca nu-si au rostul condensatoarele. Poate asa cel care a propus simularea incepe sa-si puna intrebari.
Repet: s-a propus o simulare nu un simplu desen al partii de alimentare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un simulator corect da eroare fara acel conzi, tocmai pentru ca ei sunt necesari ( vezi multisim spre exemplu caruia in anumite situatii nu-i convine lipsa lor ).

Si-apoi, un incepator s-ar putea sa nu faca distinctia pe care o propui tu, daca in simulare a mers atunci de ce n-ar merge in mintea lui si in realitate.

Link spre comentariu
La 22.04.2022 la 7:18, Liviu.Mihaiu a spus:

Tocmai pentru ca suntem pe sectiunea incepatori si se doreste sa se simuleze functionarea unor regulatoare de tensiune avand ca sarcina doar volmetrul,
eu zic ca nu am gresit cand am spus ca nu-si au rostul condensatoarele. Poate asa cel care a propus simularea incepe sa-si puna intrebari.
Repet: s-a propus o simulare nu un simplu desen al partii de alimentare.

Niet, omul are de facut lucrarea practica si a incercat si o simulare, eu asa am intele din citirea primei postari!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări