Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nebunia numita Cobra

aureli67

Postări Recomandate

• Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureli67

24

• nustiunimic

17

• roadrunner

8

• yo9hrb

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Super treaba cu placa , bravo !!! Inca o Cobra a mai prins viata .
Si mii de multumiri pentru placa trimisa ( zic sarumana si pe aceasta cale ) .
M-am apucat si eu de ea , am inceput sa pun pini pe ea .
Merg pe acelasi tipar explicat mai sus , pinii augat .
Cateva poze cu ce am inceput deja :

cobra-401.jpg

cobra-406.jpg

Mai multe poze in galeria de aici , la sfarsitul galeriei :

https://postimg.cc/gallery/7TLjy5f

Incerc cat mai curand sa postez si despre Cobra 2 , aka Turbo Spectrum ;
un istoric gasiti aici ( nu avem suficiente cuvinte de multumiri celor care au

contribuit la acest neasteptat proiect , adus la lumini dupa zeci de ani de uitare ) :

https://cobrasov.org/

Cateva poze ca asta a mea :

cobra-2-001.jpg

cu tastatura iluminata 

cobra-2-011.jpg

versus normala , neiluminata

cobra-2-012.jpg

Mai multe poze in galeria de aici :

https://postimg.cc/gallery/hnQ77W6B

Voi reveni si cu alte amanunte , multumesc pentru atentia acordata .

Editat de aureli67
corectare text
Link spre comentariu

Nu au nici o sansa sa faca scurt intre ei , sunt exact la distanta la care ar fi si intr-un soclu .
Doar ca nu mai au si plasticul dintre ei . Mai incolo , pentru modificarea de 128K , trebuiesc
taiate trasee , pe sub circuite ( daca le-as lipi direct ) sau socluri ( daca as pune socluri ) .
Mai sunt trasee de taiat si printre pini ( dar nu m-ai tin minte precis , de acum 30 de ani
de cand am facut ultima Cobra de 128K compatibila Spectrum +3 ) . Momentan am in lucru

o versiune de test , cu fire :

cobra-411.jpg

Am reparat o placa de baza de la un prieten , la care am inceput sa fac modificarile necesare ,

dar mai am pana termin :

cobra-415.jpg

cobra-419.jpg

Mai multe poze in galeria de aici , la sfarsitul galeriei :

https://postimg.cc/gallery/7TLjy5f

Link spre comentariu

Initial am pus un eprom de 64KB, cu 2 basicuri, 2 teste, si 2 jumperi.

L-am dat jos, utmeaza sa pun 8 eprom de 2 KB, ca sa ramana pe varianta clasica.

20240110_133800.jpg

Link spre comentariu

ma uitam la schemele de la Cobra (am construit vreo 4 buc la vremea lor) si parca m-as apuca sa re-scriu schemele in VHDL pentru un FPGA (fara Z80) ... mh, sa vedem daca gasesc timp liber.

tota schema se simplifica enorm ca as folosii RAM din fpga care are fara probleme 64K si e SRAM deci nu mai e nevoie de RAS/CAS ca la meoriile DRAM. tastatura as simplifica-o cu un PS keboard pentru teste. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Salut

Pai FPGAul ala contine si un bloc CPU ca sa nu fie nevoie de Z80?

Din ce am citit pe net asa in fuga contine blocuri I/O si memorie.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

unele FPGA au CPU dar nu e z80 evident (e single/dual/quad ARM) . Se poate face si Z80 in VHDL/Verilog exista implementari pe net. As pune un Z80 conectat extern cu level shifters (ca e 5V si FPGA-ul e 3.3V)asta pentru inceput.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Proiecte de genul asta sunt o gramada pe internet . Nu merita sa pierdeti timpul sa inventati voi unul .

Ideea de baza este sa ai o Cobra sau HC , nu sa ai o chestie care emuleaza Spectrum .

Poti cumpara un Spectrum de pe Ebay ( sau din alta parte ) si ai rezolvat toate problemele .

Dar unde mai este farmecul de a construi tu ? Asa cum vrei tu , in anumite limite impuse de ce faci ?

Emulatoare , ca sunt fizice , sau soft , pentru PC , Mac si ce o mai fi , sunt gramada .

Doar sa va hotarati cu care va bateti . 

Bineinteles , asta e parerea mea si numai a mea . Voi faceti ce va zice cheful de treaba .

Ala e cel mai important , de ala trebuie sa tineti cont cel mai mult .

Spor la treaba !!! 

Link spre comentariu

Revin cu o provocare din partea mea . Nu ma pricep la programare si as avea nevoie de ajutor aici ( si eu si altii ca mine care au facut acest adaptor , suntem mai multi care am facut acest proiect ) .

Am facut pentru Cobra 2 , uitati aici :

Schema de baza este aici

https://codeberg.org/xelalexv/spectratur

Ce este : un adaptor de tastatura PS2 pentru Cobra . Am acest kit wireless ( care apare in film ) si merge foarte bine . Dar ... vreau sa mearga cu tastaturi USB moderne , care au led-uri RGB pe ele ( damblaua mea cu ledurile ) . Trebuie facut acel arduino sa inteleaga tastaturi USB , nu PS2 .

Daca accepta cineva aceasta provocare , il rog sa ma contacteze in privat , pentru mai multe amanunte . Mii de multumiri anticipat .

Editat de aureli67
editare text
Link spre comentariu

@aureli67 pai de ce vrei sa construiesti asa ceva mai bine cumpara de pe Ebay... (glumeam)

Pentru ce vrei tu sa faci  ai nevoie de un MCU care sa aiba USB host in hardware (STM32 F4 F7 etc au asa ceva) nu stiu ce e pe placa ta de arduino dar presupun ca e USB device (deci nu o sa mearga) - la PS2 e mult mai simplu ca numai o linie de date si clock.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Da , tastaturi care stiu atat protocol USB cat si PS2 se mai gasesc . O am chiar si pe aia wireless .

Dar ... nu ati inteles problema mea . Nu au leduri RGB . V-am spus ca vreau tastatura cu leduri .

Interfete gata facute care accepta USB si dau PS2 , am gasit , la niste preturi fabuloase . Spre 100 USD .

Inacceptabil total acest pret . Am gasit ceva scheme cu diverse , gen STM si alte nebunii , dar nu am ajuns inca sa le fac sa vad cum merg . Asta are un Arduino Nano , daca e nevoie , bagam altceva cu USB host in hardware . Dar cine imi face programul , ca am zis ca nu ma pricep ? Si nu mai am timp sa invat programare pentru ce ar trebui aici .

De aia am lansat provocarea , poate se baga cineva .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări