Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nebunia numita Cobra

aureli67

Postări Recomandate

Acum 2 ore, naminator2003 a spus:

Salutare,

Am gasit o Cobra veche prin pod, si nu prea imi vine sa o arunc direct la gunoi. Pun aici niste poze, daca este cineva interesat. Doar sa achitati transportul.

https://imgur.com/a/HxtMPjd

Va salut!

Sunt intresat. Ofer 100 lei + pret transport prin FanCurier in Bucuresti.

Va contactez pe privat.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureli67

24

• nustiunimic

17

• roadrunner

8

• yo9hrb

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 luni mai târziu...

Lucrez si eu de ceva timp (din pandemie, mai exact) la un proiect tip "revival" Cobra.

Scopul e sa pun in Kicad varianta originala (64KB cu 4 siruri de 4116), initial nu vroiam sa fac niciun fel de modificari.

In timp insa, am decis ca unele mici retusuri merita facute.

In prezent, verific totul la sange, am de gand sa fac o comanda ptr fabricare, si mi-e groaza sa imi scape ceva greseli.

Am de gand sa pun folderul kicad pe github, pentru posteritate.

Sper sa nu fie nicio problema cu drepturi de autor, daca vreau sa-l postez open source.

main.png

Link spre comentariu

Super treaba , felicitari , nu te grabi cu comandatul placilor de baza dupa ce termini proiectul .

Trebuiesc facute o gramada de retusuri , nu are rost sa dai la facut placile pana nu se fac retusarile .

Daca te grabesti , da la facut gerberele de pe Cobrasov .

Trebuie sa vorbim , te contactez pe MP.

Link spre comentariu

Multumesc!

Nu ma grabesc deloc, gasesc in fiecare zi ceva de corectat, atat in cablaj cat si pe schema.

Am studiat cu atentie materialele de pe cobrasov com, dar daca mai cunoasteti si alte retusari de facut, apreciez contributia!

Ce nu sunt chiar foarte interesat sa fac, sunt modificari pentru optiunile modate de comunitate, exemplu 80KB, 80 caractere pe linie, si nici chiar modarea care foloseste 48KB dintr-un banc de 8x 4164 (in loc de 3 bancuri de 8x 4116).

Am pus jumperi pentru pinul 8 al chipurilor de ram, care poate fi conectat la 12V, sau la 5V. Asta pentru cipuri ca intel 2118 care au nevoie doar de 5V pe pinul 8 (se gasesc pe net).

Am mai pus jumperi la fiecare chip de ram pentru a conecta pinii 8 si 9, dar cred ca astia sunt redundanti acum.

In plus, la boot rom, am pus un jumper care conecteaza linia de adresa bA13 la pinul 26, permitant folosirea intregii capacitati a unui 27C128. Pentru alte tipuri de eprom, jumperul se poate lega la Vcc.

La circuitul de selectie a modului de lucru, am inclus o poarta AND pentru a intarzia incarcarea bitului A7 la momentul din ciclul de refresh cand si MREQ este activ, deci busul de adrese e garantat stabil. Aici nu mi-a placut varianta cu un condensator de 1nF pe pinul 3, U36.

image.thumb.png.7412163e039f6de4da5abdc60d21cbf8.png

Poarta era nefolosita in original. MREQ e semnalul /MREQ al CPU, dupa buffer si inversat.

Am decis sa urc varianta curenta de schema in format pdf pe github, am facut la repezeala un repozitoriu.

Aici: https://github.com/ceteras/CoBra/blob/main/main.pdf 

Editat de nustiunimic
Link spre comentariu

Nu se poate sa ramai la 4 bancuri de RAM de 16K , faci 64K in total si nu poti folosi CP/M, doar Devil ( asta daca vrei sa folosesti interfata de floppy cu discheta ) . Automat trebuie sa pui un banc de 64K , impreuna cu cel video de 16K faci 80K si cu modificarile de rigoare , folosesti si CP/M si Basic Devil cu floppy . Epromul de boot trebuie sa se transforme in Eprom de Basic de 64K , pentru a pune 4 interpretoare in el , selectate cu boot special ( boot care ia locul unuia din cele 8 actuale ) . Si aici nu are rost sa pui 8 bucati de 2K ( preferabil aici ar fi bun unul de 64K , iar boot-ul sa ramana de 16K ). Cat despre condensatorul de pe pinul 3 de la U36 , Cobra model vechi nu avea si merge foarte bine si fara el ( asa am eu la asta pe care l-am pus mai sus in topic , cu care inca ma joc ) . Dar sunt multe de vorbit . Ne auzim la telefon cel mai bine .

...

mai adaug ceva :

nu am mai reusit sa mai pun noutati pe aici , dar nu inseamna ca nu am mai facut nimic

am mai mesterit la o multime : Cobra 2 ( aka Turbo Spectrum ) ,  Dandanator , Divide cu CF card sau HDD pe IDE  , Kempston Joystick cu foc automat , tastatura wireless de PC pe Cobra 2 , codoare de culoare si ....

ceva filmulete sunt pe aici , pentru cine intereseaza :

https://www.youtube.com/@aureli6773/videos

Editat de aureli67
corectare text
Link spre comentariu

Sunt perfect de acord, pentru uz personal, as cauta si eu toate imbunatatirile posibile.

Si asta e foarte usor de facut intr-o iteratie ulterioara.

Eu am inceput proiectul in stil "revival" din motive sentimentale, intentia mea e sa pastrez cat mai mult din configuratia oficiala initiala, cu unele corectii, doar productia sa fie moderna si de calitate.

Ce a fost mai greu, a trecut: adaugarea tuturor componentelor si a traseelor, silkscreen-ul pus sa fie clar totul.

Daca se doreste modernizarea, efortul e foarte mic in comparatie.

Eu vreau sa existe in proiect ambele variante, o sa pun toate fisierele pe github, o sa lucrez si la varianta imbunatatita, in plus oricine doreste poate sa-si aduca o contributie, totul fiind public.

Dl. aureli67, apreciez foarte mult sugestiile si oferta de comunicare, sper sa colaboram!

Link spre comentariu

Am facut comanda la o firma arhicunoscuta din China, cea cu J la inceput, ptr 5 bucati cablaj CoBra.

Patru din ele sunt deja promise, una imi ramane mie.

Sper sa avem toate piesele, sa putem testa cel tarziu de sarbatori.

Va tin la curent!

mainboard_view.png

Link spre comentariu

Nu vand placile, le donez pe cele 4.

Motivul e ca nu am nicio idee cate probleme ar putea avea.

Cei care le primesc, in final, ma ajuta cu testarea, fiecare in ritmul lui, dar nu are nimeni nicio obligatie.

Comanda a costat 81 $ (cu vama facuta de ei), daca vrea cineva sa mai faca o tura.

In comparatie cu alti bani "cheltuiti", de ex pe tigari, asta e neglijabil.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Update: placile au ajuns in 19 decembrie.

Eu am populat una si merge.

20240106_163255.jpg

Mai am un pic de lucru la ea, dar ce a fost mai greu a trecut.

Editat de nustiunimic
Link spre comentariu

Cum merge daca nu are EPROM-urile?  :scarpin

La inceputul anilor 90 am asamblat si eu cateva placi si au mers. ......Dar am pus si "cateva" EPROM-uri. :reytre

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări