Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nebunia numita Cobra

aureli67

Postări Recomandate

Pe vremuri , acum 25 - 30 de ani , ca multi altii de pe aici , ma jucam si eu cu acel minunat calculator ,

pentru acea vreme , numit Cobra . Datorita unor prieteni de la  Bucuresti , din acea vreme , faceam

rost de placi , piese , si cel mai important , scheme si softuri , pe care le puneam cap la cap si construiam

Cobrele . Tin sa multumesc cu aceasta ocazie acelor prieteni , cu care am pierdut legaturile , datorita

mai multor factori , printre care pierderea interesului pentru Cobra , in primul rand , datorita lucrului cu

PC-ul , plus problemele aparute in viata de zi cu zi , plus stiti voi foarte bine cum sta treaba ( acelasi

lucru s-a intamplat la 99 % dintre noi , probabil ) . Totusi , au mai ramas printre noi cobristi care nu s-au

lasat de acea pasiune , iar cel mai mare dintre toti , presupun , este cel care a creat site-ul de la Brasov :

https://cobrasov.com/CoBra Project/index.html

Nu il cunosc personal , dar sper ca intr-o zi il voi cunoaste . Nu avem ( eu si toti cei care mai au inca

aceasta pasiune ) suficiente cuvinte de multumire pentru munca titanica depusa acolo . Este o adevarata

placere sa citesti acolo toti pasii pe care i-a urmat in arta aratata acolo .

Bun , acum sa termin cu amintirile si sa trec la realitate . Acum vreo 2 ani mi-a adus un prieten o Cobra

sa i-o repar . Aceasta Cobra a fost facuta de mine pe vremuri , dar , nu am reusit inca sa ma ocup de ea ,

inca e la mine . Datorita faptului ca in ultimii ani mi-a revenit cheful de mesterit , care disparuse de mult

la mine , ca si la multi altii ( nu vorbesc de reparat toata ziua diverse chestii , ci de a face alte chestii ) ,
acum ca am dat de ea , o sa ma apuc de ea . Plus ca mi-a venit cheful sa fac si eu una noua , pentru mine .

Aici aveti niste poze cu Cobra prietenului meu :

cobra-001.jpg

cobra-003.jpg

cobra-005.jpg

Mai multe poze , aici in galerie :

https://postimg.cc/gallery/BZFrCbm

Ultimul Cobra pe care l-am avut , l-am dat acum vreo 10 ani , cred , pentru ca nu m-ai faceam nimic

cu el si statea degeaba . O data cu el ( ea , fiecare cum vede ) , am dat si schemele pe care le aveam .

Scheme cu toate modificarile pe care le aveam la momentul acela , pentru floppy , pentru cip de sunet

AY3-8910 , pentru codor de culoare cu PROM , pentru Cobra compatibil Spectrum +2 si pentru Cobra

compatibil Spectrum +3 , cu 128 Kb RAM , care mergea si in Basic , nu numai in CP/M cu floppy ( asta

nu cred ca o stiti prea multi dintre voi ). Spre norocul meu , acest prieten a fost unul din acei cobristi

care nu au renuntat la aceasta pasiune ( asa cum am facut eu si multi altii ) . Am luat legatura cu el recent ,
si mi-a dat o placa noua de Cobra pe care sa o montez . Si un lucru si mai incredibil , placa este versiune

noua , nu cea veche , unde trebuia sa tragi o gramada de fire pentru modificari , chiar si pentru varianta

minimala de functionare . Si la asta vor apare fire pentru modificarea de +3 , dar asta este viata , nu poti

sa le ai pe toate cum vrei . In viitor , poate va apare si o placa cu toate pe ea , fara fire . Plus ca am

recuperat si schemele de modificari . Nu am cuvinte sa multumesc suficient acestui prieten , un simplu
saru-mana nu este de ajuns !

Aici aveti niste poze cu ce incep sa demarez proiectul :

cobra-051.jpg

cobra-052.jpg

cobra-055.jpg

cobra-053.jpg

cobra-054.jpg

Mai multe poze , aici in galerie :

https://postimg.cc/gallery/7TLjy5f

Voi reveni si cu alte amanunte si poze in viitor , in functie de cum imi vor veni piesele de la mama

China , voi trece la treaba . Am nevoie de multe , incepand cu pinii Augat . Nu voi lipi direct circuitele ,

ci pe pini . Nu voi folosi nici macar socluri cu pini , deoarece va aparea nevoia de a sectiona trasee

de cablaj , care sigur vor fi pe sub plasticele soclurilor . Am cumparat deja barete cu pini auriti ( le

astept sa vina , 1 luna sau mai bine ) , voi scoate pin cu pin din plastic , voi monta pin cu pin pe un 
circuit cu care voi lipi , in acest fel vad cum strange pin cu pin , sa nu apara probleme de conectare .

Nu voi folosi rezistente RPM de Curtea de Arges , cele rosiatice , din care mai am o gramada , nu imi

plac din punct de vedere mecanic . Voi folosi din cele rotunde si mici , de 0.125 W , de 4 mm lungime ,

intra la fix culcate , nu in picioare . Condensatoare voi pune ceramici MLCC galbeni ( picatura ) , in

picioare , sunt  foarte accesibili la pret . Se gasesc si axiali , dar sunt mult mai scumpi ( am ceva , dar

nu cred ca suficienti ) . Circuite am , pentru inceput , o amestecatura de normale , LS , ALS , romanesti ,

rusesti  si vestice , apoi voi comanda numai LS-uri vestice ( ma rog , la noroc , vor fi originale sau

chinezesti ,  ramane de vazut ) . Am si memorii RAM , si EPROM , chiar trase de 25 de ani , care par sa

mearga inca ( acum vreo 2 ani am cumparat un programator cu care am transferat toate incarcaturile

EPROM-urilor  pe calculator , printre care erau si unele de lumina dinamica programata de mine , care

aveau ce trebuie la prima vedere in ele , plus unele de sonerie muzicala , pe care le-am pus la treaba si

merg ,  amanunte in topicul de sonerie cu EPROM ) . Mai imi trebuiesc conectoarele , dar le voi cumpara

si pe ele . Am ceva de acum 30 de ani , dar vreau unele noi . Nu am inca cutie , nici tastatura , cu toate

subansamblurile ei ( daca mai are cineva ceva de dat , discutam in privat ) . Am 2 interfete de floppy

deja facute ( pe care trebuie sa le refac la nevoie , in lipsa de una noua ) , dar trebuie sa fac rost de

una noua , preferabil din cea modernizata ( vom vedea in viitor ) . Restul , o sa vad cum ocolesc

problemele , pe masura ce vor apare . Cine poate sa ajute aici ( pe mine si pe toti cei posibile interesati ) ,

am rugamintea sa posteze aici ce mai au ei printre schemele din trecut .

Aveti aici o poza cu modificarea de sunet :

modificare-sunet.png

Dupa ce o bag in Kicad , si am si cablaj pentru ea , o sa le postez aici . La fel cu codoarele
de culoare si ce o sa mai am . Multumesc pentru atentie , voi reveni in timp cu amanunte .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ceva noutati pe aici . Am dat drumul la Cobra prietenului meu . La prima alimentare arata cam asa :

cobra-072.jpg

cobra-073.jpg

Dupa ce am pus osciloscopul pe ea si am rezolvat problemele , un traseu de alimentare intrerupt ,

contacte imperfecte in soclurile RAM video si o adresa care pleca din procesor dar nu ajungea la

bufferele 7407 , arata asa :

cobra-061.jpg

cobra-062.jpg

https://i.postimg.cc/7hCnzB76/cobra-063.jpg

https://i.postimg.cc/vHVvHNb2/cobra-064.jpg

Filmulet :

Aici sunt codorul PAL format piese THT cu AD724 si modificarea de sunet cu AY3-8910 ( primele

versiuni , mai am de optimizat la ele ):

cobra-065.jpg

cobra-066.jpg

Codorul cu piese THT versus piese SMD 0805 :

cobra-067.jpg

Codorul format SMD si modificarea de sunet cu AY3-8910 :

cobra-068.jpg

cobra-069.jpg

Codorul cu piese SMD , testare marime piese ( trebuie sa maresc distanta intre piese si marimea la 1206 , cred ) :

cobra-070.jpg

https://i.postimg.cc/YjKYWtMn/cobra-071.jpg

Aici este vechiul meu programator de PROM-uri , manual , pentru PROM-ul de pe interfata de floppy si pentru

cel de pe modificarea de Spectrum +3 cu 128K de RAM ( trebuie sa fac altul , am gasit niste scheme , ma

apuc de altul , la asta nu am chef sa scot schema , plus ca am vreo 2 fire rupte nu stiu de unde ) :

cobra-074.jpg

https://i.postimg.cc/KcNdZ4cs/cobra-075.jpg

https://i.postimg.cc/mrC5Kg6j/cobra-076.jpg

Voi reveni si cu alte amanunte , multumesc pentru atentia acordata .

Link spre comentariu

Mii de multumiri pentru felicitarile dvs , si sarumana pentru oferta de cablaj al tastaturii , chiar nu am nimic in domeniul asta :

tastatura , lamele , arcuri , plastice , cablaj si nici cutie . Buna si una de HC pentru inceput . Astept pinii augat de la mama China ,

apoi dau drumul sa lipesc si la placa mea . Revin cu amanunte la momentul ala . Pana atunci termin si cu codorul si modificarea de

sunet , apoi trec la cea de +3 . Pe undeva pana atunci , rezolv si cu interfata de floppy . Vorbim , bineinteles mai departe , pe privat .

Link spre comentariu

Dupa multe ore de munca ( selectare circuite , mai ales memoriile RAM , indreptare sute si sute de pini la circuite  sa

intre in socluri , inlocuit circuit cu circuit pe placa sa vad care merge si care nu ) am reusit sa-mi testez mai  multe

seturi de RAM , de 16K si de 64K , plus un set de circuite pentru viitoarea placa , plus mai multe circuite de rezerva .

cobra-081.jpg

cobra-085.jpg

M-am jucat un pic si cu 2 unitati de floppy de 3.5 inch  pe PC , mi-ar fi trebuit de 720 Kb dubla densitate ,

nu de 1.44 Mb , sa vad cum o modific sa mearga pe Cobra

cobra-096.jpg

Am testat si cateva EPROM-uri de boot pe care le am , normale pentru 48K , pentru 80K ( cu floppy ) ,

cu mai multe interpretoare alese din taste , plus unul de teste video

cobra-089.jpg

cobra-090.jpg

Prin amabilitatea bunului meu prieten B. ( caruia nu am cuvinte sa-i multumesc indeajuns ) , care mi-a dat la inceput

placa de baza , am acum si 2 placi de tastatura , de HC si Cobra , si o sa am si o interfata de floppy verde , model nou 

cobra-097.jpg

cobra-098.jpg

Am comandat pentru teste o tastatura SH pe OLX , pe care o astept sa vina , cu switch-uri mecanice tip Cherry ,

din care sa scot switch-urile si sa le plantez pe placile astea . Plus ca vreau sa le fac cu led-uri RGB , o sa comand

pe Ali switch-uri noi si led-uri RGB , plus butoane cu capace transparente , plus stickere cu simbolurile de pe

tastatura ( astea pe Ebay , eventual , acolo ar mai fi ceva )

Mai multe poze in galeria de aici :

Link spre comentariu

O mica rectificare in privinta placilor de tastatura de mai sus : am spus ca sunt de HC si Cobra ,

dar sunt de HC85 si HC91 / 2000 .

Prin amabilitatea domnului dutu590 ( mii de multumiri inca o data ) , am acum si un cablaj pentru

tastatura de Cobra ( plus o placa de extensie pentru Sinclair Spectrum cu programe de test , sa

vad cum o sa o fac sa mearga pe Cobra , e posibil sa nu fie nevoie de ea , la Sinclair se anula

incarcatura interna si se rula cea de pe placa asta , la Cobra nu am dacat sa pun inca un EPROM

mare cu incarcatura de test sa ruleze direct , sa vedem daca va merge ) :

cobra-101.jpg

Asa ca acum am 3 cablaje de tastaturi pentru 3 calculatoare diferite :

cobra-102.jpg

Mi-a venit si tastatura SH de pe OLX :

cobra-103.jpg

Saraca de ea , nu a avut nici o sansa de supravietuire , a ajuns asa :

cobra-106.jpg

Viitoarea tastatura de HC ar arata cam asa ( pentru cea de Cobra vreau sa cumpar switch-uri noi , plus capace ,

plus led-uri , plus stickere cu simbolurile de pe taste , dar mai incolo ) :

cobra-109.jpg

Bineinteles ca va avea si led-uri , altele decat cele de pe tastatura de sacrificiu ( alea erau SMD si au

ramas pe placa tastaturii ) , ceva de genul ( pana o sa comand din cele RGB speciale de tastatura )

( am unele mai mici , de 2x3x4 mm , fata de cele normale de 2x5x7 mm , astea sunt prea mari )  :

cobra-114.jpg

A inceput sa vina si marfa de pe Ali :

cobra-115.jpg

De la domnul Cipcirip am cumparat un deck Onkyo TA2630 ( mii de multumiri pentru toate cele

trimise ) , care a venit tot ieri , si bineinteles ca l-am pus la treaba :

cobra-117.jpg

Am testat mai multe casete pe care le am trase de 25 - 30 de ani ( !!!!! ) si au mers fara probleme

( am avut mai mult de 50 de casete trase , cu jocuri de 48K si de 128K , am mai sters din ele acum

vreo 10 ani , cand ma apucasem de tras ceva muzica , dar au scapat cel putin vreo 25 - 30 de casete )
( dischetele de 3 si de 5 inchi le-am aruncat de mult , din pacate , casetele le-am pastrat si inca merg ):

cobra-118.jpg

Filmulete , de dragul aducerilor aminte pentru vremurile alea vechi ( ma rog , pentru cine le-a trait si isi mai

aduce aminte bucuria care era cand faceai rost de vreun nou joc pe care cu chiu cu vai il scoteai de pe vreo

caseta sau banda de magnetofon semi-incalcita ) :

Am rezolvat si cu unitatea de disc de 3.5 pe PC ( aici merge , sa vad cum va merge pe Cobra ) , am

formatat la 720 Kb dischete de 1.44 Mb ( dupa ce am cautat un pic pe net ) , am facut rost si de dischete

( sarumana inca o data prietenei mele M . care a rezolvat si problema asta , ca nu aveam dacat cateva

ratacite pe la servici , ramase din vremuri apuse ) :

cobra-123.jpg

Link spre comentariu

Au mai venit niste piese de la Ali , multi conectori , dar nu si pinii Augat :

cobra-132.jpg

Dupa ce am instalat mai multe programe de copiere de casete audio , care mai de care mai balarios

( asa , vreo 10 bucati ) , mi-am adus aminte de unul din vremurile bune : Copy/86M . Si dupa ceva

cautari pe net , am dat de el ( va mai aduceti aminte de el , nu mai stiu daca era cel mai bun , dar

parca pe asta il foloseam cel mai mult ) :

cobra-153.jpg

Rugaminte , daca stie cineva un alt program de copiere mai bun ( si mai ales sa lase cat mai multa memorie

disponibila pentru ce copiezi , Copy86 lasa 45000 bytes pentru asta , mai mult decat toate programele testate ) ,

va rog sa ziceti cum se numea ( sau daca il aveti , sa mi-l dati si mie , format wav , mp3 , tap , tzx , z80 sau orice

alt format aveti ) .

Aici , cateva jocuri copiate pe casete si testate daca merg dupa aia :

cobra-157.jpg

cobra-163.jpg

cobra-166.jpg

M-am jucat si cu ceva programe pe PC , vreo 2 emulatoare , plus ceva programe de transformare a imaginilor

de casete ( tap , tzx , z80 etc ... ) in format wav sau mp3 , pentru a le pune pe mp3-playerul meu si a le testa pe

Cobra ( sursa de jocuri in loc de casetofon ) , dar aici am uitat sa fac niste poze , tura urmatoare .

Si acum , dupa destule ore de munca , piesa de rezistenta , tastatura cu taste iluminate pe Cobra ( o fi prima

din lume , nu o fi , habar nu am , cei care au proiectat cablajul nu s-au gandit sa puna si led-uri , sau poate nu

la versiunea asta de cablaj , nu stiu , dar eu nu concep sa nu pun led-uri la ea , asa ca am muncit suplimentar

o gramada pentru asta ) :

cobra-147.jpg

cobra-150.jpg

cobra-152.jpg

Filmulete aici :

https://www.youtube.com/watch?v=yKqN6WzqNi8?&ab_channel=aureli67

https://www.youtube.com/watch?v=AVF50gaaQWQ?&ab_channel=aureli67

Asta e tastatura pentru HC , cu modificarile de rigoare la firele de legatura si cu led-uri rosii ,

conectate toate in paralel , ca astea luminau cel mai tare din ce aveam . Targetul este cea de

Cobra , cu led-uri RGB , dar mai e pana acolo . Posibil sa proiectez un alt cablaj cu tot cu

led-uri RGB , o sa vad . 

Link spre comentariu

Frateeee!!! esti "dus" rau!  Te-ai gandit sa-l inchiriezi nostalgicilor (ma bag si eu!) dupa ce-l termini?

Iti trimit softul pentru controlul led-urilor RGB, poate te ajuta. Eventual il modific si printr-o combinatie de taste sau un mic potentiometru ascuns undeva, poti schimba culorile tastelor. 

Numai bine!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu am mai pus nimic de ceva vreme , dar am mai surubarit cate ceva pe aici .

- au venit si pinii augat , dar nu am reusit inca sa lipesc nici un pin ( rusinica mie )

cobra-188.jpg

- dupa ceva munca , ajung asa

cobra-191.jpg

- am facut o extensie de memorie EPROM , pentru a avea mai multe interpretoare disponibile ( pentru teste )

cobra-175.jpg

- si comanda pentru epromuri plus NMI-ul

cobra-176.jpg

- teste cu diferite basic-uri ( vechi , din ce aveam eu pe epromurile mele de acum 25 de ani si altele noi de pe net )

cobra-181.jpg

cobra-182.jpg

cobra-185.jpg

cobra-187.jpg

- teste cu NMI-ul ( cu asta , din ce imi aduc aminte , dar trebuie sa fac niste probe suplimentare , pot salva pe caseta

orice joc sau program pe care il bag in Cobra )

cobra-179.jpg

cobra-180.jpg

- joaca cu niste radiatoare cumparate pentru circuitele mari , care se cam incalzesc ( o situatie care mie nu-mi place , asa ca o voi remedia )

cobra-199.jpg

cobra-202.jpg

- proiectarea unui cablaj cu toate chestiile pe care le am pana acum de pus in Cobra ( mai am de muncit la el ) :  extensia de eprom ,

de sunet , NMI-ul , comanda epromului ( pe care o voi folosi sau nu , in functie de necesitati , sau atunci cand nu va merge bine aia

din 8255 , pe care trebuie sa o mai testez ) plus modificarea de 80K ( una din cele 3 pe care le am ) si cea de kempston joystick
( asta nu e inca bagata in cablajul asta de acum )

cobra-205.jpg

cobra-206.jpg

- o noua tastatura pentru prietenul meu B

cobra-207.jpg

cobra-208.jpg

- capace transparente pentru tastatura mea ( aici trebuie sa rezolv problema cu scrisurile de pe taste , sa vad cum )

cobra-209.jpg

cobra-211.jpg

- scrierea dischetelor pentru CP/M si DEVIL , in XP si chiar in DOS ( o discheta de DEVIL o fac in peste 20 de minute in DOS , nu merge sub XP )

cobra-197.jpg

- executarea unei noi modificari de 80K ( a 3-a , cablaj si schema de 25 de ani , care inca nu merge in CP/M doar in DEVIL ,

dar e bine pentru inceput , am inceput testele cu floppy )

cobra-214.jpg

- modificarea interfetei de floppy ( primita de la prietenul B , mii de multumiri inca o data ) ( mai am de munca la ea , va ajunge toata pe pini augat ,

mai am un pic la asta )

cobra-192.jpg

cobra-195.jpg

- si joaca cu toate astea impreuna 

cobra-212.jpg

cobra-216.jpg

- filmulete cu discheta in DEVIL ( formatare si incarcare joc )

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Sa mai avansam un pic cu lucrusoarele si pe aici ( din lipsa de timp nu am mai reusit sa pun nimic , si nici nu am reusit sa ma apuc de Cobra mea , tot cu cea a prietenului meu m-a bat) :

- o noua interfata de disc reparata si facuta functionala pentru prietenul meu M. ( piese inlocuite , indepartat scurturi intre trasee si pinii soclurilor , masurat trasee intre pini dupa schema, pin la pin , si inlocuit trasee intrerupte pe sub socluri cu fire )( si inca o data am ajuns la ideea mea de a pune doar pini augat la circuite , nu socluri intregi cu plastice pe sub care nu mai poti sa umbli )  

cobra-231.jpg

- asta este a mea , toata pe pini augat si cu 2 conectori de unitate FDD , pot sa merg cu 2 unitati simultan ( asa am copiat dischetele de 5 inchi de mai jos )( o unitate de 5 si una de 3 inchi ); firul si switch-ul sunt oarecum provizorii , pentru a da semnalul de ready de la a 2-a unitate de 5 inchi interfetei , atunci cand am nevoie ( pe asta de 5 nu am modificat-o ca pe cea de 3 , ca sa mearga la Cobra , poate merge inca si la PC , pe cea mica am modificat-o numai pentru Cobra )  

cobra-233.jpg

- placa cu toate modificarile pe care le-am facut pana acum pe bucatele : extensie 80K RAM pentru CP/M , cip de sunet AY3-8910 sau Yamaha YM2149F ( asta merge mai bine , nu mai blocheaza incarcarea CP/M ca AY-ul ) , EPROM 27512 cu 4 interpretoare BASIC , NMI si adresare memorie EPROM ( cele 4 basic-uri ) cu un numarator ( asta nu a mers multumitor , am revenit momentan la adresarea din 8255 ) 

cobra-245.jpg

- testele CP/M , cu dischetele de jocuri si utilitare de la Cobrasov , cu una sau cu 2 unitati simultan

cobra-249.jpg

- codorul de culoare cu AD724 , care nu a mers , trebuie sa-l mai puric ( sau sa trec la alta schema , eventual cele cu PROM de la Cobrasov ) ; aici daca poate sa ma ajute cineva cu un programator de PROM-uri , am memorii si le trimit la cine poate sa mi le scrie ( contra cost , bineinteles , sau cum se intelegem ) , nu vreau sa le scriu cu vechiul meu programator manual de PROM-uri , la 256 de locatii de ars e prea mare probabilitatea sa gresesc ceva ( acum 25 - 30
de ani am tras , dar ... nu mai merg motoarele ca atunci , si atunci nu erau programatoarele de azi )

cobra-258.jpg

- codorul de culoare cu TTL-uri de la Cobrasov , care , bineinteles , nu a mers nici el , trebuie sa verific inca o data daca am bagat schema corecta in kicad si sa mai fac niste masuratori , dar nu am mai reusit din lipsa de timp ( am fost ocupat cu altele )

cobra-262.jpg

- testele cu copierea jocurilor pe discheta de pe caseta in Devil , cu ajutorul bunului meu prieten A. , care a descoperit o metoda de a "fabrica" jocurile intr-o maniera buna pentru transferul pe discheta ( mai avem de pus la punct metoda , dar am inceput deja adunarea de jocuri pe dischete , mai ales din cele care au sunet de 128K pentru cipul de sunet ) , pentru ca in general foarte putine merg copiate direct pe dischete ( aici am pierdut o gramada de timp tragand jocuri de pe caseta pe disc , care nu mai mergeau aici , dar pe caseta mergeau , si asta dupa ce constatam ca majoritatea nici nu le puteam copia pe disc , din lipsa de headere si / sau nume )

cobra-268.jpg

- la jocurile din CPM trebuie folosita alta metoda , pe care decamdata nu o stim , nici eu nici prietenul meu , dar in timp poate o vom descoperi ( sau poate ne-o va impartasi cineva , nu se poate sa nu mai fie cineva care o cunoaste si care poate citeste acesta randuri)( apropo , cine vrea sa stie metoda din Devil , sa ma contacteze )

- a urmat partea cu copierile in CP/M de pe o unitate pe alta , teste cu tot felul de programe de manipulare fisiere pe dischete , sau pe PC de facut imagini la dischete ( bineinteles ca in DOS caci in Windows nu sunt programe care pot citi dischetele de Cobra , mai putin HCdisk-ul , dar si el se balbaie ) si manipulat imaginile , ajutat de softurile de la Cobrasov ( inca o data mii de multumiri autorului de acolo )

cobra-276.jpg

- nu mi-a mers treaba cu codoarele ( deocamdata ) , dar nu renunt , lucrez acum la unul cu alt circuit , CXA1645 , sa-l vad si pe asta daca merge ; dupa asta , daca nu merge nici asta , ma apuc de cel cu PROM , care trebuie sa mearga , ca era facut pentru Cobra ; oricum , am facut rost de un monitor Sony cu intrari separate RGB , dar fara intrari de sincronicare , pe care l-am pacalit sa mearga cu semnalul dat de Cobra , asa ca momentan vad Cobra color 

cobra-287.jpg

- am facut rost de alta Cobra ( nu i-am dat inca drumul sa vad daca mai merge ), de o unitate de 5 inchi si de multe dischete ( aproximativ vreo 80 - 90 , dar nu toate sunt de Cobra , doar vreo 40 - 50 ) , vechi de 20 - 25 de ani , poate , de la un vechi prieten , care inca le avea si mi le-a dat sa le copiez ( partea cea mai tare , au liste scrise de mana mea , presupun ca le-am tras pentru el atunci , dar nu mai tin minte , eu mi-am aruncat dischetele acum multi ani ) ; am facut unitatea sa mearga intai pe PC , apoi pe Cobra ( era super plina de praf ) , si am copiat deja primele 10 dischete de 5 inchi pe alte 10 dischete de 3 inchi , fara nici o eroare , au mers brici dischetele de 5 , dupa cei 20 - 25 de ani de asteptare !!! ; mai am de copiat , dar ... lipsa de timp pentru asta si-a spus cuvantul

cobra-290.jpg

- m-ai am de transferat si casetele mele in format digital , apoi pe dischete , dar o sa mai dureze operatiunea asta , dar incet incet , o sa rezolv si asta

cobra-306.jpg

- ceva filmulete cu Cobra in actiune ( ultimile 2 au sunet de 128K ) :

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări