bogdan_ Postat Februarie 1, 2005 Partajează Postat Februarie 1, 2005 oky.....din nou despre surse in comutatie.dispun de un traf toroidal de 2x12V 250VA si am si eu nevoie ca tot omu' sa alimentez deferite aparate de la el, care necesita tensiuni diferite. as vrea sa fac o sursa in comutatie care sa imi ofere o tensiune regalbila de pe la 3-5V pana pe la 24V(poate chiar 30) si un curent de 10A(sau pe aproape, deocamdata nu imi trebuie mai mult de 5A dar nu se stie in viitor).problema e ca nu stiu ce integrat sa folosesc care sa imi controleze sursa. pentru tranzistor am ceva IRF6xx care se pot folosi si parca si un IRFZ44.as vrea sa folosesc un IC care sa aiba si Shutdown si mai ales limitare de curent. stie cineva asa ceva?in ceea ce priveste frecventa de oscilatie, ma gandeam pe la 200KHz ca sa pot folosi ca filtru o bobina din aia toroidala din sursele de calc.a mai facut cineva asa ceva?pls....niste sfaturi? recomandari?bogdan Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 2, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2005 hai mah chiar nu stie nimeni un integrat din asta? Link spre comentariu
Vizitator drbas Postat Februarie 2, 2005 Partajează Postat Februarie 2, 2005 LM317 o schema ar putea fi : [/url] Link spre comentariu
al_ex Postat Februarie 3, 2005 Partajează Postat Februarie 3, 2005 Asta pentru varianta liniara, dar se poate face cu LM317 si sursa in comutatie, uita-te in datasheet ca sunt 2 exemple. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 3, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2005 pei da....stiu ca merge si LM317. dar nu stiu cat de eficient e...eu as vrea ceva care sa fie eficient...ma gandeam la SG3525 dar am vazut ca e in principal pentru aplicatii care folosesc transformator, cu push-pull, si nu prea stiu cum as putea sa il folosesc pentru o sursa fara transformator.am vazut ca duty-cycle pentru fiecare iesire este intre 0% si 49%. Cum as putea sa le conving sa comande un MOSFET si sa mearga intre 0% si 98% ? si daca as face asa ar merge? in rest integratul are cam tot ce imi trebuie mie, adica si soft start si shutdown. limita de curent pot sa o fac folosind shutdown. sper ca are si altcineva alte idei.multumesc anticipat! Link spre comentariu
nelu F Postat Februarie 4, 2005 Partajează Postat Februarie 4, 2005 Poti folosi si CI care inglobeaza si tranzistorul de putere: - LM 2576-ADJ (National Semiconductor) 3A/ Uies=1,23 - 37V(57V varianta HV); - L4975A (ST) 5A/ Uies=5,1 - 40V.Data sheet-urile se gasesc pe site-urile producatorilor respectivi. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 5, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2005 da, stiu de aceste circuite,am facut si eu o sursa cu un L296P care merge la 4A. sursa a mers bine, si riplu mi-a iesit mai mic decat zic ei in datasheet, dar am folosit conzi ceva mai mari(2x470uF pe filtrare iesire). si sursa asta ar merge sa o conving sa scoata curent mult mai mare, dar asta ar insemna sa ii mai pun un tranzistor. faza e ca are senzor de curent, si ar trebui sa fac un divizor, astfel ca atunci cand eu scot 10A din toata, 4A sa vina din L296. si nu prea imi convine sa pun rezistente de putere. dupa cum spuneam vreau ceva cat mai eficient, sa se incalzeasca cat mai putin. Cred ca o sa incerc cu un SG3525. Stie cineva cum se calculeaza puterea disipata pe tranzistorul de comutatie? Cred ca e cam complicat, dar nu m-ar interesa decat un calcul nu neaparat precis, dar cat sa pot sa dimensionez radiatorul. am cautat pe net si nu am gasit nimic care sa spuna mai mult decat puterea in regim de conductie. oricum asta nu e total important. gasesc eu un radiator care sa faca fata. dak nu, exista venitlatoare. Link spre comentariu
Vizitator pamihai Postat Februarie 7, 2005 Partajează Postat Februarie 7, 2005 cauta mos-uri cu rezistenta cat mai mica(miliohmi) pt. a avea o putere de disipare cat mai mica Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 7, 2005 Partajează Postat Februarie 7, 2005 O carte f utila este Otmar Kilgenstein - "Switched-mode Power Supplies in Practice" Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 7, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2005 pei si de unde pot sa o iau? stii cumva? Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 7, 2005 Partajează Postat Februarie 7, 2005 nu stiu...poate gasesti pe net sau la o biblioteca Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 9, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2005 mercy. o sa o caut. o sa va spun si cum iese sursa cand o sa am timp sa o fac. probabil dupa Paste.papa Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Mai 26, 2005 Partajează Postat Mai 26, 2005 Vreau si eu o schema de sursa in comutatie step down de la 220Vc.a. la +/- 70V c.c. la vreo 6A, pentru a alimenta amplificatoare.Treaba e ca vreau sa renunt la traful de retea, dar nu am gasit pe net scheme care sa avantajeze alegerea unei surse fara traf.Va rog, help! Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Mai 26, 2005 Partajează Postat Mai 26, 2005 Uitati ce idee am: Bazandu-ma pe proiectul 89 de pe sound.westhost.com , vreau sa fac sursa pe principiul celei step-up c.c. -> c.c. in felul urmator: Redresez tensiunea de la priza (o sa obtin ~310V, iar separarea galvalnica o va efectua transformatorul step-down, in locul obisnuitului traf de retea) si cu aceasta tensiune am sa alimentez blocul de comutatie cu IRFuri de mare putere & tensiune, iar circuitul sg3525 il alimentez printr-un rezistor + dioda zenner + filtrare. Transformatorul il fac step down cu raportul de vreo 10:1, iar restul ramane la fel. Problemele intervin la filtrarea de pe intrare care nu o sa fie mai mare de vreo 330uF/400V, dar o sa gasesc eu o solutie sa compensez. In schimb pot sa filtrez mult mai bine iesirea, unde am tensiune mai mica. Ma ajuta cineva ? Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Mai 28, 2005 Partajează Postat Mai 28, 2005 am auzit la un tip ca a facut asha micsorand tensiunea de la priza printr`un potentziometru din ala de care se foloseshte in loc de intrerupator la lustre;problema era, din cate shtiu eu, ca trebuia sa bagi stecherul in priza cum trebuie, in functzie de polarizare; nush detalii mai multe... v`am dat vreo idee?! sper.. ca asha ceva ash vrea shi io... n`ar mai trebui sa dam bani multzi pe traf`uri care au doar cu catziva zeci de voltzi mai putzin decat priza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum