Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa in comutatie(iar!!!) step DOWN


bogdan_

Postări Recomandate

oky.....din nou despre surse in comutatie.dispun de un traf toroidal de 2x12V 250VA si am si eu nevoie ca tot omu' sa alimentez deferite aparate de la el, care necesita tensiuni diferite. as vrea sa fac o sursa in comutatie care sa imi ofere o tensiune regalbila de pe la 3-5V pana pe la 24V(poate chiar 30) si un curent de 10A(sau pe aproape, deocamdata nu imi trebuie mai mult de 5A dar nu se stie in viitor).problema e ca nu stiu ce integrat sa folosesc care sa imi controleze sursa. pentru tranzistor am ceva IRF6xx care se pot folosi si parca si un IRFZ44.as vrea sa folosesc un IC care sa aiba si Shutdown si mai ales limitare de curent. stie cineva asa ceva?in ceea ce priveste frecventa de oscilatie, ma gandeam pe la 200KHz ca sa pot folosi ca filtru o bobina din aia toroidala din sursele de calc.a mai facut cineva asa ceva?pls....niste sfaturi? recomandari?bogdan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    6

  • Sharky

    4

  • al_ex

    1

  • nelu F

    1

Top autori în acest subiect

pei da....stiu ca merge si LM317. dar nu stiu cat de eficient e...eu as vrea ceva care sa fie eficient...ma gandeam la SG3525 dar am vazut ca e in principal pentru aplicatii care folosesc transformator, cu push-pull, si nu prea stiu cum as putea sa il folosesc pentru o sursa fara transformator.am vazut ca duty-cycle pentru fiecare iesire este intre 0% si 49%. Cum as putea sa le conving sa comande un MOSFET si sa mearga intre 0% si 98% ? si daca as face asa ar merge? in rest integratul are cam tot ce imi trebuie mie, adica si soft start si shutdown. limita de curent pot sa o fac folosind shutdown. sper ca are si altcineva alte idei.multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Poti folosi si CI care inglobeaza si tranzistorul de putere: - LM 2576-ADJ (National Semiconductor) 3A/ Uies=1,23 - 37V(57V varianta HV); - L4975A (ST) 5A/ Uies=5,1 - 40V.Data sheet-urile se gasesc pe site-urile producatorilor respectivi.

Link spre comentariu

da, stiu de aceste circuite,am facut si eu o sursa cu un L296P care merge la 4A. sursa a mers bine, si riplu mi-a iesit mai mic decat zic ei in datasheet, dar am folosit conzi ceva mai mari(2x470uF pe filtrare iesire). si sursa asta ar merge sa o conving sa scoata curent mult mai mare, dar asta ar insemna sa ii mai pun un tranzistor. faza e ca are senzor de curent, si ar trebui sa fac un divizor, astfel ca atunci cand eu scot 10A din toata, 4A sa vina din L296. si nu prea imi convine sa pun rezistente de putere. dupa cum spuneam vreau ceva cat mai eficient, sa se incalzeasca cat mai putin. Cred ca o sa incerc cu un SG3525. Stie cineva cum se calculeaza puterea disipata pe tranzistorul de comutatie? Cred ca e cam complicat, dar nu m-ar interesa decat un calcul nu neaparat precis, dar cat sa pot sa dimensionez radiatorul. am cautat pe net si nu am gasit nimic care sa spuna mai mult decat puterea in regim de conductie. oricum asta nu e total important. gasesc eu un radiator care sa faca fata. dak nu, exista venitlatoare.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator Kimnotyze

Vreau si eu o schema de sursa in comutatie step down de la 220Vc.a. la +/- 70V c.c. la vreo 6A, pentru a alimenta amplificatoare.Treaba e ca vreau sa renunt la traful de retea, dar nu am gasit pe net scheme care sa avantajeze alegerea unei surse fara traf.Va rog, help!

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Uitati ce idee am:

 

Bazandu-ma pe proiectul 89 de pe sound.westhost.com , vreau sa fac sursa pe principiul celei step-up c.c. -> c.c. in felul urmator:

Redresez tensiunea de la priza (o sa obtin ~310V, iar separarea galvalnica o va efectua transformatorul step-down, in locul obisnuitului traf de retea) si cu aceasta tensiune am sa alimentez blocul de comutatie cu IRFuri de mare putere & tensiune, iar circuitul sg3525 il alimentez printr-un rezistor + dioda zenner + filtrare. Transformatorul il fac step down cu raportul de vreo 10:1, iar restul ramane la fel. Problemele intervin la filtrarea de pe intrare care nu o sa fie mai mare de vreo 330uF/400V, dar o sa gasesc eu o solutie sa compensez. In schimb pot sa filtrez mult mai bine iesirea, unde am tensiune mai mica.

 

Ma ajuta cineva ?

Link spre comentariu
Vizitator dreadboy

am auzit la un tip ca a facut asha micsorand tensiunea de la priza printr`un potentziometru din ala de care se foloseshte in loc de intrerupator la lustre;problema era, din cate shtiu eu, ca trebuia sa bagi stecherul in priza cum trebuie, in functzie de polarizare; nush detalii mai multe... v`am dat vreo idee?! sper.. ca asha ceva ash vrea shi io... n`ar mai trebui sa dam bani multzi pe traf`uri care au doar cu catziva zeci de voltzi mai putzin decat priza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări