DanielDmx Postat Aprilie 19, 2022 Partajează Postat Aprilie 19, 2022 Salut ! Aș avea mare nevoie de ajutorul vostru, am un filtru pasiv pe mai multe căi, și nu știu care sunt intrările de curent pe el (in+ in-) de asemenea nu știu care/unde este polaritatea corecta pentru toate cele 3 căi (bass, medii, inalte) deoarece nu are indicații pe el. Firele le-am lipit eu pe conectori, nu avea nici-un fir lipit, dar tare mă ingrijorează faptul că unii conectori au masă comună, deoarece imi lipsește un fir, sunt 7 fire pe el si ar trebuii să fie 8, (+- bass, +-medii, +-inalte, +- IN). l-am testat pe un amplificator de 50w si efectiv am făcut combinații intre fire până am nimerit așa zisele intrări si bass-ul (pe care l-am insemnat cu bandă izolantă) Am aflat și mediile si inaltele, dar știu sigur că sunt aiurea conectate, polaritate greșita, și habar n-am cum am putut obtine "IN" pe 4 fire prin combinații (ex. Ultimul fir din dreapta filtrului + si ultimul fir din stanga -, dar și cu unele din mijoc, culmea a funcționat, nu am cunoștiinte vaste in electronică și aș avea nevoie de ajutor de la cineva care se pricepe si are cunostinte, să-mi scrie care cum sunt, unde se află polaritatea corectă a cailor, unde mai trebuie lipit ultimul fir, sau dacă 2 fire au masă comună, sau dacă nu cumva in-urile se afla in cealaltă parte a filtrului unde nu e lipit nimic. Am să las 2 link-uri cu pozele filtrului sa-l vizualizați, Mulțumesc ! https://ourimagehosting.com/image/68ke https://ourimagehosting.com/image/6lT4 Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 19, 2022 Partajează Postat Aprilie 19, 2022 Filtrele pasive de genul celui la care va referiti sunt pt difuzoare, nu pt amplificator. Am modificat eu titlul. Ele NU trebuie folosite fara a tine seama de impedanta pt care au fost construite, si in general nu se potrivesc la combinatii de difuzoare altele /diferite de cele pt care au fost proiectate. Filtrele "generice" din comert dau aproape intotdeauna rezultate cel mult mediocre. Filtrul dvs. este pe doua cai, adica pentru doua difuzoare, un bas si un tweeter. Nu aveti ce medii sa conectati la el. Pare scos dintr-o incinta nemteasca produsa acum 40-45 de ani. Este posibil sa fie imbatraniti condensatorii. Iesirea pt dif. de bas este de pe bornele condensatorului mare (rosu); IN+ este pe capatul liber al bobinei cea mare. Totusi data fiind lipsa dvs. totala de cunostiinte in domeniu va sugerez sa NU va mai jucati cu el - veti reusi sa stricati difuzoarele pe care testati si poate chiar amplificatorul. Link spre comentariu
DanielDmx Postat Aprilie 19, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2022 Mulțumesc pentru raspuns. Am testat filtru acesta pe un amplificator de 50W cu un subwoofer de 60W si se auzea bine, taia foarte bine frecvențele, nu era un sunet "spart" se auza bine "bubuiala" mai ales producea vibrații putuernice și de aceea aș vrea să-l folosesc. Intr-adevar, e fabricat in germania. subwoofer-ul are impedanta pe 4ohm la fel si amplificatorul, ceea ce poate insemna ca si filtru poate lucra pe 4 ohm. Aș dorii, dacă e posibil să ma puteți ajuta pentru a identifica corect polaritatea intrarilor de bass si inalte si in-ul, downloadati-mi poza pe care am pus-o in link (cea in care filtr-ul este intors cu circuitul la vedere ) si editati-o din galeria telefonului, și in dreptul conectorilor să scrieti ca de ex. ( B+ B-, T- T+, IN+, IN- ) Chiar aș avea nevoie, Mulțumesc foarte mult ! Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 19, 2022 Partajează Postat Aprilie 19, 2022 Nu se pune problema ca filtrul poate sau nu "sa lucreze" pe o anumita impedanta; filtrul nu este motor sau pompa ca sa poata "trage" Nici macar nu poate fi comparat cu un amplificator care suporta (sau nu) functionarea pe impedante mai mici. Filtrele sunt calculate pt o anumita impedanta a fiecarui difuzor, in calculul filterelor difuzoarele fac parte din filtre. Problema este ca atunci cand se foloseste un difuzor de alta impedanta curba de raspuns a filtrului se schimba, se stramba. Si nu este vorba despre panta de taiere. Va rog sa cititi si sa scrieti valorile condensatorilor ca sa pot face cateva verificari, sa vedem cum se comporta filtrele pt 4 ohmi si cum pt 8 ohmi. O sa incerc maine sa ridic schema si sa scriu conexiunile. Link spre comentariu
DanielDmx Postat Aprilie 19, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2022 Asa am simtit să ma exprim cu "lucreaza" in loc de functioneaza Primul, condensatorul ala mare rosu: 15 UF E6, 60 VAC/100V bipolar GPF Condensatorul albastru din mijloc: 100V-/35V, 3.3 UF Condensatorul albastru cel mic: 5V ~100V-/35V ~ 100V, 1UF Apreciez mult timpul acordat si multumesc pentru ajutor, poate in final aflu si eu care, cum sunt conexiunile si polaritatile corecte pe acest filtru Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 Cred ca schema este cea de mai jos Lw este bobina mare, Cw =15uF (rosu); C1= 1uF, C2 = 3,3uF iar L1 este bobina mica. Polyswitch-ul de pe schema este cel de langa condensatorii albastri. Cel de langa condensaotrul rosu pare sa aiba un picior in aer, pe schema nu este figurat. Din pacate din poze nu imi dau seama clar cum vin firele... Sau schema este alta si am gresit eu. Evident, IN+ de la sectiunea de woofer este comun (unit) cu IN+ de la sectiunea de Tweeter, la fel si IN-. Legarea +/- a tweeterului nu este certa si depinde de fiecare tweeter folosit; se testeaza cum suna mai clar in zona frecventei de taiere. Valorile componentelor de pe filtru sugereaza ca filtrul a fost gandit pt un woofer de 8ohmi si pt un tweeter de 16ohmi [?]. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum