Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aprindere automata a farurilor la lasarea intunericului

free_fiber

Postări Recomandate

Vreau sa fac un montaj care sa aprinda farurile cand se lasa intunericul.Presupun ca "senzorii de lumina" vor fi niste fotodiode sau fotorezistente...In comert nu am gasit decat fotodiode in IR; fotorezistente nu am gasit deloc.Exista aceste piese care sa functioneze si cu "lumina normala" ?Am cautat pe google ce anume fac aceste fotodiode sau fotorezistente si nu am gasit nimic. Va rog sa ma lamuriti si pe mine care este principiul de functionare ale acestor componente.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• free_fiber

3

• Abram Burel

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Gasesti in mod normal la Conex fotorezistente din seria VT900 (VT93N1 la 2 RON) sau VT800 (VT83N1...3, mai scumpe). Ca alternativa, ia un led si vezi ce se intampla cu tensiunea pe el in functie de luminozitate (pune un voltmetru digital direct pe un led si lumineaza-l cu ceva, chiar lanterna, sau nu).Daca vrei ceva si mai cool, ia un tranzistor in capsula metalica (BC177 daca o mai exista, daca nu iti dau eu un pumn), "rade"-i capacul si vezi ce se intampla intre diverse jonctiuni in functie de lumina. E destul de educativ :)Pentru aplicatii auto, gandeste-te cum "compensezi" diverse variatii de luminozitate, cum ar fi: trecerea pe sub copaci (nu radeti, s-a intamplat la... Honda), faruri noaptea, etc.

Link spre comentariu

Am desfacut un bc109c si am tras concluzia ca isi modifica voltaju intre baza si emitor in functie de lumina din camera :d Aparatul de masura arata intre 0.000V si 0.500V :)Voi testa si cu ledul sa vad.

Link spre comentariu

Am desfacut un bc109c si am tras concluzia ca isi modifica voltaju intre baza si emitor in functie de lumina din camera :d Aparatul de masura arata intre 0.000V si 0.500V :)Pentru aplicatia in domeniul auto, o sa fac un montaj cu PIC si vad eu cum fac sa nu se aprinda farurile cand trec pe sub pomi, sa nu se stinga cand ma orbeste unu din fata...Voi testa si cu ledul sa vad.SCUZE, AM DAT RASPUNDE IN LOC DE MODIFICA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări