barbulescuorlando Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 (editat) Am făcut prima lampă cu câte 2 baghete pentru un driver de la colegul Daxxx. Deci 4 baghete in total. La maxim nu te poți uita la ea. Este foarte puternică. Urmează să trag cabluri pentru dimming în doza de întrerupător. Am în tavan trei fire dat trebuiesc 6. Nu-i bai, oricum erau vechi. Oricum nu voi lăsa mai mult de 230mA pe o baghetă înseriind rezistențe de limitare cu potențiometrul. Editat Aprilie 29, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 29, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2022 Stai un pic... nu te grabi. Spune-ne daca lampa sta la interior sau afara (aveai aplicatie si asa / si invers) Zici de "tavan" deci ar trebui sa fie la interior. Daca asta este cazul si diametrul este pe la 30cm trebuie: - sa dai gauri de aerisire in partea superioara (capacul superior metalic) - sa pui doua corpuri per sursa (adica legate in paralel) Vezi ce scrie in documentatia becului original - se mentioneaza clar ca trebuie ventilatie. Ce spuneam mai sus este legat de faptul ca in corpul respectiv, tip aplica, ventilatia este zero. Chiar daca 700mA par putin fata de becul original (1,8A:2 = 900mA) tot nu este bine. Deci daca pui doua in paralel curentul scade la maxim 350mA, adica ~14W ... tot este prea mult pentru incinta inchisa - deci faci degajari de ventilatie. Tine cont ca si cu toate manevrele astea, tot cam esti la limita!!! Sa limitezi potentiometrul de dimming nu este o solutie buna, rezolvarea este cu 2 in paralel. Daca ai putea sa pui 3-4 in paralel ar fi si mai bine, mai sigur. Am o nedumerire - de unde 6 fire??? In mod normal instalatia trebuia facuta cu dispunerea sursei "in doza", deci la distanta de intrerupator si de aplica. La doza ar veni ~230V, deja comutat, adica presupun ca este un comutator in serie. De la doza ar pleca 2 fire spre lampa/lampi. Tot de la doza ar pleca 2 fire pentru potentiometru. EDIT: posibil sa fi citit superficial - tu ai pus numai doua baghte per sursa, adica ai pus 4 baghete si 2 surse??? Total gresit, in nci un caz asa. Ar trebui sa pui in jur de 8 baghete per driver, din cauza incintei inchise. Cum am zis mai sus. Oricum cu 1400mA pentru 4 baghete esti mult peste curentul original printr-o bagheta, periculos si daca ai ventilatie foarte buna. Scoate una din surse, asta clar... dar studiaza cum faci sa alimentezi doua aplice (adica 4+4 baghete) dintr-o singura sursa. SURSA NU ARE CE CAUTA IN INCINTA APLICEI. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 Au rămas în final 4 baghete pe o singură sursă. Am sa pun poze cu ea pe spate. Nu este închisă si vor fi distanțieri până la tavan. gândisem cu 2 surse câte 2 baghete pe sursă deci 2 fire faza nul, câte două fire de la potențiometrele de dimming. deci 6 în total. Am să regândesc totul cu o singură sursă . Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 (editat) Asa arată din spate cu o sursa si 4 barete led. Consumul este de 700mA cu toate 4 si 175 mA pe fiecare bagetă După o oră de funcționare de-abea se încălzesc bagetele la radiator, sursa nu se simte caldă. Fixarea la tavan este facută prin distanțierele negre de 14 mm, tavan de beton Editat Aprilie 29, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 (editat) Ce model este sursa sau ce scrie pe ea: tensiune/ curent. Poate ai noroc sa gasesti o lustra defecta, cu telecomanda radio. Eu am primit de curand una de la un vecin. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: la minim am 32mA iar la maxim 180mA. Sunt 4 surse independente pe placuta. Tensiunea maxima pe fiecare 200V la 210V retea. Editat Aprilie 29, 2022 de dumitrumy adaugare continut Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 (editat) Sursele au 700mA dimabile fie din switch fie cu potențiometru. Sunt surse profesionale pentru exterior de la firma Alvit Editat Aprilie 29, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 29, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2022 Eu ziceam ca sursa nu are ce cauta in incinta lampii, pentru ca acolo si ledurile dar si sursa genereaza caldura. Daca practic tu esti sigur ca nu ai carcasa sursei la peste 60 grade... si nici radiatoarele ledurilor nu sunt mai calde - atunci probabil ca este OK. Dar sa iei in consideratie cazul cel mai prost: temperatura ambient maxima, 100% curent, timp functionare de ordinul orelor si masuratoarea sa fie facuta dupa ce lampa a functionat EXACT in pozitia definitiva. Adica sa nu faci proba cu incinta deschisa, dar la final sa o inchizi prin dispunere prea apropiata de tavan - caz in care evdent ca esti intr-o situatie diferita. Vad ca diametrul aplicei este destul de mare si sursa nu intra in contact si nici nu se inghesuie cu radiatoarele, asta este bine. Ce nu mi se pare ideal este lungimea de 14mm a distantierilor - nu poti deloc sa maresti lungimea respectiva? 50mm ar suna mult mai bine... @dumitrumy: la ce ar fi MAI buna sursa aia? Mie imi pare chinezism jalnic, din pozele respective. Daca te ajuta, sursa trebuie sa aiba domeniul de tensiune constanta cel putin 40-45V. Curentul sursei folosite este de 700mA maxim. Sursa respectiva este una cel putin decenta: PFC / Dimming. Eficienta 91%, PF>96, MTBF=70.000h Daca eu nu ma insel, parametrii astia sunt la extrem de mare distanta fata de varianta pe care ai propus-o... ba chiar banuiesc ca nici unul din parametrii de mai sus nu sunt nici masurati, nici garantati, chiar daca ar fi la valori cu mult mai proaste. O sursa modesta MeanWell spre exemplu nu are PFC si dimming si eficienta este probabil in jur de 80%... dar la interior arata foarte bine facuta, nu chinezism jalnic. Si are si ea un MTBF bine peste 50.000 ore. Este adevarat ca sursele chinezesti costa probabil mult sub jumatate din MeanWell-ul modest, care la randul lui este bine sub jumatate din cat costa sursa pusa de Orlando. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 30, 2022 Partajează Postat Aprilie 30, 2022 La 29.04.2022 la 7:19, barbulescuorlando a spus: Urmează să trag cabluri pentru dimming în doza de întrerupător. Acum 23 ore, dumitrumy a spus: Poate ai noroc sa gasesti o lustra defecta, cu telecomanda radio. Acum 21 ore, Dxxx a spus: la ce ar fi MAI buna sursa aia? Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 30, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2022 Unii de pe aici apreciaza o sursa care este fiabila si are randament bun. Pentru asta sunt in stare sa dea bani in plus. Mai mult, sunt dispusi sa dea mai multi bani in plus si pentru PFC si pentru dimming. Sursa deja pusa in aplica aia bifeaza toate aceste puncte. Scopul de a da "o droaie de bani" este sa ai ceva care va merge ireprosabil si totodata economic ani in sir, fara interventie pentru ca pur si simplu nu va trebui sa intervii. Pentru asta dai si bani in plus... si probabil esti dispus sa tragi niste cabluri prin doze. Contravarianta propusa este foarte atragatoare probabil pana ai pune-o in functiune... dupa care vezi ca ai problema majora daca se rataceste telecomanda, sau daca se descarca bateria, tocmai cand nu ai de schimb. Adica un gimmick ... dar fara avantaje reale. Nici nu mai vorbim de cele asociate: mie aia imi arata ca ceva extrem de nefiabil. Daca vorbim de utilizarea pe termen lung... economia va fi mult mai proasta: 1. pentru ca trebuie sa stea in stand-by intre utilizari, si asta consuma daca discutam de (zeci de) ani de zile // 2. pentru ca arata ca chinezismele cu randament pe la 70% si evident fara PFC ("paradoxal" multe contoare inregistreaza si ceva putere reactiva). Concluzie - colegul Orlando imi pare o persoana care doreste sa invete, deci daca cineva cu experienta ii spune ceva posibil sa si creada. - ori doresti sa-l induci in eroare... pentru ca presupun ca stiai tot ce am spus mai sus. - ori este parerea ta sincera, ceea ce insemna ca experienta practica la iluminatul cu led iti lipseste. Nu ar fi nici o rusine, nu face nimeni montaje in toate directiile posibile... si asta nu exclude sa cunosti multe altele si teorie. Dar cred ca in acest caz ar fi bine sa-ti cunosti limitele si sa nu dai sfaturi care nu sunt chiar asa bune... Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Mai 1, 2022 Partajează Postat Mai 1, 2022 (editat) Lampa, atârnată la 100 mm de tavan cu fire de oțel, are temperaturi de 40grC pe elementele de răcire LED-uri și după o oră de funcționare. Un driver, 4 baghete. Lumina este bună la maxim , și voi folosi un întreupător wifi și touch dublu ( pe care îl am deja montat acolo în sufragerie) ce va comanda ( pe secțiunea 2) un releu la 230vca montat chiar in tavan cu care am legat o rezistență de 27kohm pe firele de dimming. În acest fel se scade curentul de la 175mA pe fiecare element la 100mA. Am să pun poze când va fi montat definitiv în camera respectivă. Mulțumesc tuturor pentru sfaturi și ajutor. Urmează implementarea proiectelor următoare: lampa de lucru și cea din subsolul „ cu murături” și celălalt bec pentru curtea exterioară. Editat Mai 1, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 1, 2022 Autor Partajează Postat Mai 1, 2022 1. 100mm este deja mai mult ca bine, are pe unde sa fuga aerul cald. 2. 40 grade pe radiatoare dupa ajungere la echilibru (la o ora sigur este la echilibru) este foarte bine, chiar daca incercam sa fim pesimisti la estimarea circuitului termic. 3. presupun ca releul este un lucru /// iar ce ai pus pe circuitul de dimming este cu totul o problema separata (chestie de exprimare). Eu ti-am spus ca circuitul de dimming poate fi comandat si rezistiv, asta este corect. Dar asta poate sa produca si ceva flicker. Ce ai facut tu acolo este ca ai fixat dimmingul la o valoare fixa incat sa ai 400mA pe iesire, deci defapt nu ai dimming, adica sa se poata varia curentul de utilizator. Sursa are insa din constructie comutatorul care permite selectarea unor curenti preprogramati, adica 700/500/350mA. Tinand cont de toate astea SFATUL meu este sa nu folosesti firele de dimming, deci sa ramana in aer. In schimb vei putea sa selectezi fie 350mA / fie 500mA din comutatorul sursei - diferenta nu este prea mare fata de 400mA, una din valori va fi acceptabila. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Mai 1, 2022 Partajează Postat Mai 1, 2022 Pentru a folosi comutatorul sursei ar trebui sa fac manual asta. Eu folosesc acum un releu prin contactele căruia introduc sau scot o rezistență ( pusă la bornele de dimming) de la distanță folosind fie contactele touch ale intrerupătorului de pe perete, fie butoanele virtuale din aplicatia de pe telefon. Nu am observat flicking la folosire. Voi fi mai atent. Oricum, la toate dispozitivele de iluminat cu LED folosesc releu de separare astfel încât la oprirea curentului să nu apară fenomenul de iluminare remanentă. Sunt relee pas cu pas cu bobina la 230vca si doua perechi de contacte pt nul și fază Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 1, 2022 Autor Partajează Postat Mai 1, 2022 Acum se poate intelege corect... din ce spuneai au am inteles cu totul altceva... In loc sa ai dimming cu variatie continua, tu ai un dimming cu doua trepte, adica 700mA / 400mA. La cei doi curenti eu nu am observat flicker, deci este OK ce ai facut. - si nu s-ar putea face din comutatorul sursei, si asta ai zis corect. "Iluminarea remanenta" de care vorbesti nu se intampla nici fara acel releu de separare in acest caz. Sursa are un "quiescent current" sau daca vrei un curent de repaus suficient de mare incat ce vine parazit prin fire sa nu duca sursa in zona in care ar da ceva tensiune la iesire. Fenomenul se intampla la leduri puse direct in retea, cu curentul limitat capacitiv... acolo chiar daca trec microAmperi vor trece nemijlocit prin leduri, si vor emite foarte putina lumina... dar totusi usor vizibila pe intuneric. In cazul nostru acel curent infinitezimal este "mancat" de sursa, deci nu ajunge la leduri. Deci totul este OK. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Mai 1, 2022 Partajează Postat Mai 1, 2022 Super. Mulțumesc mult. Am învățat multe din acest thread. A fost o ideie bună că l-ai inițializat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 1, 2022 Autor Partajează Postat Mai 1, 2022 Pai scopul era altul - puteam foarte bine sa iti spun toate astea pe PM, cel putin pentru problema ta - tot aici se ajungea. Cu topicul exista doua avantaje: - idei noi / diferite de la alti colegi... asta ramane ceva potential... - cel mai important lucru: poate cineva ... candva ... descopera topicul si gaseste acolo ceva idei sau solutii potrivite pentru problemele lui. Asta este motivul topicului, poti sa zici ca este oarecum egoist - sa nu tot trebuiasca sa repet aceleasi lucruri. Oricum, pragmatic vorbind - bine ca s-a rezolvat. Iar ca idee de viitor: ar fi bine ca celelalte corpuri pe care le ai in plan sa le descrii aici. Asta include si orice intrebari in diversele faze de proiectare si executie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum