Dxxx Postat Aprilie 17, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Chiar nu stiu ce nivel are colegul... defapt recunosc ca in general am ideea ca este posibil sa nu se inteleaga curentul constant... adica plec de la premiza cea mai proasta. INSA nu imi pare ca asa ar fi in acest caz. Pentru ca acest bec nu foloseste COBuri este foarte probabil ca ledurile respective sa aiba curent maxim admis semnificativ de mare. Asta spre deosebire de un COB, care de multe ori are curentul maxim admis foarte apropiat de cel de functionare reala. Ce vreau sa spun este ca daca 230mA per bagheta este punctul original de functionare este probabil ca ea rezista lejer la curent dublu... dar limitarea la curent dublu ar fi pe racire - adica o proba la 600mA nu ar fi nociva, atat timp cat este destul de scurta incat sa nu se incinga peste Tj max. Atunci testul la 600mA nu are nici o problema, si a facut OK. Din ce inteleg cu doua baghete a facut un test mai lung, dar si aia este OK, curentul a fost apropiat de cei 230mA. Asa ca nu vad motive sa-l banuiesc de "necunoastere". In plus tot ce a propus pare corect si fundamentat teoretic. Nu pot sa spun ca am facut o "examinare" dar mi se pare ca NU ar fi incercat testarea unei baghete la 1,9A. **** Ca sa lamurim discutia despre acest bec a inceput de la solicitaterea lui @barbulescuorlando de a achizitiona niste surse de curent constant pentru leduri pe care le vand eu - ce alesese el erau plauzibile pentru acesta aplicatie, corecte teoretic pentru a face treaba. Eu am propus sa discutam un pic despre ce solutii are deschise, putina dezbatere nu are ce sa strice - nu cred ca este asa mare graba. In plus becoledul Osram / 50.000 ore functionare mi s-a parut de interes pentru toata lumea (putine becoleduri pe care le pot eu inghiti, probabil numai cele facute de @sesebe si acesta) - de asta am facut acest topic. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Vă rog însă nu vă mai certați pe subiect. Vă respect punctele de vedere diferite. Cât despre mine nu mă laud ca fiind un profesionist sau ca, cunoștințele mele le egalează pe cele ale dvs. De aceea am participat la topicul deschis de inițiator, pentru a învăța. Cît despre sursa de curent constant cred că funcționează așa: se măsoară căderea de tensiune pe un rezistor serie cu consumatorul și crește sau scade tensiunea de ieșire a sursei pt a menține acel curent. Toate aceste acționând asupra tensiunii de deschidere a joncțiunii unui tranzistor de putere. La sursele în comutație cred că se aționează asupra frecvenței de comutare. Dacă greșesc vă rog nu mă criticați ci explicați-mi cum este. Mulțumesc Deseară o să urc poze cu sursa pe care o am, cu măsurătorile făcute. Repet: nu am o sursa de 1,4A sau 1,8A Este una mai mică de 600mA la o tensiune maximă de 48vcc Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 17, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Sursa aia este foarte buna pentru testat, iar daca pui 3 sau mai mute baghete esti oricum in zona sigura indiferent de lungimnea testului. Nu trebuie deloc sa devii defensiv, deja te aparam eu. Curentul este MASURAT si apoi se compenseaza incat se mentine acel curent la respectiva valoare - ai inteles foarte bine. Este vorba de feed-back sau bucla sau cum doresti sa denumesti. Nici nu are importanta asupra ce se actioneaza, nu te pune nimeni sa proiectezi asa-ceva. Evident ca nu se actioneaza direct asupra comutatorului final ci mai inaintea lui, in partea de comparare de tensiune, majoritatea montajelor nici nu modifica activ frecventa de comutare, decat daca gama de reglaj este foarte larga (cand se trece de la PWM la PFM)... dar astfel de fineturi nu este necesar sa le stapanesti pentru a analiza corect fenomenul. Off-topic, pentru colegii avansati Nu suport cand trebuie sa se repete de 1.000 ori cum este cu curentul constant, aia este pentru rubrica de incepatori. Nu suport nici cand se vorbeste de amperaj si voltaj, pentru ca nu se cunoaste ce marimi sunt masurate cu unitatile respective. De multe ori sunt luat ca dictator, din aceasta cauza... (da, inchid si mut topicuri, ca sa mentin ordinea) DAR - nu toata lumea poate sa fie impecabila la nivel teoretic, la nivel de cunostinte si la nivel de experienta practica. De asta suntem toti pe forum, sa mai invatam, sa mai "furam" ceva idei chiar de la unii mai putin docti ca noi... Deci nu cadeti nici in aceasta extrema. Eu sunt foarte placut impresionat cand cineva doreste sa faca ceva, chiar daca este la limita lui de cunoastere si mai ales daca vrea sa se instruiasca, sa progreseze. Da, este foarte greu sa trasezi o limita certa si masurabila ce este OK si ce este pentru transferat la incepatori, asta sigur asa este. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Mulțumesc. Nu sunt defensiv ci doar doresc ca acest thread să continue. Am văzut multe threaduri distruse din pricina antagonimelor unele chiar inutile Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 17, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Nu se va inampla asa-ceva, stai linistit. Aici este forum, normal sa existe opinii diferite, normal sa existe contradictii - asta face progresul. Cat timp contradictiile sunt in limite civilizate este bine, sper ca nimeni nu este rau-intentionat de principiu. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 (editat) Mulțumesc. Revin cu poze și ceva corecturi. Nu am facut poze prima data și am încurcat unele date. 1. sursa are 40vcc max la 600mA. În realitate în gol are cam 48vcc 2.Am masurat la pct 1 o baghetă în paralel. Tensiunea a zcăzut la 46,4vcc si curentul 520mA fig 1 3. Am masurat la pct 2 doua baghete și tensiunea a scăzut la 44,3vcc curentu a rămas același fig 2 4. Cu trei baghete Ucc este 43,7 curentul la fel fig 3 Cu trei baghete sursa mea se încălzește semnificativ după 10 min de funcționare Am masurat curentul individual cu ampermetul inseriat pe câte o baghetă ( am decât 2 aparate de măsură) și curentul este cel din fig 4 :250 mA Editat Aprilie 17, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Sursa modifică valoarea tensiunii la bornele ledurilor, astfel încât curentul să se păstraze constant.Deci parametrul ,,tensiune,, nu trebuie să te sperie la o sursă de curent constant.Tensiunea fiecărui şir de leduri e determinat de căderea de tensiune a tuturor ledurilor înseriate.Poate fi o diferenţă oarecare între două şiruri, fiindcă şi între două leduri de acelaşi tip poate fi o diferenţă (dispersie constructivă).De asemenea, căderea de tensiune a ledurilor se modifică odată cu temperatura ambiantă şi mai ales cea a ledurilor.Deci sursa va modifica în mod continuu tensiunea astfel ca prin leduri curentul să se menţină constant. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Mulțumesc. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 1 oră în urmă, barbulescuorlando a spus: 2.Am masurat la pct 1 o baghetă în paralel. Tensiunea a zcăzut la 46,4vcc si curentul 520mA fig 1 Si ce am zis eu: >>>>>>>>>>>>> Postat 18 ore în urmă Un driver de 600mA (ar trebui sa fie generator de curent) da doar 230mA pe o bagheta?<<<<<<<<< Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 17, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2022 230 mA este 250/260mA pe o bagheta, atunci cand in sarcina sunt puse doua baghete. Cititorul mai trebuie sa si deduca, atunci cand exprimarea nu este exhaustiva. Daca te referi la curentul printr-o bagheta atunci cand in sarcina este acea unica bagheta - atunci sunt 520mA. Tu nu ai precizat complet situatia la care te refereai... sau nu ai facut rationamentul complet atunci cand OP nu s-a exprimat nici el exhaustiv...dar se intelegea usor ca se refera la 2 baghete puse in sarcina. ON TOPIC Masuratorile sunt clare - iti trebuie o sursa care sa aiba domeniul de tensiune acoperitor pentru intervalul 40-45V. Acum trebuie sa hotarasti tu: cate surse principale faci - probabil ca doua... cate baghete pui pe un ansamblu. Eu as sugera 3 baghete (ca sa ramana 2 pentru lampi). Daca ai alte planuri pentru lampi atunci poti pune 4 bghete per sursa. ce putere sau ce curent crezi ca este suficient? Eu as sugera ca 10W/250mA este suficient, dar asta numai orientativ. la fel de bine ar merge si dublu... daca doresti ca ambele surse sa fie alimentate din aceeasi sursa, sau din surse separate. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Acum 38 minute, Dxxx a spus: 230 mA este 250/260mA pe o bagheta, atunci cand in sarcina sunt puse doua baghete. Cititorul mai trebuie sa si deduca, atunci cand exprimarea nu este exhaustiva. CITAT: O singura „baghetă” consumă cam 230mA. Doar 2 în paralel am putut monta pe driver-ul meu de 600mA ( probabil doar de 500 așa cum ai remarcat) Cu două se cam încinge după o jumătate de oră. Tensiunea este de 48vcc cu unul, cu doua scade puțin spre 42-43vccla un consum de 450mA aprox Am sa mai fac mâine alte măsurători cu mai multe în paralel. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EXTRAG: O singura „baghetă” consumă cam 230mA.///Tensiunea este de 48vcc cu unul, De ce nu as deduce ca a luat intai o bagheta si a facut un set de masuratori (tensiune, curent), apoi a luat 2 baghete si a facut acelasi set de masuratori. Apoi a trecut la 3 baghete dar driverul a intrat in protectie. Asta era acum 21 ore. Abia acum 3 ore a revenit cu masuratorile si a spus clar: CITAT: 2.Am masurat la pct 1 o baghetă în paralel. Tensiunea a zcăzut la 46,4vcc si curentul 520mA fig 1 3. Am masurat la pct 2 doua baghete și tensiunea a scăzut la 44,3vcc curentu a rămas același fig 2 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> apoi a pus si poza cu 2 ampermetre cu indicatiile 250 si 260mA. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 17, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2022 Da, inseamna ca eu am fost foarte inteligent ca am inteles ce nu era exprimat incat toata lumea sa inteleaga ... oi avea probabil vreun talent... Sincer asta este BS - nu am nici un talent - doar trebuia sa citesti si sa incerci sa tragi o concluzie logica. Totusi exprimarea , chiar daca era imprecisa, putea fi usor inteleasa, dupa parerea mea. Oricum acum cred ca totul s-a lamurit. nota, daca este cazul: BS este acronim pe engleza, gasiti voi ce inseamna. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 17, 2022 Partajează Postat Aprilie 17, 2022 (editat) Mă gândeam ca daca în toate pozele anterioare am avut pe un aparat tensiunea si pe celălalt intensitatea și în ultima măsurătore, ultima poză, am avut amândouă aparatele pe intensitatea s-a înțeles că am înseriat fiecare baghetă cu câte un ampermetru. Scrisesem atunci: „Am masurat curentul individual cu ampermetul inseriat pe câte o baghetă ( am decât 2 aparate de măsură) și curentul este cel din fig 4 :250 mA” Editat Aprilie 17, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 18, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2022 Eu zic ca discutia asta s-a incheiat si ca totul s-a clarificat, deci hai inapoi la problema reala: 4 replici mai sus ti-am pus o lista de 4 intrebari. Dupa ce deliberezi astept raspunsul si ar trebui sa reiasa clar ce driver(e) iti trebuie. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Aprilie 18, 2022 Partajează Postat Aprilie 18, 2022 (editat) În acest moment discuția se schimbă radical. Am mai luat un astfel de bec, tot ars și voi avea 16 baghete în total.Familia are deja idei suplimentare cu ele. Atât de suplimentare încât eu voi rămâne tot cu neoanele mele și baghetele vor fi folosite pentru iluminatul curții. Când consiliul de familie va hotărâ ce anume să „aleg” eu am să iau legatura cu dumneavoasră. Ultimile idei ar fi grupuri de câte 3 sau 4 bucăți pe fațada casei si pe laterala de parcare ce vor lumina în trepte în funcție de proximitatea persoanei față de casă. Chiar în timp ce scriu se ține consiliul așa că nu va dura mult. Mulțumesc pentru sfaturi. Editat Aprilie 18, 2022 de barbulescuorlando Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum