Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

REPARARE becoled

Postări Recomandate

Hai ca am vazut-o si pe asta... cum este stiut ca nu imi plac becoledurile... mare minune sa propun acum sa le si reparam.

Dar stati un pic - sa vedeti ce becoled are un coleg:

Am primit de curând un bec LED cu driverul ars: Am desfacut elementele și as vrea sa încerc alimentarea lor în alta configurație. Pe eticheta scria 40-50 vcc la 1,2 A  As pune 2 SMPS-CC sa alimentez câte jumătate din grup.   https://www.celon.ro/surse-de-lumina-1397/lampi-si-tuburi-cu-led-1890/becuri-led-profesionale-6506/bec-led-hql-led-95w-e40-alb-rece-4000k-osram-836793.html

Uite si raspunsul meu:

Problema este la ce doresti sa-l utilizezi, ca pentru iluminat casnic este overkill, in general spatiile uzuale necesita oricum sub 5.000 lm.

Este pacat sa demontezi amsamblul, dupa parerea mea.

Ce se poate foarte bine este sa subdimensionezi sursa... adica sa lasi "becul" exact cum este si sa pui o sursa potrivita spatiului pe care il iluminezi, as zice oricum sub 40W. La putere atat de mica fata de ce era OEM sigur nu ai probleme de racire, iar randamentul va creste.

POSIBIL sa mearga plasata sursa intre cele 8? ansamble radiator+ led, ceea ce in mare parte ar mentine aspectul initial.

Varianta spusa de tine, sa "rupi" becul in doua poate sa functioneze, dar va fi greu sa refaci cumva structura... ar fi bine sa-mi spui cum vrei sa procedezi.

Chiar si asa este si probabil si benefic sa te duci pe putere mai mica decat 1/2 din initial.

Practic:

- eficienta ansamblului este 13.000lm la 90 W, asta POSIBIL incluzand si pierderile din driverul original, adica buna, sau POSIBIL foarte buna daca se includ si pierderile din driverul original

- CRIul l-am gasit pe o cautare, este 80, adica normal.

- 4000K este considerata peste tot "neutra" ma mir ca aici este catalogat ca lumina rece (rece este peste 5000K)

- **** de unde ai scos 40-50V - 1,2A - de pe sursa initiala? - daca da atunci TOT AR FI NECESAR: 1. sa vezi cum sunt cablate ansamblele radiator + led, se pare ca sunt 8 bucati?   ///      2. sa probezi un singur ansamblu radiator + led sa vedem tensiunea care cade pe el. Evident ca proba trebuie facuta la curentul nominal de impartit la numarul de radiatoare - daca sunt in paralel.

Posesorul a postat mai jos...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• barbulescuorlando

18

• Dxxx

17

• dumitrumy

7

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Becul OSRAM) era lipit de suport și turnat în rășină. Mi-a fost imposibil să ajung la driver fara tăierea corpului. Pe eticheta mica din interior scrie DC40-50v si 1,8 A Am gasit drivere de la well de 1,4A dar la 55vcc deci ceva mai mult decât maximul admis de un element. M-ar interesa acel driver pt ca e dimabil fie cu tensiune 1-10vcc fie cu codificare DALI. Unul singur era de 30-48 vcc dar de 1,2 A.  Elemenții, 8 la număr, sunt buni, i-am testat cu un driver de curent constant de 48vcc( 600mA), de la un proiector LED și funcționează toți 8. Nu sunt interesat să îi las în configurația „bulb” mai ales că sunt cu radiatorul lor original. Îi voi folosi răspândiți într-o cameră de 20mp cu zone sau, în cazul fericit, cu dimming.

O întrebare, va rog, 1,8 A nu este intensitattea totala a celor 8 „baghete” puse în paralel?

photo_2022-04-16_16-22-52.jpg

photo_2022-04-16_16-22-58.jpg

photo_2022-04-16_16-22-34.jpg

photo_2022-04-16_16-22-41.jpg

photo_2022-04-16_16-22-47.jpg

photo_2022-04-16_16-43-41.jpg

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

E cam puţin 1,8A curentul total prin 8 baghete în paralel.Asta presupune un randament luminos foarte mare al ledurilor şi o încălzire destul de mică a ,,becoledului,, la cei 95W declaraţi.Dar la cât costă jucăria (cât un televizor decent), s-ar cam justifica. Ai scris că ai probat fiecare baretă cu un driver separat.Cât consuma o baretă ?

Link spre comentariu

S-au clarificat unele din intrebarile mele...

Deci sunt 8 unitati puse in paralel, maxim 225mA per unitate, iti sugerez ca sa cazi sub aceasta valoare...putin sau chiar destul de mult, cu cat mai mult cu atat mai bine se simt ledurile.

Inteleg ca poti sa rezolvi partea de design/estetica privind amplasarea "in teren" a unitatilor, deci nu te atrage mentinerea structurii initiale.

Ce te rog sa faci: pune 3 unitati in paralel si alimenteaza-le din sursa proiectorului, cea de 600mA. Masoara si curentul si tensiunea pe grupul unitatilor. Daca nu este mare deranj repeta masuratoarea si cu toate cele 8 unitati in paralel.

Daca te distreaza testele poti si o valoare intermediara, sa zicem 5 sau 6 unitati.

Asta ne-ar da tensiunea pe uniati la ~200mA si la 75mA (desi este probabil ca acolo sunt mai degraba 500mA, nu 600).

Oricum testele ar trebui sa fie in zona normala de functionare cat timp pui peste 3 unitati, deci poti eventual sa masori curent/tensiune si imediat dupa punerea in functie, si dupa un interval cand se ajunge la echilibru termic.

Daca dispui toate unitatile intr-o camera de 20m2 ce pot sa iti zic este ca 3.000... maxim 5.000lm ar fi de ajuns, depinde de optica concreta. Si de la persoana la persoana sunt cerinte diferite, posibil ca unii sa fie multumiti si cu 1000-1500lm...

Deci eu cred ca potrivit ar fi un singur driver de ~1A/40W. Sau daca pui doua unitati va fi necesar sa aiba 2 x 0,5A.

Acum, daca ai si dimming poti sa mergi la putere maxima mai mare, pentru ca vei putea regla spre mai putin.

In extrem ai putea sa ajungi si la 8 surse separate... dar cheltuiala si deranjul ar fi prea mari, plus ca este o camera normala nu vreo namila de peste 100m2 in care sa ai necesare 8 zone diferite.

Daca faci masuratorile ne lamurim ce domeniu de tensiune trebuie sa aiba sursa. Se poate sa pui sarcina ca in original, dar se poate sa dispui si in serie, daca sursa este de curent mai mic, dar de tensiune mai mare.

@validae -ai dreptate... dar aia 95W ar trebui sa nu fie pe leduri, ci la intrarea de 220V.

Daca socotim randamentul sursei la o valoare decenta de 80%, atunci pe leduri ar fi 76W, adica ne duce la ideea ca tensiunea pe unitati ar fi de 42V la cei 1,8A.

Sunt surse mai amarate, cu randament sub 70%, iar cele bune/foarte bune  trec de 90%.

Link spre comentariu

Ma gandesc ca exista standarde de iluminare in rezidential si birouri pentru Romania.

Ca regula generala, din punct de vedere al standardelor de securitate si sanatate la locul de munca, in birouri de lucru cu hartogaraie se recomanda intre 300 si 500 lx la nivelul tabliei biroului. In medii unde se cere o acuitate vizuala mai importanta (lucrul cu componente mici, de exemplu), experienta mea ma duce spre 1000lx sau mai mult. Depinde si de culoarea luminii si de acei factori tehnici pe care tindem sa-i ignoram.

Deci, instalezi ledurile unde trebuie si reglezi curentul pana obtii intensitatea necesara activitatilor desfasurate in camera. Evident, daca obtii intensitatea catre curentul maxim, e nevoie de mai multe leduri. 

Link spre comentariu

Exista astfel de standarde prin firmele straine cu filiale prin Romania.
Dar si acolo doar la predarea spatiului. Dupa ce s-a ars 'becul' , romanul se descurca.
In rest se merge pe care-i becul cel mai ieftin si de unde ne luam spaga cea mai mare la achizitie.

Link spre comentariu

Camera aceea nu este o cameră de locuit, de dormit. Este una de lucru. Va cuprinde o zona unde am masa de lucru la reparațiile mele, de fapt doua mese cu doua zone distincte. De aceea doresc dimming pt ca la unele reparații lumina se reflectă in materiale si e prea puternică. Alteori am nevoie sa vad prin transparență la cablaje deci posibilitatea reglajului de intensitate e bine venită. 

O singura „baghetă” consumă cam 230mA. Doar 2 în paralel am putut monta pe driver-ul meu de 600mA ( probabil doar de 500 așa cum ai remarcat) Cu două se cam încinge după o jumătate de oră.   Tensiunea este de 48vcc cu unul, cu doua scade puțin spre 42-43vccla un consum de 450mA aprox  Am sa mai fac mâine alte măsurători cu mai multe în paralel.

Link spre comentariu

In mare parte ajunge si atat, daca ai masurat deja.

Nu are nici un sens sa le soliciti peste cat era OEM, deci discutam de 40-45V - iar curentul ramane sa hotarasti tu in cate divizezi... doua, trei?

In testul tau - lumina de la 2 unitati cam la 20-25W - era suficienta pentru ce iti trebuie?

Daca da, atunci curentul ar ramane pe la 0,5A, si cu cat pui mai multe baghete in sarcina cu atat mai bine si mai lejer pentru ele - adica ai putea sa faci maxim 4 corpuri de iluminat, cu cate 2 baghete. Probabil ca mai bine ar merge numai doua corpuri - cu cate 4 baghete, cu rezerva mare.

Ar mai exista si varianta a treia: sa faci doua corpuri cu cate 3 baghete. Raman  2 baghete ca sa faci o lampa locala pe bancul de lucru, sau sa faci doua astfel de lampi locale - folosind surse mai mici, de sub 10W.

Mamaaaa, ce mi-ar place si mie sa am 20m2 ca atelier de lucru...

Link spre comentariu

Da, foarte probabil ca da 250mA +/-  pentru ca a pus doua baghete in paralel, deci discutam de jumatate din curentul de la iesire.

A spus "driver de curent constant de 48vcc( 600mA), de la un proiector LED" - ceea ce iseamna FOARTE PROBABIL un proiector chinezesc. Pe masuratelea daca chinezul spune 600mA de obicei curentul este pe la 450-500 mA ... ... asa ca jumatate este apropiat de 230mA...

Pare corect.

Link spre comentariu

„camera” este un subsol de casa pe care il împart cu masina de spălat , rafturile cu murături( sic) rafturile cu altele si doua mese in L pt lucrul meu  Evident ca colțul meu cu amplificatoare , cd player , Pc , osciloscop, generator ...etc sunt „gioarsele” din beci în concepția consoartei. Eu am cam 1/3 din total. Cu acestea voi amenaja 2 spații pt mine, cu câte 2 baghete, o lampă mobilă cu braț articulat și citeva în zona de spălat și călcat.

Lumina cu două baghete este orbitoare. Te rănește chiar și prin ploapele închise

Drivere am de la două proiectoare Lhouis ce au fost vandalizate.

Poate în seara aceasta am să urc câteva poze cu măsurători.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, barbulescuorlando a spus:

Tensiunea este de 48vcc cu unul, cu doua scade puțin spre 42-43vccla un consum de 450mA aprox 

Acum 9 ore, Dxxx a spus:

Pe masuratelea daca chinezul spune 600mA de obicei curentul este pe la 450-500 mA ... ... asa ca jumatate este apropiat de 230mA...

Link spre comentariu

@barbulescuorlando - chiar si o treime din 20m este de invidiat...

Parerea mea: as merge pe solutia 2 corpuri cu cate 3 baghete, fixate probabil de plafon + doua lampi mai mici in zona de lucru cu cate o singura bagheta  mobile sau fixe - la astea daca ai 1000lm este arhisuficient pentru ca emit din proximitate.

@dumitrumy

Da, nu inteleg ce te deranjeaza... totul este corect.

Vf nu este constant pe LEDul in conductie, ci creste pe masura cresterii curentului.

A pus initial o bagheta la ~600mA (mult peste OEM, presupun ca a fost doar o proba scurta), tensiunea a fost 48V, dar evident ca nu este un punct de functionare utilizabil.

A pus apoi doua baghete in paralel, deci curent per bagheta pe jumatate si tensiunea a fost 42,5V - absolut normal, oricum 300mA este inca prea mult pentru functionare permanenta.

De aia eu am zis "discutam de 40-45V"

Daca te deranjeaza ca aparent curentul a fost o data 450mA... tine cont ca cealalta data nu este precizat, probabil nu a masurat.

Adevarat ca daca este curent constant, el este mentinut cu o bucla (feed-back) activa, deci chiar e mentinut constant.

Aici se pot lejer presupune doua ipoteze: fie nu este in zona de tensiune in care curentul este constant / fie 450mA este valoarea constanta desi pe eticheta scria 600...

"zona de tensiune in care curentul este constant" - este determinata tehnic, daca iesi cu tensiunea din acesta zona curentul incepe sa varieze, este normal.

Numai teoretic exista generator de curent constant care ar putea sa forteze curentul la valoarea respectiva indiferent de tensiune.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, barbulescuorlando a spus:

Am gasit drivere de la well de 1,4A dar la 55vcc deci ceva mai mult decât maximul admis de un element.

Daca ajuti pe cineva trebuie sa-l ghidezi de la inceput, cand se vede ca nu stapaneste conceptul de generator de curent. Aici se teme de tensiunea max a driverului.

Acum 17 ore, barbulescuorlando a spus:

Unul singur era de 30-48 vcc dar de 1,2 A. 

Daca il avea pe acesta era tentat sa verifice cu el fiecare bareta in parte, daca la 600mA au scapat, cu acesta slabe sperante.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări