Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

380 -> 220

Postări Recomandate

• Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iop95

6

• Alex vw

5

• Ion_Bumbu

4

• sla

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa cum se vede motorul are doua turatii in raport 1:4 cu infasurarile conectate in stea.

Conectarea la 230V cu condensator nu este recomandata, cu atat mai mult in instalatii de ridicat...

Daca sunt accesibilie si capetele infasurarilor si se poate conecta in triunghi, solutia corecta este un convertizor de frecventa.

Se va programa astfel incat sa fie folosita o singura infasurare/mod conectare (turatie mare).

Oricum, orice modificare la o asemenea instalatie trebuie facuta doar de cineva care este autorizat / are experienta cu instalatii de ridicat. Riscurile pot fi majore.

Link spre comentariu

Motorul este cu doua turatii, 3000rpm (2 poli) si 750rpm (8poli), respectiv are doua bobinaje trifazate legate fiecare in stea, capetele bobinajului sunt scoase afara iar steaua este legata in interior. Prin schema se arata cum sunt legate bornele motorului pentru cele doua turatii, respectiv schimbare de sens ( ridicare/coborare). Acest motor nu se poate modifica pentru utilizare cu alimentare la o retea monofazata de 230V (pentru aplicatia aceasta).

Link spre comentariu

O infasurare este conectata la ridicare, cealalta la coborare.

Se poate folosi la 230V cu convertizor de frecventa si pastrarea cuplului/fortei de ridicare dar viteza va fi aproape 2 ori mai mica (1.73ori).

Sau se poate pastra aceeasi viteza dar cuplul va fi de aprox 3 ori mai mic...

Link spre comentariu

Pare a fi motor Dahlander deci slabe sanse  de a rezolva cu un condensator problema.

Puterea este mica deci gasiti un convertizor 230/400Vac si-l folositi pe acela.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
4 minutes ago, iop95 said:

Nu e Dahlander, raportul e 1:4, nu 1:2.

Corect, e motor cu infasurari separate, asa cum am mai zis anterior. Are steaua ( stelele) legata in interior, nu se poate schimba conexiunea in triunghi.

Link spre comentariu

Motorul are doua infasurari separate conectate intern (nu stiu daca sunt conectate in stea sau in triunghi) functioneaza cu cele doua viteze atat la ridicare cat si la coborare (butoanele "UP" si "DOWN" au doua poziti, pozitile se simt la mana in momentul apasarii), in principiu cred ca poate fi modificata si cu condensator dar cred ca te complici, elementele de siguranta nu sunt afectate de puterea motorului (frana, lant, carlig, etc.) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări