Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa transformator

sonic11

Postări Recomandate

D-lor.  Un traf de iesire nu este bine ca sa fie inpregnat ... iar izolatia dintre straturi este bine sa fie hirtie de maculator ordinar...sau din " coli ministeriale antice" ....inpregnarea si o izolatie de calitate se comporta ca un dielectric intr-un condensator marind capacitatea parazita nedorita

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

13

• simson

6

• flomar60

6

• BRANCA

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, tm07uxo a spus:

D-lor.  Un traf de iesire nu este bine ca sa fie inpregnat ... iar izolatia dintre straturi este bine sa fie hirtie de maculator ordinar...sau din " coli ministeriale antice" ....inpregnarea si o izolatie de calitate se comporta ca un dielectric intr-un condensator marind capacitatea parazita nedorita

Avand in vedere ca sarma este deja lacuita, un strat suplimentar de lac nu cred ca influenteaza cu nimic.

Inpregnarea are beneficiile ei, dar si unele dezavantaje.

Raportat la izolatie eu raman la hartia de transformator avand in vedere destinatia transformatorului.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, vera a spus:

Ca izolatie, am de 0,05, 007 si 0,1mm, o franjurez 2mm pe laterale.

Eu franjurez doar pe o laterală izolatia....acolo unde se termină stratul și incepe altul nu e cazul....bineînțeles metoda se aplică doar intre straturile aceleiași înfășurări....când am trafuri identice de executat ,prelucrez subansamblele pentru 2 uneori chiar 3 carcase deodată....depinde de grosimea materialului....iar sursa de sticlotextolit este lângă mine,la Craiova....foi de 2m x 1m...prețul este pe kg....

Link spre comentariu

@tm07uxo,spune:

"inpregnarea si o izolatie de calitate se comporta ca un dielectric intr-un condensator marind capacitatea parazita nedorita"-oare?

Toate transformatoarele out, de firma, pe care le-am desfacut, erau impregnate. Daca se utilizeaza lac de barci, ca lac eletroizolant, ai perfecta dreptate.

Unii fac impregnarea in vid. Iese o bobina beton, cu parametrii uniformi (lipsesc bulele de aer intre spire/straturi).

Ca izolatie intre straturi, hartia neinpregnata (macar cu parafina) nu este buna, deoarece atrage umezeala inrautatind param. electrici ai bobinei (param. trafo sunt dependenti de conditiile atmosferice).

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ca solutie rapida de confectionare a unei carcase folosesc trafoboard, semana cu un prespan insa este special pentru transformatoare.Le foloseam si acum 30 de ani la confectionarea de carcase.Ca izolatie intre straturi, folosesc hartie de transformator, care n-are nici o legatura cu hartia de maculator sau alte tipuri de coli.Are alte proprietati dielectrice si mecanice.In Electroputere nu foloseau altceva.Trafoboard n-am prea mai  gasit, era o fabrica la Piatra Neamt, nu stiu daca mai produce.Nu vor iesi Profi, dar lucrate cu grija , tin peste 30 de ani.In medii umede se mai umfla , dar pentru aplicatii home user este un material decent.Desigur  si eu as prefera sa fac carcase la  imprimanta 3D, doar ca nu stiu sa o folosesc , ma rog, sa fac programul pentru ea.Tehnica de bobinare si restul tin de fiecare in parte.Impregnarea e ok la trafo retea.

Link spre comentariu

Aveți aici, o poză cu carcasă din materialul menționat de dvs (un preșpan mai gros!) și o carcasă din sticlotextolit....carcasa din preșpan este de la trafo alimentare din tv Rubin 102....oricând aș alege sticlotextolitul cu toate că e mai greu de prelucrat!....despre hirtia izolatoare dintre straturi ,total de acord!....însă e greu de găsit și aceasta iar eu ,în ultimul timp , am înlocuit-o cu hârtie de copt maronie( există și albă dar e mai proastă) care este perfectă pentru utilizarea ca izolator între straturi!....trafurile mele ,după realizare și izolate între straturi cu hârtie de copt, sunt supuse testelor de supratensiune cu tensiune alternativa de 800-1000V...între 1 și 5 minute ....și rezistă cu brio....

669884380_IMG_5896(FILEminimizer).thumb.JPG.2468f3bf1a0a089daa841d1630111b93.JPG

Link spre comentariu

Pentru testare, avand in vedere ca tensiunile de lucru,uzual,  nu depasesc 450V , recomand testarea cu un megohmetru la tensiunea de 500V( cc-evident) timp de 1 minut.Acest lucru previne inbatranirea fortat a izolatiei conductorului bobinelor.Valorile  mai mari de testare sunt pentru alte tensiuni de lucru.

Dupa cum am spus in postarea anterioara, trafoboard-ul este o solutie rapida.Steclotextolitul este o solutie robusta iar cine isi poate concepe programul pentru 3D are ambele avantaje.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, flomar60 a spus:

Super! :aplauze

Asa ca fpt divers, carcasele realizate de dv. manual sunt chiar de invidiat, profii, dar unii dintre noi ne nastem cu doua maini stângi:rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări