darius_bv Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 10 minutes ago, bcristian said: Sunt standard in BMP-uri. Nu sunt pentru protectia la electrocutare, ci la incendiu si furt curent. Da,in acest caz se justifica. Oricum, este obligatoriu sa existe o diferentiala de max. 30ma in aval de cea din BMPT. Link spre comentariu
LucaGRG Postat Aprilie 11, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2022 (editat) 16 minutes ago, bcristian said: Sunt standard in BMP-uri. Nu sunt pentru protectia la electrocutare, ci la incendiu si furt curent. Dar initiatorul nu are - f ciudat de ce nu. Probabil s-au bazat pe diferentiala de 30 mA din panoul alb mic, in care mai e o tetrapolara C40. Vestea proasta: generala din BMPT e C16, deci limita pe oricare din faze e de 16A. Fiind C, probabil ca nu o sa sara nici la 20A, decat in soare. Releul de supraveghere faze nu-l vad nicaieri. Cumva e in interiorul panoului mic? Exemplu: http://www.recomplast.com/admin/upload/big/image_68712.jpg Legatul nulului cu impamantarea in BMPT e obligatorie conform normativului. Dar daca distribuitorul n-a facut-o nicaieri (vezi ce ziceam de cum e la mine), daca le legi priza ta de pamant va deveni nul pentru toata reteaua din zona, si nu vrei asta. Protectia diferentiala merge independent. Impamantarea ta o lasi sa-ti asigure protectia ta, n-ai cum sa faci treaba distribuitorului. Verifica totusi pompa sa nu aiba intr-adevar o scurgere de curent catre carcasa (cu un megaohmmetru). Va multumesc foarte frumos! Acum am inteles Just now, darius_bv said: Da,in acest caz se justifica. Oricum, este obligatoriu sa existe o diferentiala de max. 30ma in aval de cea din BMPT. Exista diferentiala de 30ma chair 3 una pentru ~casa batraneasca~ casa1 si casa 2 sa zic asa pentru ca e facut pe 2 zone casa Editat Aprilie 11, 2022 de LucaGRG Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 Este bine conceputa instalatia. In orice caz, dupa ce va asigurati ca pompa nu are nicio problema, daca legati la BMPT nulul de protectie impreuna cu nulul de lucru, diferentiala nu va mai avea niciun motiv sa decupleze din cauza retelei. Va decupla daca sunt probleme din instalatia dumneavoastra pana la BMPT. Repet: asigurati-va ca pompa este in regula. Link spre comentariu
bcristian Postat Aprilie 12, 2022 Partajează Postat Aprilie 12, 2022 Daca leaga impamantarea lui de nulul retelei, si nulul respectiv mai e legat la pamant doar prin capatul satului la transformator, iar reteaua e dezechilibrata, diferenta dintre nulul retelei si pamant se va scurge prin tabloul lui. Stiu ce zice normativul, si e corect, daca distribuitorul ar fi aplicat-o. Trebuia sa lege nulul la pamant la fiecare cativa stalpi, de altfel, dar de multe ori nu o face. Link spre comentariu
LucaGRG Postat Aprilie 12, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2022 32 minutes ago, bcristian said: Daca leaga impamantarea lui de nulul retelei, si nulul respectiv mai e legat la pamant doar prin capatul satului la transformator, iar reteaua e dezechilibrata, diferenta dintre nulul retelei si pamant se va scurge prin tabloul lui. Stiu ce zice normativul, si e corect, daca distribuitorul ar fi aplicat-o. Trebuia sa lege nulul la pamant la fiecare cativa stalpi, de altfel, dar de multe ori nu o face. Din câte am observat în tabloul de la contor împământare care vine din casa e legata la nulul de la rețea și în același timp pe o bara de zinc în pământ lângă stâlp aprox 5 6m. Casa nu este legata la împământare din rețea dar e conectata la o bara de 1 m bătută în pământ care nu face absolut nimic și e posibil sa fie ea cauza, o sa încerc remedierea prin a lega împământarea casei la tabloul de la contor Link spre comentariu
LucaGRG Postat Aprilie 24, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2022 On 4/12/2022 at 9:28 AM, bcristian said: Daca leaga impamantarea lui de nulul retelei, si nulul respectiv mai e legat la pamant doar prin capatul satului la transformator, iar reteaua e dezechilibrata, diferenta dintre nulul retelei si pamant se va scurge prin tabloul lui. Stiu ce zice normativul, si e corect, daca distribuitorul ar fi aplicat-o. Trebuia sa lege nulul la pamant la fiecare cativa stalpi, de altfel, dar de multe ori nu o face. Am gasit rezolvarea, impamantarea era de vina, nu era legata la cea de la stalp PEN Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 La 12.04.2022 la 10:03, LucaGRG a spus: Casa nu este legata la împământare din rețea dar e conectata la o bara de 1 m bătută în pământ Acum 9 ore, LucaGRG a spus: impamantarea era de vina, nu era legata la cea de la stalp PEN La electronica sunt mii de scheme postate pe forum, la electricitate nu stiu daca am vazut in 12 ani 10 desene cu descrierea instalatiei. Ce o fi asa greu! Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 E normal si foarte bine ca nu exista scheme. Nu se stie ce intelege fiecare, iar de gigei e plin pamantul. D-aia exista electricieni cu patalamaua la mana, ca sa nu riscam vietile entuziastilor care nu stiu ce fac. Schema de mai sus nu e un secret, se gaseste in normative. Daca nu e inteleasa, atunci e clar ca nu ai abilitatile sa faci tu lucrarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum