Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Relatie lux-volti


Andreea Mihu

Postări Recomandate

Buna! 

Am o intrebare in legatura cu aceasta cerinta:

"Să se proiecteze un circuit electronic pentru măsurarea nivelului de iluminare in domeniul specificat. Circuitul este prevazut cu 4 sau mai multe indicatoare luminoase (LED) care semnalizeaza depasirea pragurilor. De asemenea, circuitul este alimentat de la tensiunea ±VCC. LED-urile trebuie sa fie de culori diferite pentru fiecare domeniu specificat. Rezistenta electrica a traductorului de lumina variaza neliniar cu valoarea nivelului de iluminare măsurat - se va proiecta un circuit de liniarizare pentru aceasta."

Domeniu variatie rezistenta traductor: 10k-20k

Intensitate luminoasa[lux] 1000-6000

 

Intrebare: Cum as putea sa transform domeniul 1000-6000 [lux] in volti? Care este relatia dintre lux si V?

 

Editat de Andreea Mihu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    2

  • Dxxx

    1

  • franzm

    1

  • Andreea Mihu

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Prima dată alegi un traductor optim scopului.Adică un fotorezistor, celulă fotovoltaică sau fotodiodă.Dacă foloseşti o celulă fotovoltaică, poţi vedea direct dependenţa dintre nivelul de iluminare şi tensiunea generată.În cazul tău trebuie un fotorezistor.Trebuie să cauţi prin cataloage unul care să aibă parametrii ceruţi de proiect.

Apoi faci schema simplă de test de mai jos.Ca să poţi face un tabel cu echivalenţa ,,Lux/Volt,, pentru schema de mai jos ai avea obligatoriu nevoie de un luxmetru calibrat industrial.Se găsesc totuşi destule pe la fotografi, dar şi pe net poţi găsi aşa ceva.Fiind un proiect didactic, mi se pare normal să te ajuta profesorul îndrumător cu asta.

https://circuits-diy.com/light-intensity-meter-using-ldr/

Light Intensity Meter

Link spre comentariu

Nu exista nici o relatie directa intre lux si volt.

 

Poate sa stabilesti o corelatie... tabelara sau grafic .... valabila NUMAI pentru un montaj bine definit caruia ii determini tu respectiva variatie prin masuratori punctuale si apoi interpolezi obtinand o curba pe grafic.

De abia cand ai terminat vei avea o relatie PARTICULARA RESPECTIVULUI MONTAJ in care vei putea spune ca la o anumita iluminare obtii X volti din montajul tau.

Link spre comentariu

Normal că nu există o relaţie de genul 1 Lux = xVolţi decât la un anumit traductor specific, de asta are nevoie de fapt pentru început de un montaj practic, care să facă o corelaţie între nivelul de iluminare şi o tensiune de ieşire. Cel mai simplu era cu o celulă fotoelectrică, acolo la un anumit nivel de iluminare ai o anumită tensiune de ieşire.

În cazul schemei indicate de mine trebuie înlocuit (după teste) voltmetrul cu un indicator cu leduri de genul ,,vu-metrului,, audio, doar că un anumit led aprins va semnifica un nivel de iluminare în lucşi....plus că mai trebuie şi liniarizată indicaţia.

Proiectul nu e unul prea uşor nici pentru cineva care are experienţă, deci va trebui să fie asistat(ă) de cineva care se pricepe.

 

1 LUX- Unitate de masura a iluminarii, egala cu iluminarea unei suprafete care primeste un flux luminos de un lumen repartizat uniform pe o arie de un metru patrat.

 

Link spre comentariu

@Andreea MihuÎnainte de toate, cautati prin curs sau îndrumatorul de laborator caracteristica tipica a unui fotorezistor (posibil sa aveti si o formula). Domeniul de variatie al rezistentei LDR fiind mic, se poate folosi într-o schema de divizor de tensiune (un rezistor "la parter" si LDR "la etaj"). Urmeaza un circuit cu AO, cu rezistenta de intrare mare si circuit de reactie ceva mai deosebit la care, prin deschiderea potrivita a unor diode, se modifica amplificarea în functie de nivelul de tensiune aplicat la intrare. Asemenea circuite s-au folosit pe scara larga pentru linearizarea raspunsului traductoarelor. Ar trebui sa aveti un asemenea circuit fie în curs, fie în îndrumatorul de laborator.

Link spre comentariu

N-am verificat recent și este posibil sa ma înșel, dar cred ca un LDR are caracteristica logaritmica. Cel mai simplu s-ar liniariza cu un amplificator exponențial. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări