docfortysix Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 Va salut, incep prin a spune ca voi contacta un electrician pentru lucrare, eu sunt amator in domeniu, doar ca imi place sa ma interesez si sa stiu anumite lucruri. Renovez un apartament cu 3 camere, bucatarie, 2 bai, si implicit va fi o noua instalatie electrica adapatata zilelor noastre. Conductorii pentru prize 2,5 iar pentru lumini 1,5. In urma calculelor mele vor fi in total 13 circuite pt. prize din care vor fi 7 dedicate pentru: plita, cuptor, masina spalat vase, frigider, masina spalat rufe, uscator rufe si aer conditionat. Restul de 6 vor fi pentru camere, restul prizelor din bucatarie, hol. Pentru lumini vor fi 3 circuite. Referitor la configurarea tabloului ma gandeam in felul urmator, si va rog sa-mi spuneti ce e gresit si ce ar putea fi imbunatatit: pe general un RCCB 25A 300Ma tip A, o protectie la supra/subtensiune, un RCCB 16A 30mA tip A din care sa plece 5 MCB-uri B16 pt circuitele de prize pt camere + aerul conditionat, un RCCB 16A 30mA tip A din care sa plece 5 MCB-uri B16 pt circuitele pt bucatarie, un RCCB 16A 10mA tip A din care sa plece 3 MCB-uri B16 pt circuitele din baie, un RCCB 10A 30mA tip A din care sa plece 3 MCB-uri B10 pt lumini. In functie de buget poate un AFDD. Considerati ca e bine gandit? ce ar mai fi de adaugat sau de scos. Multumesc Link spre comentariu
flomelomanul Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 Prea multe circuite de iluminat pentru un apartament. De regulă, în apartamente cu 2-3 camere se prevede un singur circuit pentru lumini. RCCB-ul general trebuie să aibă curentul nominal cel puțin egal sau mai mare decât disjunctorul general din firida cu contoare. Mi se pare puțin 25A. Dacă disjunctorul general din FDCP este doar de 25A, o să aveți mari probleme în utilizarea comodă a electrocasnicelor din casă. RCCB-urile de 16A e posibil să nu reziste la curenții absorbiți simultan de receptoarele conectate în circuitele pe care le protejează. Ar fi bine să le înlocuiți cu unele de 25A. AFDD-urile nu sunt reglementate în România, deocamdată, dar în țările unde ele există deja în normative, este contraindicată folosirea lor ca protecții generale, deci n-ar strica să respectăm și noi acest lucru. La lungimile uzuale ale circuitelor dintr-un apartament (probabil sub 25m), nu este necesar să utilizați MCB-uri cu curba B. Cine v-a recomandat asta? Curba C este foarte potrivită și faceți și economie în buget. Oare este inutil să precizez că MCB-urile trebuie să fie bipolare (1P+N sau 2P), conform art. 5.3.4.0.3 din I7-2011? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 Tocmai am ajutat un prieten cu instalarea cablurilor și....... La cite circuite individuale ai acolo primul meu gind a fost ca vei avea peretele de sub tablou plin numai cu tuburi pt cabluri. A doua problema: cite poziții de șină îți vor ocupa toate acele siguranțe? Îți încap într-un tablu casnic? In rest nu-s electrician autorizat ca să știu toate standardele și sa comentez. Link spre comentariu
TestPoint Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 (editat) Acum 3 ore, docfortysix a spus: Va salut, incep prin a spune ca voi contacta un electrician pentru lucrare, eu sunt amator in domeniu, doar ca imi place sa ma interesez si sa stiu anumite lucruri. Renovez un apartament cu 3 camere, bucatarie, 2 bai, si implicit va fi o noua instalatie electrica adapatata zilelor noastre. Conductorii pentru prize 2,5 iar pentru lumini 1,5. In urma calculelor mele vor fi in total 13 circuite pt. prize din care vor fi 7 dedicate pentru: plita, cuptor, masina spalat vase, frigider, masina spalat rufe, uscator rufe si aer conditionat. Restul de 6 vor fi pentru camere, restul prizelor din bucatarie, hol. Pentru lumini vor fi 3 circuite. Referitor la configurarea tabloului ma gandeam in felul urmator, si va rog sa-mi spuneti ce e gresit si ce ar putea fi imbunatatit: pe general un RCCB 25A 300Ma tip A, o protectie la supra/subtensiune, un RCCB 16A 30mA tip A din care sa plece 5 MCB-uri B16 pt circuitele de prize pt camere + aerul conditionat, un RCCB 16A 30mA tip A din care sa plece 5 MCB-uri B16 pt circuitele pt bucatarie, un RCCB 16A 10mA tip A din care sa plece 3 MCB-uri B16 pt circuitele din baie, un RCCB 10A 30mA tip A din care sa plece 3 MCB-uri B10 pt lumini. In functie de buget poate un AFDD. Considerati ca e bine gandit? ce ar mai fi de adaugat sau de scos. Multumesc Anul trecut am facut ceva renovari si am refacut si instalatia electrica la un apartament cu 4 camere/bucatarie/1 baie /anexa bucatarie(tip balcon) si am facut-o asa... Baia si bucataria (Zona Umeda)au circuitele separate de priza si lumina, de restul apartamentului(camere). Priza pentru Frigider este conectata la circuitul de prize general (camere) si nu de circuitul Zonei Umede,chiar daca se afla in bucatarie. 1.Circuit prize 2.Circuit lumina 3.Circuit prize (zona umeda-baie ,bucatarie) 4.Circuit lumina (zona umeda-baie ,bucatarie) 5.Circuit priza -(zona umeda-Masina de spalat/Uscat rufe 6.Circuit cuptor/plita inductie 7.Circuit Aer Conditonat 8.Circuit Spliter Priza AerConditionat. Editat Aprilie 7, 2022 de TestPoint Link spre comentariu
docfortysix Postat Aprilie 11, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2022 (editat) Multumesc pentru raspunsuri. Stiu ca sunt multe circuite, dar daca spatiul permite, consider ca e mai ok asa. @flomelomanul Intr-adevar siguranta de pe casa scarii, la contor ,e o fuzibila de 25. Intrebarea mea e daca pun RCCB-uri de 30mA pe circuite, ar mai avea rost cea de 300mA general? Adica oricum nu s-ar ajunge la scurgeri de 300mA ca ar sari cele de 30. S-ar putea pune un separator cu fuzibile in loc de general? Referitor la curba nu m-a sfatuit nimeni, doar pareri ce am citit pe forumuri si clipuri pe youtube, si cam toata lumea sugereaza curba B pt rezidential. Editat Aprilie 11, 2022 de docfortysix Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 Curba B se recomandă, doar că e destul de greu de găsit.Iar de găseşti sunt mai scumpe decât celelalte... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum