Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema intrerupator cap-scara

cercy

Postări Recomandate

La 07.04.2022 la 14:06, cercy a spus:

... Daca schimb pozitia intrerupatorului care a stins-o ultima data, acum poate fi aprinsa de celalalt intrerupator...

Incerc sa interpretez si aceasta a doua afirmatie din topicul initial. Voi numi "pozitia initiala" circuitul incorect din al doilea desen, unde lumina este aprinsa.
    Citez: "Daca schimb pozitia intrerupatorului care a stins lumina ultima data...".  Sunt doua cazuri posibile:
1. am stins din K1, iar acum schimb K1 in pozitia initiala din desen; evident se reaprinde lumina; sau:
2. am stins din K2 iar acum schimb K2 in pozitia initiala; iarasi evident se aprinde lumina.
    Continui citatul: "... acum poate fi aprinsa de la celalalt intrerupator"
    Asta insa presupune ca, dupa stingerea citata si discutata in postarea mea anterioara, a fost modificata starea celuilalt intrerupator, foarte posibil in incercarea (nereusita) de aprindere.
.....................
    In concluzie, pare ca se confirma ipoteza ca unul din comutatoare e legat gresit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cercy

5

• validae

3

• Ticu

3

• modoran

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mi-ar placea sa pot da mai mult detalii, dar cunostintele mele despre subiect nu imi permit decat o astfel de exprimare. Interpretarea de mai sus este corecta. Avand in vedere  ca tot ce pot face este a lega comutatoarele din nou, este vreun fel in care pot stii cum sa o fac corect? Din perete am acces la 3 fire (2 roz si unul galben). La ambele intrerupatoare am conectat firele roz pe partea intrerupatorului cu doua intrari si pe cel galben pe partea intrerupatorului cu o singura intrare.

Link spre comentariu

Trebuie "sunate" firele (explicase validae pe pagina anterioara cum se poate face procedura) ca sa fie identificate si sa te asiguri ca nu e vreunul intrerupt pe undeva. 

Link spre comentariu

Trebuie verificate întrerupătoarele cum se închid. Nu cred ca e ok ca firele roz sa fie legate pe partea cu doua intrări.

eu as lega firele roz la contactele care sunt in linie ca sa zic așa. Și cel galben la cel care nu are corespondent pe partea opusa. Sper ca ati înțeles ce am vrut sa zic.

Link spre comentariu

O solutie de identificare a firelor, fara fir suplimentar intre doze sau lampa de control.
Mai mult rebusistica, pentru ca cere multa rabdare si atentie. Plus multa prudenta.

Cap_scara_2.PNG

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Ticu a spus:

O solutie de identificare a firelor, fara fir suplimentar intre doze sau lampa de control.
Mai mult rebusistica, pentru ca cere multa rabdare si atentie. Plus multa prudenta.

Cap_scara_2.PNG

Foarte simplu și frumos, ca pt cei fără experienta dar ramine problema lucrului cu instalația sub tensiune și tocmai din cauza asta ar fi bine dacă ar participa și o persoana care a mai făcut asa ceva. 

În caz ca nu poate fi găsită o astfel de persoana recomand ca toate conectatile/deconectare explicate mai sus sa fie realizate cu circuitul deconectat de la rețea (scoasa/întrerupta siguranța) 

Link spre comentariu

Şi eu recomand fără tensiune.La apartamentul nou am folosit fir lung,o baterie şi un bec.Am verificat fir cu fir,să fiu sigur că faza trece prin comutatoarele pt lumină.Culmea că n-am găsit nimic greşit,deşj ambele fire aveau aceiaşi culoare...

Link spre comentariu

Daca firele din perete sunt ok, se pot identifica cele dintre intrerupatoare relativ usor cu un creion de electrician cu baterie, pentru verificarea continuitatii.(gen https://www.emag.ro/creion-led-testare-prezenta-tensiune-engineer-dkd-03-100-250v-curent-alternativ-dkd-03-jpedkd03/pd/DV2XKBMBM/)

Opreste tensiunea pe circuit lumina, scoate becul din soclu, si leaga doua fire intre ele la un capat (sunt 3 combinatii posibile), la al doilea intrerupator verifica continuitatea intre oricare doua fire (alte 3 combinatii). Din cele 9 combinatii posibile, se identifica cele doua fire dintre intrerupatoare in momentul cand gaseste continuitate.

Link spre comentariu

Eu inclin sa cred ca firele sunt OK.

Cred ca a luat intrerupatoare cap scara, cu conexiuni diferite (am intalnit asa ceva). Intai trebuie sa determine conexiunile intrerupatorului (daca nu este notat pe el), dupa care trece la verificarea firelor.

Problema se rezolva usor, decuplat de la tensiune, cu un bec lanterna, o baterie si cativa metrii de fir. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări