sesebe Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 Exista și surse "serioase " ce au frecventa variabila. Ex unele tipuri de PFC sau surse ce au un mod de lucru mai special înglobând și rolul unui PFC. Mai exista și altele care n-au treaba cu PFC și au frecventa variabila deși sint surse destul de serioase. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 7, 2022 Partajează Postat Aprilie 7, 2022 Atat de variabila frecventa cat sa varieze cu cateva procente riplul? Cred ca nu prea conteaza. Link spre comentariu
trigger Postat Aprilie 7, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2022 11 hours ago, dumitrumy said: Nu ai incredere, demonstreaza ca foloseste "formule incerte". Din prima postare a modelului pretins didactic: ”x Assume V0 is constant by neglecting the ripple ... ” aș prefera o redactare în forma ”Ass u me ...” și eventual și o formulă certă de corelație între valoarea de vărf și cea efectivă a tensiunii (pentru circuitul O.V.P.). Parcă am mai văzut ceva discuții de principiu pe tema asta. 5 hours ago, sesebe said: rolul unui PFC PFC ar fi facultatea de științe politice? https://pfc.uvt.ro/ Întreb ... Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 Unul dintre primele linkuri pe Google: https://www.electronicdesign.com/content/article/21187443/simplifying-power-factor-correction-in-smps Link spre comentariu
trigger Postat Aprilie 8, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2022 (editat) @Mircea Mulțumesc! Un link bun, am înțeles prescurtarea PFC (corecție a factorului de putere). Însă acolo văd că se pleacă de la: Inductor ripple current IRipple 20% to 30% IPk și vizează mai degrabă eficiența financiar-energetică decât riplul de tensiune la ieșire. Totuși, din articol (link) lipsesc cu desăvârșire figurile (fig.1 ... fig.7) la care textul pretinde că ar face referire și trimitere. Adică un ”Simplifying ...” total (nu doar condensatorul C ca mai sus). Însă măcar se pune problema răcirii condensatorilor (doi în loc de unul, chestiune de suprafață de răcire mai mare). Greșesc eu la seriozitatea lor? Editat Aprilie 8, 2022 de trigger completare Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 On 4/6/2022 at 10:48 PM, trigger said: Le eventuala ”uscare” a condensatorului de ieșire ar crește riplul, respectiv tensiunea de vârf, la aceeași valoare de tensiune efectivă stabilizată. Nu? NU! Creste doar riplul, NU si tensiunea de varf. Ceea ce inca nu pricepi este ca tensiunea de varf pe iesire este limitata tocmai de raportul divizorului din reactie si referinta ( feedback, asa cum filo-englezilor le place sa zica ). Daca spre exemplu ai referinta de 5V, si divizor cu 2 atunci tensiunea de iesire este stabilizata la Vref*2, adica 10V. Ei bine, indiferent ce pateste condul de pe iesire, varful tensiunii nu poate depasi cei 10V tocmai pentru ca divizorul ala impune off la controller cand se atinge acel prag. Creste in schimb riplul, si o face prin scaderea tensiunii minime, scazand capacitatea de filtrare, scade si energia pe care condul o poate inmagazina, deci scade si energia pe care o poate livra sarcinii intre pulsuri, rezultatul fiind o tensiune minima mai mica decat ar fi normal, iar riplul e tocmai variatia intre maximul impus de divizor si minimul impus de capacitatea de filtrare ramasa si sarcina. Cresterea excesiva a ESR are de multe ori efecte vizibile, deoarece esr mare inseamna disipatie ca mare in in cond, incalzire excesiva si fum... 18 hours ago, trigger said: Mulțumesc tuturor pentru disponibilitate și răspunsuri și îmi permit să-l amintesc pe Murphy care zicea că un gram de practică valorează cât un kilogram de teorie Fals! Teoria sta la baza oricarei experiente practice, asta n-au inteles si nici n-au sa inteleaga multi, si bat moneda pe practica aratandu-si apoi deficientele in discutii tehnice pe forumuri. Teoria elementara care sta la baza convertoarelor buck nici macar nu este atat de complexa, si, daca este studiata atent si cu rabdare si o minte deschisa ( nu polarizata anti-teorie ), descoperi cat de simplu e de inteles cum functioneaza montajul respectiv, si, intelegi foarte usor si unde sa cauti problema atunci cand nu functioneaza, intelegi foarte usor cum sa optimizezi ceva, etc... Practica in schimb este atunci cand schimbam galeti de componente pana merge ceva, si asa apar multi depanatori de meserie care abia daca stapanesc legile lui Ohm. On 4/6/2022 at 11:28 PM, trigger said: Astea însă (LED) nu au nici măcar un filtru anti-radiație în rețea, probabil că pentru a împiedica seara (sau la aprindere) orice recepție radio AM. Sursele de la becurile cu leduri sunt regulatoare de curent, nu de tensiune, n-ar trebui amestecate atat de usor in discutie. Chiar si cele vechi alimentate doar prin condensator, tot o forma de regulator de curent erau. Daca totusi becurile cu led sunt interesul tau prioritar atunci vezi sectiunea despre led-uri, exista acolo deja multa teorie despre alimentarea si functionarea ledurilor. Link spre comentariu
trigger Postat Aprilie 8, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2022 (editat) 6 hours ago, Marian said: Fals! Teoria sta la baza oricarei experiente practice, asta n-au inteles si nici n-au sa inteleaga multi ... ... Mulțumesc! Da, la nivel didactic-școlar așa este, aveți dreptate, nu se intră în laborator fără a cunoaște o teorie minimală (și protecția muncii). Ar fi periculos, păgubitor, poate chiar distructiv uneori. Totuși, eu știu și cred că (unii dintre) primii oamenii au descoperit focul și întreținerea acestuia înainte de asimilarea legilor teoriei despre plasmă, chimie și termodinamică, care au apărut ulterior experimentelor practice (uneori accidentale). La nivel filozofic-evoluționist. Legile astea nu sunt creeate de oameni și ei nu le pot modifica după bunul lor plac (și fără consecințe). Pur și simplu ele există și pot fi studiate (corect sau imaginativ greșit). Sunt doar descoperite de (unii) oameni în cinstea cărora (pentru iluminare) există și azi ”legi” sau unități de măsură care le poartă (sau prescurtează) numele (Arhimede, Newton, Ampere, Volta, Ohm, Coulomb ...) Greșesc? 6 hours ago, Marian said: NU! Creste doar riplul, NU si tensiunea de varf. ... Dacă ar fi așa cum susțineți dvs., valoarea efectivă a tensiunii (ca efect termic în sarcină, nu în sursa de comutație) ar trebui să scadă astfel încât tensiunea de vârf (tensiunea efectivă cu ”valuri” de riplu peste media efectivă) să nu depășească pragul impus de divizor. Ceea ce intră în contradicție cu formula de calcul pentru riplu postată corect de @ratza. Respectiv și circuitul suplimentar OVP (Overvoltage Protection) din sursele MeanWell (link TME) nu ar avea niciun sens (conform pretinsei științe a dvs.) care percepeți mintea mea închisă și polarizată anti-teorie. Cea la care vă ”închinați” dumneavoastră. Mulțumesc! Am deschis acest topic pentru că și acel condensator C din schema (didactică) din prima mea postare este ”neglecting” (în teorie), ca și riplul cu valoarea de vârf sau efectivă. Iar în link-ul postat de @Mircea (nu e vina lui, nu a observat) lipsesc figurile (1 ...7) la care teoria (pretinde că) se referă. Trebuie să ”înghit” obligatoriu aceste greșeli (și înșeli) ale altora sau pot formula întrebări fără a fi insultat voalat (sau ”acidifiat”) pentru asta? În slujba adevărului și nu a supunerii necondiționate la credințele unora sau altora (cu vechime în postări pe forum). Întreb ... Mulțumesc! P.S. Referitor la sursele de lumină cu LED-uri alimentate în comutație (sunt și cu regulator ”liniar” disipativ) îmi puneam problema dacă nu cumva riplul sursei îmi va ”bombarda” retina cu impulsuri luminoase (de vârf) care efectiv o pot distruge, ea (retina) nefiind construită pentru această ”aplicație” de ”bombardament” cu impulsuri luminoase pe care să le integreze (la valoarea efectivă sau medie) fără să se distrugă. Chestiune de dimensionare și capacitate (stabilă) la acel C. De acord? Editat Aprilie 8, 2022 de trigger completare Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 Invata teoria si apoi posteaza intrebarile aici. Teoria nu-i o chestie facultativa si nici discutabila cum incerci sa faci tu. Daca vrei sa faci o paralela cu focul atunci trebuie sa compari cu efectele focului si necesitatiele focului nu cu plasma pt ca nici aici la teoria surselor nu ti-a cerut nimeni sa faci integrale de suprafata pt a calcula puterea transferata, sau derivate partiale pt calculul curentilor. Link spre comentariu
trigger Postat Aprilie 8, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2022 (editat) 19 minutes ago, sesebe said: Invata teoria si apoi posteaza intrebarile aici. Un răspuns inteligent și argumentat on-topic, mulțumesc! Am învățat teoria la Politehnică. Dvs. unde? La PFC? https://pfc.uvt.ro/ Întreb ... Editat Aprilie 8, 2022 de trigger Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 @trigger esti nejustificat de defensiv, agresiv chiar, si n-are sens, nu te-a ofensat nimeni, nici voalat si nici pe fata. Apoi, daca o iei asa atunci haidem ca de fiecare data cand aprindem focul sa ciocnim accidental niste pietre, sa ne miram de scanteile care se produc, si sa mutam apoi experimentul asupra unor paie in speranta ca acele scantei le vor aprinde. Vrei? Teoria este baza oricarui tip sau nivel de electronica, fie el didactic, amatoricesc ori profesional. Ea ne scuteste de zeci si sute de experimente costisitoare si destructive, de schimbatul componentelor cu pumnul pana ceva merge acolo cum o fi... 1 hour ago, trigger said: Dacă ar fi așa cum susțineți dvs., valoarea efectivă a tensiunii (ca efect termic în sarcină, nu în sursa de comutație) ar trebui să scadă astfel încât tensiunea de vârf (tensiunea efectivă cu ”valuri” de riplu peste media efectivă) să nu depășească pragul impus de divizor. Ceea ce intră în contradicție cu formula de calcul pentru riplu postată corect de @ratza. Pai chiar asta se si intampla, si nu intra in contradictie cu nimic. LE: Daca ai sa te tii la contre pline de sarcasm cu cei mai vechi si experimentati de pe forum, cariera ta aici n-o sa fie foarte lunga. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 Acum 58 minute, trigger a spus: ,,,,,,,,,,,,, Am învățat teoria la Politehnică. ......... In cazul acesta nu faci decit sa demonstrezi ca teoria invatata in politehnica a fost cu magnetul pe timpan si bobina in guler conectata la iesirea de casti a telefonului. Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 Acum 2 ore, trigger a spus: Dacă ar fi așa cum susțineți dvs., valoarea efectivă a tensiunii (ca efect termic în sarcină, nu în sursa de comutație) ar trebui să scadă astfel încât tensiunea de vârf (tensiunea efectivă cu ”valuri” de riplu peste media efectivă) să nu depășească pragul impus de divizor. Ceea ce intră în contradicție cu formula de calcul pentru riplu postată corect de @ratza. 1. Nu intră în contradicţie. Sursa monitorizează tensiunea de vîrf, nu pe cea efectivă. 1 oră în urmă, trigger a spus: Am învățat teoria la Politehnică. Dvs. unde? La PFC? https://pfc.uvt.ro/ Întreb ... 2. Aroganţa nu prea e văzută cu ochi buni, mai ales cînd tu eşti cel care cere ajutor. Link spre comentariu
trigger Postat Aprilie 8, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2022 (editat) On 4/6/2022 at 12:43 PM, ratza said: problema pleacă de la premiza că valoarea de vîrf e egală cu cea efectivă, adică nu ai riplu 51 minutes ago, ratza said: 1. Nu intră în contradicţie. Sursa monitorizează tensiunea de vîrf, nu pe cea efectivă. The amount of ripple in power supplies is often indicated by the ripple factor: Where – Vripple(rms) is the rms value of ripple voltage at the output and Vdc is the absolute value of the power supply output dc value. https://www.meanwelldirect.co.uk/glossary/what-is-ripple/ Cum am scris, la ”alții”, riplul este procent din tensiunea de ieșire. Pe cine să cred? Pe cei care le produc (uk) sau pe cei care (ro) promovează teoria (puțin alta)? 51 minutes ago, ratza said: 2. Aroganţa nu prea e văzută cu ochi buni, mai ales cînd tu eşti cel care cere ajutor. Mda ... și vine unul care constată prin sugestie că sunt un prost neinstruit, spre deosebire de domnia sa (@sesebe), probabil caporal de ciclul 2. 2 hours ago, sesebe said: Invata teoria ... De la cine? Cea mioritică (ciobănească) sau cea industrială? Că ați cam omis să precizați altceva decât ordinul dvs. (Leninist) - ceea ce nu este tocmai am cerut. Cu plecăciune ... și mulțumiri, stăpâne! P.S. Problema era după care ”biblie” (și traducere) să învăț. Pe cea cu omisiuni, erori și contradicții îmi cam vine să o arunc. Însă discret, să nu supăr pe cei care i se ”închină”. Mulțumesc! Editat Aprilie 8, 2022 de trigger Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 8, 2022 Partajează Postat Aprilie 8, 2022 9 minutes ago, trigger said: https://www.meanwelldirect.co.uk/glossary/what-is-ripple/ In link postat de tine se zice: "The magnitude of AC voltage appearing superimposed on the DC output specified in peak to peak volts or expressed as a percent of the nominal output voltage. " Am bolduit eu. Esti cam agitat. Link spre comentariu
Postări Recomandate