mariobe Postat Martie 30, 2022 Partajează Postat Martie 30, 2022 In fotografia atasata mai jos se poate vedea clar ca sursa aspira aerul cald din carcasa si evacueaza in afara ei . Nu mai prea joc eu in ultima vreme dar atunci cand o fac nu ma pot abtine sa ma gandesc ca o mare parte din caldura din carcasa (de loc de neglijat)trece printre componentele sursei si as dori sa intreb daca s-a intamplat unora dintre voi sa crape sursa in tipul acesta de carcase .Multam Link spre comentariu
validae Postat Martie 30, 2022 Partajează Postat Martie 30, 2022 În mod normal, aerul este aspirat de un ventilator (uzual al sursei) din afara carcasei şi refulat afară din carcasă de unul sau mai multe.Se mai practică însă şi refularea aerului de către mai multe ventilatoare, aerul rece intrând prin găuri laterale din capacul de vizitare, sau prin site (filtre) laterale ce le maschează.Câtă vreme aerul cald este evacuat afară, orice variantă e bună.Cred că cea mai bună e varianta imersării plăcilor de bază şi video în baie de ulei, sau răcirea cu apă...dar alea costă serios.De răcirea cu azot nu mai zic. În imagine, sursa (cutia neagră din partea de sus) nu are un ventilator propriu ce aspiră aerul din afară, plasat la exteriorul ei ? Ventilatorul alb din stânga, vizibil în imagine, trage aer de afară sau evacuează afară aerul ?.Dacă îl evacuează, e OK, dar dacă îl trage de afară e cam în ,,contra,, celui al procesorului....dar de aici nu pot să-mi dau seama de sensul lor. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 30, 2022 Autor Partajează Postat Martie 30, 2022 9 hours ago, validae said: În mod normal, aerul este aspirat de un ventilator (uzual al sursei) din afara carcasei şi refulat afară din carcasă de unul sau mai multe.Se mai practică însă şi refularea aerului de către mai multe ventilatoare, aerul rece intrând prin găuri laterale din capacul de vizitare, sau prin site (filtre) laterale ce le maschează.Câtă vreme aerul cald este evacuat afară, orice variantă e bună.Cred că cea mai bună e varianta imersării plăcilor de bază şi video în baie de ulei, sau răcirea cu apă...dar alea costă serios.De răcirea cu azot nu mai zic. În imagine, sursa (cutia neagră din partea de sus) nu are un ventilator propriu ce aspiră aerul din afară, plasat la exteriorul ei ? Ventilatorul alb din stânga, vizibil în imagine, trage aer de afară sau evacuează afară aerul ?.Dacă îl evacuează, e OK, dar dacă îl trage de afară e cam în ,,contra,, celui al procesorului....dar de aici nu pot să-mi dau seama de sensul lor. Calculatorul este ''asamblat'' de mine . Cele doua din fata trag aer in carcasa care mai apoi este evacuat de cel din stanga procesorului si de catre ventilatorul sursei .Din pacate sursa se poate orienta doar intr-o singura pozitie ,respectiv sa aspire aerul din carcasa . Am construit destul de multe calculatoare la viata mea dar niciodata nu pot spune ca am gasit carcasa perfecta .Cea din poza imi place mult pentru ca placa grafica trage aer de desuptul carcasei , respectiv aer curat,nu amestecat de ventilatoarele din carcasa . Temperaturile sunt decente,procesorul si placa grafica nu trec mult de 60 de grade in timpul jocurilor ; ma seaca doar ca toata caldura aia trece si prin sursa . In opinia mea radiatorul procesorului si cel al placii grafice ar trebui tinute in incaperi separate .Daca as avea resursele as proiecta eu una ca la carte. Tehnic vorbind, ambele trag gaze in aceeasi incapere Multam pentru raspuns Vali. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 30, 2022 Partajează Postat Martie 30, 2022 N-are nimic atita timp cit se asigura un debit corect de aer ca să se mențină o temperatura corecta. Ideea este ca procesoarele video/main au temperatura maxima mult mai mica decit pot suporta niște tranzistori și diode de putere. Singurele componente ce mai pot crea probleme sint condesatorii electroliticii ce vor îmbătrâni mai repede. Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 Bine punctat @sesebe. Aerul cald merge in sus, si este scos de ventilatorul sursei. O sursa buna are 2 ventilatoare, dar am avut si cu 3 ! De fabrica! Am avut carcasa la care sursa era jos, acolo se poate inversa ventilatorul, sa traga rece de afara, se raceste mai bine, iar aerul cald este scos in partea superioara, era un ventilator "normal" spre spate, si unul *gigant* spre sus. (si 2 in fața care baga rece in carcasa si pe HDD-uri.) Calculatoare mai vechi de firma, mai ales varianta culcata pe masa, aveau bine gandit traseul aerului prin carcasa, un singur ventilator rezolva totul, procesor racit cu radiator cu suprafata uriasa, in curentul de aer, fara ventilator propriu, si totul foarte silentios... Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 31, 2022 Autor Partajează Postat Martie 31, 2022 (editat) 21 hours ago, sesebe said: N-are nimic atita timp cit se asigura un debit corect de aer ca să se mențină o temperatura corecta. Temperatura placii grafice si procesorului in timpul jocului stau undeva la 60/63 de grade ceea ce in opinia mea este fantastic . Am vazut pe youtube clipuri unde placile grafice se duc linistit peste 80 de grade . Nu stiu la ce te referi cand spui la temperatura corecta , probabil ar trebui sa masor temperatura aerului care iese din sursa in timpul jocului . Care ar fi temperatura de la care in opinia ta ar putea coace condesatorii aia ? 15 hours ago, Усилитель said: Bine punctat @sesebe. Aerul cald merge in sus, si este scos de ventilatorul sursei. O sursa buna are 2 ventilatoare, dar am avut si cu 3 ! De fabrica! Am avut carcasa la care sursa era jos, acolo se poate inversa ventilatorul, sa traga rece de afara, se raceste mai bine, iar aerul cald este scos in partea superioara, era un ventilator "normal" spre spate, si unul *gigant* spre sus. (si 2 in fața care baga rece in carcasa si pe HDD-uri.) Calculatoare mai vechi de firma, mai ales varianta culcata pe masa, aveau bine gandit traseul aerului prin carcasa, un singur ventilator rezolva totul, procesor racit cu radiator cu suprafata uriasa, in curentul de aer, fara ventilator propriu, si totul foarte silentios... Cred ca printre primele mele calculatoare a fost un Fujitsu exprimo . Avea un singur ventilator care racea tot ,inclusiv sursa si facea treaba destul de bine .Problema nu ar mai fi stat la fel daca ai fi bagat acolo o placa video care sa scoata foc pe nari . Nu stiu cat de precisa este metoda dar am pus un termometru suspendat undeva la evacuarea sursei si desi mi se parea fierbinte aerul ala ,in realitate ceasul arata undeva la 35 de grade .Probabil vara lucrurile vor sta altfel dar cred ca nu e nici un pericol.Multumesc pentru interventii Editat Martie 31, 2022 de mariobe Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 Condesatorii folositi prin surse sint in general de 105°C iar daca sint folositi la temperatura asta au o durata de viata de 1000 de ore. Fiecare scadere cu 10°C a temperaturii de lucru duce la dublarea duratei de viata. Temperatura condesatorilor trebuie analizata din doua directii incalzire interna plus temperatura ambianta. Nu exista o temperatura absolut valabila. Cu cit este mai rece cu atit durata de viata este mai mare dar o temperatura a aerului evauat din sursa de 50-60 de grade este absolut normala in cazul unui sistem gurmand. Recomandat este ca pt aceste sisteme sa se utilizeze surse cu randament foarte bun din clasa silver-gold-platinum iar sursa sa lucreze la o incarcare de 50-70% atunci cind consumul PC-ului este maxim (ex jocuri) Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 31, 2022 Autor Partajează Postat Martie 31, 2022 9 hours ago, sesebe said: Recomandat este ca pt aceste sisteme sa se utilizeze surse cu randament foarte bun din clasa silver-gold-platinum iar sursa sa lucreze la o incarcare de 50-70% atunci cind consumul PC-ului este maxim (ex jocuri) Atunci nu trebuie sa-mi fac griji ,am unCorsair TX650M.Placa video cu procesorul nu trag mai mult de 300w nici trase de par iar restul doua harduri ssd,placa de baza si 4 ventilatoare nu cred ca fac prea mult diferenta Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 (editat) Undeva pe eticheta la sursa este un cod format dintr-un E mare urmat de 6 cifre: "Exxxxxx" Poti sa-mi spui acel cod? Vei afla mai tirziu dece. PS: acel cod este cumva E307858 ? Editat Martie 31, 2022 de sesebe Link spre comentariu
stryx Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 La ce air flow are sistemul nu ai de ce sa-ti faci probleme. Practic sursa primeste predominant aer de la ventilatorul de sus de pe panoul frontal. La CPU ai un fel de "tunel" creat de ventilatorul de pe radiator si cel de evacuate de pe carcasa care forteaza aerul cald afara. La ce temperatura ai pe CPU cu cooler-ul ala nu cred ca e un model prea flamand. De la GPU nu ai de ce sa-ti faci griji pentru ca o parte e preluat de "tunelul" CPU-ului, o parte e fortat prin diversele fante din carcasa si doar o destul de mica parte ajunge in sursa. Comparatia intre PC-urile gaming sau productivitate cu vechile sisteme e fortata. Tare curios sunt la ce temperaturi pot tine acele carcase vechi mult laudate un sistem low entry cu 200-250W consum pe GPU si 100-150W CPU, asta in mod constant. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 31, 2022 Autor Partajează Postat Martie 31, 2022 11 hours ago, sesebe said: Undeva pe eticheta la sursa este un cod format dintr-un E mare urmat de 6 cifre: "Exxxxxx" Poti sa-mi spui acel cod? Vei afla mai tirziu dece. PS: acel cod este cumva E307858 ? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 Este facuta de Seasonic. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 31, 2022 Autor Partajează Postat Martie 31, 2022 11 hours ago, sesebe said: Este facuta de Seasonic. Asta insemnand ceva pozitiv sau negativ Link spre comentariu
stryx Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 In general e de bine cand se vorbeste despre Seasonic. Din ce am vazut la o cautare rapida TX650M pare a fi o sursa buna, garantia nu a fost aleasa degeaba sa fie de 7ani . 22 hours ago, mariobe said: In opinia mea radiatorul procesorului si cel al placii grafice ar trebui tinute in incaperi separate .Daca as avea resursele as proiecta eu una ca la carte. Daca nu ai resurse poti modifica o carcasa veche (inclusiv cea actuala) sau cumperi una noua care sa se potriveasca modificarilor gandite de tine. Pentru teste de compartimentare cel mai usor si ieftin e sa folosesti carton. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 31, 2022 Partajează Postat Martie 31, 2022 Dintre cele ce ajung pe la noi Seasonic sint printre cele mai bune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum