Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amlificator audio cu PL36 (poze)

ioannis

Postări Recomandate

Un pic off-topic dar merita vazut cit de rezistent poate fi un PL36 pe care l-am incercat astazi intr-un montaj de proba, tubul legat ca trioda pe o Ra de 4,2K, datele din tabel sint verificate de doua ori si va asigur ca atunci cind debiteaza 11w (!!) abia dupa 10 minute apar urme de inrosire pe anod desi este clar ca puterea disipata pe anod data de catalog este cu mult depasita

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

4

• carageae

4

• zal

3

• Mikrosha

3

Top autori în acest subiect

Este normal sa se intample asa pt ca limita de saturatie a anodului (cand anodul numai poate transforma electronii in energie calorica ) este cu mult peste hiperbola de disipatie.

Link spre comentariu

Am auzit de mai multe ori spunandu-se asta, dar multa lume se plange ca liniaritatea acestui tub sufera in montaj SE...am vazut si ceva schema mai ciudata, cu atac pe G2...acolo se zicea ca suna bine...

Ati facut si test cu sunet? Sau v-a interesat doar problema disipatiei anodice?

Eu as fi curios ce comportament ar avea la regimul Uanod-catod de 100V si curent de 100 mA...cum e dat aici...

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pl36.html

Evident o impedanta a primarului mult mai mica, undeva pe la 1,2-1,5K...

Ati putea reface montajul pentru o anodica mai joasa si o impedanta de asemenea mai mica?

Am niste transformatoare de alimentare cu care nu pot obtine mult peste 100V si le-as pune la treaba la ceva de genul asta...au ceva infasurari de 20-25V buna pt. filament si pt. anodica intre 60 si 80Vca...

Link spre comentariu

Comparind caracteristicile lui PL36 si EL34 rezulta o liniaritate mai buna a primului tub care devine si mai accentuata legind-ul ca trioda, apoi nu este nevoie de atac pe grila 2 fiindca tensiunea de negativare este suficient de mare ca excursia de atac sa nu intre pe segmentul neliniar , la fel si amplificarea si panta sint rezonabile deci tubul se incadreaza intr-o categorie valoroasa. Obtinerea unei puteri de 4-6w necesita utilizarea unei alimentari anodice de 300-400v/50-80mA iar cea ce am descoperit eu este ca tubul poate sa sustina acesta putere suprinzator de usor. Determinarea optima a Ra-ului se poate face practic si teoretic, eu am ales metoda practica fiindca este mai rapida si rezultatul se verifica imediat, concret 4.2K ar fi valoarea aleasa, daca cineva doreste sa verifice teoretic acest lucru cu atit mai bine. @carageae, din pacate o tensiune anodica de 130-160 v nu pune in valoare acest tub ...

Link spre comentariu
blue din ce am gasit graficul pentru Ua se opreste la 250-300V deci pentru 500-540 V cat am vazut in tabelul ala trebuie adaugata o bucata consistenta de grafic care nu este.
Link spre comentariu

Tubul a fost proiectat pt aplicatii TV, in acei ani EL34 domina piata amplificatoarelor asa ca cine sa bage in seama un amarit de tub ieftin fara pedigree :rade: Restul de grafic a ramas probabil ca o solutie de rezolvat in viitor :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări