Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Upgrade amplificator Technics SU-VZ220

aureli67

Postări Recomandate

Va supun atentiei unul din proiectele mele , pe care am reusit sa-l duc la bun sfarsit
( am o multime , incercate pana la un anumit punct si neterminate din lipsa de timp ,
stiti majoritatea despre ce vorbesc ) . Pacientul a fost un amplificator Technics SU-VZ220 ,
adus la mine pentru a-i schimba potentiometrul de volum . Dupa ce i-am aratat proprietarului
cateva din montajele mele ( la cum poate sa sune statia lui impreuna cu montajele mele ) ,
ne-am hotarat sa-l operam . Suplimentar in statie am bagat : o parte de stand-by , o protectie
de boxe cu uPC1237 , 2 corectoare de ton fixe ( primul cu PT2388 , al doilea cu TDA1524 ) ,
volum motorizat si partea de comanda pentru toate astea cu PIC16F73 . Fara sa fac nici o
modificare la masca amplificatorului , in afara de led-ul lui care era rosu , si am pus unul
RGB , pentru a indica modurile de functionare ale amplificatorului : normal ( fara nici un
corector suplimentar ) , cu un corector , cu al doilea corector , cu ambele corectoare .
In lipsa de butoane de comanda pe fata amplificatorului , totul se face cu o telecomanda
cu invatare cu butoane putine ( atatea cate trebuiesc ) programabila in sistem RC5 Philips ,
de la o alta , din cele universale cu multe butoane .

Am plecat de la asa ceva :

img-001.jpg

img-002.jpg

img-003.jpg

Cablajul l-am proiectat in Kicad 5.0.2 :

img-004.jpg

img-006.jpg

img-007.jpg

Am ajuns la asa ceva :

img-008.jpg

img-009.jpg

img-010.jpg

img-011.jpg

Schema format jpg :

Amplificator-Technics.jpg

Schema format pdf :

https://drive.google.com/file/d/1ewcwTqIpIEhXVX3g7r-8elNpbFlL85t7/view?usp=sharing

Proiectul Kicad :

https://drive.google.com/file/d/18HZ8vTxXp4F_-j-r19AcNc7gFmRTKSvv/view?usp=sharing

Poza schemei poate ca nu este foarte clara , pentru o buna vizualizare descarcati pdf-ul sau
incarcati proiectul in Kicad ( este free pentru cine nu il are deja , si merge bine spre foarte
bine , eu am ramas la versiunea asta mai veche , din motive de obisnuinta si ca il am pus pe 2
calculatoare in locuri diferite , plus ca l-am incercat pe cel nou , 6.xx , si nu imi place ) .
Cablajul l-am gandit pentru simplu placat , plus ceva fire , nu pentru dublu placat . Pot sa
pun aici incarcatura PIC-ului ( daca am voie ) , sau sa dau adresa de web de unde am luat bucata
asta . La partea de volum motorizat nu am mai facut un cablaj , am lucrat pe cel existent al
statiei ( am inlocuit pot-ul normal cu unul cu motor , plus circuitul de comanda am motorului ,
care primeste tensiune si semnale de la mufa J2 din schema ) . Nici la partea de stand-by ( un
mic traf si ceva parte de alimentare ) nu am mai facut cablaj , am lucrat pe unul de test ,
cu gauri . Pot da mai multe amanunte pentru cei interesati , aici sau in mesaj privat , fiecare
cum vrea ( sunt ceva ciudatenii , poate , de explicat ) . Mii de multumiri pentru cei care au
avut rabdarea sa citeasca tot pe aici .
Toate cele bune !

Editat de aureli67
corectura imagini
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureli67

5

• Mircea

4

• validae

4

• sesebe

3

Top autori în acest subiect

Pozele sunt cat unghia de mari. 

Care a fost motivul folosirii a 2 corectoare de ton, si mai ales, cum sta montajul la capitolul zgomot? Mai ales in serie, daca am inteles bine eu ca exista si varianta asta. Cele 2 corectoare sunt din categoria modeste, nicidecum o solutie de inalta fidelitate. Dar important e sa fii tu multumit, nu sa faci placerea cititorilor. 

Spor la auditii!

Link spre comentariu

Pozele , daca dau click pe ele , la mine se deschid pe hostul unde sunt puse , acolo daca mai dau click o data pe lupa devin mari .

Presupun ca si la ceilalti ar trebui sa faca la fel ( m-am inspirat din ce au mai postat altii pe aici ) .

La capitolul zgomot sta foarte acceptabil . La volum mic - mediu , acolo unde este destinat a fi folosit , fac o treaba foarte buna cele 3

corectoare inseriate ( 1 al statiei + 2 suplimentare ) . Apare oarece fis suplimentar , dar fata de ce se aude este total nesemnificativ .

La volum mare , trebuie sa ai niste boxe destul de mari comparativ cu puterea statiei , pentru a face fata cantitatii de basi aparuta

suplimentar . Oricum , acolo trebuie avut mare atentie unde stai cu butonul de bass , pe cand la inalte , intotdeauna nu ai suficiente .

Toata treaba asta e facuta pentru casa , pentru volume mici - medii , altfel ... adio boxe. Caci , pana la urma , pe scurt , de ce se aude

mai bine orica amplificator , cand mai treci semnalul printr-un EQ suplimentar ? Raspunsul meu este unul foarte simplu : mai este un

corector suplimentar . Deci , cum credeti ca s-ar auzi orice amplificator , daca  mai treceti semnalul prin inca 2 -3 corectoare

suplimentare ? Incercati , s-ar putea sa va placa . Am o linie Technics cu EQ , si daca inainte imi placea cum mege , acum ...

trebuie sa modific statia .

Link spre comentariu

Eu tot nu vad pozele mai mari, dar poate e de la tableta.

Deci, pot fii si 3 corectoare in serie. Evident ca nivelul de iesire este enorm. Dar, sincer, daca cineva are nevoie de mai mult de 10-15dB de corectie de ton, atunci problema e la incinte/boxe.

Dar, am mai zis, tu trebuie sa fii multumit. 

Link spre comentariu

Esti incepator bag de seama. Cineva cu experienta elimina in 90% din cazuri corectorul de ton.

Inregistrarile de calitate (nu MP3) impreuna cu un lant audio bun fac ca un corector de ton mai mult sa strice decit sa ajute.

Iar daca vroiai sa ai un efect mai puternic al corectiilor modificai citeva valori de componente pe scheme si puteai sa ajugi sa ai cu un singur corector efect mai puternic decit cu toate cele 2-3 inseriate pe care le folosesti acum.

Daca vrei un corector de ton adevarat ia si cauta si citeste ce inseamna un corector de ton parametric.

In final daca faci un corector de ton parametric cu 4-5 benzi nu mai ai nevoie de absolut nimic altceva, dar pt unul de ala trebuie sa fii expert ca sa stii cum sa-l reglezi ca sa sune bine.

Link spre comentariu

Da , m-ai " inchis " cu tableta , am incercat doar de pe PC .

Da , pot fi toate 3 corectoarele active , sau doar 2 , sau doar unul . Primul , cel cu PT2388 este un EQ cu 4 setari prestabilite ,

nu baga mai deloc amplificare . Al 2-lea , cel cu TDA1524 , este dat din semireglabilul de volum doar atat ca sa dea un pic de " vana " .

Trebuie sa tinem cont ca amplificatorul nu este cel mai de top , nici macar de la Technics . Una peste alta , urechea mea s-a cam

obisnuit cu cantitatea aia de inalte scoasa prin cele 3 corectoare , acum trebuie sa-mi modific propriul amplificator , care nu mai suna .

Cine va incerca sa bage 2 -3 corectoare la orice statie sau boxe , sa-mi spuna dupa aia daca se mai aude bine fara ele . Indiferent de

amplificator sau de boxe , vorbim de aceeasi combinatie amp + boxe , apoi + 2 sau 3 corectoare . Acum lucrez la unul cu 4 , primul

va fi un EQ cu 5 benzi , butoane si telecomanda , al doilea doar cu 2 benzi , butoane si telecomanda , urmatoarele 2 fixe ,

on-off din telecomanda .

Editat de validae
m-ai
Link spre comentariu
Acum 7 minute, aureli67 a spus:

Da , mai " inchis " cu tableta , am incercat doar de pe PC .

..........................

Ce bine era o linuta pusa unde trebuie. Am citit de 4 ori pina am inteles ce se dorea spus. Adica o luna mai inorata?

Acum 6 minute, validae a spus:

@MirceaPozele se văd bine pe laptop sau PC, pe ecrane mici nu poţi avea pretenţii.

Poti citi de pe schema? Nu tine de ecran. La telefon/tableta poti face zoom dar tot neclar se vede dar mai mare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu vorbeam doar de poze, nu de schemă.Aia e indescifrabilă, dar nici nu m-a interesat personal asta....implicarea mea în audio e minimală.Am alte priorităţi.

Link spre comentariu

Conform tutorialului de aici :

https://www.elforum.info/topic/147274-cum-se-pot-posta-fotografii-pe-elforum/

domnul Marian scrie EXPLICIT ca se vor pune adresele speciale de la hosturile de imagini , pentru a nu incarca forumul ( verificati minutul 9:48 ):

Tutorial-postare-poze-pe-Elforum.jpg

Imi cer scuze daca am provocat neplaceri cu pozele mele , presupun ca nu inteleg eu bine ...

poate e vorba doar de pozele de la bazar , nu din tot forumul

Link spre comentariu

Ca să apară la dimensiunea reală, eu dau click dreapta pe poza deja încărcată pe site-ul de găzduire, aleg ,,Copy image,, şi apoi dau ,,Paste,, în postare.Aşa pozele apar direct, fără mult tămbălău.Aşa am postat şi poza de mai sus, am dat click ca să se mărească, apoi click pe ,,Copy Image,, şi ,,Paste,, în forum...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări